Στηρίξτε μας

Ζητούν από τον υπουργό να παρέμβει για τους εθελοντές κτηνίατρους

24 Ιουλίου 2012 17:01 | Επικαιρότητα
Ζητούν από τον υπουργό να παρέμβει για τους εθελοντές κτηνίατρους

Θα φτάσουν μέχρι τα δικαστήρια της Ε.Ε.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, και ο αναπληρωτής υπουργός, Μάξιμος Χαρακόπουλος, έγιναν αποδέκτες των ακλόνητων επιχειρημάτων, που εξέφρασε μέσω επιστολής η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) σχετικά με την αναγκαιότητα λειτουργίας του θεσμού των εθελοντών κτηνιάτρων, των οποίων ο ρόλος είναι καταλυτικός για τον περιορισμό των ανεξέλεγκτων γεννήσεων των αδέσποτων ζώων ανά την Ελλάδα, όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος 4039/2012.

Mε αφορμή την επιστολή, που έστειλε σε όλους τους δήμους ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, για την αποτροπή της συνεργασίας με ευρωπαίους εθελοντές κτηνιάτρους αλλά και τη συστηματική άρνηση έκδοσης νόμιμης άδειας από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), το οποίο απορρίπτει τις αιτήσεις τους χωρίς λόγο, η Π.Φ.Π.Ο. εξέφρασε την πρόθεση της να φτάσει μέχρι τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Και αυτό γιατί ο Π.Κ.Σ. και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επί της ουσίας για λόγους συμφέροντος αντιδρούν σε αυτή την εθελοντική προσφορά, για να μη χάσουν την πελατεία τους αδιαφορώντας επί της ουσίας το μείζον κοινωνικό και ηθικό θέμα, το οποίο εγείρει ο τεράστιος πληθυσμός των αδέσποτων ζώων, που ζει, δεινοπαθεί και αναπαράγεται ανεξέλεγκτα στους δρόμους της χώρας μας γιγαντώνοντας ένα ήδη τεράστιο πρόβλημα.

Όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει ο θεσμός του εθελοντή κτηνιάτρου στην Ελλάδα είναι απολύτως απαραίτητος μέσα σε αυτή την δυσμενή οικονομική συγκυρία, η οποία αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, ότι δεν είναι παροδική.

Οι εθελοντές κτηνίατροι (είτε Έλληνες είτε ξένοι) είναι τόσο απαραίτητοι στην Ελλάδα όσο και οι γιατροί (Χωρίς Σύνορα, Του Κόσμου, Της Καρδιάς κ.ο.κ.), που αντιστοίχως φροντίζουν ανθρώπους σε φτωχές περιοχές του πλανήτη, που πλήττονται από καιρικά φαινόμενα, πολέμους, ή την ίδια οικονομική κρίση.

Δεν μπορεί να είναι κριτήριο (όπως τονίζεται σκόπιμα από τον Π.Κ.Σ. και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) η γνώση της γλώσσας των ντόπιων για έναν γιατρό, που θέλει να προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του και για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τελικά για το καλό όλων (και των ανθρώπων και των ζώων).

Οι εκπρόσωποι της Π.Φ.Π.Ο. ζητούν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. την επίσημη τοποθέτησή της για το θέμα αυτό, που ταλαιπωρεί όλη τη φιλοζωική κοινότητα και αποβαίνει εις βάρος μόνο των χιλιάδων αδέσποτων της χώρας μας.

Θυμίζουμε, ότι η αγαστή συνεργασία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με τον Π.Κ.Σ. οφείλεται και στο γεγονός, ότι η Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου είναι και Β’ αντιπρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος!

Ολόκληρη η επιστολή

«Προς την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,

Κατά τους τελευταίους μήνες και ενώ αναμέναμε τον σχηματισμό Κυβέρνησης, ώστε να διαθέτουμε επί τέλους σημείο αναφοράς, κατέστημεν θεατές της πλέον παράλογης και εκβιαστικής αλληλεπίδρασης συμπεριφορών μεταξύ του δίπολου Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Και τούτο γιατί ο Π.Κ.Σ. με πιεστικές ανακοινώσεις προς όλους τους Δήμους της Επικρατείας και με υφέρποντα απειλητικά υπονοούμενα προς τους απανταχού δημοτικούς άρχοντες, ότι εμπίπτουν σε "παρανομίες", εξανάγκασε σε ακύρωση όλες τις νόμιμες προγραμματισμένες εθελοντικές δράσεις των Ευρωπαίων Κτηνιάτρων σε πιστοποιημένα δημοτικά κτηνιατρεία, όλες δηλαδή τις άκρως απαραίτητες για τον έλεγχο αδεσπότων στειρώσεις ανά την χώρα και μάλιστα - ως γνωστόν - σε καιρούς οξείας οικονομικής ένδειας τόσο των αυτοδιοικητικών μηχανισμών ,όσο και των φιλοζωικών οργανώσεων.

Εξάλλου ο Π.Κ.Σ. δρα συνεχώς δυσφημιστικά κατά της επιστημονικής επάρκειας των Ευρωπαίων συναδέλφων του και παρελκυστικά κατά των φιλοζωικών σωματείων, προς τα οποία ασαφώς και μη προσωποποιημένα, εξαπολύει την θολή κατηγορία της ''εμπορικής'' διακίνησης αδεσπότων προς την Ευρώπη.

Φυσικά η τέτοιου είδους τακτική θα καταλήξει αργά η γρήγορα στα αστικά δικαστήρια. Από την άλλη πάλι το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. οσάκις δέχεται αιτήματα και δικαιολογητικά εθελοντών Ευρωπαίων Κτηνιάτρων, τα απορρίπτει απαρέγκλιτα με ισχνές δικαιολογίες, που εντοπίζονται στην άγνοια της Ελληνικής γλώσσας (sic!), στο μη αρεστό είδος ασφάλισης των εθελοντών κ.τ.λ.

Εναρμονίζεται δηλαδή πλήρως και απολύτως προς τις στυγνές συνδικαλιστικές επιδιώξεις του Π.Κ.Σ., που σε κάποιες περιπτώσεις καταλήγουν στην σχηματοποίηση τοπικών καρτέλ (περιπτώσεις Λέσβου, Κρήτης κ.ά.), προφέροντας πανομοιότυπες υψηλές τιμές για κτηνιατρικές πράξεις ακόμη και στα Δημοτικά προγράμματα και μάλιστα απαιτητές προκαταβολικά!

Αποτέλεσμα αυτής της διττής εκτοξευόμενης αρνησικυρίας είναι η συρρίκνωση έως εξαφανίσεως του θεσμού των εθελοντών κτηνιάτρων, όπως τον επιτρέπει λειτουργικά ο τρέχων Νόμος, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τον έλεγχο των γεννήσεων αδεσπότων στην Ελλάδα. Τελικά έτσι η χώρα καταλήγει να παρανομεί!

Ήδη δύο τουλάχιστον από τις εθελοντικές οργανώσεις ετοιμάζονται να καταφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ εμείς απευθυνόμαστε στο Γραφείο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος κυρίου Ποτόκνικ, με τον οποίο συνεργαζόμαστε κατά τα τελευταία δύο έτη.

Πολύ περισσότερο που το Π.Δ. 38/2010 (προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στην οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005 περί της αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων) στην παράγραφο 3 του άρθρου 7 αναφέρει σαφώς, ότι ''η εν λόγω βεβαίωση δεν συνιστά προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, το οποίο κτάται με μόνη την υποβολή της γραπτής δήλωσης της παραγράφου 1, συνοδευόμενης στις περιπτώσεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και από τα προβλεπόμενα σε αυτήν δικαιολογητικά'', ενώ εις επίρρωσιν των ανωτέρω έχει εκδοθεί και απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη την 24.2.12.

Μετά ταύτα και έχοντες επίγνωση πως η κουλτούρα του εθελοντισμού πάσχει στην πατρίδα μας, Σας καλούμε να θεραπεύσετε την ανήκεστη αυτή κατάσταση και να συμβάλετε στην εύρυθμη εφαρμογή του τόσο πρόσφατου Νόμου για την ευζωία των ζώων.
Καθώς μας είναι αδιανόητο πως υπάρχει περίπτωση με ολιγωρία Σας να επιτρέψετε την διόγκωση του προβλήματος των αδεσπότων, την πολλοστή δυσφήμιση της χώρας και την καταστρατήγηση των θεσμών, αναμένουμε την άμεση τοποθέτηση Σας και επισυνάπτουμε:

Α) ενδεικτικές ανακοινώσεις του Π.Κ.Σ. την Χίο και τις Σέρρες.
Β) ενδεικτική απορριπτική απόφαση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Γ) την ερμηνευτική διευκρίνηση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Δ) Το Φ.Ε.Κ. 2157/20120 για τις προϋποθέσεις παροχής προσωρινών κτηνιατρικών υπηρεσιών των ευρωπαίων κτηνιάτρων.

Μετά τιμής,

Η Πρόεδρος, Αναστασία Μπομπολάκη
Η Αντιπρόεδρος, Μάριζα Χριστοδούλου
Η Γραμματέας, Μαρία Χουστουλάκη
Για την Διεπιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή
Ρεγγίνα Αργυράκη, Καθηγήτρια Α.Π.Θ.».

Διαβάστε επίσης:

Δίκτυο Ελλήνων εθελοντών – κτηνιάτρων ετοιμάζει ο Π.Κ.Σ.

Π.Κ.Σ.: Τα κτηνιατρεία και οι κτηνίατροι δεν είναι κοινωφελή ιδρύματα ούτε εθελοντικά σωματεία!

Κα Τραχήλη γιατί δεν προτείνετε Έλληνες κτηνίατρους ως εθελοντές;

Βάζουν παρανόμως εμπόδια στους εθελοντές κτηνιάτρους

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ενοχλείται από τους εθελοντές που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στα αδέσποτα

Αν οι Έλληνες κτηνίατροι δεν μπορούν ας αφήσουν τους ξένους να το κάνουν!

Για συκοφαντίες κάνει λόγο ο Π.Κ.Σ. σχετικά με τους κτηνιάτρους στη Λέσβο

Δήμος Λέσβου: Προχωρούν στη δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου

Λέσβος: Οι κτηνίατροι ζητούν διπλάσια τιμή για τη στείρωση αδέσποτων ζώων

Η διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων πρέπει να μπει πάνω από τα συμφέροντα των κτηνιάτρων!

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

 1. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  Εχουν κατατεθεί ήδη στις αρχές στοιχεία απο την κυρία Καραγκούνη. Γίνονται παράνομες εξαγωγές στο εξωτερικό.Υπάρχουν έγγραφα όποιος θέλει μπορεί να τα παρει απο εμένα. Ο Π.Κ.Σ έχει ήδη κάνει ενέργειες για εθελοντές Ελληνες και ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει με τους ξένους.Μίλησα μόλις χτες με την πρόεδρο του ΠΚΣ κα Τραχήλη αν θυμάμαι καλά το όνομα και μου εξήγησε όλη την διαδικασία.Οπότε δεν την αφήστε την Ε.Ε.να λύσει τα υπόλοιπα προβληματά μας .

 2. Λαβινια

  Ζω στο εξωτερικο και με σιγουρα μπορω να πω πως ακομα και σε χωρες λιγοτερο αναπτυγμενες υπαρχουν προγραμματα για δωρεαν στειρωσεις σκυλων.
  Αντι να ευχαριστουμε αυτους τους 5-10 ανθρωπους που μπορει να ερθουν κανουμε τον κακο χαμο.
  Οσο για την Γερμανια και την Αγγλια,δε ξερω τι λετε εσεις αλλα για να παρουν ζωα απ το εξωτερικο πρεπει να πληρωσουν γυρω στα 300 ευρω.Τα ζωα δινονται με μικροτσιπ και συμβολαια. Επισης δε τα δινουν στον 1ο τυχοντα.
  Και δεν καταλαβα σε τελικη αναλυση ποιο ειναι το προβλημα να ερθουν εδω. Δηλαδη εγω που τελειωνω τις σπουδες μου στην Κτηνιατρικη γιατι να μην ερθω να βοηθησω τα αδεσποτα?Προτιματε να γινουν απο 10, 100 μεσα σε ενα χρονο και να τα βλεπετε αρρωστα η πατημενα στο δρομο?
  ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.

 3. markos dimitriadis

  Gia poion logo na erthoune ethelontes ston elladikon choro den katalaba kala ?.Proketai gia diakopes ??..I palli ta idia echoume. Eksafanismous ellinikon adespoton pou proorizounte gia tin germaniki biomichaneia. ?...Einai avto tis protasis ...iiotheseias... sto eksoteriko. Oste na aposzelnounte kata ekatombes skilon se chores opos einai i germania. i ollandeia kai i aggleia. ??
  Den mporeite na katalabete oti to olo skiniko einai ...paigmeno apo simferontologlous. Pseftes kai apateoones filozoous. Pou poulane....ta adespota... i prepei na anafero ta sides kai onomateponima olon avton.... ?...Ti thelete sto kato kato kireies mou.kai loipoi kireioi!!??Ochi re !!!Telos...den tharthei kanenas ktiniatros.!!Teleia kai pavla!!

  1. eleni

   Μανώλη, όλα τα σχόλια σου είναι μόνο λόγια και ενίοτε απειλές για αποκαλύψεις! Έχεις στοιχεία για όλα όσα ισχυρίζεσαι; Γιατί δεν τα δημοσιεύεις; Γιατί δεν τα καταθέτεις στις αρχές; Στην Αστυνομία, στον εισαγγελέα, σε Μ.Μ.Ε.;

   Αφού ξέρεις τα ΠΑΝΤΑ, τους γνωρίζεις ΟΛΟΥΣ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, κάνε κάτι να μας δείξεις, ότι παράγεις και έργο εκτός από το να δημιουργείς εντυπώσεις!

   Εσύ μπορείς να μη θες να έρθει κανείς, το θέμα είναι ότι οι εθελοντές κτηνίατροι κρυφά ή φανέρα είναι παντού! Εσύ δεν το έχεις πάρει χαμπάρι, αν και λες, ότι τα ξέρεις ΟΛΑ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.