Στηρίξτε μας

Τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας φάει εμβόλιο – δόλωμα κατά της λύσσας που προορίζεται για αλεπούδες

4 Νοεμβρίου 2015 22:47 | Χρηστικά
Τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας φάει εμβόλιο – δόλωμα κατά της λύσσας που προορίζεται για αλεπούδες

Οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι κτηνίατροι και οι ιδιοκτήτες σκύλων στην περίπτωση που κάποιο ζώο τους φάει την κάψουλα που χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων ώστε να αντιμετωπιστεί η ασθένεια της λύσσας δίνει η Χρυσούλα Δηλέ προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων του ΥΠ.Α.Α.Τ. απευθυνόμενη στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και στην Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία.

Τα εμβόλια – που έχουν τη μορφή που βλέπετε στη σχετική φωτογραφία – σκορπίζονται από αέρος σε ορεινές περιοχές της χώρας το μήνα Νοέμβριο ώστε να καταναλωθούν από τα άγρια ζώα για να αποκτήσουν ανοσία στην ασθένειας. Όμως τα δολώματα αυτά δεν είναι ακίνδυνα για τους ανθρώπους γι’ αυτό και δεν πρέπει να τα πιάνουν με γυμνά χέρια.

Τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας γλύψει, δαγκώσει ή φάει το δόλωμα

Το δόλωμα περιέχει ζωντανό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης ιό της λύσσας, γι’ αυτό και αν κάποιος βρει ένα εμβόλιο θα πρέπει να ακολουθήσει τις παρακάτω οδηγίες:

- Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με αυτό με γυμνά χέρια.

- Αν η πλαστική κάψουλα που περιέχει το εμβόλιο είναι άθικτη δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, ακόμη και αν το εξωτερικό καφέ περίβλημα του δολώματος έχει σπάσει.

- Ωστόσο οι πολίτες δεν πρέπει να αγγίζουν με γυμνά χέρια το εμβόλιο δόλωμα ή την πλαστική κάψουλα.

- Σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας του εμβολίου δολώματος, θα πρέπει να υπάρχει άμεση μετάβαση στις υπηρεσίες υγείας.

- Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει δαγκώσει το δόλωμα με το στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει.

- Στην περίπτωση που ο σκύλος φάει το εμβόλιο-δόλωμα ή αν ο ιδιοκτήτης του υποψιάζεται ότι το δάγκωσε θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι.

- Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το έφαγε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με γυμνά χέρια με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα,περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), για τουλάχιστον μία ημέρα.

- Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας.

Το πρόγραμμα ρίψεως εμβολιασμένων δολωμάτων

Σύμφωνα με την κα Δηλέ: «Οι ρίψεις ξεκινούν σήμερα 4 Νοεμβρίου 2015 από το αεροδρόμιο του Πολυκάστρου Κιλκίς για 10-15 περίπου ημέρες, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.Τα αεροσκάφη θα επιχειρήσουν αρχικά στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία (Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική κλπ). Την ίδια περίοδο για κάποιες ημέρες θα γίνουν πτήσεις από μια αερολέσχη στην ΠΕ Ξάνθης. Από το αεροδρόμιο του Πολυκάστρου θα γίνει προσπάθεια να εμβολιαστούν επίσης οι περιοχές που βρίσκονται ανατολικά της Πίνδου και δυτικά του Κιλκίς (Πέλλα, Ημαθία κλπ).

Εν συνεχεία και για 5 ημέρες περίπου τα αεροσκάφη θα πραγματοποιήσουν ρίψεις από το αεροδρόμιο της Έδεσσας, όπου θα διανεμηθούν εμβόλια από αέρος στις ορεινές περιοχές ανατολικά της Πίνδου (ΠΕ Κοζάνης, Καστοριάς , Φλώρινας, Γρεβενών κ.λπ). Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, προς το τέλος Νοεμβρίου (για 10-15 ημέρες) τα αεροσκάφη θα επιχειρήσουν από το αεροδρόμιο της Λάρισας για τις περιοχές Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Πιερίας, Μαγνησίας κλπ. Επίσης από το ίδιο αεροδρόμιο θα πραγματοποιηθούν ρίψεις στις περιοχές Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Τελευταίες θα εμβολιαστούν οι περιοχές που βρίσκονται δυτικά της Πίνδου (οι ΠΕ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας,Πρέβεζας, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας κ.τ.λ.).

Οι εμβολιασμοί αυτοί θα πραγματοποιηθούν για 5 περίπου ημέρες από το αεροδρόμιο του Αγρινίου. Το σχέδιο των πτήσεων είναι ενδεικτικό και υπάρχει πιθανότητα να γίνουν κάποιες αλλαγές. Οι πτήσεις θα ξεκινούν με την ανατολή του ήλιου (γύρω στις 8.00 το πρωί) και θα διαρκούν μέχρι τη δύση (γύρω στις 6.00 το απόγευμα).

Αν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τις πτήσεις σε μία περιοχή, οι ρίψεις θα γίνονται σε άλλες κοντινές περιοχές και τα αεροσκάφη θα επιστρέφουν για εμβολιασμούς στην αρχική περιοχή μόλις ο καιρός το επιτρέψει. Η διάρκεια του Προγράμματος θα είναι περίπου δύο μήνες και ενώ το πρόγραμμα μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Η λύσσα είναι το πρόβλημα, όχι τα αδέσποτα!

Ερωτήσεις βουλευτών για τη λύσσα και τη δαιμονοποίηση των αδέσποτων

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν κινδυνεύουν τ’ αδέσποτα όσο είμαι υπουργός Υγείας

Π.Φ.Π.Ο.: Κλίμα πανικού και μίσους για τ’ αδέσποτα με αφορμή τη λύσσα από τα Υπουργεία

Ξεκινούν την εναέρια ρίψη εμβολιασμένων δολωμάτων κατά της λύσσας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της λύσσας

Υπαρκτό πρόβλημα η λύσσα και είμαστε ουσιαστικά απροετοίμαστοι! (Βίντεο)

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.