Στηρίξτε μας

Θεσσαλονίκη: Κακή η διαχείριση των αδέσποτων από τον ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.

19 Απριλίου 2012 05:46 | Επικαιρότητα

Το θέμα της κακής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από τους αρμόδιους υπαλλήλους του Συνδέσμου Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.) προβληματίζει την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.). Τα παράπονα και οι καταγγελίες εις βάρος του ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. καθώς μόνο ως σύνδεσμος προστασίας των ζώων δεν λειτουργεί, είναι πολλά.

Σε επιστολή, που έστειλαν η Π.Φ.Π.Ο. και η Π.Σ.Ε.Ζ.Σ. στις 17 Απριλίου προς τους υπεύθυνους του διαδημοτικού συνδέσμου αλλά και στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και Εφαρμογών (Κ.Α.Φ.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζεται, ότι αν και τα χρήματα, που εισπράττονται από τους δημότες των 11 δήμων της Αν. Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μετέχουν σε αυτό το διαδημοτικό πρόγραμμα, η δράση του είναι αναντίστοιχη.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά σε εξόφθαλμα περιστατικά κακοποίησης αδέσποτων, σε πρακτικές αρπαγής ζώων από εκείνους τους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με τη φροντίδα τους.

Τονίζεται δε, ότι ο ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. επεμβαίνει αμέσως, για να απομακρύνει παράνομα σκυλιά, που χαρακτηρίζονται αναιτιολόγητα «επιθετικά», τα οποία συνήθως επανατοποθετεί εκτός αστικού ιστού, αλλά δε δείχνει την ίδια θέρμη για στειρώσεις και περίθαλψη άρρωστων και τραυματισμένων ζώων.

Αν και χρήματα ο ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. διαθέτει, αφού κάθε δημότης των 11 δήμων πληρώνει 3 ευρώ στον σύνδεσμο, τελικά το μεγάλο οικονομικό βάρος της φροντίδας των αδέσποτων, που χρήζουν νοσηλείας και στείρωσης, το επιφορτίζονται οι τοπικοί φιλοζωικοί σύλλογοι. Επί της ουσίας οι ιδιώτες εθελοντές φιλόζωοι πληρώνουν από την τσέπη τους για τη σωτηρία των ζώων.

SYTHPAZ

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή

ΘΕΜΑ: Κακή διαχείριση αδέσποτων από το ΣΥΠΠΑΖΑΘ

Αξιότιμοι κύριοι,

Το φιλοζωικό κίνημα έχουν απασχολήσει κατά καιρούς διάφορα Δημοτικά Κυνοκομεία, αλλά και προγράμματα Δήμων όπως το δικό σας!

Επίσης σε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας σας, οι φιλόζωοι - κάτοικοι των Δήμων με τους οποίους συνεργάζεστε, διαρκώς παραπονούνται για την κακή διαχείριση αδέσποτων ζώων από τον φορέα σας.

Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για μαζικές περισυλλογές και επανατοποθέτηση ζώων εκτός του αστικού ιστού της πόλης. Θα χρειαστούμε αρκετό χρόνο για να τις απαριθμήσουμε και δεν είναι της παρούσης! Εκτενέστερη αναφορά μπορεί να γίνει σε μελλοντική επικοινωνία μας!

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι τις αποφάσεις για τις επανατοποθετήσεις ζώων εκτός αστικού φυσικού περιβάλλοντος τις λαμβάνετε μόνοι σας χωρίς την σύσταση της 5μελούς επιτροπής που ο Νόμος ορίζει!

Τέλος πληροφορηθήκαμε ότι τα έσοδά σας, αγγίζουν περίπου το ποσό των 600.000 € κάθε έτος, από το ειδικό τέλος 3,00 € που καταβάλει κάθε πολίτης των Δήμων με τους οποίους συνεργάζεστε, ωστόσο το έργο σας παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο.

Τις στειρώσεις αδέσποτων ζώων εξακολουθούν να τις αναλαμβάνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τα φιλοζωικά σωματεία των Δήμων με τους οποίους συνεργάζεστε, ενώ τα έκτακτα περιστατικά ατυχημάτων τα αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου μεμονωμένοι φιλόζωοι ή φιλοζωικά σωματεία, καθώς οι ώρες λειτουργίας σας ακολουθούν το ωράριο δημοσίου υπαλλήλου.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φιλόζωοι πολίτες των Δήμων, καταγγέλλουν ότι το ΣΥΠΠΑΖΑΘ, ενώ ανταποκρίνεται άμεσα σε καταγγελίες για ενοχλητικά - επιθετικά ζώα, σε περιπτώσεις που σας καλούν για βοήθεια σε αδέσποτα άρρωστα ή χτυπημένα, καθώς και για στειρώσεις, δεν ανταποκρίνεστε με την ίδια προθυμία!

Είναι κατά τον κοινό νου σαφές, ότι όλα τα επιθετικά ζώα της Ελλάδας, είναι αδύνατον να έχουν συγκεντρωθεί στις περιοχές που εσείς είστε αρμόδιοι!

Έχετε τόσα πολλά περιστατικά, που πραγματικά μας κάνει να αναρωτιόμαστε για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αν ο λόγος ύπαρξής σας, είναι η προστασία της ευζωίας των ζώων και με ποιον τρόπο ακριβώς την διασφαλίζεται, ή η προστασία των ανθρώπων από τα ζώα!

Γιατί αν είναι το δεύτερο, τότε θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι αυτό δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά σας!

Ας μην ξεχνάμε ότι λίγο καιρό πριν, το ΣΥΠΠΑΖΑΘ, είχε κρίνει σκυλιά ως επιθετικά και με δικαστικό αγώνα οι φιλόζωοι δικαιώθηκαν. Δεν έγινε ευθανασία στα ζώα, και αυτά υιοθετήθηκαν και ζουν μια απολύτως φυσιολογική ζωή!

Αυτό και μόνο ως παράδειγμα, δείχνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων των περιοχών ευθύνης σας, και πως αυτά χαρακτηρίζονται τόσο εύκολα ως επιθετικά - τακτική που ακολουθείτε μέχρι και σήμερα!

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για περιστατικό όπου πρώην αδέσποτος σκύλος, που κατά την καταγγέλλουσα την δάγκωσε, και ενώ πια αυτό το αδέσποτο βρισκόταν σε ιδιωτικό χώρο κατοικίας, ετσιθελικά, αγνοώντας κάθε κανόνα ιδιοκτησιακού καθεστώτος, παραβιάσατε οικογενειακό άσυλο, περισυλλέξατε τον σκύλο, τον μεταφέρατε στις εγκαταστάσεις σας, και έκτοτε η τύχη του αγνοείται!

Τον Δεκέμβριο 2011, περισυλλέξατε από το Τριάδι, σκύλο δίπλα από σχολείο, που φροντιζόταν από μαθητές και γονείς - και πάντως πριν ακόμα την εφαρμογή του νέου νόμου που απαγορεύει την επανένταξή τους εκεί - μόνο και μόνο γιατί διαμαρτυρήθηκε μία δασκάλα ότι ενοχλείται από την παρουσία του, και όχι γιατί ο σκύλος ήταν επιθετικός! Ο σκύλος, αν και υποδείξατε άλλο σημείο στους ενδιαφερόμενους, βρέθηκε δεμένος χειροπόδαρα, πάνω σε μία τσουλήθρα παιδικής χαράς στην περιοχή της Θέρμης!

Τέτοια περιστατικά προσβάλουν το έργο που καλείστε να διεκπεραιώσετε, και η δική μας συνείδηση δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους!

Ζητούμε λοιπόν:

α) Την τήρηση του Νόμου και την άμεση σύσταση 5μελούς επιτροπής διότι κάθε απόφαση που έχετε λάβει από τις 2/2/2012 και μετά χωρίς να έχει αυτή συσταθεί, είναι παράνομη!

β) Την συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία των Δήμων εποπτείας σας την θεωρούμε αυτονόητη - είτε συμμετέχουν είτε όχι στην επιτροπή.

γ) Αυστηρότερο έλεγχο των καταγγελιών για ζώα που αυθαίρετα χαρακτηρίζονται ως επιθετικά μόνο και μόνο γιατί τόλμησαν να γαβγίσουν. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος ξεκαθαρίζει ότι ο σκύλος θα πρέπει να επιτεθεί ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ και ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ για να μπορέσει να χαρακτηριστεί ως επιθετικός! Είναι φανερό από την προηγούμενη δικαστική απόφαση εις βάρος σας, ότι οι κρίσεις σας δεν ήταν οι σωστές!

δ) Άμεση επανένταξη στον φυσικό αστικό ιστό όλων των στειρωμένων υγειών ζώων, καθώς ο νόμος απαγορεύει την ασυλοποίηση τους! Θα πρέπει να εμβολιαστούν, σημανθούν ηλεκτρονικά και να επανενταχθούν.

ε) Την επιστροφή του σκύλου στον νέο του ιδιοκτήτη την θεωρούμε δεδομένη, και σαν να έχει ήδη γίνει, διότι επίκειται μήνυση στην οποία θα μας βρει συμπαραστάτες και θα έχει την απόλυτη στήριξή μας. Μία δεύτερη δικαστική απόφαση εναντίον σας δεν θα είναι καθόλου υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας σας.

ζ) Καθώς υπάρχουν αρκετές καταγγελίες για τραυματισμούς ζώων κατά την περισυλλογή, παρακαλούμε να εκπαιδεύσετε καλύτερα το προσωπικό σας, και να μας κάνετε γνωστά τα στοιχεία του κτηνιάτρου που τα καθοδηγεί στην περισυλλογή!

Με εκτίμηση

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος                           Η Αντιπρόεδρος

Αναστασία Μπομπολάκη    Μάριζα Χριστοδούλου

Διαβάστε επίσης:

Σώθηκαν τα τρία σκυλιά του ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. που οι «αρμόδιοι» είχαν «καταδικάσει» σε θάνατο!

Ταξίδεψαν από Σέρρες στον Σοχό για να σώσουν σκύλο που βασάνιζε συστηματικά ο ιδιοκτήτης του

Θεσσαλονίκη: Έκκληση για την φιλοξενία του σκύλου με την σπασμένη λεκάνη που βρίσκεται στο χωριό Σοχός

Τουλάχιστον 40 αδέσποτα σκυλιά και γατιά νεκρά από φόλες σε Χορτιάτη & Αγία Παρασκευή Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Ο εισαγγελέας δεν «είδε» την κακοποίηση του σκυλιού που ζει στην μπαγκαζιέρα

Έγινε μεταμόσχευση δέρματος στο κεφάλι της γάτας που κάποιος έκαψε στα Μάλγαρα (βίντεο)

Αναρρώνει η γάτα που βρέθηκε με σοβαρά εγκαύματα στα Μάλγαρα (βίντεο)

Βρήκαν και τρίτη γάτα καμένη αλλά ζωντανή στα Μάλγαρα! Τι κάνει η ΕΛ.ΑΣ.;

Με σοβαρά εγκαύματα στο κεφάλι και στο σώμα νοσηλεύεται η γάτα που σαδιστής δράστης έκαψε στα Μάλγαρα

Έδεσε και έκαψε ζωντανές δύο γάτες στα Μάλγαρα αλλά επέζησαν

Τη θεσμοθέτηση Εισαγγελέα Ζώων & στη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε η αντεισαγγελέας Εφετών Ε. Χρυσόγιαννη

Επανομή Θεσσαλονίκης: Πυροβόλησε 3 & σκότωσε 2 σκυλιά γειτόνων του ενώ πέταξε τα πτώματα στα σκουπίδια για να τα εξαφανίσει

Επανομή: Κτηνίατρος δεν ήθελε να χορηγήσει γνωμάτευση που αποδεικνύει το έγκλημα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο σκύλος που χτυπήθηκε από άνδρα μάλλον με τσεκούρι στην είσοδο του Αριστοτέλειου Παν. Θεσσαλονίκης

Δίνουν αμοιβή σε όποιον αποκαλύψει ποιος εκτέλεσε τον σκύλο τους στην Κυδωνιά Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Ζητούν βοήθεια για τις 40 γάτες που βρέθηκαν μέσα σε διαμέρισμα

Θεσσαλονίκη: Συνέλαβαν τον άνδρα που με αυτοσχέδιες παγίδες αιχμαλώτιζε και εξαφάνιζε αδέσποτες γάτες (βίντεο)

Παγιδεύει γάτες με συρμάτινες θηλιές στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Έσπασε στο ξύλο και σκότωσε τον μόλις 3 μηνών σκύλο του αλλά συνελήφθη (βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Έσωσαν τον σκύλο που περιφερόταν εξαθλιωμένος από την ασιτία και την ασθένεια

Θεσσαλονίκη: Χτύπησε τον σκύλο με την εφημερίδα για να τον διώξει από την στάση

Τούμπα Θεσσαλονίκης: Βρήκε 4 γατάκια πεταμένα ζωντανά μέσα στον κάδο της ανακύκλωσης

Με σπασμένες επιγονατίδες τα 3 σκυλιά που εγκαταλείφθηκαν στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης

2 χρόνια ποινή φυλάκισης - χωρίς αναστολή - & 8.000 ευρώ σ' αυτόν σκότωσε το κουτάβι του στην Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης

Σκότωσε ξυλοκοπώντας τον σκύλο που μόλις είχε υιοθετήσει στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης

Στο Εφετείο η υπόθεση θανάτωσης του κουταβιού στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Αννα παστριτση

    Σας έχω ειδοποιήσει για ένα καφέ αδέσποτο μεγάλο λυκόσκυλο πόσα σκυλιά πρέπει να επιτεθεί πριν κάνετε κατι;; μου ανέφεραν ότι δάγκωσε ένα παιδί που πήγε να το χαϊδέψει. Στην πλατεία Ύδρας νέα κρήνη συχνάζει ρωτήστε και το μπουγατσατζιδικο τον ιδιοκτητη που ηταν παρων οταν επιτεθηκε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.