Στηρίξτε μας

Πρωτοποριακή έρευνα για να βοηθηθούν από τους σκύλους οι χρόνια πάσχοντες

1 Οκτωβρίου 2012 10:39 | Τα καλά νέα
Πρωτοποριακή έρευνα για να βοηθηθούν από τους σκύλους οι χρόνια πάσχοντες

Στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Aνατολικής Αθήνας

Μια πρωτοποριακή πιλοτική έρευνα ξεκινάει σήμερα το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Aνατολικής Αθήνας (Θ.Χ.Π.ΑΝ.Α) σε συνεργασία με τη «SAPT Hellas - Σκύλοι θεραπευτικής επαφής» με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης και της λειτουργικότητας ανθρώπων με χρόνια νοσήματα και προβλήματα μέσω της θεραπευτικής επαφής με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

spt (5)

Στις εγκαταστάσεις του Θεραπευτηρίου στα Μελίσσια και σε αυτοί θα συμμετέχουν οι εξής τρεις ασθενείς:

1.    Γιάννης Τ.(ετών 47), Στην κλινική του εικόνα προεξάρχει ο βραδυψυχισμός και ενίοτε η επιθετική συμπεριφορά. Είναι πρώην χρήστης ναρκωτικών ουσιών, άπορος και μη αυτοεξυπηρετούμενος (ημιπληγικός από εγκεφαλικά επεισόδια).

2.    Σπύρος Τ.(ετών 38) με νοητική στέρηση (ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%), αδυναμία αυτοσυντήρησης και κλινική εικόνα εξαθλίωσης.

3.    Αθανασία Τ.(ετών 43) με νοητική στέρηση και διαταραχές συμπεριφοράς.  Αρκετά λειτουργική στις καθημερινές δραστηριότητες και την επικοινωνία.

Υπό την επίβλεψη ειδικών ψυχολόγων θα έρχονται σε επαφή βάσει πρωτοκόλλου με τρεις εκπαιδευμένους σκύλους θεραπευτικής επαφής της SAPTHellas.

Οι επισκέψεις των σκύλων Γουάκυ, Μπαλού και Λούνα θα είναι εβδομαδιαίες, ενώ αναμένεται ο προσδιορισμός της διάρκειας της πιλοτικής έρευνας.

Στην έρευνα συμμετέχουν τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές ψυχολογίας καθώς και απόφοιτοι ψυχολόγοι των  Πανεπιστημίων Αθηνών και  Παντείου.

Τι σημαίνει Θεραπεία μέσω ζώων (Pet Therapy ή Pet-Assisted Therapy);

Είναι αυτό που φανερώνει και η ίδια η φράση: εναλλακτική (ή και συμπληρωματική) θεραπεία μέσω ζώων ή δια μέσου των ζώων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

Είναι γεγονός ότι άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (παιδιά ή ενήλικες με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, πρώην εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, ασθενείς με χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, ψυχασθενείς, κ.λπ.) και ειδικότερα εκείνοι που διαβιούν μόνιμα μέσα σε ιδρύματα, στέγες ή ξενώνες κοινωνικών φορέων, βιώνουν μία καθημερινή ρουτίνα, χωρίς «αλλαγή παραστάσεων» ή τρόπους και συνθήκες που ευνοούν την ψυχική ανάταση.

Και εδώ έρχεται η Θεραπευτική Επαφή με ζώα που προσφέρει κοινωνική συναναστροφή και χαρά σε βαθμό που οποιοσδήποτε άνθρωπος - ειδικευμένος ή μη - δεν μπορεί να πλησιάσει.

Γιατί;

Γιατί ένα ζώο, και μάλιστα ένας σκύλος, φύσει κοινωνικό ον, διαθέτει το εκ γενετής χάρισμα να προσεγγίζει και να προσφέρει στοργή και αγάπη ανιδιοτελώς και απροσχημάτιστα, χωρίς να "κρίνει" με τον ανθρώπινο τρόπο.

Ένας σκύλος χαίρεται και ανταποκρίνεται στα χάδια και την προσοχή, ανεξαρτήτως του από ποιον προέρχονται και αυτή του η ιδιότητα κάνει τις «θεραπευτικές» του δυνάμεις ανεκτίμητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό, όπως στη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Η.Π.Α., αντίστοιχα προγράμματα θεραπευτικής επαφής με ζώα - που περιλαμβάνουν επισκέψεις ακόμα και σε νοσηλευτικά ιδρύματα - εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες με την αρωγή του κράτους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η επίδραση της επαφής με ζώα σε κοινωνικά ευπαθείς, περιθωριοποιημένους ή ασθενείς συνανθρώπους μας είναι ευεργετική για την σωματική και ψυχική τους υγεία.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

• Το Θ.Χ.Π. Μελισσίων προήλθε, κατ’ εφαρμογή του Π.Δ. 28/Α/85 (ΦΕΚ/Α/85), από μετατροπή του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ» που σκοπό είχε την στέγαση δια της δωρεάς παροχής, για ισόβιο οίκηση, μικρού διαμερίσματος με πλήρη οικιακό εξοπλισμό, περιλαμβανομένου και μαγειρείου σε υπερήλικα άτομα αμφοτέρων των φύλων προσφύγων αρμοδιότητας Ο.Η.Ε. αλλά και γηγενών.

• Με το Π.Δ. 516/85 (Φ.Ε.Κ. 188/Α/85) εγκρίθηκε ο Οργανισμός Διοίκησης και λειτουργίας του Θ.Χ.Π. Μελισσίων ενώ σκοπός του καθορίσθηκε:

α) η παροχή υγιεινής, στέγης και διατροφής, πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, φυσικοθεραπεία, εργασιοθεραπείας, Κοινωνικής βοήθειας, κατάλληλου ιματισμού και νοσοκομειακής περίθαλψης, όταν χρειάζεται, σε εκατό (100) άτομα, από 18 ετών και πάνω, που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις (κινητικές ή πνευματικές) και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή μπορούν να εξυπηρετηθούν αλλά είναι άνω των 65 ετών και έχουν ανάγκη Ιδρυματικής προστασίας.

β) η επαγγελματική εκπαίδευση των περιθαλπομένων καθώς και άλλων ατόμων χρονίως πασχόντων.

Τα δύο Θεραπευτήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ.254/98 (Φ.Ε.Κ. 189/τ.Α/98), συγχωνεύτηκαν με άλλα τρία (3) Ν.Π.Δ.Δ. και λειτούργησαν από 1/1/99 έως 31/12/03 ως Μονάδες του «Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Αττικής».

Τι είναι η SAPT Hellas

H SAPT Hellas (Δράση για τα Αδέσποτα - Σκύλοι Θεραπείας Ελλάδας, Αστική-Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2005 με τους εξής σκοπούς:

• Να ενημερώσει σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο τα παιδιά - και αυριανούς πολίτες της Ελλάδας - για την σωστή συμπεριφορά προς τους σκύλους (αδέσποτους ή δεσποζόμενους) και να τα ευαισθητοποιήσει σε σχέση με το πολύ καίριο πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων (Πρόγραμμα «Εκστρατεία Ενημέρωσης»).

• Να προσφέρει κοινωνικό έργο σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μέσω ουσιαστικής επαφής παιδιών ή ενηλίκων με ημίαιμους, πρώην αδέσποτους και εκπαιδευμένους σκύλους των εθελοντών της (Πρόγραμμα «Pet-Assisted Therapy» ή «Σκύλοι Θεραπευτικής Επαφής»).

• Να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί στην επίλυση του παρόντος «προβλήματος» των αδέσποτων σκύλων, προωθώντας και υποστηρίζοντας με αρκετές παροχές, τις υιοθεσίες σκύλων (Πρόγραμμα «Υιοθεσία Σκύλων-Συντρόφων») χωρίς περισυλλογή ή φιλοξενία.

Διαβάστε επίσης:

Εκπαιδεύει τον σκύλο φύλακα – άγγελο της Ασπασίας που πυροβολήθηκε από τον πατέρα της

Οι σκύλοι πράγματι μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο αλλά συχνά κάνουν και λάθος

Ο ύπνος με κατοικίδια στη βρεφική ηλικία μειώνει τον κίνδυνο άσθματος

Τα σκυλιά έχουν παρόμοια κοινωνική νοημοσύνη με τα μικρά παιδιά

Στείρωσαν γάτες που φροντίζουν κρατούμενοι στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατούμενων Ελεώνα Θηβών

Βελτιώνει την συμπεριφορά των μαθητών η συνύπαρξη με τα ζώα όπως τονίζεται στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Ο σκύλος έκανε τον Φώτη να μιλήσει μετά από τρία χρόνια σιωπής!

Πρωτοποριακή έρευνα για να βοηθηθούν από τους σκύλους οι χρόνια πάσχοντες

Πολύ σημαντικά τα κατοικίδια στη ζωή των παιδιών

Οι γυναίκες που εγκυμονούν ΔΕΝ κινδυνεύουν από τις γάτες

Τα ζώα πρωταγωνιστές στο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας!

Χανιά: Ο 18χρονος ασθενής απέδειξε ότι τα σκυλιά δεν είναι επιθετικά!

Π.Φ.Π.Ο. προς υπουργό Υγείας και ΥΠ.Α.Α.Τ.: «Τα δελφίνια δεν θεραπεύουν»

Άξελ: Ένα κακοποιημένο σκυλί που πλέον μαθαίνει στα παιδιά να καταλαβαίνουν τα ζώα

Η σκυλίτσα της SAPT Hellas βοηθάει κοριτσάκι με αυτισμό να περπατήσει!

Επιτρέψτε στα παιδιά σας να ζουν μαζί με τα ζώα μόνο καλό τους κάνει!

Η Αμερικανική Επιθεώρηση Παιδιατρικής «απαντάει» στις ανοησίες του διοικητή…

Θεσσαλονίκη: Η ανάπηρη σκυλίτσα Φράνκα βοηθάει ανθρώπους με ειδικές ανάγκες

Τα παιδιά του ΚΕ.Θ.Ε.Α. υιοθέτησαν & φροντίζουν τον σκύλο που εγκαταλείφθηκε στον Άλιμο

GAWF και SAPT πάνε στην Ικαρία για να διδάξουν την αγάπη προς τα ζώα

 

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.