Στηρίξτε μας

Ο σκύλος έκανε τον Φώτη να μιλήσει μετά από τρία χρόνια σιωπής!

5 Δεκεμβρίου 2012 11:27 | Τα καλά νέα
Ο σκύλος έκανε τον Φώτη να μιλήσει μετά από τρία χρόνια σιωπής!

Τρία χρόνια είχε να μιλήσει ο Φώτης «εγκλωβισμένος» στον δικό του κόσμο, χωρίς να επιθυμεί καμία επικοινωνία με τους ανθρώπους. Όμως ο «Σπίθας», ένα ημίαιμο σκυλάκι, τα ανέτρεψε όλα και τον έκανε να ψελλίσει, για πρώτη φορά τις πρώτες του λέξεις ύστερα από χρόνια ηθελημένη αφωνία συνέπεια της νοητικής αναπηρίας του παιδιού.

Η Νατάσα Καραθάνου, δημοσιογράφος του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων εξηγεί πως ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα θεραπείας με σκυλιά (dog therapy) υλοποιείται στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης εδώ και δύο μήνες από το μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σωματείο Φίλων Α.Μ.Ε.Α. «Δράση Για Το Κάτι Άλλο», στον χώρο όπου πραγματοποιούνται απογευματινά εργαστήρια απασχόλησης (Βιθυνίας 30).

Δύο σκυλάκια, ο «Φοίβος» και ο «Σπίθας», που είναι ειδικά εκπαιδευμένα, βοηθούν στη συναισθηματική στήριξη και ενθάρρυνση για σωματική και ψυχική διέγερση ατόμων με ειδικές ανάγκες. «Τα περισσότερα Α.Μ.Ε.Α. έχουν συνηθίσει να τα φροντίζουν αλλά με τα σκυλιά μπαίνουν για πρώτη φορά στο ρόλο του φροντιστή και αναλαμβάνουν, έστω και για λίγα λεπτά, την ευθύνη του ζώου. Επιπλέον, αισθάνονται θετικά γιατί τα σκυλιά, όπως βέβαια και όλα τα ζώα, δεν σε κρίνουν» εξηγεί στο Α.Μ.Π.Ε. ο πρόεδρος του σωματείου Αριστείδης Παπαπουλίδης.

Τα δύο σκυλάκια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανήκουν στο μέλος του Σωματείου Τέρψη Πασχάλη, μητέρα ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες, η οποία έχει βιώσει τις θεραπευτικές ιδιότητες των ζώων στο παιδί της.

«Τα σκυλάκια είχαν εξοικειωθεί στο σπίτι μου με τις απότομες κινήσεις, τις κραυγές και την κίνηση με αναπηρικό καροτσάκι, οπότε ήταν πιο εύκολη η εκπαίδευσή τους για το πρόγραμμα από τη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων Μαρία Στογιάννη» εξηγεί η κα Πασχάλη.

Όπως υπογραμμίζει από την πλευρά της η κα Στογιάννη, η θεραπεία με σκυλιά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι βοηθούν, εκτός από τα άτομα που χρειάζονται θεραπεία, το προσωπικό των χώρων που επισκέπτονται καθώς και τις οικογένειες των ατόμων που κάνουν θεραπεία.

Ο «Σπίθας» πάντως έχει κλέψει τις καρδιές όλων των παιδιών του Σωματείου και κάθε φορά που τους επισκέπτεται - δύο φορές την εβδομάδα - συναγωνίζονται για τα περισσότερα χάδια. Κάποια μπορεί να είναι διστακτικά αλλά ο «Σπίθας», με τις χαρές που κάνει σε κάθε παιδί και την ανιδιοτελή αγάπη που δείχνει, ξέρει να ξεπερνά τις δυσκολίες επικοινωνίας.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα στηρίζει και το φιλοζωικό σωματείο αδέσποτων ζώων «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» απ’ όπου «υιοθετήθηκαν» τα δύο σκυλάκια. Αλληλεγγύη μέσω του εθελοντισμού για τα άτομα με αναπηρίες Το Σωματείο Φίλων Α.Μ.Ε.Α. δραστηριοποιείται στην παροχή απογευματινής απασχόλησης και ψυχαγωγίας σε Α.Μ.Ε.Α., σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, που νοικιάζει στην οδό Βιθυνίας 30, στην Κάτω Τούμπα.

«Κάθε απόγευμα, από τις 5 έως τις 9, λειτουργούν εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν περίπου 15 άτομα με διαφόρων ειδών αναπηρίες αλλά και 4 παιδιά από το Ελληνικό Παιδικό Χωριό, στο Φίλυρο. Κάθε συμμετέχων συνοδεύεται, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, από έναν εθελοντή ο οποίος, τις περισσότερες φορές, είναι απόφοιτος ειδικής αγωγής» αναφέρει ο κ. Παπαπουλίδης συμπληρώνοντας ότι το Σωματείο «στηρίζει» τη δράση του σε περίπου 40 εθελοντές και δεκάδες φίλους.

Ωστόσο, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα λειτουργικά έξοδα, ζητά από τις οικογένειες των ατόμων που συμμετέχουν στην καθημερινή απογευματινή απασχόληση, μηνιαία δίδακτρα 100 ευρώ, «χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει», διευκρινίζει ο κ. Παπαπουλίδης, «ότι αποκλείουμε οικογένειες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά».

Στα προγράμματα του Σωματείου περιλαμβάνονται εργαστήρια ανακύκλωσης χαρτιού, επεξεργασίας πηλού και ξύλου, αναπαλαίωσης αντικειμένων και ψηφιδωτού, παραγωγής καλλυντικού σαπουνιού και κατασκευής διακοσμητικών κεριών και κοσμημάτων.

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοποριακή έρευνα για να βοηθηθούν από τους σκύλους οι χρόνια πάσχοντες

Οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών συνανθρώπων μας μπαίνουν ΠΑΝΤΟΥ! (Νόμος 3868/2010)

Εκπαιδεύει τον σκύλο φύλακα – άγγελο της Ασπασίας που πυροβολήθηκε από τον πατέρα της

Διώνη: Πυροβολήθηκε, μαχαιρώθηκε και τώρα διδάσκει τα παιδιά να σέβονται τα ζώα επειδή μια δασκάλα την αγάπησε πολύ!

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

8 Σχόλια

 1. Κούλα Τριφυλλή

  Το ίδιο συνέβει και με το μικρό μου γιο. Η πρώτη λέξη που μας είπε σε ηλικία τριών χρονών ήταν "Αρης" το όνομα του σκύλου που έβλεπε καθημερινά στην αυλή του γειτονικού σπιτιού.

 2. NANCYPAPACHRISAFOU

  ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΛΟ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΖΩΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΛΛΑ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑ ΣΚΥΛΟ, ΟΧΙ ΡΑΤΣΑΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΜΟΤΑΝ Η ΤΖΙΛΝΤΑ ΜΑΣ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΕΝΑ ΠΙΚΙΝΟΥΝΑ ΗΜΙΑΙΜΟ. ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΕΠΑΙΞΕΜ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΧΑΔΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΖΩΟ. ΟΤΑΝΜΑΣ ΑΦΗΣΕ ΑΠΟ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ 2003 ΠΛΗΓΩΘΗΚΑΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΖΩΟ. ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΜΕ 3 ΜΙΚΡΑ ΗΜΙΑΙΜΑ. ΤΟ ΕΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ 2008 ΤΟ ΔΕΥΤΥΕΡΟ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΟ ΜΑΖΕΨΑΜΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΣΕ. ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ, ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ ΜΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ , ΔΙΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΝΕΡΓΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ . ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΖΩΑ ΓΕΝΙΚΑ. ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑ ΧΑΡΤΙΤΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΥΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΤΑΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΖΩΩΝ .

  1. eleni

   Βρείτε ένα αδεσποτάκι και ζητήστε τις οδηγίες ενός θετικού εκπαιδευτή για να σας πει τι πρέπει να κάνετε για συνυπάρχετε σωστά με το ζώο. Δεν είναι ανάγκη να είναι ράτσας!

   1. Ioannis Konstantinidis

    Σωστό και τα ημίαιμα είναι συνηθως η καλύτερη επιλογη. Απο ράτσες θα προτιμουσα ενα boxer, dalmacian ή κάποιο κυνηγόσκυλο. Τα μεσαίου μεγέθους σκυλια ειναι πιο ανεκτικα με τα παιδιά και η εμφυτη αγάπη των (2) ανωτέρω για τα παιδια τα κανει πιο ασφαλή όχι για τα ίδια αλλά σε αψημαχίες μεταξυ παιδιών που θα μπορουσαν να εκλειφθουν σαν απειλή. Η απόλυτη επιλογή (αλλα απαγορευτική λόγω μεγέθους) ειναι οι μεγαλοι Δανοι

 3. Ελένη Σιακαμπέτη

  Πολλά ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!γιά το έργο σας,Μακάρι να επεκταθεί και σε άλλες
  πόλεις,είμαστε πολλοί που θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και σίγουρα πολλά
  τετραποδάκια έχουν απεριόριστη αγάπη να δώσουν.Ο θεός να σας δίνειδύναμη.

 4. ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ. ΣΥΓΧΑΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΗΜΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΚΙ ΕΓΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΣΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ,ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΕΦ ΟΣΟΝ ΜΠΟΡΩ. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΥΓΧΑΡΙΤΗΡΙΑ!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.