Στηρίξτε μας

Υιοθεσίες αδέσποτων στο εξωτερικό: Αιτία αντιδικίας μεταξύ φιλοζωικών σωματείων

10 Μαΐου 2015 18:15 | Επικαιρότητα
Υιοθεσίες αδέσποτων στο εξωτερικό: Αιτία αντιδικίας μεταξύ φιλοζωικών σωματείων

Της Ελένης Ηλιοπούλου

H καταδίκη δύο Γερμανίδων από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τον περασμένο Φεβρουάριο επειδή θέλησαν να μεταφέρουν επτά σκυλιά στο εξωτερικό για υιοθεσία αποδεικνύει για πολλοστή φορά τα πολλά προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα σχετικά με την διαχείριση των αδέσποτων.

Θυμίζουμε ότι αυτή είναι η δεύτερη καταδίκη με την κατηγορία της παράνομης εμπορίας ζώων καθώς στην Αθήνα στις 24-1-2015 είχαμε την καταδίκη ενός νηπιαγωγού που μετέφερε πέντε σκυλιά στην Γερμανία τα οποία ήταν όλα υγιή, έφεραν διαβατήριο και είχαν μικροτσίπ με καταχωρημένα τα στοιχεία του.

Οι Γερμανίδες συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» στις 19-2-2015 καταδικάστηκαν πρωτόδικα και άσκησαν έφεση. Οι κατηγορίες που περιλήφθηκαν στη δικογραφία αφορούν το παράνομο εμπόριο, την παράνομη μετακίνηση ζώων στο εξωτερικό και την παράβαση των κανόνων ευζωίας των σκυλιών.

Από το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης επιβλήθηκε στην κάθε μια ποινή φυλάκισης ενός έτους (με τριετή αναστολή) και 5.000 ευρώ χρηματική ποινή ενώ τα επτά σκυλιά κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς στο Α.Τ. του Αεροδρομίου «Μακεδονία» και παραδόθηκαν στην Μ.Κ.Ο. KOFFA. Οι δύο Γερμανίδες είπαν  στο δικαστήριο ότι τα ζώα ήταν αδέσποτα από την Θάσο και συνεργασία με φιλοζωικό σωματείο, που δραστηριοποιείται στο νησί, τα παρέλαβαν για να τα μεταφέρουν σε εκείνους οι οποίοι θα τα υιοθετούσαν στη Γερμανία.

Γιατί στέλνονται αδέσποτα ζώα από την Ελλάδα στο εξωτερικό;

Δεκάδες είναι τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και παλεύουν καθημερινά να σώσουν αδέσποτα τα οποία υποφέρουν σε κάθε γωνιά αυτού του τόπου. Αναλαμβάνουν με δικά τους έξοδα τον εμβολιασμό, την στείρωση, την ηλεκτρονική σήμανση (τσιπ) και φυσικά την σίτιση και το πότισμα αυτών των πλασμάτων,  που τόσο για την ύπαρξη τους, όσο και για όσα υφίστανται οι αρχές συνήθως αδιαφορούν επιδεικτικά επικαλούμενες τα τελευταία χρόνια και την οικονομική κρίση.

Τα φιλοζωικά σωματεία, οι σύλλογοι και οι Μ.Κ.Ο. για να σώσουν ό,τι σώζεται αναζητούν εκείνους που θέλουν – αντιλαμβανόμενοι την ευθύνη – να υιοθετήσουν κάποιο αδέσποτο. Όταν η υιοθεσία δεν είναι εφικτή στην Ελλάδα – και πολύ συχνά αποδεικνύεται ανέφικτη – τα στέλνουν στο εξωτερικό και κυρίως σε χώρες με ανεπτυγμένη την φιλοζωική κουλτούρα κυρίως σε Γερμανία, Δανία, Ολλανδία αλλά και αλλού.

Πολύ συχνά ξένοι που ήρθαν π.χ. ως τουρίστες στην Ελλάδα δείχνουν προθυμία να υιοθετήσουν όχι μόνο μη ρατσάτα υγιή σκυλιά ή γατιά αλλά και ανάπηρα ζώα που π.χ. οι Έλληνες οδηγοί σακάτεψαν και εγκατέλειψαν στους δρόμους χτυπώντας τα με οχήματα τους ή μεγαλόσωμα, που δεν χωράνε στα δικά μας σπίτια μας, ή ζώα τα οποία μόλις συνήλθαν από την λεϊσμανίαση, την ψώρα και οι δικοί μας τα θεωρούν άρρωστα και επικίνδυνα για την υγεία τους!

Δυστυχώς η ανύπαρκτη φιλοζωική κουλτούρα των Ελλήνων και η αδιαφορία των αρχών έχει οδηγήσει στο να ζουν μαρτυρικό βίο στους δρόμους περίπου 3.000.000 αδέσποτα, να εγκαταλείπονται διαρκώς νέα ζώα – και λόγω οικονομικής κρίσης – συμβάλλοντας στην αύξηση του ήδη τεράστιου πληθυσμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι αυτού του τόπου όχι μόνο να μην υιοθετούν αδέσποτα, αλλά κατά την πάγια τακτική τους, να εξοντώνουν με φόλες τα ήδη υπάρχοντα καθώς τα θεωρούν χειρότερα και από σκουπίδια.

Οι άνθρωποι που παλεύουν κυρίως εθελοντικά (γιατί ελάχιστοι σε συλλόγους, σωματεία, Μ.Κ.Ο. έχουν έμμισθη σχέση) έρχονται αντιμέτωποι με την εγκληματική δράση των συνανθρώπων τους που βασανίζουν ανυπεράσπιστα ζώα ακόμα και για πλάκα. Έρχονται αντιμέτωποι με την αδιαφορία των αστυνομικών αρχών (και αυτό συνέβαινε κατά κόρον ειδικά πριν την ψήφιση του νόμου 4039/2012), την αδιαφορία των Δήμων που δεν πραγματοποιούν στειρώσεις και ολοκληρωμένα προγράμματα περίθαλψης ως οφείλουν.

Οι συνειδητοποιημένοι φιλόζωοι είτε ατομικά είτε συλλογικά – μέσω εθελοντικών ομάδων ή θεσμοθετημένων φορέων – τα τελευταία χρόνια έρχονται αντιμέτωποι και με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αφού οι περισσότεροι αδυνατούν πια να καλύψουν το κόστος για το τάισμα και την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων που φροντίζουν.

Γι’ αυτό – και θα το επαναλάβουμε – αντιμετωπίζουν ως λύση τις υιοθεσίες αδέσποτων ζώων στο εξωτερικό. Μάλιστα οι κάτοικοι π.χ. της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας επειδή γνωρίζουν πόσο υποφέρουν στα αδέσποτα στα Βαλκάνια και στις χώρες της Μεσογείου (κυρίως λόγω της συμπεριφοράς των ανθρώπων προς αυτά και όχι λόγω ανέχειας) προτιμούν να υιοθετήσουν σκύλο ή γάτα από εκεί για να σώσουν ένα πλάσμα που υποφέρει.

Φυσικά Μ.Κ.Ο. από χώρες του εξωτερικού συχνά ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις και στέλνουν κτηνιάτρους για να κάνουν δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων – κάτι που έχει φέρει σε σύγκρουση τους φιλοζωικούς φορείς στην Ελλάδα με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο – ενώ στέλνουν και τροφές και φάρμακα για να βοηθήσουν νόμιμα ή παράνομα καταφύγια και χώρους προσωρινής (ή όχι και τόσο προσωρινής) διαμονής αδέσποτων.

Το πρόβλημα, οι γραφικοί και οι φήμες

Μια ευτυχώς μικρή μερίδα φιλοζωικών σωματείων πίσω από τις υιοθεσίες ζώων από την Ελλάδα στο εξωτερικό βλέπει μπίζνες, κέρδη εκατομμυρίων και εκείνους που πλουτίζουν και τρώνε με χρυσά κουτάλια. Όλοι εκείνοι που με βεβαιότητα μιλάνε για παράνομο άκρως επικερδές εμπόριο δεν παρουσιάζουν στοιχεία τα οποία να τεκμηριώνουν αυτές τις καταγγελίες. Μάλιστα δεν καταθέτουν στοιχεία στις εισαγγελικές αρχές, δεν τα δίνουν ούτε στα Μ.Μ.Ε., δεν αποδεικνύουν ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι πλουτίζουν στις πλάτες των φιλόζωων που με αγνές προθέσεις βοηθούν αδέσποτα.

Αυτά τα φιλοζωικά σωματεία ξεπερνούν τα όρια της γραφικότητας – και το κάνουν συχνά – όταν διοχετεύουν φήμες σε κίτρινα Μ.Μ.Ε. – γιατί στοιχεία δεν έχουν – που κάνουν λόγο για ζώα από την Ελλάδα τα οποία καταλήγουν σε πορνεία, σε οίκους ανοχής για κτηνοβάτες, γίνονται λουκάνικα από την βιομηχανία κρέατος ή και πειραματόζωα αν και είναι πασίγνωστο και θεσμοθετημένο ότι εντός Ε.Ε. δεν επιτρέπεται τα σκυλιά και τα γατιά (πόσο μάλλον τα αδέσποτα που έχουν άγνωστο ιατρικό ιστορικό άρα θα προκύψουν και αμφίβολα στοιχεία άχρηστα για τους ερευνητές) να χρησιμοποιούνται έτσι.

Έτσι οι φήμες για εκείνους που θησαυρίζουν εμπορευόμενοι ζώα γίνονται κατηγορίες εξαιτίας του εξαιρετικά προβληματικού νομικού πλαισίου και της άγνοιας της νομοθεσίας και από τις αρχές, και έτσι τους δύο πρώτους μήνες του 2015 η Αστυνομία προχώρησε σε επτά συλλήψεις στα αεροδρόμια της Αθήνας, του Ηρακλείου και της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι τώρα σε αυτές τις ίδιες υποθέσεις, που ως βασική κατηγορία έχουν το παράνομο εμπόριο, υπάρχουν δύο καταδικαστικές αποφάσεις, τρεις αθωωτικές και οι υπόλοιπες εκκρεμούν αφού δόθηκε αναβολή στις υποθέσεις αυτές.

Το γεγονός ότι για τις ίδιες κατηγορίες τα δικαστήρια βγάζουν διαφορετικές αποφάσεις είναι και παράνομο και προβληματικό όμως αποδεικνύει πως και οι αστυνομικοί και οι εισαγγελείς και οι δικαστές επί του θέματος έχουν περιορισμένη γνώση σχετικά με τα όσα ορίζει η νομοθεσία και καθείς ερμηνεύει το νόμο ανάλογα με τον βαθμό της άγνοιας του.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στις 11 Απριλίου 2015 εκπρόσωπος της Μ.Κ.Ο. KOFFA  μηνύθηκε από δύο Γερμανούς για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση καθώς στην καταγγελία την οποία κατέθεσε εναντίον τους την ίδια μέρα ανέφερε ότι στέλνουν ζώα στο εξωτερικό για πειραματόζωα.

Οι εμπλεκόμενοι (οι δύο Γερμανοί και η Ελληνίδα) συνελήφθησαν και πήγαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου στον αρμόδια εισαγγελέα Θεσσαλονίκης – καθώς αλληλοκαταγγέλθηκαν – για να απολογηθούν.

Εκείνος τους είπε ότι όλοι θα πρέπει να κρατηθούν στο κρατητήριο για να εκδικαστούν τα δύο αυτόφωρα στις 14 Απριλίου – καθώς μεσολαβούσαν οι αργίες του Πάσχα – ή θα ορίσει να εκδικαστούν οι υποθέσεις σε τακτική δικάσιμο όπως και έγινε.

Έτσι όλοι οι εμπλεκόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι και τα κουτάβια – που αρχικά είχαν κατασχεθεί από την Αστυνομία στο «Μακεδονία» – επεστράφησαν στους Γερμανούς συνοδούς τους και η υπόθεση θα κριθεί όταν εκδικαστεί.

Ο νόμος και η ερμηνεία του

Ένα ακόμα πρόβλημα που αφορά την αποστολή αδέσποτων για υιοθεσία στο εξωτερικό σχετίζεται με το γεγονός οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών δεν δίνουν – συχνά σκόπιμα ή επειδή δεν θεωρούν ότι είναι απαραίτητο άρα και υποχρέωση τους – στους ενδιαφερόμενους τα υγειονομικά πιστοποιητικά τα οποία εξασφαλίζουν την ιχνηλασιμότητα των ζώων.

Αυτό το υγειονομικό πιστοποιητικό – που πρέπει υποχρεωτικά να δίνεται στις εμπορικές μετακινήσεις (έτσι χαρακτηρίζονται από την Ε.Ε. και οι υιοθεσίες ζώων χωρίς χρηματικό τίμημα) – καταχωρείται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέγεται TRA.C.E.S. (Trade Control and Expert System) και έτσι το τσιπ που φέρει το ζώο «δείχνει» σε ποιον ανήκει και από πού εστάλη.

Γι’ αυτό και οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες (Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής - Σαρωνικού) έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας (Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.) καθώς και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να εκδώσει γνωμοδότηση αλλά να λάβει υπ’ όψιν του την δική τους ερμηνεία στο νόμο που κατέθεσαν στις 27-3-2015.

Σε αυτό το έγγραφο μάλιστα εξηγούν – με νομικά επιχειρήματα – ότι δεν μπορεί να μην εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ελεύθερης μετακίνησης, ζητούν να γίνει αντιληπτή η διασταλτική ερμηνεία του νόμου (ώστε να καλύπτει συλλόγους εντός και εκτός Ελλάδας για να συνεργάζονται για τις υιοθεσίες όταν οι Δήμοι δεν εφαρμόζουν προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων) αλλά και να γίνει αντιληπτό ότι οι υιοθεσίες είναι σωτηρία για τα ζώα που ζουν στους δρόμους και αυτός είναι ο σκοπός λειτουργίας των νόμιμων φιλοζωικών σωματείων.

Μάλιστα το Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. σε απάντηση του στις 23-4-2015 προς τον βουλευτή Γιώργο Αμυρά, που είχε κατέθεσε ερώτηση σχετικά με το θέμα, επισημαίνει ότι το Νομοπαρασκευαστικό Τμήμα του επεξεργάζεται σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για να υπάρξει διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και εξηγεί ότι για να λυθούν προβλήματα που προκύπτουν με τα TRACES έχει κατατεθεί σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και αναμένεται η σχετική απάντηση.

Το τι απαγορεύει και τι επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία είναι κάπως περίπλοκο να αναλυθεί ώστε να γίνει κατανοητό από τον μη ειδικό, όμως εμείς εδώ θα κάνουμε μια συνοπτική παρουσίαση του προσπαθώντας να αναδείξουμε το πρόβλημα ελπίζοντας ότι θα βρεθεί και η λύση.

Ταξίδι στο εξωτερικό με το (πρώην αδέσποτο) κατοικίδιο μας

Η μετακίνηση ενός ιδιόκτητου ζώου (που ζούσε αδέσποτο στους δρόμους και δεν αγοράστηκε από κατάστημα ή νόμιμο εκτροφέα) στο εξωτερικό δεν απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία αρκεί αυτό να συνοδεύεται από το διαβατήριο του (που λειτουργεί και ως βιβλιάριο υγείας), να έχει ηλεκτρονική σήμανση (τσιπ) και το μεταφέρει εκτός Ελλάδας ο ιδιοκτήτης του.

Όμως όλοι εμείς που μαζέψαμε ένα αδέσποτο από τον δρόμο, το φροντίσαμε, το μεγαλώσαμε, του βάλαμε τσιπ, το στειρώσαμε, του κάναμε εμβόλια και ζει μαζί μας για χρόνια είμαστε ουσιαστικά – σύμφωνα με τον νομοθέτη – παράνομοι και μπορεί αν κάποιος θελήσει να μας ταλαιπωρήσει π.χ. στο αεροδρόμιο μπορεί και να μας καταγγείλει αντί να μας επιβραβεύσει που το σώσαμε!

Και είμαστε παράνομοι γιατί δεν πήγαμε ποτέ στον Δήμο, όπου το εντοπίσαμε, ώστε να συνάψουμε μαζί του συμβόλαιο υιοθεσίας, για να μας παραχωρήσει δηλαδή την κυριότητα του αδέσποτου ζώου. Αυτό συμβαίνει γιατί η νομοθεσία ορίζει ότι όλα τα αδέσποτα ανήκουν στους Δήμους. Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 συγκεκριμένα αναφέρει: «τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς των  οποίων την εποπτεία έχει ο εκάστοτε Δήμος εντός των διοικητικών του ορίων  ως προσωρινός κάτοχος αυτών, δίδονται για υιοθεσία από τον αρμόδιο Δήμο είτε σε ιδιώτες είτε σε Φιλοζωικά  σωματεία».

Για κατοικίδια που έχουν ιδιοκτήτη και αποστέλλονται στο εξωτερικό

Ο ιδιοκτήτης ενός κατοικίδιου που θέλει να το δώσει για υιοθεσία στο εξωτερικό απαιτείται να έχει για το ζώο του διαβατήριο, μικροτσίπ (με τα στοιχεία τα δικά του και του νέου κηδεμόνα). Το ζώο ταξιδεύει συνοδευόμενο και ο σύνοδoς πρέπει να φέρει εξουσιοδότηση από το νέο ιδιοκτήτη. Υπάρχει περίπτωση το κατοικίδιο να σταλεί και ασυνόδευτο (υπηρεσία cargo) αλλά εκεί απαιτείται η έκδοση υγειονομικού πιστοποιητικού (TRACES).

Το πιστοποιητικό αυτό όπως έχουμε αναφέρει – και αξίζει να επαναλάβουμε – εξασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα καθώς το μικροτσίπ καταχωρείται την ηλεκτρονική βάση δεδομένων που υπάρχει γι’ αυτό τον σκοπό στην Ε.Ε. για τις εμπορικές μετακινήσεις ζώων. Αυτό το έγγραφο εκδίδεται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών οι οποίες σε πολλές περιοχές αρνούνται να το εκδώσουν!

Για τα αδέσποτα που αποστέλλονται στο εξωτερικό

Οι περισσότεροι Δήμοι στη χώρα μας αν και είναι υποχρεωμένοι δεν εφαρμόζουν προγράμματα διαχείρισης (στείρωσης, περίθαλψης, σίτισης και ηλεκτρονικής σήμανσης) για τα κατοικίδια που ζουν κυρίως εξαθλιωμένα στους δρόμους.

Και εκεί ξεκινάει το τεράστιο πρόβλημα καθώς τα φιλοζωικά σωματεία χωρίς κρατική χρηματοδότηση (καθώς ελάχιστα έχουν συνάψει σύμβαση με τους Δήμους) δίνουν την δική τους μάχη υπερασπιζόμενα τα ζώα.

Με το έργο τους όμως συμβάλουν ουσιαστικά στην μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων, στην ορθή διαχείριση τους  και στην άμβλυνση ενός κοινωνικού προβλήματος με κυριολεκτικά τεράστιες διαστάσεις. Άλλωστε καθημερινά εμείς εδώ στο www.zoosos.gr δημοσιεύουμε ρεπορτάζ με όλα όσα υφίστανται τα αδέσποτα παρουσιάζοντας φωτογραφίες και στοιχεία που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Οι αδιάφοροι Δήμοι λοιπόν είτε δεν συνεργάζονται σε σωματεία, συλλόγους, Μ.Κ.Ο. αδιαφορώντας για το πρόβλημα ή δεν συνάπτουν συμβόλαια υιοθεσίας ώστε να παραχωρήσουν την κυριότητα των αδέσποτων στα σωματεία, που στο μεταξύ έχουν επωμιστεί όλο το κόστος (στειρώσεις, περιθάλψεις, εμβολιασμούς) και θέλουν γι’ αυτά τα πλάσματα να βρουν οικογένειες που θα τα υιοθετήσουν, ώστε να τα γλυτώσουν από τους κινδύνους.

Έτσι τα σωματεία παίρνουν το ρίσκο (και αναλαμβάνουν με δικά τους έξοδα) και τις υιοθεσίες των αδέσποτων είτε εντός είτε και εκτός Ελλάδας. Και όταν τα ζώα στέλνονται σε συνεργασία με συλλόγους του εξωτερικού εκτός συνόρων, προκύπτουν τα προβλήματα και οι αντιδικίες με εκείνους που ισχυρίζονται ότι τα αδέσποτα που βγαίνουν εκτός επικράτειας γίνονται «προϊόντα» παράνομου εμπορίου και καταλήγουν στους εκμεταλλευτές τους που τα χρησιμοποιούν για πειράματα, τα κάνουν τροφή ή τα έχουν για την σεξουαλική εκτόνωση των κτηνοβατών.

Τι πρέπει να γίνει;

Αρχικά όσοι έχουν αδιάσειστα στοιχεία σχετικά με αυτούς που παρανόμως στην Ελλάδα εμπορεύονται (και τελικά πλουτίζουν) πουλώντας ζώα στο εξωτερικό θα πρέπει να τα καταθέσουν στις αρχές. Μπορούν όμως να τα δώσουν προς δημοσιοποίηση και σε Μ.Μ.Ε. με αποδεδειγμένο κύρος, που δεν ερμηνεύουν τα γεγονότα επιφανειακά όπως πολλές κιτρινοφυλλάδες και ανυπόληπτα σάιτ, τα οποία σπέρνουν μίσος και κατάρες στο διαδίκτυο και δεν κάνουν τίποτε άλλο πέραν αυτού καθώς λειτουργούν ως χώροι διαδικτυακής εκτόνωσης. Άλλωστε η φράση του Ιάκωβου Μάγερ  «Η Δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης» συνοψίζει πολύ ουσιαστικά τα όσα υποστηρίζουμε.

Αν ο νομοθέτης εν προκειμένω το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που αναμένεται να γνωμοδοτήσει επί του θέματος, στερήσει τη δυνατότητα από τα φιλοζωικά σωματεία της Ελλάδας να συνεργάζονται με αυτά του εξωτερικού για την σωτηρία των αδέσποτων τότε ουσιαστικά θα καταργεί και έναν από τους σοβαρούς λόγους ύπαρξης και λειτουργίας τους. Επίσης θα καταργεί και το κοινοτικό κεκτημένο της ελεύθερης μετακίνησης.

Τα φιλοζωικά σωματεία – όπως επισημαίνουν οι τρεις ομοσπονδίες που απευθύνθηκαν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους – «θα πρέπει  ερμηνευτικά να  γίνει αποδεκτό ότι όχι απλά δικαιούνται αλλά και υποχρεούνται να προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες με σκοπό την διάσωση και ευζωία των ζώων προς εξυπηρέτηση των σκοπών του νόμου αφού ο νομοθέτης επιδιώκει – γι’ αυτό και θεσμοθετεί νόμους – προστασίας των αδέσποτων ζώων.

Μέσω της υιοθεσίας εντός ή εκτός Ελλάδας – αφού  μόνο έτσι εξασφαλίζεται η  ευζωία τους – η δημόσια υγεία,  η αισθητική, και πραγματώνεται  η ουσία της φιλοζωίας  αφού πλην  της αγάπης και φροντίδας του ανθρώπου προς το ζώο συντροφιάς εκείνο ανταποδίδει σε πολλαπλάσιο βαθμό την αγάπη και αφοσίωση στον άνθρωπο  και αναθέτει  την  ουσιαστική διαχείριση υιοθεσίας των ζώων  συντροφιάς  στα νόμιμα φιλοζωικά σωματεία προφανώς  αναγνωρίζοντας τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και την έλλειψη σχετικών υποδομών των ΔΗΜΩΝ και των εμπλεκομένων υπηρεσιών».

Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είναι απαραίτητο να γίνεται συστηματικός έλεγχος για την κατάσταση των κατοικίδιων που υιοθετούνται είτε εντός Ελλάδας είτε εκτός (π.χ. με δημοσίευση φωτογραφιών σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων των Δήμων) ώστε να διαπιστώνεται από τους ενδιαφερόμενους η ευζωία ενός σκύλου ή μιας γάτας από εκείνους οι οποίοι θέλησαν να κάνουν το ζώο μέλος της οικογένειας τους είτε ζουν στην Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στο Βερολίνο, στο Μόναχο ή στην Κοπεγχάγη.

Το διαδίκτυο προσφέρει αυτή τη δυνατότητα και ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί λειτουργήσει αποτελεσματικά σε συνδυασμό με το TRACES ώστε να πείθονται και οι πλέον δύσπιστοι για το που πάνε τα αδέσποτα.

Διαβάστε επίσης:

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός & εκτός Ελλάδας δίνει το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Schutzgebühr: Το γερμανικό αντίτιμο υιοθεσίας που διχάζει τους Έλληνες φιλόζωους

Έχετε στοιχεία για λαθρεμπόριο και παράνομες εξαγωγές ζώων συντροφιάς; Ευχαρίστως τα δημοσιεύουμε!

Ζητούν από την Εισαγγελία να ασκήσει διώξεις σε όσους χωρίς στοιχεία μιλούν για παράνομο εμπόριο αδέσποτων

Π.Φ.Π.Ο.: Σενάρια τα περί «παράνομου κυκλώματος εμπορίας αδέσποτων ζώων»

Ζητούν από το Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. να εκδώσει τις αποφάσεις που θα συμβάλλουν στην εφαρμογή της φιλοζωικής νομοθεσίας

Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.: Προσεχώς διευκρινίσεις για τις υιοθεσίες κατοικίδιων από την Ελλάδα στο εξωτερικό

Ερώτηση στη Βουλή από Το Ποτάμι για ρυθμίσεις προστασίας των αδέσποτων ζώων

Η Π.Φ.Π.Ο. μηνύει το ΥΠ.Α.Α.Τ. για παράβαση καθήκοντος εξαιτίας της διαπόμπευσης φιλόζωων

Ψευδείς οι κατηγορίες περί κτηνοβασιών σε ζώα που υιοθετούνται στο εξωτερικό

Καταρρίπτεται – Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης αδέσποτων σκύλων, που τα μετέφεραν στη Γερμανία για κτηνοβασίες

Οι κτηνίατροι από το εξωτερικό στείρωσαν 383 αδέσποτα σε Καβάλα και Νέστο

Τις νόμιμες στειρώσεις αδέσποτων στις Σέρρες καταγγέλλει ο Π.Κ.Σ.

Δεν θέλουν τους εθελοντές κτηνιάτρους για να μη χάσουν την πελατεία τους…

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ενοχλείται από τους εθελοντές που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στα αδέσποτα

Οι κτηνίατροι της Λέσβου εκβιάζουν τους φιλόζωους!

Κα Τραχήλη γιατί δεν προτείνετε Έλληνες κτηνίατρους ως εθελοντές;

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

14 Σχόλια

  1. Φλώρα

    Δεν υπαρχει δήθεν φιλόζωος που δεν θέλει να βρεί εναν καλό μας συνανθρωπο για να φροντίζει το ζωο που το εγκατέλειψαν. Ομως η κοινή λογικη λέει οτι θα πρεπει πραγματι το ζώο αυτο να βρίσκεται σε υπευθυνο άτομο.Πόσο μάλλον οταν το στέλνουν στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει δικά της αδέσποτα γιατί να θέλει τα δικά μας? Δεν είμαι κριτης για να κρίνω αλλά επειδή είδα ζωο ετοιμόγεννο μάλιστα να σφαδάζει απο τον πονο επειδή το δηληπηρίασαν πολλες φορες ευχομαι για ολους αυτους που βασανιζουν ζωα να αισθανθουν τον ίδιο πονο. Κανενας δε ξεφευγει απο τη Θεια Δικη οταν θα εγκαταλείψει αργα η γρηγορα τον ματαιο κοσμο. Ευχαριστω για τη φιλοξενια.

  2. Φλώρα

    Διάβασα τις απόψεις των φίλων. Υπαρχουν και εξαιρεσεις με ανθρώπους που υιοθετουν ζωο στο εξωτερικο. Μονο που εκει υπαρχει έανας μπογιας γι αυτο δεν βλεπετε αδεσποτα. Εμεις ζηταμε το αυτονόητο να διδονται καποια στοιχεια κατοχου που το υιοθετησε ώστε εαν καποιος θελει να δει εαν το ζωο ειναι καλα να μπορει να το κανει τι πιο απλο. Τα γραφω γιατι φιλος μου που πηγε στο εξωτερικο για να δει ενα σκυλι που το εδωδαν για υιοθεσια δεν του εδωσαν καμμια σημασια. Μπορει να υπαρχουν καποιοι που κανουν παρτυ εις βαρος των ζώων υπαρχουν όμως και αρκετοι που παντα ψάχνουν την αλήθεια η το ψέμα Ουδεν κρυπτον του ηλίου. Ευχαριστώ

  3. Φλώρα

    Γνωρίζω τον αγωνα που δίνουν καθημερινα τα φιλοζωικά σωματεια για να προστατεψουν τα ανυπερασπιστα ζωα απο την αδιαφορια και κυριως το μισος των συνανθρωπων μας.Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι οι υιοθεσιες ζώων στο εξωτερικο. Οι χωρες αυτες δεν εχουν δικα τους αδεσποτα? Προτιμουν να τα μαζεύει ο μπόγιας και να παιρνουν τα δικα μας. Η τεράστια εξέλιξη της τεχνολογιας το fhotosop μπορεί να σου δείξει ενα pet ευτυχισμενο στον καναπε το θεμα ειναι ειναι αλήθεια? Και γιατι για καποιν που μπορει να παει στο εξωτερικο να μη του δωσουν στοιχεια για να δει και αυτος με τα ιδια του τα ματια οτι το ζωο περνα καλα.Τα απόρρητα του κρατους θα δει? Πολλοι φιλοζωοι εχουν την απορία αυτη. Μακαρι να γλυτώνουν καποια ζωα αοο εμας και να περνανε πραγματι καλα ειναι ομως έτσι?

  4. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ....

    ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΥΧΕΡΑ,ΜΕ ΤΟ ΛΥΠΗΜΕΝΟ ΒΛΕΜΜΑ!!! θα ηθελα να μαθω τι ηταν αυτο που δεν αρεσε στο κειμενο και αφαιρεθηκε! Προκαταβολικα εχω να πω ΝΤΡΟΠΗ!!! Αναμενω μια απαντηση!

  5. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ....

    Χθες διαβασα για ενα σκυλακι που αφου το εδεσαν με σκοινι το εσυραν με αυτοκινητο στην ασφαλτο,μεχρι που πεθανε!!!Μολις τωρα ειδα ενα κουταβακι που το εγδαραν ζωντανο!!!Δεν αντεχω αλλο τοση βαναυσοτητα σε ανυπερασπιστα πλασματα!!!Δεν αντεχω αλλο σκληρες εικονες!!!Γραφω και δε μπορω να συγκρατησω τα ματια μου!Απο πολυ μικρη δε μπορουσα να καταλαβω τι "μαυρες ψυχες" εχουν αυτοι που σκορπουν τοσο πονο!Ημουν περιπου 8 χρονων,οταν σκοτωσαν εν ψυχρω με οπλο τη Βανουλα μου!!!Ενα πλασμα που οταν σε κοιτουσε,το βλεμμα της εφτανε μεχρι τα βαθη της ψυχης σου!!!Κατι τετοιες στιγμες θα ηθελα να εχω εξουσια,οχι σε μια ευρωπαικη δηθεν πολιτισμενη χωρα,αλλα σε μια τριτοκοσμικη...Εκει που οι τιμωριες ειναι ακραιες!Εκει που οταν κλεψεις σου κοβουν το χερι...Να συρω αυτο το ΤΕΡΑΣ στην ασφαλτο μεχρι να ψοφησει!Να κοψω τα χερια εκεινου που εγδαρε το αθωο πλασμα!ΠΑΡΑΚΑΛΩ πολυ οσους βρισκονται σε θεσεις που λαμβανουν αποφασεις,να αποδιδουν τη μεγιστη τιμωρια σ'αυτα τα τερατα!!!ΠΟΝΑΩ πολυ με τοση βια που υπαρχει τριγυρω,τοσο πονο,τοση αδικια... ΠΟΝΑΩ απιστευτα οταν σκεφτομαι τους πονους ολων αυτων των ζωων που βασανιζονται μεχρι θανατου,μεχρι να φυγουν απ'αυτον τον αδικο και παραλογο κοσμο!!!Προσωπικα εχω υιοθετησει 3 ζωακια(1 σκυλακι και 2 γατουλες που βρηκα στο δρομο)ταιζω οσα αδεσποτα μπορω(ειμαι μακροχρονια ανεργη και μεγαλωνω μονη ενα κοριτσακι).
    Ας καθησουμε λοιπον ολοι μαζι κι ο καθενας μονος του να σκεφτει πως το μονο που μας ζητανε,ειναι λιγο φαγακι κι ενα χαδι!Πολλες φορες θελουν μονο το ΧΑΔΙ!!!ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ!Αν καθε οικογενεια υιοθετουσε απο ενα ζωακι,δε θα υπηρχε πια κανενα αδεσποτο και δεν θα διαιωνιζοταν ολη αυτη η δυστυχια!!!Το ζωακι που θα παρουμε δεν θελει απαραιτητα το καλυτερο καλαθι,τις top κροκετες,τον τεραστιο κηπο για να παιξει...Δεν μας αγαπαει γιατι εχουμε οικονομικη ευμαρεια!Του αρκει η αγαπη μας!!! ΑΣ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ιστοριες σκυλων που εδωσαν τη ζωη τους για να σωσουν το αφεντικο τους,οπως και αλλων που καθονται επι χρονια διπλα στο μνημα των νεκρων αφεντικων τους!!!ΑΛΗΘΕΙΑ ποιος ανθρωπος θα εκανε κατι τετοιο???Η ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑ μαλλον δεν ειναι ιδιωμα των ανθρωπων!Ας μαθουμε οι γονεις τα παιδια μας να αγαπουν τα ζωα!Η κορη μου δεν με αφηνει ουτε κατσαριδα να σκοτωσω!Μου λεει"αστη,θα αποφασισει ο Θεος ποτε θα την παρει"!!!Ας καταλαβουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οτι η αγαπη μονο ΓΑΛΗΝΗ μπορει να φερει στη ψυχη μας!!!
    Ας προσπαθησουμε να φανουμε λιγο ανθρωποι,δινοντας αγαπη και οχι πονο σε αθωα πλασματα!ΜΑΓΚΙΑ δεν ειναι να δειχνεις τη δυναμη σου σε ανισχυρους,αλλα σε ισους με σενα και πιο δυνατους!!!ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΥΧΕΡΑ, ΜΕ ΤΟ ΛΥΠΗΜΕΝΟ ΒΛΕΜΜΑ!!!Ενα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στα πλασματα αυτα που μου εχουν δωσει μαθηματα ανθρωπιας(προσωπικα τα θεωρω ανωτερα απ'τον ανθρωπο,γιατι εχουν ΨΥΧΗ,ματια ζεστα,και απεραντη ΑΓΑΠΗ!!!Ενα ΣΥΓΝΩΜΗ γι'αυτα που δεν μπορω να βηθησω!!!

  6. Κάποιος

    Χώρες με ανεπτυγμένη φιλοζωική κουλτούρα; Στην επιφάνεια. Γιατί στο παρασκήνιο της Γερμανίας η κτηνοβασία πάει σύννεφο. Συγγνώμη, αλλά ειδικά η αυθαίρετη εξαγωγή σκύλων από ιδιώτες είναι πολύ ύποπτη, δε νομίζετε;

    1. Κατερίνα

      Θα ήθελα να μου πείτε ποίος σας έχει δώσει αυτές τις πληροφορίες μιας και σαν μόνιμη κάτοικος Γερμανίας μόνο το αντίθετο βλέπω καθημερινά!!!!Ίσως το σκυλάκι που υιοθέτησα απο κάποιον ιδιωτη να είναι ύποπτη...
      Προσωπικά είδα τις ''Κυρίες'' της ΚΟΦΦΑ να βρίζουν την κοπέλα που το φρόντιζε μέχρι να έρθει Γερμανία σε έμενα και να εκθέτουν τα πρόσωπα ανθρώπων που βοήθησαν να έρθει σε εμένα η μικρή μου λέγοντας ότι μου την πούλησαν για να την δώσω να κάνουν τα αίσχη τους κάποιοι Γερμανοί...

  7. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Οτι και να συμβαίνει πάντως δεν έχει κανένα νόημα να μεταφέρουμε σκυλιά στο εξωτερικό ενώ τα δικά μας γεννούν συνέχεια .
    Σε όλες τις χώρες υπάρχουν αδέσποτα τα οποία ζουν σε καταφύγια .
    Πρόσφατα γνώρισα κάποιον Αυστριακό που έιχε υιοθετήσει απο καταφύγιο της χώρας του δύο κακοποιημένα πιτ μπουλ .(Κυνομαχίες )
    Καλυτερα θα ήταν τα χρήματα που σπαταλούνται για τις υιοθεσίες στο εξωτερικό να δωθούν για τους εδώ σκοπούς ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση στην χώρα μας .

    1. Κατερίνα

      Τα καταφύγια στο εξωτερικό δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες...ειδικά όταν βλέπεις να τα βοηθάνε και να τα στηρίζουν ακόμα και ανθρώποι που δε θέλουν τα ζώα...μένω Γερμανία και δεν έχω δει ούτε ένα αδέσποτο...ούτε ένα χτυπιμένο ζώο στο δρόμο...
      Οι Γερμανοί που έχω συναντήσει θέλουν όλοι να υιοθετίσουν και κανένας δεν έχει την πρόθεση να αγοράσει...ακόμα και τα petshop εδώ δεν πουλάνε ζώα...αν κάποιος θέλει καθαρόαιμο εδώ πάει σε νόμιμούς εκτροφείς,απλά βλέπουν την κατάσταση με τα αδέσποτα στην Ελλάδα και θέλουν να βοηθήσουν γιατί θεωρούν ότι έτσι θα σώσουν μια ζωή!
      Επίσεις σαν κάτοχος σκύλου στη Γερμανία να σας δηλώσω ότι εδώ το να έχεις κάποιον τετράποδο σύντοφο και φίλο στο σπίτι σου τον δηλώνεις στο δημαρχείο της περιοχής σου και κάθε χρόνο πληρώνεις τον φόρο που σου αναλογεί (Εγώ επειδή έχω 1 είναι 120 ευρώ το χρόνο) ανάλογα με τα πόσα τετράποδα έχεις σπίτι σου!
      Και χωρίς παρεξήγηση,σαν Έλληνίδα ξέρω τι άνθρωποι είμαστε και όσο κι αν θέλω να στείλω την οικονομική μου υποστήριξη ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΟ στην Ελλάδα...Εμπιστεύομαι ελάχιστους εθελοντές που τους γνωρίζω και προσωπικά!

  8. Σοφία Σιδηροπούλου

    Πριν απο περιπου 3 εβδομαδες ταξιδεψα στην Ελλαδα ωστε να φέρω το σκυλακι μου. Καθως ολοι οι εθελοντες φοβοντουσαν μην αποκτησουν μπλεξηματα με τις αρχες. Βεβαια δεν ηταν λιγα τα σχολια ,σε διαφορες σελιδες οπου αναρτησα την εκκλιση μου,του τυπου στελνετε τα ζωα για κτηνοβασια για πειραματα και λοιπα. Ακομη και οταν ανεφερα πως εχω αυτο το ζωακι εδω και αρκετα χρονια η απαντηση ηταν πως το ζωο ειναι ελληνικο να πρεπει να παραμεινει στην Ελλαδα. Εχω να πω πως ο κοσμος ειναι τρελος και ψηλομυτης. Οι μεριδα των "φιλοζωων" που αρνουνται τις υοθεσιες στο εξωτερικο πολυ απλα τρεμουν για το ιματζ τους. Ειναι φουλ στην παραπληροφορηση φοροντας παροπιδες και αγνοοντας πως σε καθε γωνια του ελληνικου κρατους οχι ενα ή δυο αλλα τουλαχιστον 5 με 10 αδεσποτα πεθαινουν ειτε απο την πεινα ειτε απο τα χερια καποιον ανθρώπων-τερατα.

    1. Κατερίνα

      Η μερίδα των δήθεν φιλόζωων που δεν θέλουν να στείλουν ζώα στο εξωτερικό είναι αυτοί που δεν δίνουν ούτε σε Έλληνες στην Ελλάδα γιατί απλά ζητόντας βοήθεια για αυτές τις ψυχές γεμίζουν τις τσέπες τους!!
      Και δε μιλάω για τους εθελοντές που ζητούν να πληρεί κάποιος τις προυποθέσεις...

  9. Θάνος

    Αυτό με τα λουκάνικα έχει ως εξής: Κάποτε σε μια κουβέντα στο fb κάποιοι ρωτούσαν τι έγιναν τα τάδε και τα δείνα σκυλιά. Κάπου εκεί στην κουβέντα πέταξα κι εγώ ένα ΄΄Τα έκαναν λουκάνικα Φραγκφούρτης΄΄. Κάποιος πονηρός βλάκας, πήγε και είπε ότι από κει –λέει- μας κατηγορούν ότι δίνουμε τα σκυλιά για λουκάνικα. Από τότε συνέχεια αναφέρεται αυτό, γιατί κάποιος ήταν ανίκανος να ξεχωρίσει μερικά πράγματα στην κουβέντα, ή έκανε ότι δεν κατάλαβε.
    Προσωπικά αναρωτιέμαι τι από τα δυο συμβαίνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.