Στηρίξτε μας

Π.Κ.Σ.: Τα κτηνιατρεία και οι κτηνίατροι δεν είναι κοινωφελή ιδρύματα ούτε εθελοντικά σωματεία!

11 Ιουλίου 2012 16:23 | Επικαιρότητα
Π.Κ.Σ.: Τα κτηνιατρεία και οι κτηνίατροι δεν είναι κοινωφελή ιδρύματα ούτε εθελοντικά σωματεία!

Ενοχλημένοι είναι οι κτηνίατροι της Λέσβου, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό δελτίο Τύπου, που εξέδωσε χθες το Παράρτημα Λέσβου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.) με σκοπό να ακουστεί και η δική τους άποψη σχετικά με την εθελοντική προσφορά τους στο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στο νησί.

Οι κτηνίατροι τονίζουν, ότι «διασύρονται» και ότι «βάλλονται» με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς, επειδή προσπαθούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και φυσικά επειδή αντιδρούν στην παρουσία των εθελοντών κτηνιάτρων από το εξωτερικό, οι οποίοι έφτασαν εκεί για να στειρώσουν δωρεάν αδέσποτα ζώα με φτηνά υλικά βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ζώων!

Οι κτηνίατροι, που εμφανίζονται τόσο θιγμένοι, θεωρούν απολύτως φυσιολογικό, να ζητούν από τον δήμο 120 ευρώ ανά στείρωση, επειδή το ίδιο κάνουν και οι συνάδελφοι τους στη Χίο.

Τονίζουν, ότι είναι ανήθικο να παρατάς ζώα στο δρόμο (ποιος λέει το αντίθετο;) και εξηγούν, ότι είναι επίσης ανήθικο «να θέλεις πάση θυσία να κάνεις 500 στειρώσεις σε 1 μήνα, χωρίς επίσημη πιστοποίηση των ικανοτήτων του χειρουργού».

Οι κτηνίατροι παραβλέπουν, ότι φυσικά δεν τίθεται θέμα ικανοτήτων, επειδή οι συνάδελφοι τους είναι και εκείνοι πτυχιούχοι και μπορούν κάλλιστα να κάνουν την ίδια δουλειά, κολλάνε όμως στους τύπους και όχι στην ουσία.

Οι κτηνίατροι τονίζουν, ότι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως και επισήμως για το πρόγραμμα στειρώσεων. Προφανώς παραγνωρίζουν τις επίσημες επιστολές, που έχουν σταλεί στον Π.Κ.Σ. γι’ αυτό το θέμα από φορείς και από μεμονωμένα φιλοζωικά σωματεία.

Ενώ λένε, ότι τα αδέσποτα πολλαπλασιάζονται όλο τον χρόνο, σημειώνουν, ότι δεν θα λυθεί το πρόβλημα με μερικές στειρώσει το καλοκαίρι. Άρα είναι προτιμότερο να μη γίνουν ούτε αυτές;

Μάλιστα αντιπροτείνουν ως λύση Έλληνες εθελοντές – κτηνιάτρους. Μας ποιος είπε, ότι το πρόβλημα είναι η εθνική καταγωγή του κτηνίατρου; Το πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα είναι μόνο το κόστος!

Ο θεσμός του εθελοντή – κτηνίατρου είναι απολύτως απαραίτητος!

Αν οι κτηνίατροι του Π.Κ.Σ. θέλουν να συμμετάσχουν στις δωρεάν στειρώσεις, γιατί δεν προσφέρονται, να κάνουν την ίδια δουλειά και υπάρχει όλη αυτή η αντιδικία για τόσο καιρό; Τι τους εμποδίζει;

Την απάντηση τη δίνουν οι ίδιοι οι κτηνίατροι και πάλι εξηγώντας, ότι «τα ιδιωτικά κτηνιατρεία και οι ιδιώτες κτηνίατροι, δεν είναι κοινωφελή ιδρύματα, ούτε εθελοντικά σωματεία».

Αυτό το αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά, γι’ αυτό και τονίζουμε επανειλημμένα μέσα στα δημοσιεύματα μας, ότι αφού δεν είναι υποχρεωμένοι και δεν μπορούν εθελοντικά, να προσφέρουν έργο, ή να προσφέρουν περισσότερα απ’ όσα ήδη κάνουν (αφού οι δήμοι τους χρωστούν χρήματα), ας μην βάζουν εμπόδια σ’ εκείνους που μπορούν, να το κάνουν!

Ο θεσμός του εθελοντή κτηνιάτρου στην Ελλάδα είναι πλέον απολύτως απαραίτητος μέσα σε αυτή την δυσμενή οικονομική συγκυρία, η οποία αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, ότι δεν είναι παροδική.

Είναι τόσο απαραίτητοι όσο και οι γιατροί, που αντιστοίχως φροντίζουν ανθρώπους σε φτωχές περιοχές του πλανήτη, που πλήττονται από καιρικά φαινόμενα, πολέμους, ή την οικονομική κρίση.

Δεν μπορεί να είναι κριτήριο η γνώση της γλώσσας των ντόπιων για έναν γιατρό, που θέλει να προσφέρει αφιλοκερδώς για το καλό όλων (και των ανθρώπων και των ζώων) τις γνώσεις του και για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα!

Ολόκληρη η νέα ανακοίνωση

«Τις τελευταίες ημέρες ολόκληρος ο κτηνιατρικός κόσμος του νησιού μας, βάλλεται από φιλόζωους και φιλοζωικές οργανώσεις, με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς που δε συνάδουν με την προσφορά μας στα φιλοζωικά πράγματα του νησιού!!

Έχουν φροντίσει ώστε να διασυρθεί πανελλαδικώς το όνομα και η προσφορά αξιόλογων συναδέλφων, που μέχρι πρότινος παρείχαν (και θα συνεχίσουν να παρέχουν) αφειδώς κάθε βοήθεια που τους ζητήθηκε για τα αδέσποτα.

Με τα διάφορα δημοσιεύματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης έχουν προκαλέσει την απαξίωση του κτηνιατρικού επαγγέλματος και των κτηνιάτρων γενικότερα.

Και όλα αυτά γιατί τολμήσαμε μετά από αίτημα του ΠΚΣ να ζητήσουμε να τηρηθεί το μίνιμουμ των προϋποθέσεων που απαιτούνται για διαδικασίες όπως αυτή που προγραμμάτισαν οι φιλοζωικοί σύλλογοι του νησιού.

Η προσφορά όλων μας, στη φροντίδα και περίθαλψη των αδέσποτων του τόπου μας, όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε μεγάλη και καθοριστική, πάντα σε συνεργασία με απλούς φιλόζωους και φιλοζωικά σωματεία. Ήμασταν πάντα παρόντες, όποτε κληθήκαμε να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας ασχέτου ώρας και ημέρας.

Για 12 μήνες το χρόνο επί σειρά ετών εμείς είμαστε που αναλαμβάνουμε τα χειρουργεία, τις θεραπείες και τη νοσηλεία που χρειάζονται τα ζώα αυτά. Πολλές φορές έγιναν τα παραπάνω με μόνο κόστος τα φάρμακα που απαιτούνταν χωρίς προσωπική αμοιβή. Όλοι όσοι ασχολούνται με τα αδέσποτα, μπορούν να το επιβεβαιώσουν και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

Πάντα υπήρχε ειδική τιμολογιακή πολιτική στα πλαίσια του εφικτού ασχέτως αν τελικά πολλοί φιλόζωοι θεωρούν ως δικό τους καθήκον, να ενημερώσουν τον κτηνίατρο για ένα τραυματισμένο ζώο στο μέσον του πουθενά και από εκεί και μετά να εξαφανιστούν γιατί τα περαιτέρω δεν είναι δική τους δουλειά.

Οι τιμές αυτές εξακολουθούν να ισχύουν και είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την επικράτεια. Είναι γελοίο να λέγεται πως όλα γίνονται για τα λεφτά, αφού το πρόβλημα των αδέσποτων είναι πολύ μεγάλο και δε λύνεται με μερικές εκατοντάδες στειρώσεων κάθε καλοκαίρι. Αδέσποτα δημιουργούνται διαρκώς, όλο το χρόνο χάρη στην έλλειψη παιδείας και στη νοοτροπία του νεοέλληνα!

Ανήθικο λοιπόν, είναι να παρατάς σκυλιά στο δρόμο ή στο κτηνιατρείο. Ανήθικο είναι να θέλεις πάση θυσία να κάνεις 500 στειρώσεις σε 1 μήνα, χωρίς επίσημη πιστοποίηση των ικανοτήτων του χειρουργού.

Ανήθικο είναι να γίνεται αυτή η διαδικασία με πρόχειρα και κακής ποιότητας υλικά, για να μειώσεις το κόστος και τελικά όσα ζήσουν και όσα πεθάνουν, αδέσποτα είναι σε τελική ανάλυση!! Ανήθικο ΔΕΝ είναι να προσπαθείς να κάνεις σωστά τη δουλειά σου και να βάλλεσαι από όλους για αυτό!!

Επιπροσθέτως, ουδέποτε ενημερωθήκαμε έγκαιρα από τους φορείς διεξαγωγής του προγράμματος των στειρώσεων από αλλοδαπούς κτηνιάτρους – παρά μόνο από τις εφημερίδες – ώστε να καθίσουμε όλοι και να πούμε τις προτάσεις μας, να συνεννοηθούμε και να τους παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια, ακόμα και τα ιατρεία μας για να γίνουν οι επεμβάσεις με τη συμβολή μας σωστά και νόμιμα.

Άλλωστε όλη αυτή η δουλειά θα μπορούσε να γίνει από νέους συναδέλφους, σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές σχολές της χώρας, οι οποίοι και διάθεση έχουν και πιστοποίηση, αντί να παρέχεται εργασιακή εμπειρία σε αλλοδαπούς οι οποίοι θα μάθουν σε αδέσποτα της χώρας μας, για να μπορούν στη συνέχεια να μοσχοπουλούν τις υπηρεσίες τους στις ανεπτυγμένες δικές τους χώρες.

Προς ενημέρωση, αντίστοιχο πρόγραμμα με Έλληνες κτηνιάτρους του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον ΠΚΣ λειτουργεί εδώ και χρόνια στη Σύμη. Σαν κτηνιατρικός σύλλογος, μόλις ενημερωθήκαμε για την από καιρό αναμενόμενη πρωτοβουλία του δήμου για τα αδέσποτα – μιας και είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για αυτό το θέμα αλλά μέχρι τώρα περί άλλων τυρβάζει – προτείναμε, το ποσό των 30000 ευρώ να διατεθεί στον εξοπλισμό και στην επάνδρωση του κέντρου αδέσποτων από συνάδελφο, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για τις στειρώσεις, την περίθαλψη και τη σήμανση των αδέσποτων.

Όσον αφορά το σάλο που δημιουργήθηκε για το “εξωφρενικό” ποσό των 120 ευρώ για τις στειρώσεις των αδέσποτων, να σας ενημερώσουμε πως είναι η τιμή που πληρώνουν οι δήμοι και σε άλλους κτηνιάτρους ανά την επικράτεια, όπως για παράδειγμα στη γειτονική Χίο και ΔΕΝ είναι προσφορά που έγινε προς τους φιλοζωικούς συλλόγους.

Ας μην ξεχνάμε πως τα ιδιωτικά κτηνιατρεία και οι ιδιώτες κτηνίατροι, δεν είναι κοινωφελή ιδρύματα, ούτε εθελοντικά σωματεία. Βιοποριζόμαστε από αυτό που κάνουμε, πληρώνουμε φόρους και έχουμε έξοδα. Τις νομικές προεκτάσεις του όλου θέματος τις έχει αναλάβει ως οφείλει ο ΠΚΣ.

Αυτό το δελτίο τύπου δίνεται ως απάντηση σε όλα αυτά που έχουν γραφτεί σε εφημερίδες και διαδίκτυο από δημοσιογράφους, φιλόζωους και φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να θέλουμε να δοθεί συνέχεια στο όλο θέμα».

Διαβάστε επίσης:

Για συκοφαντίες κάνει λόγο ο Π.Κ.Σ. σχετικά με τους κτηνιάτρους στη Λέσβο

Δήμος Λέσβου: Προχωρούν στη δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου

Οι κτηνίατροι της Λέσβου εκβιάζουν τους φιλόζωους!

Αν οι Έλληνες κτηνίατροι δεν μπορούν ας αφήσουν τους ξένους να το κάνουν!

Κα Τραχήλη γιατί δεν προτείνετε Έλληνες κτηνίατρους ως εθελοντές;

Ευρωπαίοι κτηνίατροι και στη Λέσβο για δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων

Λέσβος: Εξόντωσαν τα κουτάβια και έβαλαν σε κίνδυνο ασθενείς με νοητική υστέρηση

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

  1. lexel

    ΟΚ ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΦΙΛΟΠ[ΤΩΧΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΚΑΝΑΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΝΑΤΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΔΙΑΣΥΡΕΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ,ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΡΑΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ,ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΖΕΙ? ΑΠΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΦΕΡΕΙ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΥΡΩ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΛΕΦΤΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΙΣΩΣ ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ.
    Α Δ Ε Σ Π Ο Τ Ο (ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ )
    ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΝΑ ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΘΟΥΝ?

  2. Θάνος

    «Τα κτηνιατρεία και οι κτηνίατροι δεν είναι κοινωφελή ιδρύματα ούτε εθελοντικά σωματεία!»

    Και εμείς δεν είμαστε Ωνάσηδες. Πάμε παρακάτω.

  3. Costas

    Οι δράσεις του ΠΚΣ είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο και κάθε χρόνο εντατικοποιούνται. Ο ΠΚΣ είναι πρωτίστως ο συνδικαλιστικός φορέας που προασπίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα και ελέγχει τις επαγγελματικές υποχρεώσεις την Ελλήνων κτηνιάτρων και καλά κάνει. Επίσημο και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό σωματείο των Ελλήνων κτηνιάτρων είναι η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία (ΕΚΕ) εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

  4. Μαρία Συννεφιά - Williamson

    Για την ελλειψη παιδείας & Ελλ νοοτροπία ΤΙ ακριβώς έχει κάνει ο ΠΚΣ σαν επιστημονικός (&οχι μόνον συνδικαλιστικός) φορέας ανά την επικράτεια???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.