Στηρίξτε μας

Αποκαλύπτουν τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με το γάλα που πίνουμε

8 Ιουλίου 2014 20:29 | Αναίμακτη Διατροφή
Αποκαλύπτουν τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με το γάλα που πίνουμε

Για τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με τα «ευεργετικά» πλεονεκτήματα κατανάλωσης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται μετά τη βάναυση κακοποίηση των λεγόμενων παραγωγικών ζώων θέλησαν να ενημερώσουν όσους βρέθηκαν στις 5 και 6 Ιουλίου στο Θησείο έξω από τον σταθμό του Η.Σ.Α.Π. οι εθελοντές της ομάδας «Humanimal».

Οι ακτιβιστές της ομάδας μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων στη χώρα μας και κρατώντας πλακάτ ενημέρωναν τους διερχόμενους για το τι πραγματικά περιέχει το γάλα, που φτάνει στο τραπέζι μας, και ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για αναίμακτη, πλούσια διατροφή χωρίς τα ζώα ως θύματα.

Το γάλα σύμφωνα με τους ακτιβιστές είναι ένας λευκός χρυσός γιατί η γαλακτοβιομηχανία είναι από τις πιο επικερδείς βιομηχανίες στον κόσμο. Ουσιαστικά τα περισσότερα προϊόντα διατροφής περιέχουν γάλα. Σήμερα, κατά μέσον όρο μία αγελάδα παράγει 6.750 κιλά, δηλαδή 75 φορές περισσότερο απ’ ότι είναι στη φύση της.

Humanimal (2)Οι αγελάδες παράγουν γάλα για τα παιδιά τους και όχι για τον άνθρωπο!

Η γαλακτοπαραγωγική αγελάδα εξαναναγκάζεται να μένει έγκυος με τεχνητή γονιμοποίηση διαρκώς. Το μοσχαράκι, μόλις γεννηθεί, αποσπάται βίαια από τη μητέρα του, η οποία το αποζητά μερόνυχτα θρηνώντας. Αυτό γίνεται για να πάρουμε εμείς το γάλα του η μαμά του παράγει για να το θηλάσει και όχι για να πιούν π.χ. τα παιδιά των ανθρώπων.

Αν είναι αρσενικό, στέλνεται κατευθείαν στο σφαγείο σαν «γάλακτος» ή εκτρέφεται για λίγες εβδομάδες δεμένο και ακινητοποιημένο, ώστε να μην δημιουργήσει μύες και για να παραμείνει το κρέας του λευκό και τρυφερό. Το μοσχαράκι ταΐζεται με σκόνες γάλακτος, που περιέχουν αυξητικές ορμόνες και αντιβιοτικά, για να παχύνει γρήγορα και να οδηγηθεί στο σφαγείο.

Αν είναι θηλυκό, προστίθεται στη γραμμή παραγωγής γάλακτος σαν τη μητέρα του. Μετά από 3-4 χρόνια ανελέητου αρμέγματος, με στήθη που στάζουν αίμα και πύον, η παραγωγή των αγελάδων σε γάλα μειώνεται και παύουν να είναι επικερδείς. Το 20% που οδηγούνται στη σφαγή, είναι συνήθως έγκυες και το δέρμα από το αγέννητο μωρό θεωρείται από τα πιο πολυτελή της αγοράς.

Η απαξίωση της θηλυκής φύσης, της μητρότητας, του σεβασμού και της αγάπης συμπεριλαμβάνονται στα «συστατικά» του γάλακτος που πίνουμε. Το φυλλάδιο που μοίραζαν οι εθελοντές της ομάδας «Humanimal» στους διερχόμενους αποκάλυπτε άλλον ένα διαφημιστικό μύθο για τις αγελάδες που βόσκουν ευτυχισμένες στα λιβάδια. Η παραμυθένια αυτή εικόνα της αγελάδας, που βόσκει χαρούμενη στα καταπράσινα λιβάδια, υπάρχει μόνο στις σκηνοθετημένες διαφημίσεις που πληρώνονται από την κτηνοτροφική βιομηχανία.

Σκοπός και εδώ είναι ο αποπροσανατολισμός του καταναλωτή από την θλιβερή πραγματικότητα, που βιώνουν τα ζώα στις μονάδες γαλακτοπαραγωγής, καθώς είναι όμοιες με αυτές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ανθρώπων. Οι αγελάδες ζουν φυλακισμένες, σε περιορισμένους και βρώμικους χώρους, όπου δεν βλέπουν καν το φως του ήλιου.

Ένας από τους μύθους που έχει καλλιεργηθεί για αιώνες είναι ότι το γάλα των ζώων χτίζει γερά κόκκαλα στους ανθρώπους. Η αλήθεια είναι ότι το γάλα συμβάλλει στην απώλεια οστικής πυκνότητας. Στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης και καταγμάτων, οι άνθρωποι καταναλώνουν τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όταν εισέρχεται η ζωική πρωτεΐνη στον ανθρώπινο οργανισμό, κάνει όξινο το ph του αίματος. Το σώμα, για να καταπολεμήσει την οξύτητα, χρησιμοποιεί το φωσφορικό άλας και το ασβέστιο, που βρίσκεται στα οστά.

Humanimal (4)Με πλακάτ ενημέρωσαν τους διερχόμενους για τους μύθους και τις αλήθειες στη διατροφή μας.

Το ασβέστιο στη συνέχεια αποβάλλεται με τα ούρα, έτσι τα κόκκαλα αποδυναμώνονται και επιταχύνεται η οστεοπόρωση. Αντίθετα, το ασβέστιο που περιέχεται στις φυτικές τροφές, είναι απόλυτα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ένας ακόμα μύθος για το γάλα σχετίζεται με την άποψη ότι είναι απαραίτητη τροφή και κάνει καλό στην υγεία.

Πράγματι το γάλα κάνει πολύ καλό στους ανθρώπους αλλά μόνο για όσο τα μωρά θηλάζουν τη μητέρα τους. Μετά τον απογαλακτισμό, το γάλα είναι επιβλαβές για την υγεία, επειδή o οργανισμός μας δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη και τις πρωτεΐνες σωστά.

Αυτά τα αδιάσπαστα προϊόντα της πέψης προσβάλλουν τα ζωτικά όργανα και προκαλούν πολλά προβλήματα υγείας. Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό είδος επί της γης που πίνει το γάλα ενός άλλου είδους και συνεχίζει να το κάνει αυτό και μετά την βρεφική ηλικία.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα  (το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, το παγωτό, κ.ά.) σχετίζονται με πολλά είδη ασθενειών όπως πεπτικές διαταραχές, αρθρίτιδα, καρδιαγγειακές παθήσεις, προβλήματα του θυρεοειδούς, διαβήτη, παχυσαρκία, αλλεργίες, άσθμα, πολλά είδη καρκίνου, νευρολογικά και αυτοάνοσα νοσήματα. Με τη διακοπή της κατανάλωσης ζωικής πρωτεΐνης, παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση, ακόμα και αναστροφή των περισσότερων νοσημάτων.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι αν κόψουν το γάλα θα πάψουν να τρέφονται σωστά. Η αλήθεια είναι πως η φυτοφαγική (vegan) διατροφή με βάση τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια είναι πλήρης και αποδεδειγμένα η βέλτιστη για την υγεία και την πρόληψη των περισσότερων ασθενειών.

Περιέχει λίπος, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα σε επαρκείς ποσότητες και είναι κατάλληλη για όλα τα στάδια της ζωής μας. Το γάλα περιέχει ασβέστιο σε ανόργανη μορφή, που δεν μπορεί να αφομοιωθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αντίθετα το οργανικό ασβέστιο από φυτικές πηγές όπως το σουσάμι, το μπρόκολο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αμύγδαλα και το σπανάκι, απορροφάται πλήρως από τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν επίσης πολύ νόστιμα και ωφέλιμα φυτικά γάλατα, όπως γάλα από τα αμύγδαλα, την καρύδα, το ρύζι, τη σόγια και τα φουντούκια, που πλέον τα βρίσκεται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

Τι είναι η καζεΐνη;

Το μητρικό γάλα περιέχει ουσίες όπως λίπος, σάκχαρα, ορμόνες και πρωτεΐνη, οι οποίες δημιουργούν ένα είδος εξάρτησης του μωρού από τη μητέρα. Η πρωτεΐνη του γάλακτος, δηλαδή η καζεΐνη, έχει την ίδια ναρκωτική επίδραση με το όπιο στο νευρικό σύστημα. Η αναλογία καζεΐνης στο γάλα μειώνεται όσο το μωρό αναπτύσσεται, ώστε να οδηγηθεί στην απεξάρτησή του από τη μητέρα δηλαδή στον απογαλακτισμό του παιδιού (της αγελάδας, της κατσίκας, του ανθρώπου κ.ο.κ.).

Στο αγελαδινό γάλα η καζεΐνη είναι 300% περισσότερη απ’ ό,τι στο ανθρώπινο γάλα. Αυτός ουσιαστικά είναι ο λόγος που ο άνθρωπος αποζητά τα γαλακτοκομικά, ιδίως σε πιο συμπυκνωμένες μορφές τους, όπως το τυρί.

Σ’ ένα από τα πλακάτ που κρατούσαν οι ακτιβιστές γινόταν αναφορά στις ουσίες που περιέχει ένα ποτήρι γάλα.

Αν δεν το έχετε αναλογιστεί ποτέ ευκαιρία να σκεφτείτε και τα εξής συστατικά:

• Πύον

• Αυξητικές ορμόνες

• Αντιβιοτικά

• Xοληστερίνη

• 300 θερμίδες

• Όξινη πρωτεΐνη με παράσιτα

• Περιττώματα

•16 γραμμάρια λίπος

• Ασβέστιο από κόκκαλα

Οι ακτιβιστές θέτουν το εξής ερώτημα θα συνεχίσεις να καταναλώνεις προϊόντα που βλάπτουν τόσο πολύ το σώμα σου;

Η PETA σε αυτό το βίντεο δείχνει μέσα 60 δευτερόλεπτα πως ζουν οι αγελάδες που παράγουν το γάλα που πίνουμε. Αν αντέχετε δείτε την κακοποίηση την οποία υφίστανται αυτά τα πλάσματα και αναλογιστείτε για πόσο ακόμα θα κάνετε τα στραβά μάτια σε τέτοια εγκλήματα.

Διαβάστε επίσης:

The Earthlings Experience: Δείχνουν σε βίντεο στους καταναλωτές πόσο άγρια κακοποιούνται ζώα σε σφαγεία & κτηνοτροφικές μονάδες

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα & τα αυγά παράγονται με περισσότερη βία απ' ότι το κρέας

Δεν επιτρέπεται να μη ξέρεις πόσο υποφέρουν τα ζώα που τρως! (Βίντεο)

Φρικτά βασανιστήρια υπομένουν τα ζώα που εξάγονται μέχρι να σφαγιαστούν

Παραγωγικά Ζώα: Τα αφανή θύματα της ανθρώπινης ασυδοσίας

1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βεγκανισμού

Φρουτοκαρποφάγο ζώο ο άνθρωπος! (Βίντεο)

Είναι ο άνθρωπος από τη φύση του κρεατοφάγο είδος; (Βίντεο)

Η ζωή ενός γουρουνιού μέχρι να καταλήξει στο σφαγείο μέσα από σκίτσα! (Βίντεο)

Τσικνοπέμπτη: Όταν η παράδοση απαιτεί περισσότερες θυσίες ανυπεράσπιστων πλασμάτων

Ε.Ε.: Καμιά ευαισθησία για τα παραγωγικά ζώα και τις συνθήκες εκμετάλλευσης τους

Δεν είμαστε τα μόνα γήινα πλάσματα που έχουν δικαιώματα (βίντεο)

Μπορείς να ζεις φυσιολογικά χωρίς να προκαλείς πόνο στα άλλα πλάσματα

Ράδιο Αρβύλα: Εκπομπή αφιερωμένη στην κακοποίηση των ζώων (βίντεο)

MEGA αγανάκτηση από GAWF και Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

11 Σχόλια

 1. antwnas

  Καλά εντάξει,ελάτε στα ίσα σας.Το γάλα χρειάζεται στον ανθρώπινο οργανισμό.Το κακό της υπόθεσης είναι οι απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες ζουν οι αγελάδες.

 2. dimitris

  Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΑΓΕΛΑΔΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙ 9 ΜΗΝΕΣ ΑΡΑ ΔΕΝ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ 3-4 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. Η ΣΚΟΝΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ, ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΓΑΛΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΙΩΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ. ΤΑ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΔΕΜΕΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟ. ΟΙ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΝ ΔΕΜΕΝΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΑΦΟΥ Η ΑΓΕΛΑΔΑ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΠΕΤΑΣ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ. ΔΕΝ ΖΕΥΓΑΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΓΕΛΑΔΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΦΑΞΕΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ. ΤΕΛΟΣ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΣΙΤΟ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ ΤΗΣ ΑΓΕΛΑΔΑΣ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΗΓΑΓΑΝ ΤΟΣΟ ΟΙ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΘΡΕΨΟΥΜΕ 7 ΔΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΥΠΟΣΙΤΙΖΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ. ΤΕΛΟΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΕ ΖΕΙΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ Β ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΟΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΑΣ Η ΤΑ ΨΑΡΙΑ. ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΔΟΝΤΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΑ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΦΑΓΟΣ, ΟΧΙ ΦΥΤΟΦΑΓΟΣ

 3. Enzo

  Πώς είναι δυνατόν κάποιοι (όπως οι εθελοντές της Humanimal στην προκειμένη περίπτωση) να τους αρέσει τόσο πολύ να σπέρνουν τον πανικό λέγοντας ατελείωτες ανακρίβειες και ψέμματα!!!

  Οι πρωτείνες του γάλακτος είναι πρότυπες με πολύ μεγάλη διαθρεπτική αξία (αφού αποτελούνται απο αμινοξέα τα οποία δεν μπορεί να παράξει ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να τα προσλάβει από εξωτερική πηγή).

  Αυτά περί αντιβιοτικών, πέρα από την νομοθεσία που απαγορεύει ρητά την χρήση γάλακτος από αγελάδες που έχουν πάρει αντιβιοτικά (και επιβάλει αυξηρούς ελέγχους), οι ίδιες οι γαλακτοβιομηχανίες δεν δέχονται από τους παραγωγούς τέτοιο γάλα, αφού δεν θα μπορέσουν να φτιάξουν ένα από τα βασικά τους προιόντα, το γιαούρτι (ώς γνωστό, η καλειέργεια γιαουρτιού δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί, να ρίξει το ΡΗ και να πήξει το γάλα κάνοντάς το γιαούρτι, αν το γάλα περιέχει αντιβιοτικά). Άρα ναι δίνονται αντιβιοτικά σε αγελάδες που ειναι άρρωστες (όπως κάνουν και οι άνθρωποι όταν αρρωσταίνουν) αλλά όχι το γάλα που παράγεται την περίοδο εκείνη δεν χρησιμοποιείται.

  Πύον, περιττώματα, ασβέστιο από κόκκαλα, απλά LOL. Δεν μπαίνω καν στην διαδικασία να πω το οτιδήποτε.

  Ούτε καν τις θερμίδες δεν πέτυχαν!!!!! 160 θερμίδες έχει ένα ποτήρι πλήρες γάλα και 130 γάλα με 2% λιπαρά (εκτός κι αν οι εθελοντές της Humanimal χρησιμοποιουν ποτήρια σε μέγεθος κανάτας!!!)

 4. csk

  Κάποια απο αυτα που λέτε ειναι εν μέρη σωστά (πχ η βιοδιαθεσιμοτητα του ασβεστιου στο γάλα δεν ειναι εξαιρετικά υψηλή - http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium-full-story/), άλλα ειναι απλώς αστεία και αντιεπιστημονικά (πχ αυτο με τις αγελάδες που εγκυμονούν 3 με 4 φορές το χρόνο!!! ή η σκόνη γάλακτος που εχει λέει αυξητικές ορμόνες) και άλλα αγγίζουν τα όρια της υστερίας (πχ το μοσχαράκι που εκτρέφεται δεμένο και ακινητοποιημένο ή οι αγελάδες που στάζουν αίμα και πυον οι μαστοι τους).

 5. Greek Stray

  Γιατί στην Ελλάδα το γάλα σόγιας κοστίζει τόσο πολύ; Είναι πανάκριβο και κανείς μπορεί να το πληρώνει! Γιατί δεν υπάρχει γιαούρτι σόγιας, κρέμα σόγιας και τυρί σόγιας στα σούπερ μάρκετ; Είναι πολύ δύσκολο να ζήσεις vegan στην Ελλάδα!

  1. Ιωάννα Δαμία

   Τις ίδιες σκέψεις κάνω κι εγώ. Επίσης φαντάζομαι εάν όλοι στρεφόμασταν στις "εναλλακτικές" πηγές γάλακτος, τι κακός χαμός θα γινόταν ΠΑΛΙ εναντίον της φύσης... Τελικά ο γνώμονας του κέρδους του ανθρώπου ευθύνεται για ΟΛΑ τα κακά της μοίρας μας και της μοίρας όλων των πλασμάτων και ολόκληρου του πλανήτη. Αδιέξοδη κατάσταση. Τουλάχιστον να μην υποφέρουν ζωντανά πλάσματα...

  2. csk

   Και τα παιδάκια στην Αφρική δεν εχουν παντεσπάνι! Ασε μας χρυσή μου με το δραμα που ζεις! Ακούς εκει τα σούπερ μάρκετ δεν εχουν γιαούρτι σόγιας... Να τρως κάθε μέρα γεμιστα που ειναι και το πιο κουλ βέγκαν φαγητό του πλανήτη!

 6. penny damianou

  Είναι οδυνηρό ότι συμβαίνει στα ζωάκια που τελικώς δεν είναι ούτε για τους ανθρώπους χρήσιμο, αφού το γάλα όπως έρχεται για κατανάλωση είναι τελικώς επιβλαβές. Ας σκεφτούμε λοιπόν ότι κάνουμε κακό στην υγεία μας και ας σταματήσουμε την κατανάλωσή του, γιατί το μόνο που κάνουμε είναι να παραβιάζουμε τη φύση και να βασανίζουμε τα πλάσματά της χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αν σκεφτούμε "ανθρώπινα" θα δούμε ότι δεν μας συμφέρει και θα βοηθήσουμε στη φυσιολογική ροή των πραγμάτων, σεβόμενοι τα ζώα που τόσα μας χαρίζουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.