Στηρίξτε μας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της λύσσας

28 Σεπτεμβρίου 2013 07:08 | Επικαιρότητα
Παγκόσμια Ημέρα κατά της λύσσας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της λύσσας η σημερινή και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)  με αφορμή τα κρούσματα ζώων με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λύσσα που παρουσιάστηκαν στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα βρίσκεται σε εγρήγορση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., τα 28 κρούσματα αυτά έχουν καταγραφεί στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, κυρίως σε κόκκινες αλεπούδες (24), σε σκύλους (3) και σε μία γάτα. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα λύσσας σε άνθρωπο.

ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ επαναλαμβάνει πως η λύσσα είναι μια νόσος με θνητότητα σχεδόν 100% τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα και δεν υπάρχει συνήθως αποτελεσματική θεραπεία μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τη λύσσα είναι η πρόληψη, η οποία περιλαμβάνει:

-Την αποφυγή της έκθεσης στα δαγκώματα των ζώων (αποφυγή επαφής με τα αδέσποτα ζώα) και στη δημιουργία φραγμού έναντι των άγριων ζώων (εμβολιασμός ζώων συντροφιάς),

-Την άμεση και σωστή φροντίδα του τραύματος και

-Την άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, για ενδεχόμενη προφυλακτική αγωγή.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχουν εκδώσει οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας, που επικαιροποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και  παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με τη λύσσα.

Πιο συγκεκριμένα το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ:

-Καταγράφει τις προφυλακτικές αντιλυσσικές αγωγές, που χορηγούνται σε πιθανά εκτεθειμένα άτομα.

-Εκπόνησε αλγόριθμο διαχείρισης περιστατικού με πιθανή έκθεση στη λύσσα για τους επαγγελματίες υγείας.

-Πραγματοποιεί σειρά ενημερωτικών παρεμβάσεων για τη λύσσα, προς τους επαγγελματίες υγείας και το κοινό, δίνοντας άμεση προτεραιότητα στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.

-Παρέχει σε καθημερινή βάση οδηγίες προς ιδιώτες και επαγγελματίες υγείας, που εμπλέκονται σε περιστατικά με πιθανή έκθεση στον ιό της λύσσας μέσα από το Κέντρο Επιχειρήσεων.

-Έχει τακτική συνεργασία για τα θέματα εκτίμησης κινδύνου και αντιμετώπισης του νοσήματος με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία καταστρώνει τα προγράμματα αντιμετώπισης της λύσσας στα ζώα.

-Έχει αναλάβει την επιτήρηση των πιθανών εκθέσεων ανθρώπων στα εμβόλια/δολώματα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των άγριων ζώων, που θα διενεργηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφέρομενοι μπορούν να επικοινωνούν με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στα εξής τηλέφωνα: 2105212000, 2105212054. Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες, δεδομένα για τα κρούσματα λύσσας σε ζώα στην Ελλάδα, έντυπα επιδημιολογικής επιτήρησης, οδηγίες προς επαγγελματίες υγείας κ.ά. επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της λύσσας, εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Γυναίκα κόλλησε λύσσα από τη γάτα

Λύσσα σε γάτα στο νομό Τρικάλων

Υπαρκτό πρόβλημα η λύσσα και είμαστε ουσιαστικά απροετοίμαστοι!

Ζούσε μέσα στο χωριό για καιρό η αλεπού που αρρώστησε από τη λύσσα

Αλεπού με λύσσα εντοπίστηκε στην Κοζάνη μετά από 25 χρόνια

Λύσσα: Σκοτώνει η ασθένεια αλλά κυρίως η άγνοια!

Με αφορμή τη λύσσα δηλητηριάζουν τ’ αδέσποτα και στην Καστοριά

Θετικός στη λύσσα ο σκύλος που γρατζούνισε κυνηγό στην Καστοριά

Και δεύτερο κρούσμα λύσσας;

Πόσο κινδυνεύουν από τους ανθρώπους τ’ αδέσποτα της Κοζάνης;

Tagged:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Θάνος

    Οπτική γωνία λυσσασμένων ανθρώπων.

    Ενεδρεύει κίνδυνος λύσσας ΑΠΟ τα σκυλιά και όχι ενεδρεύει κίνδυνος λύσσας ΓΙΑ τα σκυλιά.
    http://www.elthraki.gr/%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%83-%CE%BB%CF%85%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%83-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CF%83%CF%80/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.