Στηρίξτε μας

Παράβαση καθήκοντος συνιστά η αδιαφορία και του Δήμου Αριστοτέλη για τα αδέσποτα ζώα

17 Αυγούστου 2012 15:56 | Επικαιρότητα
Παράβαση καθήκοντος συνιστά η αδιαφορία και του Δήμου Αριστοτέλη για τα αδέσποτα ζώα

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πολυγύρου, στο Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού, στο  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αλλά και στον Δήμο Αριστοτέλη απευθύνθηκαν οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων και τα 35 σωματεία, που απαρτίζουν την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, για να καταγγείλουν την αδιαφορία, την οποία επιδεικνύει ο δήμαρχος του Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Χρήστος Πάχτας, σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων της περιοχής.

Ο κ. Πάχτας όπως και δεκάδες άλλοι δήμαρχοι ανά την επικράτεια βρίσκει ως δικαιολογία την έλλειψη πόρων. Όμως για να αποκτήσουμε φιλοζωική κουλτούρα ή για να μη βασανίζουμε τα ζώα, δεν απαιτούνται μόνο χρήματα. Απαιτείται κυρίως πολιτική βούληση. Η πολιτική βούληση δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται και από χρήμα – αλλά είναι πιθανό να κοστίζει σε ψήφους – γι’ αυτό και ο Δήμος Αριστοτέλη συνεχίζει να «σφυρίζει» αδιάφορα, αντί να επιβάλλει τον νόμο και να παλέψει, ώστε τα ζώα να μην εξοντώνονται συστηματικά από τους δημότες του.

Ολόκληρη η επιστολή

«Κυρία Εισαγγελεύ, κύριοι,

Τα 115 σωματεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων και τα 35 της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, τα οποία αριθμούν περί τα 1.500.000 μέλη που δραστηριοποιούνται σε κάθε γωνιά της χώρας μας και αγωνίζονται για τη προστασία των δικαιωμάτων των ζώων αλλά και τη βελτίωση της εικόνας της πατρίδας μας, η οποία διασύρεται διεθνώς λόγω των συνεχών κακοποιήσεων και δολοφονιών ζώων συντροφιάς αλλά και παραγωγικών ζώων, καταγγέλλουν την πλήρη αδιαφορία της ηγεσίας του Δήμου Αριστοτέλη σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που αυξάνονται συνεχώς στην επικράτεια του Δήμου.

Μέλη των διοικητικών οργάνων των ομάδων μας δέχονται συχνά τηλεφωνήματα από κατοίκους αλλά και κοινοτάρχες των χωριών του Δήμου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων που ζουν στην περιοχή, όπως και για επιθέσεις, που δέχονται από αυτά πολίτες ή και επισκέπτες των περιοχών τους και ζητούν τη βοήθεια μας.

Σύμφωνα με το νόμο 4039/ ΦΕΚ 15 2/2/2012 Άρθρο 9 παρ. 1 οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και να φροντίζουν για τη στείρωση, την κτηνιατρική φροντίδα και την ευζωία αυτών και να εφαρμόσουν προγράμματα υιοθεσιών και ενημέρωσης των δημοτών τους ώστε να περιοριστεί η εγκατάλειψη και η αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων.

Η υποχρέωση τους αυτή προκύπτει και από τον Κώδικα, που ορίζει τις αρμοδιότητες των Καλλικρατικών Δήμων κεφάλαιο γ) Ποιότητα Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων και των Οικισμών, παράγραφος 29.

Ο ισχυρισμός της ηγεσίας του Δήμου Αριστοτέλη, ότι δεν υπάρχουν χρήματα, όπως και το επιχείρημα, ότι προτεραιότητα έχουν τα σκουπίδια, δεν στέκουν, διότι για τον μεν ισχυρισμό έχουμε να αντιτάξουμε την παράγραφο 5 του άρθρου 4 του νόμου 4039/2012, που αν οι Δήμοι την εκμεταλλευτούν σωστά θα έχουν ένα έσοδο από τη σήμανση και καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς της περιοχής τους.

Επίσης σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 21 του προαναφερόμενου νόμου, τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες του νόμου αυτού αποδίδονται στους Δήμους, ώστε να αποτελέσουν γι αυτούς ένα έσοδο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Όσο για το επιχείρημα, ότι προτεραιότητα έχουν τα σκουπίδια, αναρωτιόμαστε πια είναι η βάση αυτού του επιχειρήματος, όταν παρατηρούμε τη πληθώρα των πρακτικών και ηθικών προβλημάτων, που δημιουργούνται από τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το βαθμό του εξευτελισμού της χώρας μας διεθνώς λόγω της επίδειξης μεγάλης αδιαφορίας των αρμοδίων φορέων.

Βεβαίως ο Δήμος οφείλει, να φροντίζει για την υγιεινή και ασφαλή διαβίωση των Δημοτών του κι αυτό συνεπάγεται και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που ζουν στην επικράτεια του.

Η πρακτική της αποσυμφόρησης των χωριών του Δήμου από τα αδέσποτα με τη γνωστή μέθοδο της ομαδικής δηλητηρίασης αυτών, ευτυχώς δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί και να δώσει τη λύση και για το λόγο, ότι οι ποινές, που προβλέπονται από τον νέο νόμο 4039/2012, για τις πρακτικές αυτές είναι ιδιαίτερα αυστηρές αλλά και για το λόγο, ότι αργά αλλά σταθερά η κουλτούρα το Έλληνα αλλάζει και η σχέση του με τα ζώα μπαίνει πια σε ένα άλλο επίπεδο.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν και εφ’ όσον ο Δήμος δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον να θεσπίσει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ο αριθμός αυτών διαρκώς αυξάνεται και λόγω των ανεξέλεγκτων γεννήσεων, αλλά και λόγω των ανεξέλεγκτων εγκαταλείψεων.

Υπάρχουν τρόποι να περιοριστούν και οι δύο αυτές αιτίες αλλά με λύπη μας σας αναφέρουμε πως η ηγεσία του Δήμου αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί με εκπροσώπους μας που δραστηριοποιούνται στη Χαλκιδική και να έχει οποιαδήποτε σχετική ενημέρωση.

Καταγγέλλουμε ως εκ τούτου τον Δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κώστα Κατσαβαβάκη για παράβαση καθήκοντος και αχαρακτήριστη αδιαφορία για την προστασία της ποιότητας ζωής των δημοτών του Δήμου Αριστοτέλη και ζητάμε την κατά οιονδήποτε τρόπο παρέμβαση σας».

Διαβάστε επίσης:

Θα συμμορφωθεί ο Δήμος Αριστοτέλη για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων;

Ο Δήμος Αριστοτέλη δεν απαντά αν πράγματι 40 ζώα δηλητηριάστηκαν πίνοντας νερό με αρσενικό από ποτάμι της Ιερισσού

Ο Δήμος Αριστοτέλη επιβεβαιώνει την δηλητηρίαση του νερού με αρσενικό αλλά όχι την δηλητηρίαση των ζώων

Κατά της «Ελληνικός Χρυσός» και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Ενάντια στα μεταλλεία χρυσού που καταστρέφουν τη Χαλκιδική και η Π.Φ.Π.Ο.

Τι λέει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για τις Σκουριές

«Χρυσές» ανακρίβειες εις βάρος μας για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και την «επένδυση» στις Σκουριές

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

8 Σχόλια

 1. Κωνσταντίνα

  Γιατί μόνο ο Κος Πάχτας στο στόχαστρο; Υπάρχει δήμαρχος που έχει να επιδείξει θετική δράση στο θέμα των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα;

  Μήπως το θέμα δημιουργήθηκε λόγω του θέματος με τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, αλλιώς γιατί αυτή η καταχώρηση;
  https://antigoldgreece.wordpress.com/2012/08/25/adespota/)

  Εδώ στην Αλεξανδρούπολη ο Δήμαρχος Ευάγγελος Λαμπάκης είναι επιεικώς απαράδεκτος απέναντι στις υποχρεώσεις του για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των υπεράριθμων αδέσποτων σκυλιών. Μόνο λόγια και υποσχέσεις στα τοπικά ΜΜΕ. Τις υποχρεώσεις του Δήμου φέρνει εις πέρας σωματείο φιλόζωων εθελοντών (ΚΙΒΩΤΟΣ) χωρίς καμία υποστήριξη από τον Δήμο. Και οι Δήμοι παίρνουν κονδύλια και από την ΕΕ αλλά και όπως σωστά επισημάνατε υπάρχει πλέον ο νόμος 4039/ ΦΕΚ 15 2/2/2012 που ξεκαθαρίζει τις υποχρεώσεις κάθε Δήμου για την εξάλειψη του προβλήματος που δημιουργείται με τα αδέσποτα.
  Επίκαιρή και πολύ σημαντική η παρέμβαση σας αλλά, επιτέλους ας κάνουν την δουλειά τους ΟΛΟΙ!

  1. eleni

   Αγαπητή Κωνσταντίνα, πολύ ευχαρίστως να δημοσιοποιήσουμε την καταγγελία σου - αν θες να κάνεις κάτι τέτοιο - και για τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, ή όποιον άλλον.

   Την θέση του κ. Πάχτα για τα μεταλλεία δεν τις γνωρίζω, εμείς εδώ γράφουμε για τα ζώα και για ό,τι σχετίζεται με αυτά.

   Για το http://www.zoosos.gr

   Ελένη Ηλιοπούλου

   1. Κωνσταντίνα

    Καλημέρα,

    ευχαριστώ για την επικοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό το έργο για την προστασία και διάσωση των αδέσποτων ζώων (και γενικότερα) και εξίσου απαράδεκτη η απουσία των προβλεπόμενων δράσεων. Επιπροσθέτως, θέλησα να σας ενημερώσω οτι το δημοσίευμα σας χρησιμοποιήθηκε και για σκοπό άσχετο με την προστασία των ζώων.
    Επίσης, δεν θεωρώ οτι χρειάζεται συγκεκριμένη καταγγελία για τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης. Η απραξία του στο συγκεκριμένο θέμα δεν χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις, μια απλή παρατήρηση αρκεί. Μακάρι να άλλαζε κάτι με μια καταγγελία αγαπητοί μου. Υπάρχει άραγε τρόπος να επιβάλλει κανείς σε έναν Δήμαρχο να κάνει απλά τη δουλειά του;

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

 2. Θάνος

  Κι εγώ καταγγέλλω αυτούς που διαμαρτύρονται για τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων που ζουν στην περιοχή, όπως και για δήθεν επιθέσεις, που δέχονται από αυτά πολίτες ή και επισκέπτες των περιοχών τους.

  Καταγγέλλω αυτούς που ζητούν να περιοριστούν τα αδέσποτα σε φυλακές, καταγγέλλω αυτούς που είναι κατά των αδέσποτων, και λάτρεις των δεσποτών.

  Πίσω από κάθε δήμο που αδιαφορεί για την προστασία των ζώων, υπάρχει μια κοινωνία που τον ανέχεται να αδιαφορεί, ή ακόμα χειρότερα που τον προτρέπει ή απαιτεί να τα εξοντώσει.
  Οι ενοχές βαραίνουν και τις δυο πλευρές.

  1. Θάνος

   Έχουν γεμίσει οι δήμοι από πολίτες που θέλουν να εξαφανίσουν τα αδέσποτα. Μαζέψτε τους και κλείστε τους σε ειδικούς χώρους να μην κυκλοφορούν ελεύθεροι, γιατί το έχουν παρακάνει.

 3. dafni D Ioannou

  τέλεια, η παρέμβασή σας, χίλια μπράβο. Την ανέμενα πώς και πώς! έχω μαζεμένα αδέσποτα όσα δεν έχουν μαζέψει 2 Δήμοι.. Να εγκαλούνται.

 4. Vasos

  Μπράβο για την πρωτοβουλία αυτή. Τέτοιες ενέργειες πρέπει να πραγματοποιούνται συνεχώς, με σκοπό να ενεργοποιηθούν οι υπεύθυνοι στην κατεύθυνση της εφαρμογής του νόμου. Δυστυχώς ο νόμος που ορίζει τους δήμους υπεύθυνους για τα αδέσποτα ζώα, δεν προβλέπει ποινές για όσους δεν τον εφαρμόζουν. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει, διότι ορισμένοι δεν θα ενδιαφερθούν ποτέ για τα ζώα και μόνο οι συνέπειες της παράνομης συμπεριφοράς τους μπορούν να τους αναγκάσουν να αλλάξουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.