Στηρίξτε μας

Ξεκινούν την εναέρια ρίψη εμβολιασμένων δολωμάτων κατά της λύσσας

25 Σεπτεμβρίου 2013 19:14 | Επικαιρότητα
Ξεκινούν την εναέρια ρίψη εμβολιασμένων δολωμάτων κατά της λύσσας

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η εναέρια ρίψη δολωμάτων για τον εμβολιασμό των άγριων ζώων και κυρίως της αλεπούς, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένεια της λύσσας.

Μάλιστα το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με έγγραφα που έστειλε στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ζητάει την ενημέρωση των μαθητών για την επανεμφάνιση της ασθένειας και καλεί τους εκπαιδευτικούς να συζητούν με τα παιδιά το θέμα αυτό για 15’ κάθε εβδομάδα.

Οι μαθητές μέσα και από τα φυλλάδια του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να μάθουν για τον κίνδυνο μετάδοση της λύσσας, ενώ γίνεται και ειδική αναφορά στη σημασία εμβολιασμού και κατοικίδιων ζώων.

Τα εμβολιασμένα δολώματα όπως τονίζεται στα σχετικά έγγραφα είναι μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού και περιέχουν ζωντανό ιό γι’ αυτό και οι μαθητές όταν τα εντοπίζουν δεν θα πρέπει να τα πιάνουν ή να τα πατάνε.

Τα σχετικά έγγραφα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

-----

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

 

Μαρούσι, 19-09-2013

ΤΜΗΜΑ Β΄ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αρ. Πρωτ. 132853/Γ7
ΠΡΟΣ:

1. Δ/ΝΣΕΙΣ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

(Υπόψη Υπευθύνων Αγωγής Υγείας

και Σχολικών Δραστηριοτήτων)

2. ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

(Μέσω των Οικείων Δ/νσεων)

ΚΟΙΝ:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ Δ/ΝΣΕΙΣ Α/ΘΜΙΑΣ &

Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Θέμα: «Επαναδιαβίβαση εγγράφου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με την επανεμφάνιση της λύσσας στην Ελλάδα»
Σας διαβιβάζουμε εκ νέου την με αρ. πρωτ. 2515/75560/18-06-2013 εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που αφορά στην επανεμφάνιση της θανατηφόρου νόσου της λύσσας στην Ελλάδα καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια για την πρόληψη της ασθένειας στον άνθρωπο και στα ζώα εφιστώντας την προσοχή σας στα κάτωθι:

Παρακαλούμε να ενημερωθούν οι Διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων της χώρας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης ώστε να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στον υπαρκτό κίνδυνο της λύσσας, αναθέτοντας εκ περιτροπής σʼ έναν εκπαιδευτικό του σχολείου τους να ενημερώνει, κάθε εβδομάδα για 15΄ της ώρας, τους μαθητές για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού της λύσσας παρουσιάζοντας και διανέμοντας τα φυλλάδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Επιπλέον, παρακαλούμε να λάβουν γνώση οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές όλων των Βαθμίδων Εκπαίδευσης ότι η πρώτη ρίψη εμβολίων από αεροσκάφη για τα άγρια ζώα και κυρίως για την ΑΛΕΠΟΥ, θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μηνός Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός να γίνεται καθημερινή ενημέρωση των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς.

Το παρόν να αναρτηθεί σε πίνακα ανακοινώσεων και να κοινοποιηθεί στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δ/νση Υγείας των Ζώων-Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο τηλ. 210-212-572522.

Τα ενημερωτικά φυλλάδια βρίσκονται αναρτημένα στον ιστότοπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr
Συν.: 6 σελ.
Εσωτερική Διανομή:

1. Δ/νση ΣΕΠΕΔ-Τμήμα Βʼ Αγωγής Υγείας

& Περιβαλλοντικής Αγωγής

H ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΞΥΛΟΚΟΤΑ
....................................
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18/06/ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

& ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Αρ.Πρωτ: 2515/75560
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΖΩΟΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΩΝ

Μ. Κορού/Μ.Τζανή

Π. Κώστογλου 1. Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού

Γενική Δ/νση Διοίκησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Υπόψη κας Καρδαμίτση

Θέμα : Επανεμφάνιση λύσσας στην Ελλάδα.

Σας ενημερώνουμε ότι από 19/10/2012 έχει επανεμφανιστεί η λύσσα στην Ελλάδα. Το πρώτο κρούσμα αφορούσε μία κόκκινη αλεπού (δεξαμενή του ιού της λύσσας στη φύση ) στην περιοχή Σιάτιστα Κοζάνης. Έκτοτε και μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί συνολικά 24 κρούσματα ( 20 σε αλεπούδες, 3 σε σκυλιά και 1 σε γάτα). Στο site του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ, Πολίτης, Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, Λύσσα) θα βρείτε αναλυτικά τα κρούσματα και τις περιοχές που αυτά έχουν βρεθεί. Επίσης υπάρχουν και αναλυτικές πληροφορίες για το νόσημα, τα είδη που προσβάλλει τις συνέπειες για τον άνθρωπο, τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης κ.λπ.

Για την αντιμετώπιση της νόσου στα ζώα και κατά συνέπεια στον άνθρωπο θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2013 εμβολιασμοί των αλεπούδων με εναέριες ρίψεις εμβολίων δολωμάτων που περιέχουν ζωντανό ιό κατά της λύσσας. Οι εναέριες ρίψεις των εμβολιακών δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε 18 Περιφερειακές Ενότητες (πρώην Νομαρχίες) και σε επιπλέον ακτίνα 50 χιλιομέτρων γύρω από κάθε κρούσμα (site ΥΠΑΑΤ). Στις περιοχές αυτές θα εξαιρεθούν οι υδάτινες, οι αστικές και οι περιαστικές περιοχές. Επίσης εντατικοποιούνται σε όλη την επικράτεια οι εμβολιασμοί όλων των σκύλων και γατών (δεσποζόμενων και αδέσποτων ) με νεκρά εμβόλια κατά της λύσσας.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και των πιθανών συνεπειών της νόσου για τη Δημόσια Υγεία παρακαλούμε θερμά να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Δεν υπάρχει λόγος εκδήλωσης έντονης ανησυχίας και πανικού και οι παρακάτω συμβουλές αποτελούν τμήμα ενημέρωσης και επαγρύπνησης του πολίτη.

Η ενημέρωση πρέπει να επικεντρωθεί στα παρακάτω σημεία:

1. Η λύσσα επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα. Προσβάλλει όλα τα θηλαστικά ζώα και τον άνθρωπο. Είναι ζωοανθρωπονόσος. Αν δεν γίνει έγκαιρα πρόληψη και αντιμετώπισή της είναι θανατηφόρα για τα ζώα και τον άνθρωπο.

2. Ο άνθρωπος μολύνεται αν δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί ή έρθει σε επαφή με σάλια μολυσμένου ζώου.

3. Σε περίπτωση μόλυνσης του ανθρώπου πρέπει να ακολουθήσει πολύ καλό πλύσιμο της πληγήσας περιοχής με άφθονο νερό και σαπούνι και άμεση επίσκεψη στο γιατρό για περαιτέρω οδηγίες .

4. Πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε επαφή με άγνωστα ζώα (άγρια, αδέσποτα κ.λπ.). Ιδιαίτερα τα παιδιά να αποφεύγουν να πιάνουν, να χαϊδεύουν ή γενικά να χειρίζονται άγνωστα σε αυτά ζώα.

5. Σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψή κάποιου ένα ζώο νεκρό ή με ασυνήθιστη θα πρέπει να ειδοποιεί αμέσως τις τοπικές κτηνιατρικές ή δασικές αρχές.

6. Όσοι διαθέτουν σκύλο ή γάτα θα πρέπει να προσκομίζουν τα ζώα τους στον κτηνίατρο για αντιλυσσικό εμβολιασμό και να διατηρούν ενημερωμένο το ατομικό βιβλιάριο εμβολιασμών των ζώων τους. Τα ζώα πρέπει να είναι ηλεκτρονικά σημασμένα από κτηνίατρο.
Όσον αφορά τους εναέριους εμβολιασμούς που θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2013 θα πρέπει να γίνει άμεση ενημέρωση επίσης.

1. Τα εμβολιακά δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό.

2. Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού ) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΤΕ . ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΤΑΤΕ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΥΤΑ

3. Ενημερώστε άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Το προσεχές διάστημα θα σας αποσταλούν διαφημιστικά φυλλάδια και αφίσες για διευκόλυνσή σας στο έργο της ενημέρωσης όλων των σχολείων της επικράτειας.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΝΤΟΥΝΤΟΥΝΑΚΗΣ

Διαβάστε επίσης:

Π.Φ.Π.Ο.: Κλίμα πανικού και μίσους για τ’ αδέσποτα με αφορμή τη λύσσα από τα Υπουργεία

Υπαρκτό πρόβλημα η λύσσα και είμαστε ουσιαστικά απροετοίμαστοι!

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.