Στηρίξτε μας

Σκότωνε ζώα πριν δολοφονήσει τον συμμαθητή του ο 14χρονος στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης; (Βίντεο)

13 Ιουνίου 2016 20:03 | Καταγγελίες
Σκότωνε ζώα πριν δολοφονήσει τον συμμαθητή του ο 14χρονος στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης; (Βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Η δήλωση του Χάρη Ζαμπάκη θείου του 14χρονου Τάσου - που δολοφονήθηκε στο χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου από συμμαθητή του - για τον επιθετικό χαρακτήρα του ανήλικου δράστη, αφού με όπλα σκότωνε σκυλιά, θέτει ξανά στο προσκήνιο το θέμα της κακοποίησης των ζώων και από τα παιδιά καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αυτή η προβληματική συμπεριφορά - η δολοφονία ζώων - αποτελεί τον προθάλαμο των εγκλημάτων κατά των ανθρώπων.

Ο κ. Ζαμπάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους για τον ανήλικο δράστη, συμμαθητή του ανιψιού - ο οποίος και μαχαίρωσε τον μικρό Τάσο θανάσιμα κοντά στο Γυμναστήριο της Γέφυρας - επισημαίνει: «Δέκα χρόνων είχε τα όπλα και σκότωνε σκυλιά, μαχαίρωνε κουνέλια, διάφορα ζώα σκότωνε, βέβαια όχι ότι και οι γονείς του θέλανε να γίνει δολοφόνος αλλά το παιδί εξελίχτηκε να γίνει αυτό που έγινε».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν με αφορμή το τραγικό συμβάν είναι πολλά. Εκείνοι που γνώριζαν την συμπεριφορά του 14χρονου παιδιού, γιατί δεν μίλησαν νωρίτερα για να το βοηθήσουν; Γιατί δεν μίλησαν στην οικογένεια του ή οι δικοί του γνώριζαν και απλώς αδιαφόρησαν; Γιατί δεν μίλησαν στην Αστυνομία αν η οικογένεια αδιαφορούσε αφού επέτρεπε στο παιδί της με όπλα να σκοτώνει σκυλιά και να μαχαιρώνει ζώα; Γιατί δεν μίλησαν σε κάποιον φορέα που ασχολείται με θέματα των παιδιών ή με την προστασία των ζώων; Γιατί κάλυψαν με τη σιωπή τους τα εγκλήματα, που το παιδί έκανε εις βάρος των ζώων; Γιατί τώρα που μίλησαν είναι πια αργά...

Η κακώς εννοούμενη «αλληλεγγύη» μιας κλειστής κοινωνίας, που σιωπά για να «λέει μια καλημέρα με τον γείτονα», που το βουλώνει «για να μην γίνει ο ρουφιάνος», οδηγεί ξεκάθαρα στη συνενοχή… Δυστυχώς η ελληνική κοινωνία θα πάρει στα σοβαρά τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων μόνο επειδή οι δράστες, που τα κακοποιούν, συχνά βάζουν στην ίδια θέση του θύματος και τους συνανθρώπους, και όχι γιατί πραγματικά αντιλαμβάνεται ότι τα ζώα έχουν δικαιώματα, και οφείλουμε να τα προστατεύουμε.

Το Σύνδρομο Κακοποίησης Ζώων

Το 2011 ο Απόστολος Περιστέρης, αστυνόμος β’, κτηνίατρος και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στη Γ.Α.Δ.Α., έθιξε μαζί με άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα της «Κακοποίησης και θανάτωσης ζώων συντροφιάς», που αποτελεί μια μεγάλη πληγή στη σύγχρονη – κατά τα άλλα – κοινωνία των Νεοελλήνων.

Σε αυτή την ημερίδα ο κ. Περιστέρης είχε τονίσει: «Οι βίαιες πράξεις σε βάρος των ζώων έχουν αναγνωριστεί ως ενδείξεις επικίνδυνης ψυχοπάθειας, που σπάνια περιορίζεται σ’ αυτά. Οι κοινωνιολόγοι, οι νομοθέτες και τα δικαστήρια διαθέτουν αρκετά στοιχεία, που συνδέουν τις πράξεις βίας προς τα ζώα με αντίστοιχες συμπεριφορές με ανθρώπινα θύματα. Σύμφωνα με το FBI – καθώς στις Η.Π.Α. υπάρχουν στατιστικά στοιχεία και γίνονται ανάλογες μελέτες – ιστορικό βίας προς τα ζώα έχουν οι περισσότεροι βιαστές και οι δολοφόνοι κατ’ εξακολούθηση.

Οι μελέτες, οι οποίες γίνονται πάνω σε ανθρώπους, που έχουν διαπράξει φριχτά εγκλήματα σε βάρος συνανθρώπων τους, αποδεικνύουν πολύ συχνά, ότι υπάρχει ιστορικό κακοποίησης ζώων, πριν οι εγκληματίες καταλήξουν στα ανθρώπινα θύματα. Το αμερικανικό πρότυπο διαγνωστικό και θεραπευτικό εγχειρίδιο για ψυχιατρικές και συναισθηματικές διαταραχές αναφέρει τη βία προς τα ζώα ως ένα διαγνωστικό κριτήριο για διαταραχές συμπεριφοράς».

Η κακοποίηση ζώων είναι το βήμα πριν την κακοποίηση ανθρώπων

Ο κ. Περιστέρης υποστήριξε ότι, σύμφωνα με έρευνες στον τομέα της Ψυχολογίας και της Εγκληματολογίας, «υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των κακοποιήσεων ζώων και της οικογενειακής βίας ή άλλων εγκλημάτων. Η κακοποίηση ζώων συχνά αποτελεί δείγμα μελλοντικής πιθανής βίας προς ανθρώπους».

Ανέφερε δε ότι «σε μια μελέτη, το 71% των γυναικών, που κακοποιήθηκαν, ανέφεραν, ότι το ίδιο άτομο, που τις κακοποίησε, είχε κακοποιήσει κάποτε το κατοικίδιό τους ή απείλησε να κακοποιήσει ζώο! (Ascione, 1998).

Σε άλλη μελέτη αναφέρεται, ότι το 88% όσων κακοποιούν παιδιά, είχε επίσης κακοποιήσει ζώα στο σπίτι του. Σε έρευνα του Johns Hopkins University από το 1994 ως το 2000, σε 11 πόλεις των Η.Π.Α., η κακοποίηση ζώων ήταν ένας από τους τέσσερις σημαντικότερους δείκτες που φανέρωναν πιθανούς μελλοντικούς κακοποιούς!

Το 70% όσων είχαν κακοποιήσει ζώο βρέθηκε να έχει κάνει κι άλλα εγκλήματα, ενώ το 44% είχε πειράξει ανθρώπους (Arluke, A. & Luke, C. 1997). Το 61,5% από αυτούς που είχαν κακοποιήσει ζώο είχε επιτεθεί σε ανθρώπους (Clarke, J. P. 2002).

Το 63,3% των κρατουμένων λόγω καταδίκης για βίαια εγκλήματα έχει παραδεχτεί πως έχει κακοποιήσει ζώα – εκτός από αυτούς που δεν το παραδέχονται (Schiff Louw Ascione, 1999)».

Διαβάστε επίσης:

Ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων και τη σύνδεση της με την ενδοοικογενειακή βία

Θα δηλητηρίαζες ποτέ ένα μωρό;

ΕΛ.ΑΣ.: Η κακοποίηση ζώων είναι προθάλαμος για εγκλήματα εις βάρος ανθρώπων

Επιστήμονες, φιλόζωοι και Αστυνομία συζητούν για τα εγκλήματα σε βάρος των ζώων

Δυναμικό παρών από το φιλοζωικό κίνημα της χώρας στην ημερίδα της Π.Φ.Π.Ο.

Πολυπληθές το κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων

Ημερίδα με τους εισαγγελείς για την εφαρμογή του νόμου για όσους κακοποιούν τα ζώα

«Περιορισμένης εμβέλειας» η φιλοζωική κουλτούρα στην Ελλάδα (βίντεο)

Γιατί οι Έλληνες συμπεριφέρονται με βαρβαρότητα στα ζώα; Συνάντηση για τη φιλοζωία

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Τα ζώα υπήρξαν και πριν από εμάς και έχουν τη δύναμη να υπάρξουν και χωρίς εμάς»

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Τι ορίζει ο Ποινικός Κώδικας για τους ανήλικους δράστες που κακοποιούν ζώα

Ανήλικοι μαθητές με κροτίδες βασάνισαν μέχρι θανάτου γατάκι στα Σεπόλια

Επίπληξη στους 3 δράστες που έκαψαν τον σκύλο από Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Άρτας

Δικογραφία εις βάρος των 2 ανήλικων παιδιών που σκότωσαν το γατάκι στη Χίο

Αγοράκι στη Χίο εγκλώβισε δύο γατιά και το ένα το σκότωσε

Σύρος: 13χρονος σκότωσε νεογέννητο γατάκι και ο πατέρας του δεν αντέδρασε!

Ηράκλειο Κρήτης: 14χρονος κάνει ηλεκτροσόκ στα αδέσποτα!

Δύο αδέρφια έκαψαν γάτα και ανέβασαν το βίντεο το Facebook

Από χωριό της Λιβαδειάς τα δύο αδέρφια που ανέβασαν το βίντεο της φρίκης

3 μικροί τύραννοι βασανίζουν γάτα σε πισίνα ξενοδοχείου στην Αμοργό

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

13 Σχόλια

 1. Ειρηνη Φραγμοδημητροπουλου

  Προσφατα γνωρισα ενα τερας που εχει στην(κατοχη) του ενα υπεροχο σκυλο. Δεν τον πεταξε ακομη απο τον 7ο. Ομως τον χτυπα με τα χερια με κλωτσες με σκουπα με σαγιοναρα με εκφοβισμο το σαδιστικο αρρωστο πραγμα πρεπει να τον δει ψυχιατρος. Οι δικοι του ξερουν και δεν μιλουν φοβουνται και για το ζωακι και για τους ιδιους. Αν μπορει να κανει κατι η φιλοζωικη θεσσαλλονικης απαντηστε μου. Σας ευχαριστω πρεπει να κανουμε κατι ειναι κριμα ανυπερασπιστα πλασματα να ζουν ετσι.

 2. Φωτεινή

  Μόλις διάβασα....ο παππούς του έλεγε''οτι σε ενοχλεί να το σκοτώνεις΄΄και του μάθαινε να σκοτώνει ζώα απο πολύ μικρός.
  Επίσης όποιο σκυλί(για κακή του τύχη)πέρναγε εξω απο το σπίτι του το σκότωνε!
  Φανταστείτε πόσα αθώα πλάσματα....
  ΨΟΦΟΣ στον πουστόγερο,αν δεν έχει ψοφήσει ακόμα...και για το ανήλικο τέρας εύχομαι η υπόλοιπη ζωή του να είναι μια πρόγευση της κολάσεως.
  Και μη μου πεί κανείς''παιδί είναι..ετσι του έμαθαν δεν φταίει αυτό''.

 3. Παύλος Κιρκασίδης

  Διάβασα προ ολίγου αυτή την επιστημονικοφανή μπούρδα και μούρθε στον νου πως ο Αδόλφος ήταν φιλόζωος...

  Και φυσικά το να σκοτώνεις, ως παιδάκι, ζώα για την «ευχαρίστησή» σου, (αν αυτό δεν επιβάλλεται ως παιχνίδι που θα βοηθήσει αργότερα στην επιβίωση όπως συμβαίνει ακόμη και σήμερα σε πολλές κοινωνίες που βρίσκονται σε προηγούμενα πολιτισμικά στάδια), μπορεί να μην περιγράφει και με τα καλύτερα λόγια τον ψυχισμό σου και να φανερώνει διάφορα προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σε κάνει σώνει και μελλοντικό δράστη ανθρωποκτονίας.

  Ακόμη και αν μιλήσουμε για αδιαμφισβήτητη βαρβαρότητα, αυτή έχει διαβάθμιση που προκύπτει από ένα εξαιρετικά πολυπαραγοντικό πλαίσιο, δεν είναι τα πράγματα άσπρο-μαύρο.
  Σε κάθε περίπτωση είναι αισχρή η ευκολία με την οποία αρπάζουμε «κάθε ευκαιρία» προκειμένου, είτε να δικαιολογήσουμε τις προσωπικές εμμονές μας είτε να μεγαλώσουμε τις όποιες μας μπίζνες.

  Ειδικά όταν η «ευκαιρία» εν προκειμένω δεν είναι παρά ένα παιδί μόλις 14 ετών το οποίο δεν διστάζεις να το ξεσκίσεις για να ρίξεις τις σάρκες του στα σκυλιά που «τόσο αγαπάς», απόδειξη ότι έχεις και ολόκληρο σάιτ για την... προστασία τους.

  1. eleni

   Το διαβάσατε αυτό το απόσπασμα; "Τα ερωτήματα που προκύπτουν με αφορμή το τραγικό συμβάν είναι πολλά, εκείνοι που γνώριζαν την συμπεριφορά του 14χρονου παιδιού γιατί δεν μίλησαν νωρίτερα για να το βοηθήσουν; Γιατί δεν μίλησαν στην οικογένεια του ή οι δικοί του γνώριζαν και απλώς αδιαφόρησαν; Γιατί δεν μίλησαν στην Αστυνομία αν η οικογένεια αδιαφορούσε αφού επέτρεπε στο παιδί της με όπλα να σκοτώνει σκυλιά και να μαχαιρώνει ζώα; Γιατί δεν μίλησαν σε κάποιον φορέα που ασχολείται με θέματα των παιδιών ή με τη προστασία των ζώων; Γιατί κάλυψαν με τη σιωπή τους τα εγκλήματα, που το παιδί έκανε εις βάρος των ζώων; Γιατί τώρα που μίλησαν είναι πια αργά..."

  2. venus

   @Παύλος Κιρκασίδης,
   1.Μια επισης επιστημονικοφανης μπουρδα ειναι οτι ο Χιτλερ ηταν φιλοζωος.
   Επισης δεν ηταν ομοφυλοφιλος, επισης δεν ειχε συφιλη.
   Αυτοι που τρεφονται ακομα με τετοιους ανυποστατους μυθους θαπρεπε να ενημερωθουν καποτε απο σοβαρες πηγες.

   2.Φυλες η λαοι που διαβιουν ακομα σε «προηγούμενα πολιτισμικά στάδια» δεν εχουν απολυτως καμμια σχεση με το συμβαν που ελαβε χωρα κοντα σε μια πολη που αγγιζει σχεδον το εκατομμυριο, σε μια πολιτισμενη πολη οπως η Θεσσαλονικη, στον 21. αιωνα.

   3.Οπωσδηποτε η προωρη εγκληματικη δραση ενος ανθρωπου σε ζωα δεν αποτελει αποδειξη οτι θα ακολουθησουν και ανθρωπινα θυματα.
   Ερωτηση: εσεις θα το ρισκαρατε να δοκιμασετε την εγκληματικη φυση του παιδιου αυτου απεναντι σε ανθρωπους, επιτρεποντας του να κανει παρεα με το δικο σας παιδι?
   Εγω οχι!

   4. Οταν μια βαρβαροτητα εχει διαβαθμιση δεν σημαινει οτι το κατωτερο σταδιο της ειναι και ακινδυνο. Γιατι συνηθως η διαβαθμιση δεν αφορα το αποτελεσμα, αλλα την εγκληματικη ενεργητικοτητα του δραστη.
   Και αυτη ειναι απροβλεπτη, οπως ειδαμε στην προκειμενη περιπτωση.

   5. Το συγκεκριμμενο συμβαν δεν αποτελει «καθε ευκαιρια» για κανεναν. Δεν περιμενουμε τις εκπτωσεις αισθηματων για να αρπαζουμε απο καλαθια φτηνα ειδη ψυχικου ρουχισμου και να τα πουλαμε για μαρκες!

   6. Οπως αποδεικνυεται απο τον επιλογο του σχολιου σας, διαθετετε μια ικανοτητα γκραν-γκινιολ περιγραφων.
   Κανεις απο οσους γραφουν εδω μεσα δεν ειναι σε θεση να προσκομησει την παραμικρη αποδειξη οτι μπορει να ξεσκισει παιδια (οπως εκανε ο 14 χρονος), ή τις σαρκες σκυλων και κουνελιων (οπως επισης εκανε στο παρελθον ο 14 χρονος).

   Μην ξεπεφτετε λοιπον σε χυδαιολογια, ακομα κι αν νομιζετε οτι ετσι θα στηριξετε τις κατηγοριες σας.
   Venus

   1. Παύλος Κιρκασίδης

    Δεν νομίζω πως αξίζει κάποιας σοβαρής απάντησης η «απάντησή» σας, καθώς, είναι προφανές πως βρισκόμαστε σε διαφορετικό αντιληπτικό επίπεδο. (και μάλλον και σε ηθικό αλλά αυτό, εν προκειμένω, είναι ήσσονος σημασίας)

    1. αννα

     Ειναι προφανες οτι εχεις πολυ οξεια αντιληψη και ενα καταπληκτικο ηθικο υποβαθρο κε Κιρκασιδη. Γιαυτο και λες
     "το να σκοτώνεις, ως παιδάκι, ζώα για την «ευχαρίστησή» σου, αν αυτό δεν επιβάλλεται ως παιχνίδι που θα βοηθήσει αργότερα στην επιβίωση ... , μπορεί να μην περιγράφει και με τα καλύτερα λόγια τον ψυχισμό σου και να φανερώνει διάφορα προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, αλλά ... σε καμία περίπτωση δεν σε κάνει σώνει και μελλοντικό δράστη ανθρωποκτονίας".

     ΔΗΛΑΔΗ, ας σκοτωνει το "παιδακι" σου ζωα για ευχαριστηση η για παιχνιδι, δεν ειναι και καλό αλλα ειναι μικρο το κακο...

     Τετοια σαπια μυαλα, που μαλιστα βαυκαλιζονται με την ιδεα της αντιληπτικής και ηθικης υπεροχης τους, ειναι που ευθυνονται για την ΚΑΤΑΝΤΙΑ της ελληνικης επαρχιας

   2. Θάνος

    14 χρόνων παιδί κυκλοφορεί οπλισμένο, σφάζει, και να μην το συζητάμε να μην μιλάμε γι αυτό, γιατί έτσι γουστάρει ο Κιρκασίδης.
    Ο οποίος Κιρκασίδης, είναι πεπεισμένος ότι όποια άποψη δεν είναι δική του και όποια έρευνα δεν την έκανε αυτός, είναι σίγουρα μπούρδα. Όχι απλά λάθος, μπούρδα!

   3. Θάνος

    Εγώ λέω να πούμε ότι ο Αδόλφος ήταν φιλόζωος. Να δούμε τι θα μας ξεφουρνίσει ο Κιρκασίδης. Ναι Κιρκασίδη ήταν ο Αδόλφος φιλόζωος. Για συνέχισε…

  3. καρολος

   'επιστημονικοφανή μπούρδα' Απ'οτι φαινεται μπουρδες λες εσυ.Ηδη αο τη δεκαετια του 70 υπαρχουν εγκληματολογικες μελετες που αποδεικνυουν αμεση σχεση αναμεσα στην κακοποιηση ζωων και στην κακοποιηση ανθρωπων.Οι κατα συρροην δολοφονοι απο ζωα ξεκινουσαν παντα.Διαβασε αν ξερεις αγγλικα,να ξεστραβωθεις.Σου παραθετω το link απο το ιδιο το FBI σχετικα με το θεμα,αν και δεν νομιζω οτι θα το διαβασεις,ως γνησιος ημιμαθης και ξερολας Νεο-Ρωμιος. https://www.fbi.gov/news/stories/2016/february/tracking-animal-cruelty/tracking-animal-cruelty

  4. Αννα

   Τόσες έρευνες παραθέτει ο αρθρογράφος, αλλά ο ελληναρας ξέρει καλύτερα από όλους τους ειδικούς και τους επιστημονες. Όλα τα στοιχεια δειχνουν συσχέτιση των εγκληματων κατά ζώων με εκεινακατά ανθρώπων, αλλά ο ελληναρας ΕΚΕΙ, οτι εχει στο κουφιοκεφαλο!

  5. Αννα

   Και το καπνισμαδεν σε κανει σώνει και καλά καρκινοπαθη, αλλά ειναι πρωτη αιτια για καρκινο! Πισω απ τις μπαρουφες σας κρύβεται ολη η σιχαμενη νοοτροπία της ελληνικής επαρχιας. Όλοι οσοι γνώριζαν οτι το παιδι αυτο κακοποιουσε ζωα και ΑΔΙΑΦΟΡΟΎΣΑΝ, αυτοι φταινε για τη σφαγή του νεαρού θυματος. μμεθαύριο θα ειναι το δικό τους παιδι και το δικό τους εγγόνι

 4. Φωτεινή

  Και οι γονείς τι έκαναν όταν σκότωσε το πρώτο κουνελάκι?
  Μετά σκότωσε και γατάκια...έπειτα σειρά είχε ο σκύλος τους...επειδή επιτέθηκε στις κότες.
  Τα είδα στις ειδήσεις και φρίκαρα.
  Δεν ξέρω τι να πιστέψω...είναι πράγματι ψυχοπαθολογικό όλο αυτό ή απλά οι γονείς του τον επιβραβευαν για αυτές τις απάνθρωπες πράξεις του?
  Επιτέλους...είναι κρίμα να γεννάς παιδιά και να τα ανατρέφεις με λανθασμένη καθοδήγηση,να τα παρατάς,να μην τα επιπλήττεις.
  Η ΠΦΠΟ κάνει καλή δουλειά όμως δεν αρκεί...όλα ξεκινούν απο την οικογένεια που θα πρέπει να μάθαίνει στα παιδιά να σέβονται ΟΛΑ τα πλάσματα της γής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.