Στηρίξτε μας

Πρέβεζα: Δικογραφία εις βάρος του ιδιοκτήτη που εγκατέλειψε τον υπερήλικο σκύλο του

3 Ιουλίου 2014 07:44 | Καταγγελίες
Πρέβεζα: Δικογραφία εις βάρος του ιδιοκτήτη που εγκατέλειψε τον υπερήλικο σκύλο του

Δικογραφία εις βάρος του ιδιοκτήτη του σκύλου που βρέθηκε άρρωστος να περιφέρεται αδέσποτος σε κακά χάλια στη μαρίνα του Ακτίου έχει σχηματιστεί μετά την καταγγελία που κατέθεσε εναντίον του η «Παρέμβαση για τα ζώα Πρέβεζας». Το υπερήλικο Κόκερ Σπάνιελ – που βλέπετε στη φωτογραφία – εντόπισαν πριν από μερικές μέρες εκεί που έδενε το σκάφος του ένα ζευγάρι Άγγλων τουριστών.

Το σκυλί ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση με ανοιχτές πληγές σε όλη την δεξιά πλευρά του προσώπου του και ο κύριος και η κυρία Σίλβερμαν υπέθεσαν πως πάσχει από καρκίνο. Οι άνθρωποι ειδοποίησαν την κτηνίατρο Αμαλία Κολέτση η οποία ανταποκρίθηκε αμέσως και έστειλε το σκυλί τη Λευκάδα ώστε να χειρουργηθεί στην κτηνιατρική κλινική των κ. Υφαντή και κ. Σουρβίνου.

Οι κτηνίατροι εκεί του αφαίρεσαν τους όγκους και έστειλαν τα δείγματα για βιοψία ενώ τις δαπάνες ανέλαβαν οι Άγγλοι τουρίστες, τους οποίους ο φιλοζωικό σύλλογος «Παρέμβαση για τα ζώα Πρέβεζας» ευχαριστεί θερμά για το ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους.

Το σκυλάκι όταν βγήκε από την κλινική φιλοξενήθηκε αρχικά σε σπίτι μέλους του φιλοζωικού της Πρέβεζας και άμεσα σχεδόν βρέθηκε και εκείνος που το υιοθέτησε, ώστε να ζήσει για όσο καιρό του απομένει σ’ ένα ιδανικό περιβάλλον.

Με αφορμή και αυτόν τον εγκαταλελειμμένο σκύλο ράτσας ο φιλοζωικός σύλλογος «Παρέμβαση για τα ζώα Πρέβεζας» τονίζει ότι η εγκατάλειψη ενός ζώου είναι ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ (Νόμος 4039/2012).

Η Πέλα Καλογήρου εκ μέρους της «Παρέμβασης για τα ζώα Πρέβεζας» επισημαίνει: «Δυστυχώς χιλιάδες (!) κατοικίδια εγκαταλείπονται κάθε χρόνο στην χώρα μας. Μεγάλη έξαρση παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια, με πρόφαση την κρίση. Ναι, πρόφαση ειδικά αν αναρωτηθεί κανείς, ποια είναι η δυνατότητα των άστεγων ανθρώπων να συντηρούν ζώα, και μάλιστα τις περισσότερες φορές πάνω από δύο!

Το φαινόμενο συνύπαρξης αδέσποτων ανθρώπων και ζώων είναι πια μια πολύ συνηθισμένη εικόνα στις μεγαλουπόλεις.

Η ανευθυνότητα, η αναισθησία, η αδιαφορία και βέβαια η έλλειψη παιδείας είναι η αιτία, και όχι η αδυναμία να συντηρήσει κάποιος ένα ζώο στην πολύπαθη Ελλάδα του 2014, αλλά βέβαια μέχρι πρότινος ήταν και ο μη καθορισμός αρμοδιοτήτων.

Και πάλι όμως, έχουμε μεγάλες ανηφόρες να διανύσουμε τόσο όσον αφορά το νομικό πλαίσιο, την εφαρμογή του νόμου και τον έλεγχο, πολύ περισσότερο δε σε ότι αφορά στη διαμόρφωση ευσυνείδητων πολιτών που να λειτουργούν και να πράττουν με γνώμονα την ευζωία και τον σεβασμό των ζώων.

Γνωρίζουμε πολλούς ανθρώπους με σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα που ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό τους να εγκαταλείψουν το κατοικίδιό τους. Συχνά μας ζήτησαν να συνδράμουμε στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ζώου τους ή απευθύνθηκαν απευθείας στους κτηνιάτρους τους βρίσκοντας ανταπόκριση.

Πραγματικά όλοι όσοι ασχολούμαστε με την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την ανάπτυξη φιλοζωικής παιδείας και κουλτούρας, αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν κάποιος να εγκαταλείπει το ζώο του, το κατοικίδιό του, ένα μέλος της οικογενείας του.

Για μας, η εγκατάλειψη ζώου δεν αποτελεί απλά ένα ποινικό αδίκημα αλλά κυρίως μία πράξη ανήθικη, αναίσθητη, σκληρή.

Η εγκατάλειψη των ζώων άλλωστε - ο νομοθέτης το έλαβε υπόψη του - είναι ο λόγος δημιουργίας αδέσποτων ζώων. Και δυστυχώς κάθε μέρα - κυριολεκτικά κάθε (!) μέρα - βρισκόμαστε αντιμέτωποι με εγκαταλειμμένα κατοικίδια σκύλους και γάτες κάθε ηλικίας και ράτσας καθαρόαιμα ή ημίαιμα ζώα.

Σε αυτή την περίπτωση, που στάθηκε και η αφορμή  για αυτό εδώ το δημοσίευμα, του εγκαταλειμμένου Κόκερ Σπάνιελ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα μιας και πρόκειται για ένα υπερήλικο ζώο με προβλήματα ακοής και όρασης πόσο μάλλον και με σοβαρότατο πρόβλημα υγείας.

Το ζώο λοιπόν έχει μικροτσίπ με καταγραμμένα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του. Ο οποίος βέβαια δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι το αναζήτησε μιας και δεν υπάρχει κάτι τέτοιο καταγραμμένο στη βάση δεδομένων που έχουμε από τον Κτηνιατρικό Σύλλογο Ελλάδας, αλλά και από την έρευνα που κάναμε με όμορες οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Σε άριστη συνεργασία λοιπόν με την Αστυνομία Πρέβεζας,  έχουμε προβεί σε καταγγελία και όλες τις νομικές ενέργειες που με σαφήνεια περιγράφονται στην νομοθεσία (4039/2012 Αρ.4 παρ.7,α, Αρ.5 παρ.1, β, ε, ζ και άλλες διατάξεις).

Ο φάκελος έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρέβεζας με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του ζώου και αναμένουμε να επιβληθούν οι κυρώσεις που ο νόμος επιβάλει.

Ο Σενιόρ, αυτό είναι το νέο όνομα του γέρικου Κόκερ, στάθηκε πραγματικά πολύ τυχερός μιας και έπεσε στην αντίληψη των Άγγλων επισκεπτών που ανέλαβαν ως αυτονόητη πράξη την φροντίδα του. Πολλοί τον έβλεπαν και μάλιστα για πολύ καιρό. Κανείς όμως δεν έπραξε εκείνο που για τους κ.κ. Σίλβερμαν ήταν αυτονόητο. Ελπίζουμε ο “ιδιοκτήτης” του, Θ.Ν. να τιμωρηθεί παραδειγματικά.

Εκείνο όμως που προσδοκούμε περισσότερο είναι να φτάσει σύντομα η μέρα που δεν θα χρειάζεται να υπάρχουμε. Η μέρα που η πλειοψηφία των πολιτών του κόσμου θα έχει υιοθετήσει πλήρως την χάρτα δικαιωμάτων ζώων και ανθρώπων.

Τέλος, η παθητική όσο και η ενεργητική κακοποίηση των ζώων αποτελούν το κατώφλι πριν την κακοποίηση των ανθρώπων.

“Το μεγαλείο ενός λαού και η ηθική του υπόσταση κρίνεται από το πως φέρεται στα ζώα. Επιμένω, όσο πιο αβοήθητο είναι ένα πλάσμα, τόσο πιο πολύ δικαιούται την προστασία μας από την βιαιότητα του ανθρώπου” Μαχάτμα Γκάντι» καταλήγει η κα Καλογήρου.

Διαβάστε επίσης:

Η υπόθεση του δολοφόνου της γάτας στο Μιχαλίτσι Πρέβεζας μπήκε στο αρχείο

Στο Εφετείο Ιωαννίνων δικάζεται ο άνδρας που σκότωσε γάτα το 2013 στο Μιχαλίτσι Πρέβεζας

Ψαθάκι Πρέβεζας: Ο σκύλος περιφερόταν με συρμάτινη θηλιά στο σώμα του

Πρέβεζα: Σκύλος αλυσοδεμένος χωρίς τροφή, νερό και η Αστυνομία δεν βλέπει κακοποίηση! (Βίντεο)

Βρήκαν τον σκύλο σκελετωμένο, με όγκο και τυφλό από το ένα μάτι στον Μύτικα της Πρέβεζας

Επικήρυξαν τον δολοφόνο των γατιών και των σκυλιών που δηλητηριάστηκαν με φόλες στον Παντοκράτορα Πρέβεζας

Βρήκαν την γάτα τους σκοτωμένη με πυροβόλο όπλο και πεταμένη στα σκουπίδια στο Κανάλι της Πρέβεζας

Πρέβεζα: Βρήκαν τα κουτάβια να αργοπεθαίνουν στην παραλία μέσα στο τσουβάλι

Πρέβεζα: Βρήκαν 6 κουτάβια κλεισμένα σε σακούλα στα σκουπίδια

Εκρηκτική η κατάσταση με την κακοποίηση των ζώων σε Πάργα και Πρέβεζα

Αδιάφορος και ανεύθυνος για όσα συμβαίνουν εις βάρος των αδέσποτων ο Δήμος Πρέβεζας

Πρέβεζα: Βρήκαν 6 κουτάβια κλεισμένα σε σακούλα στα σκουπίδια

Άκτιο: Κουτάβι με σπασμένα 2 πόδια και ρήξη στην κοιλιά από κλωτσιά!

Αυξάνονται οι νεκρές καρέτα – καρέτα στην Πρέβεζα

Μάθημα φιλοζωίας και ηθικής από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας

Δήμος Πρέβεζας: Ουσιαστική μέριμνα για τ’ αδέσποτα

Πρέβεζα: Ορφανό το αλεπουδάκι σε τροχαίο νεκρή η μαμά του

Πρέβεζα: Επικήρυξαν τον εκτελεστή της σκυλίτσας

Πρέβεζα: Κρέμασαν τον σκύλο μέσα στο Ι.Χ.

Πρέβεζα: Νεκρό αλεπουδάκι δεμένο με σύρμα

Πρέβεζα: Δηλητηριάζουν με φόλες αδέσποτα και μη ζώα

Πρέβεζα: 1 ευρώ κάθε τρίμηνο για τ’ αδέσποτα απ' τους λογαριασμούς του νερού!

Πυροβόλησε και ακρωτηρίασε τα πόδια του Φλαμίνγκο στον Αμβρακικό

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

  1. κωνσταντίνα

    πόσο με λυπεί το ότι δεν καταδικάζουν όσους κάνουν ανώφελα πειράματα στα ζώα και όσους έφαγαν τις επιδοτήσεις για τις στειρώσεις και όσους πωλούν όσα μαζεύουν με την εύνοια του 4039

  2. penny damianou

    Πολύ όμορφα όσα αναφέρει η κυρία Καλογήρου και συμφωνώ σε όλα. Ας ελπίσουμε κάποια μέρα να προχωρήσουμε τόσο στον πολιτισμό μας, ώστε να κατανοήσουμε και να κάνουμε όλοι πράξη και τα λόγια του Γκάντι.

  3. penny damianou

    Ευτυχώς που υπάρχουν και οι αλλοδαποί φιλόζωοι, που μαζί με τους ΄Ελληνες (δυστυχώς λίγους σε σχέση με τους άλλους) φιλόζωους, σώζουν κάποια από τα άτυχα πλάσματα....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.