Στηρίξτε μας

Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος: Αμφιβόλου ποιότητας το νέου τύπου «φρέσκο» γάλα

14 Μαρτίου 2014 20:10 | Καταγγελίες
Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος: Αμφιβόλου ποιότητας το νέου τύπου «φρέσκο» γάλα

O Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) με ανακοίνωση του τονίζει τους κινδύνους που θα επιφέρει στην υγεία μας το νέου τύπου «φρέσκο» γάλα πολλών ημερών που η συγκυβέρνηση με τις προτροπές της τρόικας θέλει να επιβάλλει. Οι επιπτώσεις της ψήφισης ενός τέτοιου νόμου, ο οποίος θα επιτρέπει να χαρακτηρίζεται ως φρέσκο ένα γάλα, που φρέσκο δεν είναι, και να πωλείται σε χαμηλότερη τιμή θα είναι πολλές και για την κτηνοτροφία και την οικονομία και όχι μόνο για τη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα ο Π.Κ.Σ. εξηγεί: «Με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία παρουσιάζει το ελληνικό φρέσκο γάλα ακριβότερο κατά 35% από το μέσο όρο της Ε.Ε. (στοιχεία ανακριβή αφού στην Ελλάδα το γάλα έχει διάρκεια ζωής 5 ημερών με χαμηλή παστερίωση, ενώ πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει γάλα αντίστοιχων προδιαγραφών), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συζητά την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του από τις πέντε στις εφτά ημέρες και πιθανόν στις δέκα ημέρες.

Η αλλαγή αυτή παρουσιάζεται, εκ πρώτης όψεως, ως συμφέρουσα για τον καταναλωτή. Με μια δεύτερη ανάγνωση όμως, διαπιστώνεται ότι η μέση ελληνική οικογένεια θα κερδίζει περίπου 1,5 ευρώ μηνιαίως, αγοράζοντας, όμως, ένα γάλα σαφώς χαμηλότερης θρεπτικής αξίας και θα επιτραπούν οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος αμφιβόλου ποιότητας, που πιθανόν να εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής για την ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή είναι καταστροφικά. Αν υπολογίσουμε ότι το κόστος παραγωγής είναι ήδη οριακό, η επιμήκυνση θα περιορίσει τη διανομή στην εισαγωγή γάλακτος, παραγκωνίζοντας το εγχώριο φρέσκο γάλα, επειδή θα είναι ακριβότερο κατά 0,10 λεπτά περίπου, οδηγώντας στην ανεργία πολλούς παραγωγούς, αλλά και τους εργαζόμενους στις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες.

Η μείωση της παραγωγής, αλλά και η μείωση των απασχολούμενων στην βοοτροφία είναι εμφανής και από τα στοιχεία του ΕΛΓΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ: η εθνική ποσόστωση βοοτροφίας ανέρχεται σε 842.000 τόνους, ενώ η παραγωγή γάλακτος το 2012-2013 έφτασε τους 627..000 τόνους από 642. 000 τόνους το 2011-2012. Το 2012-2013 ασχολούνταν με βοοτροφία 3.686 παραγωγοί έναντι 3.930 παραγωγών τη γαλακτική περίοδο 2011-2012.

Σε μία εποχή που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δυσχερή θέση και μάλιστα όταν είναι κοινή διαπίστωση, ότι ο πρωτογενής τομέας και δη η κτηνοτροφία, αποτελεί μία από τις διεξόδους, δεν κατανοούμε για ποιους λόγους παίρνονται αποφάσεις που αντί να την ενισχύουν την οδηγούν σε αφανισμό.

Η επιμήκυνση ζωής του φρέσκου γάλακτος αποτελεί καταστροφική επιλογή για την ελληνική κτηνοτροφία και την ύπαιθρο, καταστρέφει τον Έλληνα κτηνοτρόφο και δυναμιτίζει την όποια προσπάθεια για ανάπτυξη.

Η ελληνική πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα ώστε να μειωθεί και η τιμή του τελικού προϊόντος που φτάνει στον καταναλωτή, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τον Έλληνα παραγωγό.

Οφείλει να προχωρήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής του εγχώριου φρέσκου γάλακτος με πιθανή μείωση του ΦΠΑ, μείωση του κόστους των ζωοτροφών, του κόστους συλλογής του γάλακτος εξαιτίας των μικρών διασκορπισμένων γεωγραφικά κτηνοτροφικών μονάδων, οφείλει να μειώσει τα φορολογικά βάρη των συντελεστών παραγωγής, να ελέγξει επιτέλους την αγορά και την διαμόρφωση καρτέλ σε αυτή, για να μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες, να καταναλώνει γάλα με ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε προσιτή τιμή.

Η ελληνική κτηνοτροφία είναι ένας από τους βασικότερους κλάδους της αγροτικής οικονομίας και ταυτόχρονα καθοριστικός παράγοντας της περιφερειακής ανάπτυξης. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να συνεχίζει να εισάγει για τις ανάγκες της διατροφής του λαού της, τρόφιμα ζωικής προέλευσης, άμεσα (κρέας, γάλα) ή έμμεσα (ζωοτροφές, ζώα αναπαραγωγής), των οποίων η αξία ξεπερνά το αντίστοιχο σε ενέργεια!!!

Επιβάλλεται, η αγροτική πολιτική, να γίνει πιο επιθετική και στο χώρο της Ε.Ε. αλλά και παγκοσμίως, ώστε να κατασταθούν ανταγωνιστικά τα πιστοποιημένα προϊόντα μας, τόσο στην εγχώρια, όσο και στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Το νέο δόγμα για την οικονομία πρέπει να είναι το τρίπτυχο:

α) Αυτάρκεια ασφαλών τροφίμων,

β) Εξαγωγικές δυνατότητες,

γ) Προστασία του περιβάλλοντος.

Χωρίς γεωκτηνοτροφία δεν υπάρχει μέλλον για τη χώρα μας».

Διαβάστε επίσης:

Έδωσαν άδεια για κατανάλωση γάλακτος ιπποειδών

Αποκαλύπτουν τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με το γάλα που πίνουμε

The Earthlings Experience: Δείχνουν σε βίντεο στους καταναλωτές πόσο άγρια κακοποιούνται ζώα σε σφαγεία & κτηνοτροφικές μονάδες

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα & τα αυγά παράγονται με περισσότερη βία απ' ότι το κρέας

Δεν επιτρέπεται να μη ξέρεις πόσο υποφέρουν τα ζώα που τρως! (Βίντεο)

Φρικτά βασανιστήρια υπομένουν τα ζώα που εξάγονται μέχρι να σφαγιαστούν

Παραγωγικά Ζώα: Τα αφανή θύματα της ανθρώπινης ασυδοσίας

1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βεγκανισμού

Φρουτοκαρποφάγο ζώο ο άνθρωπος! (Βίντεο)

Είναι ο άνθρωπος από τη φύση του κρεατοφάγο είδος; (Βίντεο)

Η ζωή ενός γουρουνιού μέχρι να καταλήξει στο σφαγείο μέσα από σκίτσα! (Βίντεο)

Τσικνοπέμπτη: Όταν η παράδοση απαιτεί περισσότερες θυσίες ανυπεράσπιστων πλασμάτων

Ε.Ε.: Καμιά ευαισθησία για τα παραγωγικά ζώα και τις συνθήκες εκμετάλλευσης τους

Δεν είμαστε τα μόνα γήινα πλάσματα που έχουν δικαιώματα

Δε μας ενδιαφέρει τι υφίστανται τα ζώα που καταλήγουν στο πιάτο μας (βίντεο)

Μπορείς να ζεις φυσιολογικά χωρίς να προκαλείς πόνο στα άλλα πλάσματα

Ράδιο Αρβύλα: Εκπομπή αφιερωμένη στην κακοποίηση των ζώων (βίντεο)

Διαλέξτε αυγά από κότες που ζουν ελεύθερες! (Βίντεο)

Εσείς τι είδους αυγά θα βάψετε το Πάσχα;

MEGA αγανάκτηση από GAWF και Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Οι «Ράδιο Αρβύλα», η Σαρδέλα, οι κότες και η ΑΓΝΟΙΑ (βίντεο)

Αγανάκτησαν για την αδιαφορία που έδειξαν για τις κότες!

Κ. Λαζόπουλε, δικαιώματα έχουν και όσοι δεν αρθρώνουν λόγο για να ακουστούν!

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Ηρω Ειρηναίου

    Κανένα γαλα !!! Γιατί ολα τα γάλατα είναι μη φυσικά και προέρχονται από εκτρεφόμενες αγελάδες, γενετικά μεταλλαγμένες με τεχνιτή γονιμοποίηση. Κάθε γουλιά γάλα περιέχει ισχυρές αυξητικές ορμόνες όπως οι IGF I και IGF II, λίπη και χοληστερίνη, άλλες 59 ενεργές ορμόνες, αλλεργιογόνα, ζιζανιοκτόνα, μικροβιοκτόνα, διοξίνη, αίμα, νεκρά λευκά αιμοσφαίρια, πάνω από 52 ισχυρά αντιβιοτικά, βακτήρια και ιούς.
    Διαβάστε εδώ :
    http://www.terrapapers.com/?p=7289

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.