Στηρίξτε μας

Ο Δήμος Αριστοτέλη επιβεβαιώνει την δηλητηρίαση του νερού με αρσενικό αλλά όχι την δηλητηρίαση των ζώων

24 Μαρτίου 2016 21:12 | Επικαιρότητα
Ο Δήμος Αριστοτέλη επιβεβαιώνει την δηλητηρίαση του νερού με αρσενικό αλλά όχι την δηλητηρίαση των ζώων

Ο Δήμος Αριστοτέλη με ανακοίνωση του επιβεβαιώνει ουσιαστικά το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Νέλλης Ψαρρού περί μόλυνσης του νερού με αρσενικό σε ρέμα στο οποίο προφανώς πετάει λύματα η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. εντούτοις αποποιείται των ευθυνών του, λέγοντας ότι κάνει τους σχετικούς ελέγχους, δεν αποδέχεται ότι απέκρυψε τα στοιχεία των μετρήσεων – τα οποία όμως ούτε τώρα δίνει στη δημοσιότητα – παραδέχεται ότι είναι πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού και άλλων βαρέων μετάλλων στα δείγματα που λήφθησαν στο σημείο όπου κτηνοτρόφος δήλωσε ότι έχασε το κοπάδι του, όταν τα ζώα ήπιαν νερό.

Η κα Ψαρρού στο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της στις 17 Μαρτίου με τίτλο «Ιερισσός: στα 580mg το αρσενικό σε ρέμα, 40 πρόβατα νεκρά!» εξηγεί το χρονικό της υπόθεσης και ζητάει απαντήσεις από τον Δήμο Αριστοτέλη ο οποίος ποτέ δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν στο σημείο όπου το κοπάδι των κατσικιών ήπιε νερό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα 40 ζώα να πεθάνουν ακαριαία.

Η κα Ψαρρού θέτει πολλά αξιοσημείωτα ερωτήματα αναφορικά με την στάση του δημάρχου Αριστοτέλη Γιώργου Ζουμπά και την άρνηση του να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα θέματα αυτά ώστε να κρατηθούν πρακτικά και να βιντεοσκοπηθούν οι  συνομιλίες και η ανακοίνωση του Δήμου Αριστοτέλη δεν δίνει πειστικές απαντήσει για το θέμα.

Τα ζώα σύμφωνα με τη δημοσιογράφο ήπιαν νερό από ένα μικρό ρέμα, στην περιοχή Χειλαντάρη, ανάμεσα σε Στρατώνι και Ιερισσό – εκεί όπου ενώνεται ο Κοκκινόλακας (που κατεβαίνει από την προϋπάρχουσα μεταλλευτική ζώνη του Μαντέμ Λάκου) και ο Ασπρόλακας (που κατεβαίνει από την καινούρια μεταλλευτική ζώνη των Σκουριών), και μετά χύνεται στον κόλπο της Ιερισσού.

Ο βοσκός όπως έχει γίνει γνωστό διαμαρτυρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 αρχικά στον Δήμο Αριστοτέλη για την απώλεια των ζώων. Η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (που είναι θυγατρική εταιρία της πολυεθνικής Eldorado Gold και του ομίλου Μπόμπολα) στην περιοχή για την εγκατάσταση και λειτουργεία μεταλλείων εξόρυξης χρυσού στα δάση του όρους Κάκκαβος, επιφέρει τον αφανισμό της φύσης και αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται καθημερινά ενώ ύποπτη είναι η σιωπή των αρχών, των συναρμόδιων υπηρεσιών, των τοπικών βουλευτών, της δημοτικής αρχής και πολλών άλλων φορέων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δήμου Αριστοτέλη

Το Γραφείο Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αριστοτέλη αναφορικά με το ρεπορτάζ της κας Ψαρρού απαντά:

«Σχετικά με συκοφαντικά δημοσιεύματα

Με αφορμή δημοσίευμα της κας Νέλλης Ψαρρού, το οποίο αναπαρήχθηκε από πολλά ιστολόγια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας  ποικίλες αντιδράσεις και με μοναδικό στόχο την αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων, ο Δήμος Αριστοτέλη ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο για τα παρακάτω:

Πράγματι, ο Δήμος έγινε δέκτης καταγγελίας από κτηνοτρόφο της περιοχής για την απώλεια ζώων του, ο  ίδιος  δε υποψιαζόταν ότι η αιτία του θανάτου τους βρισκόταν στο νερό που είχαν καταναλώσει από συγκεκριμένο σημείο. Η αναφορά έγινε μήνες μετά το συμβάν, οπότε και δεν θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί, ούτε και να διενεργηθεί άμεση αυτοψία, καθώς η ροή ήταν περιστασιακή.

Ο Δήμος, όταν διαπιστώθηκε  ροή επιφανειακού ύδατος  στην περιοχή που συνέβη το γεγονός, παρουσία υπαλλήλων του και με τη συνεργασία του ΚΕΠΑΜΑΧ, προέβη σε λήψη δειγμάτων νερού από το σημείο που υποδείχθηκε, τα οποία στάλθηκαν για αναλύσεις.

Όταν τα αποτελέσματα των αναλύσεων κοινοποιήθηκαν στο Δήμο Αριστοτέλη και διαπιστώθηκε ότι πράγματι υπήρχαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού και άλλων βαρέων μετάλλων, ο Δήμος Αριστοτέλη, ως όφειλε, έστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία Χαλκιδικής και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε  να διερευνηθεί και να καταδειχθεί επισήμως το όποιο πρόβλημα καθώς και οι αιτίες που το προκαλούν.

Η Δημοτική Αρχή,  υλοποιώντας τη δέσμευσή της για προστασία της ποιότητας ζωής των δημοτών και επισκεπτών της περιοχής, από την αρχή της θητείας της, θεσμοθέτησε δράσεις  για διπλές μετρήσεις των υδάτων ανθρώπινης κατανάλωσης, ταυτόχρονα από τα σημεία υδροδότησης και κατανάλωσης, σε συνεργασία με διαπιστευμένο Φορέα και το Α.Π.Θ. Ακολουθεί, δε πάντα  συστηματική και απαρέγκλιτη ανάρτηση των αποτελεσμάτων των τακτικών ελέγχων σε εμφανές σημείο της ιστοσελίδας του Δήμου, και ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών με δελτία τύπου (δείτε εδώ και εδώ) κάθε φορά που θεωρήθηκε ότι υπάρχει κάποια υπέρβαση για την οποία έπρεπε να ληφθούν, όπως και ελήφθησαν, ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας.

Τέλος η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την ενδελεχή διερεύνηση της βασιμότητας κάθε καταγγελίας περί μόλυνσης των υδάτων, σε συνεργασία με διαπιστευμένο Φορέα και τις αρμόδιες Αρχές, ακόμη και σε ρέματα και πηγές που δεν υδροδοτούν οικισμούς, αλλά βρίσκονται πλησίον σε καλλιέργειες, βοσκοτόπους, και το περιβάλλον κατοικίας εν γένει, όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ήταν και είναι πάντα η υπεύθυνη ενημέρωση του Κοινού, όταν η έρευνα των αρμοδίων αρχών ολοκληρωθεί και υπάρχει τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων.

Ως εκ τούτου, είναι απορίας άξιο η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης δημοσίευσης της κας. Νέλλης Ψαρρού, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η οποία με εξαιρετική ελαφρότητα και μοναδικό μυθιστορηματικό ύφος προσπαθεί να πλήξει το κύρος της Δημοτικής Αρχής, διαμορφώνοντας μια ατμόσφαιρα αμφισβήτησης και ενοχών, που θέτουν την ίδια στο επίκεντρο της προσοχής. Φαίνεται να έχει περισσότερο, ως στόχο, να σπείρει τη διχόνοια και τη σύγχυση στην περιοχή, κατά την προσφιλή τακτική του «διαίρει και βασίλευε» που εφαρμόστηκε στο Δήμο μας κατά κόρον στο παρελθόν, καθώς και τη δυσφήμιση της περιοχής με ανακρίβειες, υπερβολές και προσωπικές υποθέσεις.

Για μια ακόμη φορά, θα θέλαμε να τονίσουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο, ότι η δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για την ανάδειξη της περιοχής ως τόπου ευημερίας και ανάπτυξης, σε πείσμα όσων επιδιώκουν τη μονοκαλλιέργεια των μεταλλείων είναι διαρκής, ο αγώνας καθημερινός και υπεύθυνος, και πρωταρχική επιδίωξη αποτελεί η ενότητα και η ομοψυχία της τοπικής κοινωνίας. Δημοσιεύματα τέτοιου είδους κάθε άλλο παρά βοηθούν στην ευόδωση αυτής της προσπάθειας.

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ».

Διαβάστε επίσης:

Ο Δήμος Αριστοτέλη δεν απαντά αν πράγματι 40 ζώα δηλητηριάστηκαν πίνοντας νερό με αρσενικό από ποτάμι της Ιερισσού

Κατά της «Ελληνικός Χρυσός» και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Ενάντια στα μεταλλεία χρυσού που καταστρέφουν τη Χαλκιδική και η Π.Φ.Π.Ο.

Τι λέει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για τις Σκουριές

«Χρυσές» ανακρίβειες εις βάρος μας για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και την «επένδυση» στις Σκουριές

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Βασίλης

    Τα θαυμαστά έργα του Μπόμπολα και της Ελληνικός Χρυσός σε αγαστή συνεργασία με τα πληρωμένα τσιράκια τους. Δηλητηριάζουν το νερό της χώρας μας, εξαφανίζουν ολόκληρα βουνά, καταστρέφουν για πάντα ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνική φύσης.

    Αλλά, από τα κανάλια τους σιωπή. Έχουν βάλει και μπροστάρηδες τα πληρωμένα αποβράσματα της χρυσής αυγής να δέρνουν όποιον ανοίγει το στόμα του να μιλήσει και συνεχίζουν ακάθεκτοι το φρικτό έγκλημά τους εναντίον αυτής της χώρας.

    Και μετά ηλίθιε τηλεθεατή, αφού θα έχουν καταστρέψει τη χώρα σου, θα σου πουν ότι φταίνε οι πρόσφυγες. Ξύπνα βλάκα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.