Στηρίξτε μας

Ψάρια της Βόρειας Αμερικής εντοπίστηκαν να ζουν στη λίμνη πηγών του Αώου

17 Σεπτεμβρίου 2015 15:43 | Επικαιρότητα
Ψάρια της Βόρειας Αμερικής εντοπίστηκαν να ζουν στη λίμνη πηγών του Αώου

Ψάρια της Βόρειας Αμερικής και όχι μόνο εντοπίστηκαν στην Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου σύμφωνα με ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου (Φ.Δ.Ε.Δ.Β.Α.) και Πίνδου μετά την πραγματοποίηση δειγματοληπτικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στις 15 Σεπτεμβρίου.

AoosPsariaAmerikis (1)

Ο Φ.Δ.Ε.Δ.Β.Α. επισημαίνει ότι «σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματοποίησαν δειγματοληπτική έρευνα για τον προσδιορισμό των ειδών ιχθυοπανίδας στην Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου.

Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν και o Πρόεδρος καθώς και ο Έφορος Αλιείας Λιμνών του Αθλητικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων (Α.Σ.Ε.Α.) Ιωαννίνων, οι οποίοι με τις εμπειρικές τους γνώσεις βοήθησαν σημαντικά την έρευνα, καθώς οι ίδιοι και άλλα μέλη του Συλλόγου δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

AoosPsariaAmerikis (3)

Οι δειγματοληψίες έλαβαν χώρα σε τέσσερα σημεία στις όχθες της Λίμνης με την χρήση ειδικών οργάνων ηλεκτραλιείας (με την ηλεκτραλιεία τα ψάρια ακινητοποιούνται προσωρινά, συλλέγονται και αφού υποβληθούν στις απαραίτητες μετρήσεις απελευθερώνονται εκ νέου στο φυσικό τους περιβάλλον) και προέκυψαν ενδιαφέροντα ευρήματα.

AoosPsariaAmerikis (4)

Το πρώτο εύρημα αφορά την ύπαρξη στην Λίμνη του Ποταμοκέφαλου Αώου (Squalius sp. Aoos), είδος ενδημικό στο σύστημα του Αώου. Το συγκεκριμένο είδος παρατηρείται για πρώτη φορά στα ανατολικά όρια του συστήματος και ειδικά μέσα στην Λίμνη.

Το δεύτερο εύρημα αφορά την επιβεβαίωση της παρουσίας στην Λίμνη του Ηλιόψαρου (Lepomis gibbosous), που η παρουσία του στο οικοσύστημα γνωστοποιήθηκε, αρχικά, από σχετική έγγραφη αναφορά του Α.Σ.Ε.Α. Ιωαννίνων.

AoosPsariaAmerikis (5)

Το ηλιόψαρο, είδος της Βόρειας Αμερικής, έχει εισαχθεί με άγνωστο τρόπο σε διάφορα υδάτινα συστήματα της Βόρειας Ελλάδας και λόγω των οικολογικών και βιολογικών του χαρακτηριστικών μπορεί να κυριαρχήσει και να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των άλλων ειδών.

Παραμένει άγνωστος τόσο ο χρόνος όσο και ο τρόπος με τον οποίο εισήχθησαν και στην Λίμνη Πηγών Αώου, με αναφορές αλιέων να κάνουν λόγο για τα τελευταία 2 με 3 έτη.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες δειγματοληψίες δίνουν μια μικρή, αλλά σημαντική, επιπλέον πληροφορία για την ιχθυολογική σύνθεση της Λίμνης Πηγών Αώου και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα.

Μια ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα προϋποθέτει πολύ χρόνο και πόρους ώστε να γίνουν ενδελεχείς έρευνες για τον προσδιορισμό των ειδών ψαριών, των πληθυσμών τους και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν, ενώ από τα συμπεράσματά της θα προκύψουν και τα αντίστοιχα διαχειριστικά μέτρα για να φέρουν το οικοσύστημα στην επιθυμητή κατάσταση με βασική βέβαια προϋπόθεση τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών, Αρχών, Φορέων και Πανεπιστημιακών ειδικών επιστημόνων.

Παράλληλα με τη διενέργεια της δειγματοληπτικής έρευνας, οι φύλακες του Φορέας Διαχείρισης και τα παριστάμενα μέλη του Α.Σ.Ε.Α. Ιωαννίνων προέβησαν σε εντοπισμό και απομάκρυνση αυτοσχέδιων εργαλείων που χρησιμοποιούνται για παράνομη αλιεία (κυρίως καραβίδας), καθώς και πολλών απορριμμάτων που αλλοιώνουν την εικόνα της απαράμιλλου φυσικού κάλλους Λίμνης Πηγών Αώου».

Η εν λόγω δειγματοληπτική έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης 3: «Επιστημονική παρακολούθηση συγκεκριμένων ειδών χλωρίδας και πανίδας της κοινοτικής οδηγίας 92/43 και την καταγραφή άλλων σημαντικών ειδών χλωρίδας με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου», του Υποέργου 1 του Τ.Δ.Π.Π. του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α., που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συγκεκριμένη Δράση υλοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου με ίδια μέσα με τη συμβολή εξωτερικών συνεργατών.

Συστηματικές εγκαταλείψεις κατοικίδιων – εξωτικών ειδών

Οι εγκαταλείψεις κατοικίδιων (εξωτικών ειδών) που δεν ανήκουν στην ελληνική πανίδα (και η απελευθέρωση τους στο φυσικό περιβάλλον προκαλεί πολλά προβλήματα στο οικοσύστημα) συμβαίνουν συχνά και λόγω της οικονομική κρίσης είτε γιατί οι οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες τους αντιμετωπίζουν αυτά τα πλάσμα ως αντικείμενα και τα ξεφορτώνονται όπου βρουν, είτε γιατί θεωρούν ότι θα επιβιώσουν όπως και να ‘χει επειδή είναι ζώα…

Γι’ αυτό και στους ελληνικούς δρόμους έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς από κροκοδειλάκι του Νείλου στην οδό Αχαρνών στο κέντρο της Αθήνας (ναι σωστά διαβάσατε), μέχρι ιγκουάνα, πύθωνες, μαϊμού, πιράνχας στον ποταμό Έβρο και όποιο είδος μπορείτε να φανταστείτε…

Διαβάστε επίσης:

Απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία το εμπόριο άγριας ζωής

Πριν αγοράσετε ένα εξωτικό ή άγριο ζώο ως κατοικίδιο σκεφτείτε!

Έσωσαν τα δύο εξωτικά φίδια που βρήκαν στο δρόμο σε Ελευσίνα & Νέο Κόσμο

Πιράνχας στον ποταμό Έβρο!

Ρέθυμνο: Πυροσβέστες είδαν δίμετρο κροκόδειλο στο Φράγμα Ποταμών (βίντεο)

Σούπερ μάρκετ εξωτικών ειδών και ζώων ράτσας το φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει»

Οικολόγοι Πράσινοι: Κακοποιούνται τα εξωτικά είδη που ζουν ως κατοικίδια

Εντόπισαν τραυματισμένο κροκοδειλάκι στην Αχαρνών στο κέντρο της Αθήνας!

Που θα καταλήξει ο κροκόδειλος του Νείλου που βρέθηκε στην Αχαρνών;

Κροκόδειλος - ατραξιόν σε ταβέρνα στο Ηράκλειο Κρήτης

Κατασχέθηκαν 11 ελληνικά φίδια από την παράνομη πολυδιαφημισμένη έκθεση «Snakes»

Έσωσαν τα φίδια και σταμάτησαν ένα έγκλημα που συνέβαινε επί 27 χρόνια…

Οικολόγοι Πράσινοι: Το οικονομικό συμφέρον υπερέχει της ευζωίας των ζώων

Αν δεν απαγορευτεί η πώληση ζώων σε καταστήματα οι στειρώσεις δεν θα είναι ποτέ αρκετές!

Ζητούν την κατάργηση πώλησης ζώων συντροφιάς από τα Pet Shops

Τεράστια η φοροδιαφυγή στο παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς

Κροκόδειλος – ατραξιόν σε ταβέρνα στο Ηράκλειο Κρήτης

 

 

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.