Στηρίξτε μας

Τρεις μικρές ιστορίες αγάπης στη Σαλαμίνα

29 Απριλίου 2012 20:29 | Επικαιρότητα
Τρεις μικρές ιστορίες αγάπης στη Σαλαμίνα

Για τα όσα υφίστανται τα ζώα και στο νησί της Σαλαμίνας γράφουμε δυστυχώς πολύ συχνά. Όμως αυτή τη φορά η επιστολή που μας έστειλε μέσω email η κάτοικος του νησιού Σοφία Πορφίρη στάθηκε μια καλή αφορμή να δείξουμε, πως ευτυχώς δεν είναι όλοι ίδιοι… Μια αγγελία για ένα θηλυκό Γκριφόν ηλικίας δύο ετών, που εντοπίστηκε να περιπλανιέται στους δρόμους του Χαλανδρίου - την οποία δημοσιεύσαμε στις αρχές του 2012 - ήταν αρκετή, ώστε η Σοφία όχι μόνο να υιοθετήσει την αδέσποτη Μπαχάρ... αλλά να γράψει και τρεις ιστορίες αγάπης γι’ αυτήν.

Μας τις έστειλε και σας προτείνουμε να τις διαβάσετε καθώς με απλά λόγια αποδεικνύουν:

- Πως και τα ενήλικα ζώα, αν τους δείξετε αγάπη, προσαρμόζονται και τελικά εμπιστεύονται εκείνους, οι οποίοι τα υιοθετούν!

- Πως ο σκύλος και η γάτα δε «φαγώνονται» πάντα!

- Πως η σωστή φροντίδα ενός ζώου δε στοιχίζει μια περιουσία, όπως πολλοί νομίζουν.

Τρεις μικρές ιστορίες αγάπης…

1η - Η Μπαχάρ που έγινε Αγάπη...

Κατ’ αρχήν ευχαριστώ τις κυρίες που μας βοήθησαν και μας εμπιστεύθηκαν σε αυτή την υιοθεσία. Την Εύη, την κα Έπη και τον Σύλλογο Φίλων Ζώων Χαλανδρίου.

Θα σας πω για τις πρώτες μας ώρες μαζί.

Κοιμήθηκα στον καναπέ και εκείνη πλάι μου.

Το βράδυ ξύπναγα να δω πως είναι. Την έπιασα μερικές φορές να με τσεκάρει, όχι τρομαγμένη, απλά ήρεμη να κοιτάζει να δει πως είμαι. Και ξανά πάλι νάνι. Μάλλον εγώ ανησυχούσα περισσότερο από εκείνη...

Το πρωί μας ξύπνησε ο Αλέξης. Δεν την βγάζεις για βόλτα μου λέει, τόσες ώρες είναι μέσα η καημένη.

Δεν χρειάστηκε προσπάθεια. Μόλις είδε το λουρί στα χέρια μου σηκώθηκε μόνη της και ήρθε κοντά μου, με άφησε να το βάλω και πήγαμε στην πόρτα μαζί.

Μου είπαν χθες οι κυρίες που την ξέρουν, μην την βγάλεις απαραίτητα εκτός σπιτιού αύριο αν δεν θέλει, άσε να γνωρίσει το χώρο. Και συμφώνησα μαζί τους. Έχουμε και σιδερένια σκάλα βλέπετε και τα περισσότερα σκυλιά δυσκολεύονται.

Φθάσαμε στη σκάλα και περίμενα να «κολώσει». Την κατέβηκε με άνεση και πήγαμε στην εξώπορτα όπου περίμενε να της ανοίξω. Δεν πίστευα στα μάτια μου. Δεν είχα πάρει ούτε μπουφάν και ήμουν με τις παντόφλες. Φαντάστηκα ότι θα κάνει την ανάγκη της στην βεράντα.

Την ώρα που γυρίζαμε συναντήθηκε με τον Τσιλάκο, το γατούλη μας έξω. Εκείνος φούντωσε και έκανε την ουρά του καμπουρίτσα τρομαγμένος, εκείνη πήγε δίπλα του ήρεμη και τον μύρισε. Μυριστήκανε και γνωριστήκανε. Όλα καλά.

Της λέω πάμε πάνω να πάρω μπουφάν; Με περίμενε υπομονετικά στο σαλόνι να ντυθώ και να βάλω παπούτσια. Ξανακατέβηκε τη σκάλα χωρίς καμμία βοήθεια, ανοίξαμε την πόρτα και πήγαμε την πρώτη μας βόλτα. Βρήκαμε ένα χωράφι και μπήκαμε μέσα.

Το μύρισε όλο, με πήγε παντού και ήταν γεμάτη περιέργεια να γνωρίσει τις  μυρωδιές. Κάθε λίγο γυρνούσε και τσέκαρε ότι την ακολουθώ. Περπατήσαμε μαζί 20 λεπτά, κάναμε το γύρο  2 τετραγώνων και γυρίσαμε σπίτι.

Μπήκαμε μέσα και μόλις βγάλαμε το λουρί και της είπα μπράβο κορίτσι μου, για πρώτη φορά μου κούνησε την ουρά της! (η οποία ήταν στην αρχή ανάμεσα στα σκέλια). Της έβαλα λίγο ζεστό γάλα και το ήπιε με λαχτάρα. Την άφησα εκεί.

Έκατσα στον καναπέ να την κοιτάζω. Της είπα έλα και ήρθε δίπλα μου και έβαλε τη μουσούδα της πάνω στο γόνατό μου. Κάνω να την ακουμπήσω και άρχισε να μου γλύφει το χέρι. Έλιωσα!

Μετά ξεθάρρεψε και άρχισε να πηγαινοέρχεται στο σαλόνι, κοίταζε τα πάντα με περιέργεια και κυρίως τον Κέρμιτ τον παπαγάλο. Κάθε φορά που φωνάζει ο φωνακλάς τον κοιτάζει παρεξηγημένη. Θέλει ησυχία η Αγάπη. Την κάλεσα στο χωλ και ήρθε. Είπα να της γνωρίσω το υπόλοιπο σπίτι, αλλά μάλλον ήταν πολύ για πρώτη φορά. Δεν ήθελε να μπει στην κρεββατοκάμαρα. Έμεινε δίπλα μου κολλημένη να με κοιτάει. Εντάξει της είπα, άλλη μέρα.

Τώρα γράφω αυτά τα πρώτα συναισθήματα και εκείνη χωμένη στο κρεββατάκι της απολαμβάνει το πρωινό χουζούρι. Κάθε λίγο κοιταζόμαστε, αλλά πλέον το βλέμμα της είναι ήρεμο.

Δεν ξέρω πως λέγεται αυτός που μπορεί και εγκαταλείπει ή βασανίζει ένα τέτοιο ζώο.

Ξέρω όμως ότι έχω την Αγάπη (ή Μπαχάρ ή Ποπίτσα ή όπως αλλιώς την έλεγαν) στο σπίτι μας και στη ζωή μας λίγες ώρες. Και πιστεύω ότι δε θα χρειαστεί να της μάθω πράγματα, γιατί με εκπλήσσει που τα ξέρει ήδη. Ξέρει τι θα της πω και απλά ακολουθεί.

Αυτό που δεν ξέρει ακόμα είναι ότι εγώ μπορεί να βρήκα την Αγάπη, αλλά εκείνη βρήκε την ΑΓΑΠΗ. Και θα τελειώσω με την κουβέντα του Αλέξη χθες που την ταΐζαμε στο στόμα. «Κατάλαβα, λοιπόν θα την κακομάθουμε!»...

2η - Η μάνα σκύλα και η μάνα γάτα

Έχω ζήσει και έχω δει πολλά και με έχουν εντυπωσιάσει τα ζώα άπειρες φορές. Το χθεσινό όμως με έκανε και δάκρυσα από χαρά και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας! Λίγο από την υπομονή σας και πάμε!

Όταν πήρα την Αγάπη μετά από λίγο καιρό η Εύη μου είπε μία περίεργη ιστορία. Η Αγάπη όταν την βρήκαν είχε κουταβάκια μαζί της, αλλά μετά από επίσκεψη στον κτηνίατρο διαπίστωσαν, ότι δεν ήταν δικά της. Τα είχε υιοθετήσει μάλλον. Δεν είχα λόγο να μην πιστέψω την Εύη, αλλά δεν έδωσα και πολύ σημασία, ίσως να ήταν «τραβηγμένη» η ιστορία, δεν ξέρω!

Εχθές το βράδυ η μία αδέσποτη γατούλα που ταίζω γέννησε! Είχε τώρα 2 ημέρες έμπαινε μέσα και έψαχνε στο χωλ μας. Όταν ήρθε στα πόδια μου και έκλαιγε στην αυλή κατάλαβα. Είμαι κατά βάση γατομάνα και έχω ξεγεννήσει πολλές δικές μου γάτες! Της έβαλα μία λεκάνη και έστρωσα υποσέντονα και έσκισα μία πετσέτα.

Μπήκε μέσα στη λεκάνη και έκατσα μαζί της στην αυλή για συμπαράσταση. Πώς μας καταλαβαίνουν τα ζώα όταν τα βοηθάμε, Θεέ μου! Κάθε τόσο με κοιτούσε και γουργούριζε. Η γέννα δεν πήγαινε καλά, έβγαινε ανάποδα το μικρό και την ταλαιπώρησε.

Λίγο ο θόρυβος έξω, λίγο η ταλαιπώρια, το παράτησε και έφυγε κλαίγοντας από τους πόνους. Και έτσι έμεινα μόνη μου με ένα ανυπεράσπιστο πλάσμα που άρχισε να κρυώνει και να κλαίει μπροστά στα πόδια μου.

Το σκούπισα προσεκτικά χωρίς να το ακουμπήσω και τη φώναξα να έρθει. Μετά από μισή ώρα και αφού δεν ερχόταν με τίποτα η μαμά του, αναγκάστηκα να το πάρω μέσα για να το ζεστάνω. Είχε ήδη παγώσει το κορμάκι του και το μέλλον δεν φαινόταν καθόλου καλό.

Καλύτερα αν «έφευγε» να είναι μέσα και ζεστά παρά έξω στο κρύο και εκτεθημένο στις άλλες γάτες! Έψαξα να βρω τρόπο να το κρατήσω ζεστό. Έφερα λούτρινα. Τίποτα...  Το τύλιξα με πετσέτα, ΝΑΔΑ! Και τότε είδα στον καναπέ την Αγάπη! Να με κοιτάει με ένα βλέμμα ζωηρό και να περιμένει σαν να ήξερε.

Βλέπετε 2 ημέρες τώρα που η μαμά γάτα έψαχνε για φωλιά κοντά στο σπίτι μας ή και μέσα στο χωλ (και ενώ η Αγάπη απαγορεύει σε όλες τις γάτες να μπαίνουν μέσα στο σπίτι γαυγίζοντας δυνατά), την βρήκα μαζί με τη γάτα μέσα και να τρίβονται κάτω από το γραφείο. Σαν να ήξεραν και οι δύο τι θα συμβεί.

Οκ της λέω, σειρά σου τώρα να κάνεις μαγικά σου και να το ζεστάνεις! Και της το βάζω μπροστά στην μουσούδα της. Το πήρε προσεκτικά με το στόμα, όπως ακριβώς σηκώνει η μάνα σκύλα το παιδί της και το έβαλε κάτω, το κόλλησε πλάι της και άρχισε να το πλένει, να το μυρίζει και να το φροντίζει σαν να ήταν δικό της. Με τον Αλέξη δεν πιστεύαμε στα μάτια μας!!!

Κατάφερε για μία ώρα περίπου να το κρατήσει ζεστό και ήρεμο και της είχα τόση εμπιστοσύνη, που έφυγα να εντοπίσω τη μάνα γάτα, αφήνοντάς τη μόνη της με το μικρό γατάκι.

Τη γάτα τη βρήκα μέσα σε ένα σπιτάκι σκύλου που έχω στην αυλή για να κουρνιάζουν οι αδέσποτες το χειμώνα, να έχει γεννήσει άλλο ένα. (τουλάχιστον έτσι κατάφερα να δω με το φακό μέσα στο βράδυ). Ανέβηκα και πήρα το γατάκι από την μάνα σκύλα και το επέστρεψα στην φωλιά της μάνας γάτας!

Η Αγάπη το έγλυψε άλλη μία φορά πριν το πάρω και με ακολούθησε μέχρι την πόρτα. Όταν ανέβηκα τη σκάλα με περίμενε εκεί! «Εντάξει, της είπα, πάμε κορίτσι μου μέσα και ας ελπίσουμε ότι θα το θέλει η μαμά του τώρα! Μπράβο σου κοπέλα μου!»

Δεν είμαι τρελή! Μου κουνούσε χαρούμενη την ουρά της σαν να καταλάβαινε τα πάντα!

Σήμερα το πρωί που πήγα να δω τι γίνεται με τα μωρά, βρήκα 3 πανέμορφα γατάκια κουλουριασμένα μέσα στο σκυλόσπιτο! Η μαμά γάτα κοντά μου τριβόταν! Τελικά το δέχτηκε πίσω!

Αλλά έκανε ένα λάθος η μαμά γάτα. Δεν χρωστάει σε εμένα ευγνωμοσύνη. Στην Αγάπη χρωστάει χάρη! Η ΜΑΝΑ ΣΚΥΛΑ ζέστανε και έπλυνε το μωρό της, όσο εκείνη γεννούσε τα άλλα 2 κουκλιά.

Ας μου ξαναπεί κανείς το ΣΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ, να του εξηγήσω πως μεγαλουργεί η φύση!

3η - Μηνιαίο Κοστολόγιο διατροφής σκύλου!

Με είχε προτρέψει η φίλη Εύη Χατζηδάκη να γράψω κάποια στιγμή τι μου κοστίζει να ταΐζω την Αγάπη. Το είχα σκεφτεί και εγώ, αλλά τελευταία η ανάγκη να το κάνω ήταν επιτακτική, καθώς όλο και πιο συχνά άκουγα το: «Καλά εδώ ο κόσμος πεινάει, εσείς πήρατε σκύλο; Και μάλιστα μεγαλόσωμο;» ή το ακόμα πιο κορυφαίο: «Δεν παίρνω σκυλί γιατί δεν θα μπορώ να το συντηρήσω». Ορίστε λοιπόν μερικά μαθηματικά για όσους διατηρούν ακόμη αμφιβολίες.

Στην Αγάπη αγοράζω 2 κιλά ξηρά τροφή κάθε 10 περίπου ημέρες. Ταυτόχρονα της κάνω και μαγειρευτό φαγητό, όχι μόνο γιατί της αρέσει, αλλά γιατί θεωρώ ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι ότι καλύτερο.

Οι «ειδήμονες» ας κρατηθούν, έχω καταλήξει στο συνδυασμό μετά από πολλές συζητήσεις με κτηνιάτρους, φιλόζωους και πολύ διάβασμα.

Τα 2 κιλά ξηρά τροφή (επώνυμη πάντα) τα αγοράζω από το petshopπου ψωνίζω χρόνια εδώ στη Σαλαμίνα. Κοστίζει 3 ευρώ το κιλό (υπάρχουν και πιο φθηνές, υπάρχουν και πιο ακριβές, ανάλογα τη μάρκα).

Επίσης κάθε 10 ημέρες χρειαζόμαστε 1 σακκούλα με 8 μπούτια κοτόπουλο ολόκληρα (εννοώ όχι μόνο το κάτω μέρος και εννοείται το ξεκοκκαλίζω, αφού το βράσω) κόστους 6,5 € η σακούλα ή εναλλακτικά 2 κιλά κιμά κόστους 5 € (υπάρχει και για ζώα που κάνει περίπου 1 €/κιλό) ή 4 πακέτα συκωτάκια πουλερικών κόστους 5,48 €, ανάλογα τι θα βρω.

Και τέλος κάθε δέκα ημέρες θέλουμε και 4 μεγάλα καρότα, κόστους (μη γελάσω) 0,50 και ένα πακέτο ρύζι ή μακαρονάκι ή κριθαράκι (ή ό,τι άλλο γουστάρετε) που κοστίζει 0,40 € το πακέτο και ελάχιστο λάδι (ηλιέλαιο ή κάποιο άλλο σπορέλαιο, πάντοτε «ζωντανό») το οποίο δεν το υπολογίζω καν στο κόστος γιατί είναι αμελητέο, ας πούμε όμως 2 € το μήνα. Και φυσικά 30 λεπτά ανά 10 ημέρες περίπου για να το ετοιμάσω στον ατμομάγειρα και πολύ μεράκι για να μαγειρευτεί (χα χα χα)!

Και τώρα τα μαθηματικά!

Επιλογή 1η κοτόπουλο & ξηρά τροφή:

(3€ Χ 2κιλά = 6€) + (6,5€ + 0,50€ + 0,40€= 7,40€) Χ 3 δεκαήμερα = 40,20€ + 2€

= 42,20€ το μήνα

Επιλογή 2η συκωτάκια & ξηρά τροφή:

(3€ Χ 2κιλά = 6€) + (5,48€ + 0,50€ + 0,40€= 6,38€) Χ 3 δεκαήμερα = 37,14€ + 2€

= 39,14€ το μήνα

Επιλογή 3η κιμάς & ξηρά τροφή:

(3€ Χ 2κιλά = 6€) + (5€ + 0,50€ + 0,40€= 5,90€) Χ 3 δεκαήμερα = 35,70€ + 2€

= 37,70 το μήνα

Αυτή κυρίες και κύριοι είναι η πιο ακριβή εκδοχή του φαγητού της!

Γιατί πάντοτε υπάρχει η επιλογή να την ταΐζω την «καλή» (εννοώ όχι από τις φθηνότερες) ξηρά τροφή, χωρίς όλα τα υπόλοιπα και αυτό θα μου κοστίζει το μήνα:

(2€ Χ 3κιλά = 6€) Χ 3 δεκαήμερα = 18€ το μήνα!!!!!

Δηλαδή λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα! (μην ξεχνάτε υπάρχουν σακκούλες τροφής που κοστίζουν περίπου 30€)

Οπότε μην ξανακούσω κανέναν να με ρωτάει σαν ηλίθιος πόσο μου στοιχίζει το να συντηρώ ένα σκυλί! Για γάτα είναι ακόμα φθηνότερα τα κοστολόγια!

Και για να μην αναφερθείτε σε εμβόλια κ.τ.λ. αυτά είναι μία φορά το χρόνο και πάλι το κόστος δεν συγκρίνεται μπροστά στην ομορφιά της συμβίωσης με ένα τέτοιο πλάσμα. Το κοστολόγιο της ζωής μου μαζί της είναι ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ!

Τέλος να αναφέρω 2 πράγματα. Υπάρχουν προγράμματα υιοθεσίας που σας κάνουν και δώρα, όπως π.χ. στην περίπτωσή μας 6 μήνες δωρεάν τροφή ή μαθήματα προσαρμογής ή άλλα.

Δεν λέω ότι αυτός είναι λόγος για να υιοθετήσετε ένα ζώο, αλλά να ξέρετε ότι για κάποιους ο λόγος αυτός ίσως να συνηγορεί στην τελική απόφαση.

Και τέλος αν έχετε σκοπό να πάρετε ένα ζώο, μη αγοράσετε. Υπάρχουν τόσες ταλαίπωρες ψυχές που περιμένουν ένα μόνιμο σπίτι. Δείξτε τους αγάπη και σας εγγυώμαι θα σας το ανταποδώσουν 10.000 φορές πίσω! Δεν υπάρχουν λόγια να εξηγήσω τα συναισθήματα.

Και δεν μπορείτε να επικαλείστε οικονομικούς λόγους για να μην ζείτε παρέα με τον καλύτερο σας φίλο! Η ικανοποίηση και μόνο που νοιώθω, που έδωσα σε ένα τέτοιο πλάσμα μία μόνιμη αγκαλιά, είναι η καλύτερη εμπειρία που είχα. Πάντοτε είχα ζώα, αλλά το πόσο δένεται ένα ταλαιπωρημένο πλάσμα και πόσο δίνεται, είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!

Ειλικρινά αν βρω τα σκούρα κόβω και το τσιγάρο ή π.χ. τον καφέ για να την έχω κοντά μου! ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΑΞΙΖΕΙ!!!

Διαβάστε επίσης:

Περπάτησε ξανά με το καροτσάκι ο παράλυτος σκύλος που υιοθέτησε η Μ. Πυργιώτη

Υιοθέτησε τον παράλυτο σκύλο που χτυπήθηκε από Ι.Χ. στην Σαλαμίνα

Σαλαμίνα: Έκκληση για τη σωτηρία του ζώου που έμεινε παράλυτο μετά από τροχαίο (βίντεο)

Μανιακός εκτελεστής σκοτώνει με περίστροφο αδέσποτα στη Σαλαμίνα

Δολοφόνησε τον σκύλο στη Σαλαμίνα αλλά τιμωρήθηκε με ποινή «χάδι»

Σαλαμίνα: Τον έπιασαν την ώρα που έπνιγε τον σκύλο στη θάλασσα

Σαλαμίνα: Σκότωσε το σκυλί της πεθεράς του

Σαλαμίνα: Σκότωσε το Πίντσερ με αεροβόλο

Σαλαμίνα: Έπιασαν την σκυλίτσα που πάσχει από σαρκοπτική ψώρα

Στη «μαγευτική» Σαλαμίνα κρέμασαν την έγκυο σκυλίτσα…

Έκαψε ζωντανό κουτάβι στη Σαλαμίνα

Ποιος εγκατέλειψε στη Σαλαμίνα αυτό το τόσο άρρωστο πλάσμα;

Σαλαμίνα: Η αλυσίδα από το καπίστρι κόλλησε στη γνάθο του μουλαριού!

 

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

  1. Sophia P

    Μπράβο συνονόματη, δεν θα μπορουσα να τα πω καλυτερα!!! Ευχομαι ατελειωτες ωρες αγαπης και συντροφικοτητας με την Αγάπη που ειναι σκετη γλύκα

  2. Σοφία Πορφύρη

    Ευχαριστώ για τη δημοσίευση!
    Και ένα επιπλέον ευχαριστώ τιμής ένεκεν μιας και στο zoosos.gr την πρωτοείδα και την ερωτεύτηκα!

    Καλή συνέχεια στο έργο σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.