Κάτοικοι της Πάτρας εντόπισαν τον γλάρο, που βλέπετε στις φωτογραφίες, ο οποίος απεγνωσμένα προσπαθούσε να απαγκιστρωθεί από το πολυάγκιστρο σε σχήμα ψαριού που είχε καρφωθεί στο ράμφος και στα πλευρά του.
Οι άνθρωποι που νοιάστηκαν γι’ αυτό το πλάσμα, το οποίο άγνωστο για πόσο περιφερόταν σε αυτή την κατάσταση κοντά στην καφετέρια του φάρου, κατάφεραν τελικά να πιάσουν το θαλασσοπούλι και να το μεταφέρουν στο κτηνιατρείο της Βασιλικής Νταβλούρου στις 10 Ιανουαρίου.
Όταν η κτηνίατρος το έπιασε στα χέρια της κατάλαβε τη μάχη που έδινε το πτηνό για να ξεφύγει από τα αγκίστρια, που ήταν κολλημένα στο ομοίωμα του ψαριού, που χρησιμοποιούν πολύ συχνά οι ψαράδες, και ήταν καρφωμένα στο ράμφος και στα φτερά του.
Η αφαίρεση των αγκιστριών δεν είναι εύκολη υπόθεση...
«Η αφαίρεση των αγκιστριών ήταν αδύνατο να γίνει με το ζώο ξύπνιο, αφού ο πόνος του ήταν αφόρητος. Έτσι και αποφασίσαμε να τον αναισθητοποιήσουμε! Αυτό κι αν ήταν εγχείρημα!
Τα καταφέραμε όμως επινοώντας μια αυτοσχέδια μάσκα αναισθησίας από ένα πλαστικό μπουκαλάκι νερού, του χορηγήσαμε οξυγόνο και αναισθητικό και αυτός... κοιμήθηκε! Χρειάστηκε βέβαια να του χορηγήσουμε και ενδοφλέβιο αναισθητικό αφού έπρεπε να αφαιρέσουμε τα αγκίστρια από το στόμα του και η μάσκα μας εμπόδιζε!
Χρειάστηκε επίσης να χρησιμοποιήσουμε διάφορα "πρακτικά" εργαλεία... πένσες, κόφτες κτλ, κτλ... αλλά το αποτέλεσμα μετράει και αυτό ήταν πως αφαιρέσαμε όλα τα αγκίστρια με επιτυχία και χωρίς να τραυματίσουμε περαιτέρω τον φιλαράκο μας! Με μεγάλη χαρά είδαμε επίσης στην ακτινογραφία πως ο γλάρος μας δεν είχε υποστεί άλλους τραυματισμούς (κατάγματα κτλ). Αφαιρέσαμε μέχρι και το τελευταίο κομματάκι μετάλλου από επάνω του και τον μεταφέραμε στο νοσηλευτήριο μας για να αναρρώσει! ...και ανάρρωσε! Και αμέσως άρχισε να προσπαθεί να πετάξει μέσα στην κλούβα και να βρει τρόπο διαφυγής! Τον κρατήσαμε μαζί μας όλο το βράδυ και το επόμενο πρωί, αφού ελέγξαμε για μια ακόμα φορά τα τραύματά του και του χορηγήσαμε τα φάρμακά του... δεν έμενε άλλο από το να τον επιστρέψουμε στον... ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ του! » εξηγεί η κτηνίατρος.
Οι φωτογραφίες και το βίντεο δείχνουν πόσο θανάσιμη απειλή για τα ζώα είναι και τα αλιευτικά εργαλεία αλλά και πόσο σημαντικό είναι να βοηθάμε πλάσματα που υποφέρουν εξαιτίας μας...
Μετά από τη συστηματική πίεση που άσκησαν τα φιλοζωικά σωματεία της Κρήτης στις αρμόδιες αρχές ξεκίνησε σε συνεργασία με την ΕΛ.Α.Σ. η επιχείρηση «σκούπα» για τον εντοπισμό και τη σύλληψη εκείνων που κακοποιούν τα ζώα τους. Η αρχή έγινε στο νομό Χανίων και στο νομό Ηρακλείου στις 29 Νοεμβρίου.
Τα μέλη του Πολιτιστικού και Φιλοζωικό Σωματείο «Διασώζω» έσπευσαν την 1η Μαρτίου να διασώσουν το κουτάβι που για ώρες στεκόταν πάνω στον περιφερειακό δρόμο Καρδίτσας…
Το ουσιαστικό ενδιαφέρον των φιλόζωων ήταν αυτό που έσωσε τη γάτα η οποία περιφερόταν για μέρες στο Χαλάνδρι Αττικής πέριξ της οδού Υψηλάντου σφηνωμένη σ’…