Στηρίξτε μας

Βέροια: Στείρωσαν δωρεάν 260 αδέσποτα οι κτηνίατροι από το εξωτερικό

30 Σεπτεμβρίου 2014 06:04 | Τα καλά νέα
Βέροια: Στείρωσαν δωρεάν 260 αδέσποτα οι κτηνίατροι από το εξωτερικό

Ο Σύλλογος Ζωόφιλων Ημαθίας ΖΩ.Η. και η Μ.Κ.Ο. «Εθελοντική Δράση: Γη των Αδέσποτων» σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα δωρεάν μαζικών στειρώσεων που προσέφερε η Ευρωπαϊκή Φιλοζωική Οργάνωση Ε.Τ.Ν. (Europanscher Tier und Naturschutzbund).

Έτσι μέσα σε 8 ημέρες στειρώθηκαν, από τρεις κτηνιάτρους, εμβολιάστηκαν για τη λύσσα και απέκτησαν τσιπ 260 αδέσποτα ζώα (215 σκυλιά, 45 γάτες). Ο Κονσταντίν, η Λίλυ και ο Βλάντυ ήταν οι τρεις υπέροχοι Βούλγαροι κτηνίατροι που εκτός από τις ικανότητές τους εντυπωσίασαν τους εθελοντές – μέλη των φιλοζωικών σωματείων της περιοχής – και με τη φιλοζωία τους.

VeriaSteiroseis (3)

Οι τρεις κτηνίατροι.

Η Λίλυ – όπως μας πληροφόρησαν – κάθε πρωί που πήγαινε στο Δημοτικό Κυνοκομείο της Βέροιας η πρώτη της δουλειά ήταν να πάρει αγκαλιά, να χαϊδέψει και να σκεφτεί το τάισμα των κουταβιών, που ήταν μπροστά στο κτηνιατρείο.

VeriaSteiroseis (8)

Οι εθελοντές συγκέντρωσαν και επανατοποθέτησαν τα ζώα.

Το δύσκολο έργο των περισυλλογών και επανεντάξεων όλων αυτών των ζώων έγινε αποκλειστικά και μόνο από τους εθελοντές φιλόζωους και τα μέλη των δύο τοπικών φιλοζωικών σωματείων, που για άλλη μια φορά ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, ώστε να εκτελεστεί ομαλά το τόσο σημαντικό πρόγραμμα.

VeriaSteiroseis (5)

Πριν την επέμβαση.

«Κουραστήκαμε, κάναμε χιλιόμετρα, ξοδέψαμε βενζίνες, αλλά μας έμεινε η ικανοποίηση που στειρώθηκαν τόσα αδεσποτάκια» εξηγούν.

Η μόνη παραφωνία – όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο Τύπου – ήταν η στάση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου που έστειλε και εξώδικο στον Δήμο Βέροιας και των τοπικών κτηνιάτρων που προσπάθησαν με εξώδικα να σταματήσουν ένα νομιμότατο πρόγραμμα. Πόσα λεφτά έχασαν από τις στειρώσεις; Σχεδόν καθόλου, γιατί ήταν ζώα που δεν υπήρχε περίπτωση να στειρωθούν από τα σωματεία ή τους ιδιώτες.

VeriaSteiroseis (4)

Μετά το χειρουργείο.

«Ευχόμαστε στη συνέχεια να αλλάξει η στάση τους, γιατί αυτά τα προγράμματα ωφελούν πρώτα από όλα την κοινωνία και τους πολίτες. Η προσφορά της Η Ε.Τ.Ν. προς την πόλη μας και τους πολίτες της, γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ευαισθητοποίησης της κοινωνίας απέναντι στα θέματα ορθής διαχείρισης των αδέσποτων τονίζει ο Σύλλογος Ζωόφιλων Ημαθίας ΖΩ.Η. και η Μ.Κ.Ο. «Εθελοντική Δράση: Γη των Αδέσποτων».

«Οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι τίποτα δεν θα ήταν εφικτό, χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη, που παρείχε προσωπικά ο δήμαρχος Κώστας Βοργιατζίδης, ο οποίος από την αρχή έδειξε την αποφασιστικότητά του να ξεπεράσει όλα τα γραφειοκρατικά και όχι μόνο εμπόδια και τον ευχαριστούμε για αυτό.

VeriaSteiroseis (7)

Στειρώθηκαν και γατούλες!

Από την άλλη, θα θέλαμε να εκφράσουμε την λύπη μας και την πικρία μας για το κλίμα τρομοκρατίας, κάτω από το οποίο ξεκίνησε και εκτελέστηκε το όλο πρόγραμμα, εξ αιτίας ιδιωτικών συντεχνιακών συμφερόντων, που με επικεφαλής τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, προσπάθησαν να εμποδίσουν με απειλές και εξώδικα ένα καθόλα νόμιμο πρόγραμμα μεγάλης σπουδαιότητας για την πόλη.

Απρόσμενα, στην προσπάθειά τους αυτή βρήκαν αρωγό και μέρος του τοπικού Τύπου, που με επιπόλαια παραπληροφόρηση συνέτειναν στην δημιουργία αρνητικού κλίματος και έθεσαν σε διακινδύνευση το πρόγραμμα. Όλη αυτή η συντονισμένη και πρωτοφανής προσπάθεια ακύρωσης ενός τόσο σημαντικού για την πόλη έργου είχε ως αποτέλεσμα να μην ενημερωθούν έγκαιρα οι πολίτες, ώστε να συμμετέχουν και αυτοί υποδεικνύοντας αδέσποτα προς στείρωση από τις γειτονιές τους.

VeriaSteiroseis (1)

Η κτηνίατρος φρόντιζε και για το τάισμα των ζώων.

Ευχαριστούμε τους τρεις ξένους κτηνιάτρους για την καταπληκτική δουλειά τους, την ευσυνειδησία τους και τον επαγγελματισμό τους, την κτηνίατρο που προσέλαβε ο Δήμος Βέροιας και συμμετείχε στην εκτέλεση του προγράμματος, καθώς και τη Ζωή Κοντού, πρόεδρο του Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών, που τόσο βοήθησε στο να έρθει στην πόλη μας η ομάδα των κτηνιάτρων.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς από την πόλη μας: το “Αρχοντικό Αθηνά” στην Κουμαριά και το “Αιγές Μέλαθρο” που προσέφεραν δωρεάν φιλοξενία στους ξένους κτηνιάτρους, τα εστιατόρια “Μπαρμπούτα” και “Σείριο” για τα γεύματα που παρέθεσαν, καθώς επίσης και όλους όσοι βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο στην εκτέλεση του προγράμματος.

Ελπίζουμε να υπάρξει δυνατότητα τέτοιων σημαντικών δράσεων και για το μέλλον, υπό ομαλές βέβαια συνθήκες» καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφουν τα δύο φιλοζωικά σωματεία.

Διαβάστε επίσης:

Υιοθεσίες αδέσποτων στο εξωτερικό: Αιτία αντιδικίας μεταξύ φιλοζωικών σωματείων

Οι κτηνίατροι από το εξωτερικό στείρωσαν 383 αδέσποτα σε Καβάλα και Νέστο

Τις νόμιμες στειρώσεις αδέσποτων στις Σέρρες καταγγέλλει ο Π.Κ.Σ.

Δεν θέλουν τους εθελοντές κτηνιάτρους για να μη χάσουν την πελατεία τους…

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ενοχλείται από τους εθελοντές που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στα αδέσποτα

Οι κτηνίατροι της Λέσβου εκβιάζουν τους φιλόζωους!

Κα Τραχήλη γιατί δεν προτείνετε Έλληνες κτηνίατρους ως εθελοντές;

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Ελισαβετ Βεροια

    Θα ήθελα να καταθέσω στα παραπάνω την απογοήτευση των εθελοντών κτηνιάτρων με τους οποίους είχα την τύχη να συνομιλήσω κατά τη διάρκεια του έργου τους ως εθελόντρια, όχι μόνο για την πολεμική των τοπικών κτηνιάτρων αλλά και για την αντιεπιστημονική τους στάση. Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν ήταν πρωτοποριακή καθώς τα ζώα είχαν πολύ πιο γρήγορη ανάρρωση χωρίς να χρειάζονται καμία μετεγχειρητική αγωγή.Αυτό το διαπιστώσαμε όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.
    "Ο λόγος της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα είναι και να δείξουμε την καινούρια αυτή μέθοδο που θα διευκόλυνε πολύ το έργο τους. Δυστυχώς όμως δεν ενδιαφέρθηκε ούτε ένας να παρακολουθήσει τη μέθοδό μας για να ενημερωθεί, να συγκρίνει και κατόπιν να μας κρίνει.Σε άλλες χώρες που συμμετέχουμε σε ανάλογο πρόγραμμα έρχονται και καθηγητές πανεπιστημίου να μας παρακολουθήσουν!" ήταν τα λόγια ενός εθελοντή κτηνιάτρου στο τέλος του προγράμματος.
    Στον απόηχο τώρα της δράσης αυτή έρχονται πολύ δύσκολες μέρες για τους φιλόζωους και κυρίως για τα ζώα. Δυστυχώς κάποιοι" επιστήμονες" κτηνίατροι ήδη αντιμετωπίζουν με εκδικητικότητα τους φιλόζωους, κόβοντας τις πιστώσεις, αυξάνοντας τις τιμές και ακόμη αρνούμενοι να περιθάλψουν κάποιο ζώο(τραυματισμένο σοβαρά) έστω και με πληρωμή! Ναι το βιώσαμε και αυτό.
    Ας αναλογιστούν τον ιατρικό όρκο που δώσανε καθώς και τον κοινωνικό τους ρόλο.Γνωρίζουν πολύ καλά τον φιλότιμο αγώνα των φιλόζωων και ξέρουν ότι χωρίς τη δική τους συνεργασία οι μόνοι που θα χάσουν είναι τα ζώα, το αντικείμενο και ο μόχθος των πολύχρονων σπουδών τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.