Στηρίξτε μας

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την αληθινή σκλαβιά των ζώων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (βίντεο)

5 Οκτωβρίου 2017 19:51 | Επικαιρότητα
Τίποτα δεν συγκρίνεται με την αληθινή σκλαβιά των ζώων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Το διαφημιστικό βίντεο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου με σύνθημα «Τίποτα δε συγκρίνεται με το αληθινό» προκαλεί τη λογική και φυσικά χρησιμοποιεί τα παιδιά, ενώ διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Το κείμενο της διαφημιστικής καμπάνιας που «τρέχει» στο facebook και συνοδεύεται και από ένα βίντεο εξηγεί: «Ένα παιδί μπορεί να αναγνωρίσει ένα άγριο ζώο μέσα από μια φωτογραφία που θα δει στο tablet του μπαμπά του. Μπορεί να μάθει πώς ζουν κάποια ζώα παρακολουθώντας ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση. Θα έχει όμως τη σωστή και πλήρη εικόνα για αυτά;

Αυτό ακριβώς αποφασίσαμε να τεστάρουμε στο ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. Μέσα από μια διασκεδαστική διαδικασία, βάλαμε κάποιους μαθητές της Β’ τάξης του Δημοτικού να δουν πρώτα φωτογραφίες από Λεμούριους. Αμέσως μετά είδαν ένα βίντεο. Και την επόμενη μέρα τα παιδιά είδαν τους Λεμούριους από κοντά. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Δείτε το στο video».

Ζωή μέχρι θανάτου στα κλουβιά μιας επιχείρησης

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο χρησιμοποιεί φυσικά τα παιδιά, που είναι και η πελατεία του. Είναι γνωστό σε όλους ότι τα πιτσιρίκια μέχρι κάποια ηλικία δεν μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει αιχμαλωσία, σκλαβιά, μια ζωή στο κλουβί, κακοποίηση, απουσία φυσικού περιβάλλοντος, εγκλεισμός, βία, εκμετάλλευση μέχρι θανάτου. Όλες αυτές τις λέξεις, τις έννοιες και τις αξίες, ένα παιδί τις διδάσκεται από την οικογένεια του, το σχολείο, την κοινωνία όσο τα χρόνια περνούν. Βεβαίως πάντα υπάρχει η πιθανότητα να μην συνειδητοποιήσει τι κάνουν οι άνθρωποι στα ζώα ή ακόμα και αν το αντιληφθεί να θεωρήσει σωστό το δίκαιο του ισχυρού.

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο σκόπιμα και στοχευμένα βασίζεται στον ενθουσιασμό των παιδιών, που εκ φύσεως αγαπούν τα ζώα και απολαμβάνουν όχι απλώς να τα βλέπουν, αλλά να τα χαϊδεύουν και να ζουν και να παίζουν μαζί τους. Και σε αυτά τα τόσο βαθιά και ειλικρινή αισθήματα, που τρέφουν τα μικρά παιδιά για τα άλλα είδη ζώων, βασίζεται η συγκεκριμένη επιχείρηση και η καμπάνια της για να πλασάρει το εμπόρευμα της που μας το διαφημίσει με αυτό το παραπλανητικό βίντεο, το οποίο κρύβει καλά τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτούς τους χώρους εγκλεισμού και «ψυχαγωγίας».

Ποια αλήθεια δείχνει στα παιδιά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο;

Αν οι υπεύθυνοι της διαφημιστικής καμπάνιας έδειχναν στους νεαρούς θεατές πως τα ζώα αιχμαλωτίζονται, πως τρελαίνονται στα κλουβιά από την απουσία συντρόφων, φυσικού περιβάλλοντος, επαναλαμβανόμενων μοτίβων, απουσίας ερεθισμάτων, μυρωδιών, χώρου για να τρέξουν, να κρυφτούν, να φτιάξουν τη φωλιά τους κ.ά. τότε θα έλεγαν την αλήθεια, αλλά θα έχαναν τους πολύτιμους πελάτες τους.

Όμως το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δεν βασίζεται μόνο στην αγάπη των παιδιών για τα ζώα. Βασίζεται κυρίως στους αδιάφορους γονείς, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο διασκέδασης – τη βόλτα στον ζωολογικό κήπο – διδάσκουν ουσιαστικά στα παιδιά τους τι ο ισχυρός μπορεί να κάνει στον ανίσχυρο.

Μη συμβάλλετε στην αιχμαλωσία τους βοηθήστε στην απελευθέρωση τους

Αν πραγματικά αγαπάτε τα ζώα και θέλετε αυτό το βίωμα, αυτό το συναίσθημα να το μεταφέρετε στο παιδί σας υιοθετήστε ένα αδέσποτο πλάσμα, που σίγουρα ζει στη γειτονιά σας, υποφέρει και κινδυνεύει καθημερινά από φόλες, αυτοκίνητα, καραμπίνες. Αν θέλετε το παιδί σας να έρθει σε επαφή με τα ζώα επικοινωνήστε με τον φιλοζωικό σύλλογο της περιοχής σας, κάποιο καταφύγιο αδέσποτων, κυνοκομείο κ.ο.κ. και σίγουρα θα μπορέσουν να σας πουν και να σας δείξουν τα ζώα που φροντίζουν.

Με αυτή την επαφή το παιδί σας θα αντιληφθεί ότι και τα άλλα είδη ζωής νιώθουν, πονούν, υποφέρουν, αρρωσταίνουν, θέλουν τροφή, χρειάζονται νερό, προστατεύουν τα μικρά τους και φυσικά πεθαίνουν, γιατί αυτός είναι ο κύκλος της ζωής και είναι δική μας υποχρέωση να επιτρέπουμε σε αυτά τα πλάσματα να έχουν δικαιώματα γιατί ο πλανήτης ανήκει και σε αυτά.

Αν πραγματικά θέλετε να δείξετε στα παιδιά σας άγρια ζώα από κοντά - μην τα πηγαίνετε να βλέπουν π.χ. τα δελφίνια να κάνουν κωλοτούμπες - επισκεφθείτε τους χώρους που έχουν περιβαλλοντικοί φορείς φορείς και οργανώσεις οι οποίοι αφού περιθάλψουν τραυματισμένα πλάσματα, στη συνέχεια τα αφήνουν και πάλι ελεύθερα στη φύση. Τέτοιοι φορείς είναι το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στη Φλώρινα, ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα της Αττικής, η ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο, η Δράση Για την Άγρια Ζωή στη Θεσσαλονίκη, ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών που φροντίζει κακοποιημένα άλογα στον Μαρκόπουλο Αττικής, η Γαϊδουροχώρα που βρίσκεται στο Κορωπί Αττικής στην οποία ζουν κακοποιημένα γαϊδούρια.

Μη συμβάλλετε ούτε ως πελάτες στην κακοποίηση των ζώων, βοηθήστε στην απελευθέρωση τους.

Διαβάστε επίσης:

Το λιοντάρι βασανίζεται φυλακισμένο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Δείτε τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά (βίντεο)

Υπουργείο Παιδείας: Μη διδακτικές οι εκδρομές μαθητών σε χώρους αιχμαλωσίας & εμπορικής εκμετάλλευσης ζώων

Τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά των αιχμάλωτων ζώων (βίντεο)

Και 5ο δελφίνι νεκρό εξαιτίας της αιχμαλωσίας του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα

Η αιχμαλωσία σκοτώνει: 4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Δεκάδες ζώα παρανόμως αιχμάλωτα στα κλουβιά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων κρατώντας αιχμάλωτα αγρίμια!

Άλογο πέθανε από ασιτία μέσα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Βόλβης

Γιατί να υπάρχουν αιχμάλωτα Κρι-Κρι στο κέντρο της Αθήνας; (Βίντεο)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. Στέργιος

    Δεν μας παρατάτε με τις χαζομάρες σας. Ότι γίνεται σε αυτή τη χώρα το καταστρέφεται λέγοντας βλακείες. Άιντε σοβαρευτείτε λίγο. Θέλετε να βοηθήσετε να πάτε στην Αφρική και να συμβαλετε οικονομικά. Τι το παίζετε ? Γίνατε όλοι ευαίσθητοι εκεί που δεν πρέπει.

    1. αννα

      σε αυτη τη χωρα οσοι θελουν και μπορουν να δουλευουν οι ίδιοι, οχι να εκμεταλλευονται ζωα για διασκεδαση (!) των επισκεπτων, σιγα μην (ξανα) επιτραπουν και οι αρκουδιαρηδες με τις αιχμαλωτες αρκουδες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.