Στηρίξτε μας

Στο Μάτι το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκύλων Οδηγών Τυφλών 22-25 Σεπτεμβρίου

20 Σεπτεμβρίου 2022 18:41
Στο Μάτι το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκύλων Οδηγών Τυφλών 22-25 Σεπτεμβρίου

«Το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκύλων Οδηγών τυφλών φιλοξενεί αυτές τις μέρες η Ελλάδα, με ανθρώπους να καταφθάνουν από 25 χώρες του κόσμου στο Μάτι, μαζί με τους σκύλους οδηγούς τους. Το στοίχημα; Να διεκδικήσουν μια πιο προσβάσιμη Ευρώπη!

Τι κάνουν 15 σκύλοι οδηγοί τυφλών στο Μάτι;

Οι διοργανωτές για τους στόχους του συνεδρίου στο σχετικό δελτίο Τύπου επισημαίνουν τα εξής: «Δεκαπέντε σκύλοι οδηγοί με τους τυφλούς χειριστές τους παρευρίσκονται στη χώρα μας αυτές τις μέρες για το συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκύλων Οδηγών (European Guide Dog Federation/EGDF) στις 22-25 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Ramada στο Μάτι. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται ένα τέτοιο γεγονός στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο κ. David Adams, πρόεδρος της EGDF: «Στο συνέδριο που θα γίνει στην Αττική, η EGDF θα ενώσει εκπροσώπους από περισσότερους από 40 οργανισμούς σε 25 χώρες. Θα συζητήσουμε πώς θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα και πώς θα ενδυναμώσουμε τα δικαιώματα των περίπου 30.000 Ευρωπαίων με αναπηρία που έχουν σκύλους βοηθούς. Περιμένουμε να παραβρεθούν 15 σκύλοι οδηγοί στο συνέδριο- ρεκόρ συμμετοχής!».

Ο ίδιος συνεχίζει: «Το συνέδριο φέρνει κοντά χειριστές σκύλων οδηγών και παρόχους υπηρεσιών ώστε να ανταλλάξουν ιδέες, να μοιραστούν καλές πρακτικές, και ειδικά αυτή την περίοδο να λύσουν προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν και Έλληνες από τον χώρο της πολιτικής και επαγγελματίες σκύλων οδηγών».

Το όραμα για μια προσβάσιμη Ευρώπη

Οι πρωτοβουλίες για μια πιο προσβάσιμη Ευρώπη και ο τρόπος διαχείρισης προβλημάτων όπως η άρνηση ελεύθερης εισόδου σε σκύλους οδηγούς από αεροπορικές εταιρείες, είναι ορισμένα θέματα που θα θίξουν Ευρωπαίοι χειριστές και εκπρόσωποι σχολών σκύλων οδηγών. Από την άλλη, τυφλοί χειριστές σκύλων οδηγών από την Ελλάδα, θα μιλήσουν για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι με τους σκύλους οδηγούς τους στην καθημερινότητά τους και για την αξία ενός σκύλου οδηγού στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Εκπρόσωποι από σχολές σκύλων οδηγών θα τονίσουν τη σημασία της εκπαίδευσης τυφλών στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό με λευκό μπαστούνι. Ενδιαφέρον έχει και η τεχνολογία που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο για τους ανθρώπους με οπτική βλάβη.

Η ελληνική ευκαιρία

Για την πραγματοποίηση του συνεδρίου, η EGDF με έδρα τη Βρετανία, μια χώρα με εμπειρία ενός αιώνα στο θεσμό των σκύλων οδηγών, συμμαχεί με την Ελλάδα με σχετικά πρόσφατη εμπειρία στους σκύλους οδηγούς τυφλών (από το 2008). Συνδιοργανωτές είναι η Σχολή σκύλων οδηγών τυφλών Λάρα και οι Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος.

Όπως επισημαίνει η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου: «Ως πρόεδρος ΔΣ της Σχολής Σκύλων-Οδηγών Λάρα και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκύλων - Οδηγών (EGDF), είμαι υπερήφανη που συνδιοργανώνουμε για πρώτη φορά, ένα συνέδριο για τους σκύλους-οδηγούς στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι η συνεχής ανάδειξη των ελλειμμάτων που υπάρχουν όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια προς τους τυφλούς και τις τυφλές και η ενδυνάμωση του θεσμού των σκύλων-οδηγών, ενάντια στον αποκλεισμό και τις προκαταλήψεις».

Για το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», η απόφαση της European Guide Dog Federation να πραγματοποιήσει το Συνέδριό της στην Ελλάδα είναι τιμητική για την χώρα μας. Θα δώσει την ευκαιρία ανταλλαγής τεχνογνωσίας και θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την κοινότητα των χειριστών σκύλων οδηγών και των εκπαιδευτών σκύλων οδηγών παγκοσμίως. Θα τονιστούν ιδιαίτερα τα προβλήματα προσβασιμότητας που θίγουν την αξιοπρέπεια των ατόμων με οπτική αναπηρία και θέματα εκπαίδευσης σκύλων οδηγών.».

Διαβάστε επίσης:

Εμπαιγμός από τον Κ. Μητσοτάκη σε βάρος τυφλών που συνοδεύονται από εκπαιδευμένους σκύλους - οδηγούς (βίντεο)

Οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών συνανθρώπων μας μπαίνουν ΠΑΝΤΟΥ! (Νόμος 3868/2010)

I.M. Γκέρτσου: Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών ατόμων αν και επιτρέπεται να μπαίνουν παντού αυτό δε συμβαίνει (ηχητικό)

Οι σκύλοι συνοδοί τυφλών ατόμων επιτρέπεται βάσει νόμου να μπαίνουν και σε ταξί (βίντεο)

Πέθανε σε ηλικία 16 ετών η Λάρα, ο πρώτος σκύλος – οδηγός τυφλών ατόμων στην Ελλάδα

Ελληνική Σχολή Σκύλων - Οδηγών «Λάρα»: Μόλις 22 σκύλοι - οδηγοί αν και έχουμε 16.000 τυφλούς

Έχετε σκεφτεί πόσο σκληρά εργάζεται ένας σκύλος οδηγός τυφλού ανθρώπου; (Βίντεο)

Δείτε με τι έρχεται αντιμέτωπος ένας σκύλος – οδηγός για να διασχίσει με ασφάλεια μια διάβαση μαζί με την τυφλή συνοδό του (βίντεο)

Οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών ατόμων μπαίνουν ελεύθερα παντού άρα και στη φάτνη

Δεν επέτρεψαν στο τυφλό ζευγάρι να μπει στο κολυμβητήριο με σκυλιά – οδηγούς ενώ ο νόμος το επιτρέπει

Μετά την δημόσια καταγγελία επέτρεψαν την είσοδο σκύλων – οδηγών τυφλών ατόμων στο κολυμβητήριο

Κατήγγειλε τον οδηγό που ζητούσε από την τυφλή γυναίκα να κατέβει από το λεωφορείο με τον σκύλο – οδηγό της

Δημοσίως ζητάει συγνώμη από την τυφλή επιβάτιδα ο πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Α.

Μετά την καταγγελία στον οδηγό λεωφορείου ο Ο.Α.Σ.Α. ενημερώνει για τα δικαιώματα των τυφλών και των σκύλων τους (βίντεο)

Νέα Σμύρνη: Απαγόρευσαν σε ταβέρνα την είσοδο σε σκύλο – συνοδό τυφλής

Η άγνοια της νομοθεσίας οδήγησε στην άρνηση εισόδου του σκύλου (συνοδού τυφλής) σε ταβέρνα

Βλέποντας με τα μάτια ενός σκύλου - οδηγού τυφλών ατόμων στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Πλήρη αυτονομία κινήσεων προσφέρουν στους τυφλούς συνανθρώπους μας οι σκύλοι – οδηγοί

Καταγγέλλει την απαγόρευση εκ μέρους της Aegean Airlines να ταξιδέψει με την γυναίκα, το παιδί & 2 σκύλους – οδηγούς τυφλών ατόμων

Εμπόδιζε τον σκύλο – συνοδό τυφλού να μπει στο ΜΕΤΡΟ παρά το γεγονός ότι του έδειξαν τη νομοθεσία

Ο πρώτος – σκύλος συνοδός τυφλής που βοηθάει ασθενείς στο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης

Επέτρεψαν στον σκύλο να επιβιβαστεί μαζί της στο ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. (βίντεο)

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.