Στηρίξτε μας

Σάμος: Με φόλες σκότωσε γάτες στο Βαθύ

12 Μαΐου 2021 23:32 | Καταγγελίες
Σάμος: Με φόλες σκότωσε γάτες στο Βαθύ

Τα πτώματα τουλάχιστον τριών γατιών εντοπίστηκαν στην περιοχή της Νεάπολης στο Βαθύ της Σάμου και όπως όλα δείχνουν τα ζώα δηλητηριάστηκαν από φόλες.

 

Το έγκλημα έκανε γνωστό με ανάρτηση της στο facebook η Ελένη Κοϊμτζή η οποία επισήμανε τα εξής στις 12 Μαΐου: «Περιοχή Νεάπολη Βαθύ προσοχή!!! Εσύ καραγκιόζη που το έκανες αυτό να ξέρεις ότι έχει ειδοποιηθεί η αστυνομία...

Το άρθρο 16 προβλέπει ότι ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, ιδίως με: δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, μάχες μεταξύ ζώων και κτηνοβασία, αποτελούν σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

SamosXartisDilitiriasmenesGates12 5 2021Η Ελένη Κοϊμτζή έστειλε στο www.zoosos.gr τον χάρτη που στα πορτοκαλί σημεία του βρέθηκαν οι νεκρές γάτες, τις οποίες η ίδια είχε στειρώσει.

Οι απειλούμενες ποινές για τις παραβάσεις αυτές, είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, προβλέπεται και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.».

Ποιοι βάζουν τις φόλες;

Όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει στο www.zoosos.gr αναφορικά με το προφίλ των δραστών τις φόλες στους οικισμούς, σε πόλεις και χωριά τις βάζουν «νοικοκυραίοι», που δεν ανέχονται την παρουσία αδέσποτων ακόμα και οικόσιτων γατιών και σκυλιών στους δρόμους, στις αυλές τους και οπουδήποτε αλλού.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι κτηνοτρόφοι που βάζουν φόλες για να εξοντώσουν σκυλιά, αλεπούδες, κουνάβια, ώστε να μην έχουν απώλειες από τα κοπάδια τους και η τρίτη κατηγορία είναι οι κυνηγοί οι οποίοι συστηματικά δηλητηριάζουν άγρια ζώα (συνήθως αλεπούδες, λύκους κ.ά.), τα οποία τρέφονται με τα θηράματα τους (π.χ. λαγούς). Τέταρτη κατηγορία είναι οι γεωργοί, μελισσοκόμοι κ.ά. που συνήθως δηλητηριάζουν με καλαμπόκι - φόλα και άλλα είδη δολωμάτων από αγριογούρουνα έως αρκούδες, ώστε να εμποδίσουν τα άγρια φυτοφάγα ζώα να τραφούν με ό,τι καλλιεργούν στα χωράφια τους.

Πώς κάνω καταγγελία για φόλα και δηλητηριασμένα ζώα

Οδηγίες για το πως να κάνετε καταγγελία αν εντοπίσετε φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα (αδέσποτα, ζώα συντροφιάς, άγρια κ.ά.) μας δίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καθώς η εξόντωση έμβιων όντων παντού στη χώρας μας είναι καθημερινό εγκληματικό φαινόμενο.

Η διαδικασία δεν απαιτεί να πληρώσετε κανενός είδους παράβολο!

OdigiesFylladioOrnithologikiFoles

 Διαδικασία υποβολής μήνυσης αν δηλητηριαστεί ο σκύλος σας (ή η γάτα σας ή αδέσποτο ζώο)

1.Πριν μεταφέρετε τον σκύλο - και αν έχετε αυτή τη δυνατότητα - θα ήταν σκόπιμο να τραβήξετε φωτογραφίες του τόπου όπου έλαβε χώρα η δηλητηρίαση (της στάσης του ζώου, της θέσης όπου βρέθηκε, των πιθανών αποδεικτικών στοιχείων – τεκμηρίων, της τροφής ή των υγρών που κατανάλωσε, των τυχόν αντικειμένων που βρέθηκαν στον χώρο π.χ. γάντια, συσκευασίες κ.τ.λ.) και να σημειώσετε την τοποθεσία όπου έλαβε χώρα το συμβάν (αν έχετε GPS, μπορείτε να πάρετε σχετικό στίγμα).

2.Στη συνέχεια, προχωρήστε σε καταγγελία του περιστατικού στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μεταφέρετε το νεκρό ζώο στο Αστυνομικό Τμήμα και ταυτόχρονα να προσκομίσετε το βιβλιάριο υγείας του, στο οποίο φαίνονται οι εμβολιασμοί, καθώς και ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης του (τσιπάκι).

3.Δώστε κατάθεση στην Αστυνομία για το περιστατικό, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της μήνυσης. Η δηλητηρίαση σκύλου αποτελεί ποινικό αδίκημα και η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην άσκηση αυτεπάγγελτης ποινικής δίωξης, ακόμα κι αν ο δράστης είναι άγνωστος[1].

4.Η Αστυνομία, αν υπάρχει η δυνατότητα, θα μεταφέρει η ίδια το ζώο ειδάλλως θα σας δώσει παραπεμπτικό ώστε να μεταφέρετε εσείς το ζώο στο Αγροτικό κτηνιατρείο το οποίο θα αναλάβει τη διενέργεια της τοξικολογικής εξέτασης με σκοπό την επιβεβαίωση της δηλητηρίασης και την εξακρίβωση του τύπου του δηλητηρίου[2].

5.Εάν έχετε εντοπίσει την ύπαρξη δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες), θα πρέπει να καλέσετε την Αστυνομία επί τόπου στο σημείο όπου αυτά βρίσκονται και οι Αστυνομικοί να προχωρήσουν στην περισυλλογή τους, καθώς και τυχόν άλλων επιπρόσθετων αποδεικτικών στοιχείων (όπως σακούλες, πλαστικά γάντια κ.τ.λ.). Αν έχετε τη δυνατότητα, μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ακουμπάτε ή να μυρίζετε τα δολώματα!

6.Σε περίπτωση που ο σκύλος επιβιώσει, θα πρέπει να μεταφέρετε άμεσα το ζώο σε ένα κτηνιατρείο, ώστε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να επιβεβαιωθεί η δηλητηρίαση του. Με τη βεβαίωση που θα ζητήσετε και θα πάρετε από τον κτηνίατρο θα είστε σε θέση να υποβάλετε μήνυση στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα.

Διαδικασία υποβολής μήνυσης αν εντοπίσετε δηλητηριασμένο άγριο ζώο

1.Αρχικά, αν έχετε τη δυνατότητα θα ήταν σκόπιμο να τραβήξετε φωτογραφίες του τόπου όπου έλαβε χώρα η δηλητηρίαση του ίδιου του δηλητηριασμένου ζώου, των δολωμάτων - αν υπάρχουν - και των θέσεων όπου αυτά βρέθηκαν, καθώς και όλων των αποδεικτικών στοιχείων (όπως πλαστικά γάντια, σακούλες κ.τ.λ.) και να σημειώσετε την ακριβή θέση όπου έλαβε χώρα το συμβάν (αν έχετε GPS, μπορείτε να πάρετε σχετικό στίγμα). Σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ ακουμπάτε και ΔΕΝ μυρίζετε τα πτώματα ή τα δολώματα.

2.Στη συνέχεια ειδοποιήσετε το αρμόδιο Δασαρχείο (ιδανικά το αρμόδιο Γραφείο Θήρας) της περιοχής και υποβάλετε επίσημη καταγγελία.

3.Σε περίπτωση που το Δασαρχείο, για πρακτικούς λόγους, δεν μπορεί να ανταποκριθεί, κάντε καταγγελία στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα, όπου οι αστυνομικοί ως γενικοί προανακριτικοί υπάλληλοι είναι αρμόδιοι να διενεργήσουν τα δέοντα. Η δηλητηρίαση της άγριας ζωής αποτελεί ποινικό αδίκημα και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να προβαίνουν την άσκηση αυτεπάγγελτης ποινικής δίωξης, ακόμα και στην περίπτωση που ο δράστης είναι άγνωστος[3].

4.Αν έχετε τη δυνατότητα, παραμείνετε στο σημείο όπου έλαβε χώρα το συμβάν μέχρι να φτάσει κάποιος από τις αρχές που καλέσατε και ως τότε αποκλείστε κατά το δυνατόν την περιοχή, ώστε να αποφευχθεί η δηλητηρίαση και άλλων ζώων.

Η υποβολή μήνυσης δεν έχει χρηματικό κόστος!

Η δηλητηρίαση ζώων (είτε ήμερων είτε άγριων) αποτελεί αυτεπάγγελτα διωκόμενο ποινικό αδίκημα, που σημαίνει ότι για την υποβολή μήνυσης (έστω κατ’ αγνώστου) δεν χρειάζεται η καταβολή χρηματικού παραβόλου.

Σε περιπτώσεις μαζικής δηλητηρίασης σκύλων, τονίζεται η ανάγκη της ταφής όλων των πτωμάτων, τόσο αυτών που θα μεταφερθούν στην Αστυνομία, όσο και αυτών που βρίσκονται στην ύπαιθρο, με σκοπό την ανατροπή επιπρόσθετων περιστατικών δηλητηρίασης και θυμάτων[4].

____________________________

[1] Βλ. Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ 15/τ.Α/02.02.2012) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Βλ. ειδικά άρθρο 16.

[2] Βάσει της παρ.2 της Εγκυκλίου υπ’ αριθ.71377/13/989391/02.07.2013 του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

[3] Βλ. Δασικό Κώδικα άρθρο 252 παρ.5 & άρθρο 287 παρ.17, ΠΔ 67/1981 άρθρο 9, Κοινή Υπουργική Απόφαση Η.Π. 37338/1807/Ε.103/01.09.10 άρθρο 8 παρ.1 και άρθρο 11.

[4] Βλ. Εγκύκλιο 2967/33905/13.3.2014 (ΑΔΑ:ΒΙΚΜΒ-ΕΥ2) για δηλητηριασμένα δολώματα με γεωργικά φάρμακα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διαβάστε επίσης:

Σάμος: Βρήκε τον τραυματισμένο σκύλο ζωντανό πεταμένο σε κάδο σκουπιδιών (βίντεο)

Σάμος: Βρήκε 11 νεογέννητα κουτάβια ζωντανά πεταμένα σε κάδο στο Καρλόβασι (βίντεο)

Σάμος: Έκλεψε τη μοναδική ταΐστρα για τα αδέσποτα του ακατοίκητου χωριού Τσουρλαίοι

Πυροβολημένος από κυνηγό ο Μαυροπετρίτης που βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένος στη Σάμο

Σάμος: Αγοράκι σκοτώνει περιστέρια με πέτρες στο Βαθύ (βίντεο)

Σάμος: Ακόμα ένα σκυλί νεκρό από φόλα στους Μαυρατζαίους

Σάμος: Ολοένα και καλύτερα ο σκύλος που πυροβολήθηκε στο κεφάλι στο χωριό Σπαθαραίοι (βίντεο)

Σάμος: Έκκληση για να καλυφθούν έξοδα χειρουργείου για σκύλο που πυροβολήθηκε στο κεφάλι στο χωριό Σπαθαραίοι (βίντεο)

Σάμος: Σκύλος πυροβολημένος στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής βρέθηκε στο χωριό Σπαθαραίοι (βίντεο)

Σκύλος νεκρός από φόλα στη Χώρα Σάμου

Σάμος: Ζώα νεκρά από φόλες στον Όρμο Μαραθόκαμπου

Σάμος: Τρία σκυλιά νεκρά από φόλες στην Υδρούσσα

Σάμος: Βρήκε ξανά νεκρή γάτα στην παραλία στο Ηραίον

Αδιάκοπη η δολοφονία ζώων με φόλες στις Μανωλάτες Σάμου

Βρήκε σακούλα με φόλες στο Καρλόβασι Σάμου

Σάμος: Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων

Μετακόμισε και μαζί με τα φυτά πήρε μαζί του (εν αγνοία του) και έναν χαμαιλέοντα απ'τη Σάμο

Σάμος: Συνεχίζεται το σχολικό πρόγραμμα φιλοζωίας στο Κοκκάρι

Σάμος: Πέθανε τελικά ο σκύλος που βρέθηκε πυροβολημένος στον σκουπιδότοπο

Σάμος: Βρήκε τα κουτάβια νεκρά κλεισμένα σ’ ένα βαρέλι και σ’ έναν τενεκέ στον Μεσόκαμπο

Με φόλες και καραμπίνες εξοντώνουν αδέσποτα σκυλιά στο Πυθαγόρειο της Σάμου

Σάμος: Βρήκαν πυροβολημένο στο Ηραίον ένα από τα πιο γνωστά αδέσποτα σκυλιά της περιοχής

Κρέμασε γλάρο στην πόρτα του νεκροταφείου στα Αυλάκια Σάμου

Έκαψαν με καυτό νερό τον αδέσποτο σκύλο στο Βαθύ της Σάμου

Σάμος: Ταΐστρα και ποτίστρα για τα αδέσποτα στο χωριό Μυτιληνιοί

Σάμος: Μέσα σε μια εβδομάδα 4 τσακάλια νεκρά & ένα τραυματισμένο

Σάμος: Κλείνει οριστικά μετά από 13 χρόνια λειτουργίας το καταφύγιο Animal Care Samos (βίντεο)

Ζητούν βοήθεια από τον Δήμου Σάμου για την φροντίδα 164 σκυλιών

Έκκληση για την σίτιση 130 σκυλιών στη Σάμο κάνει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

Ζητάει να μην ξεχαστεί η δολοφονία της φώκιας «Αργυρώ» που ήταν η πιο διάσημη στην Ελλάδα & κυρίως στη Σάμο

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: Ίσως η γνωστή φώκια «Αργυρώ» είναι αυτή που βρέθηκε δολοφονημένη με καραμπίνα στην Σάμο

Σάμος: Του εκτέλεσαν τον σκύλο

Σάμος: Συνελήφθη γιατί δηλητηρίασε τις γάτες

Καταδικάστηκε για την δηλητηρίαση τριών γατιών στο Βαθύ της Σάμου

Απελευθέρωσαν 88 άγρια ωδικά πτηνά που είχαν αιχμαλωτιστεί παράνομα στη Σάμο

Βρήκαν σε ακτή της Σάμου το πτώμα του δελφινιού που κάποιος σκόπιμα σκότωσε

Σοβαρά τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα και ένα νεκρό δελφίνι εντοπίστηκαν στη Σάμο

Πέθανε η θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε εγκλωβισμένη σε απορρίμματα να έχει φάει κομμάτια πλαστικού στο Βαθύ της Σάμου

Σάμος: Το δελφίνι πέθανε από ασφυξία επειδή κατάπιε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικό

Σάμος: Το δελφίνι προστάτευε το νεκρό σύντροφο του για να μην φάνε οι θηρευτές το πτώμα του!

Προσπαθούν να σώσουν το δελφίνι που κινδυνεύει από τον πλαστικό δακτύλιο

Αργυρώ: Η φώκια της Σάμου που απολαμβάνει την ξάπλα ακόμα και στην άσφαλτο!

Η φώκια Αργυρώ συνεχίζει τις διακοπές της…

Η φώκια Αργυρώ επιλέγει την ξαπλώστρα με την πετσέτα!

Η φώκια Αργυρώ στη Σάμο συνεχίζει τις διακοπές! (Βίντεο)

Οι τουρίστες «πνίγουν» με τα χάδια τους την Αργυρώ. Αν η φώκια τους επιτεθεί ποιος θα φταίει;

Γάλλος απείλησε με εξόντωση την φώκια που λιαζόταν σε ξαπλώστρα σε παραλία της Σάμου

Κοκκάρι Σάμου: Βρίσκουν την φώκια Αργυρώ στην αυλή τους!

Η φώκια, Αργυρώ, ξεκουράζεται στο πλακόστρωτο στο Κοκκάρι της Σάμου

Μια ξεχωριστή φώκια, η Αργυρώ, λιάζεται σε παραλία της Σάμου

Σάμος: Οι μικροί μαθητές με σεβασμό παρατήρησαν την φώκια Αργυρώ

Βρήκαν μεσογειακή φώκια νεκρή σφαγμένη με μαχαίρι σε ακτή της Σάμου

Βρήκαν σε ακτή της Σάμου το πτώμα του δελφινιού που κάποιος σκόπιμα σκότωσε

Σάμος: Σκότωσαν μεσογειακή φώκια με δυναμίτη

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.