Στηρίξτε μας

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο 78χρονος για τις συνθήκες που επικρατούν στο παράνομο κυνοκομείο (βίντεο)

2 Μαΐου 2015 10:04 | Καταγγελίες
Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο 78χρονος για τις συνθήκες που επικρατούν στο παράνομο κυνοκομείο (βίντεο)

Από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδικάστηκε στις 28 Απριλίου σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ ο 78χρονος Χαράλαμπος Παρασαλίδης που είναι συνδιαχειριστής μαζί με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.) του παράνομου καταφυγίου αδέσποτων ζώων, το οποίο βρίσκεται στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά, όπου συγκεντρώνονται επί χρόνια τα ανεπιθύμητα σκυλιά της ευρύτερης περιοχής.

Μπορεί ο 78χρονος σύμφωνα με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) να αθωώθηκε πριν από δύο μήνες με μία ιδιαιτέρως επιεική δικαστική απόφαση, αν και κατηγορούνται για τον θάνατο 27 σκύλων που αλληλοσπαράχθηκαν έγκλειστα εκεί μέσα, αλλά αυτή την φορά δεν γλύτωσε την τιμωρία και καταδικάστηκε για τις άσχημες συνθήκες που επικρατούσαν στον χώρο και την παραβίαση των κανόνων ευζωίας των ζώων.

Η νέα αυτή ποινική διαδικασία είχε κινηθεί πάλι με ενέργειες της Π.Φ.Π.Ο., η οποία θα συνεχίσει την προσπάθεια για την επιβολή της νομιμότητας και την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ζώων που συνεχίζουν να φιλοξενούνται στον χώρο.

Θυμίζουμε ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2015 ο διαχειριστής του παράνομου κυνοκομείου – που ουσιαστικά είναι χώρος αιχμαλωσίας δεκάδων σκυλιών – αθωώθηκε από το δικαστήριο «γιατί δεν υπήρξε πρόθεση ούτε ενδεχόμενος δόλος από τον κατηγορούμενο!» είπε η πρόεδρος. Ουσιαστικά με την  ανοχή του Συνδέσμου Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.) – μέλη του οποίου είναι οι Δήμοι Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς – τα σκυλιά αλληλοσπαράσσονται εκεί μέσα και διαρκώς συσσωρεύονται νέα τ’ ανεπιθύμητα αδέσποτα κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Το βίντεο τράβηξε στις 13 Ιουλίου 2013 ο αναγνώστης του www.zoosos.gr Αντώνης Χατζηιωαννίδης και δείχνει πως η αγέλη επιτίθεται σε ένα από τα σκυλιά.

Οι αρμόδιοι δήμοι ουσιαστικά αδιαφορούν για τις συνθήκες ευζωίας των σκυλιών πολλά εκ των οποίων έχουν ασυλοποιηθεί πια εξαιτίας του πολύχρονου εγκλεισμού τους εκεί και γι’ αυτό και δεν γίνεται να επανενταχθούν. Έτσι επιτρέπουν ο άτυπος και ακατάλληλος διαχειριστής του χώρου – και λόγω ηλικίας, αντοχών και ψυχοσύνθεσης – να αφήνει τα σκυλιά να τρώγονται μεταξύ τους επειδή κανείς δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

KodraKalamarias4H συμπεριφορά του 78χρονου απωθεί όλους εκείνους που προσφέρονται να βοηθήσουν τα ζώα εκεί.

Ο Χαράλαμπος Παρασαλίδης, που παλιότερα τάιζε τα σκυλιά της περιοχής και καθώς περνούσαν τα χρόνια αυτοχρίστηκε αρμόδιος, αρνείται – όπως συχνά καταγγέλλουν σωματεία, εθελοντές και φιλοζωικοί φορείς – να κάνει και τα στοιχειώδη. Αρνείται ακόμα και να λάβει βοήθεια από εκείνους τους ιδιώτες, που έχουν προθυμοποιηθεί κατά καιρούς να βάλλουν ένα τέλος σε αυτό το αίσχος.

Η υπόθεση της κακοποίησης των ζώων, που ζουν αιχμάλωτα για χρόνια στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αρχικά τον Δεκέμβριο του 2012 χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στον χώρο του στρατοπέδου δεν υπάρχουν διαχωριστικά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετά τετράποδα – που είναι στειρωμένα – και δεν εντάσσονται στην αγέλη ή και κατά τη διεκδίκηση της λιγοστής τροφής να πεθαίνουν αφού δέχονται επίθεση από τα κυρίαρχα.

Οι εικόνες κανιβαλισμού, που έχουν αποτυπωθεί σε σωρεία φωτογραφιών, σε βίντεο και σε έγγραφες καταγγελίες, που έγιναν προς τις αρμόδιες Αρχές όλα αυτά τα χρόνια δεν οδήγησαν ούτε στην ουσιαστική λήψη μέτρων, αλλά ούτε τελικά και στην καταδίκη εκείνου, ο οποίος ανέλαβε οικειοθελώς κάποτε να τα φροντίζει και τώρα έχει χάσει τον έλεγχο.

KodraThessalonikiΑδιαφορούν οι συναρμόδιοι δήμοι για τις συνθήκες επιβίωσης των σκυλιών εκεί.

Μάλιστα ο ηλικιωμένος άνδρας χαρακτηρίζεται από πολλούς ως άτομο με διαταραγμένη προσωπικότητα, γι’ αυτό και δεν μπορεί να συμβάλλει ούτε στην αποσυμφόρηση του χώρου, καθώς εκεί βρίσκονται περίπου 50 σκυλιά, αλλά ούτε στην ορθή διαχείριση των δεκάδων ζώων. Φυσικά θολό παραμένει και το αν η σχέση του με τον Δήμο Καλαμαριάς είναι έμμισθη ή όχι.

KodraKalamarias1Ένα από τα δεκάδες σκυλιά που πέθαναν.

Αρκετές φορές εθελόντριες τον κατήγγειλαν για απρεπή συμπεριφορά αφού μεθυσμένος τους επιδείκνυε τα γεννητικά του όργανα και όσες φορές κλήθηκε επί τόπου η Αστυνομία του έγιναν μόνο συστάσεις και ποτέ δεν συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Με την υπόθεση έχουν ασχοληθεί για πάρα πολλά χρόνια τόσο το Φιλοζωικό σωματείο Πυλαίας – Χορτιάτη «Η Αγάπη», η Αγγελική Λαζαράκη και 135 φιλόζωοι εθελοντές και η Π.Φ.Π.Ο., και όλοι μαζί κατέθεσαν μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στις 22-5-2013.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Τον αθώωσαν αν και εξαιτίας του 27 σκυλιά αλληλοσπαράχθηκαν στο παράνομο κυνοκομείο (βίντεο)

Ζητούν από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης να καταθέσει έφεση για την αθώωση του 78χρονου

Δήμαρχος Καλαμαριάς: Να εφαρμοστεί ο νόμος για τ’ αδέσποτα στου Κόρδα (βίντεο)

Έρευνα από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για τ’ αδέσποτα στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά

Κακή η διαχείριση των αδέσποτων από τον ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.

Σώθηκαν τα τρία σκυλιά του ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. που οι «αρμόδιοι» είχαν «καταδικάσει» σε θάνατο!

Δημοτικά Κυνοκομεία: Φριχτές συνθήκες διαβίωση για τα ζώα και οικονομικές ατασθαλίες

«Φιλοζωικό έργο» η εξόντωση αδέσποτων εδώ και 25 χρόνια στην Περαία Θεσσαλονίκης;

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. nick sidiropoulos

    Τι δουλεια εχει ενας κολογερος 80 χρονων σε ένα περιβαλον που εχει τοσες πολλες απαιτησεις?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.