Στηρίξτε μας

Dogs’ Voice: Ζητάμε να αποσυρθεί το αντιφιλοζωικό νομοσχέδιο Βορίδη που οδηγεί στον εγκλεισμό των αδέσποτων σκυλιών

3 Ιουλίου 2020 19:24 | Καταγγελίες
Dogs’ Voice: Ζητάμε να αποσυρθεί το αντιφιλοζωικό νομοσχέδιο Βορίδη που οδηγεί στον εγκλεισμό των αδέσποτων σκυλιών

Την εναντίωση της στο αντιφιλοζωικό νομοσχέδιο (ειδικά το άρθρο 8) του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης εκφράζει και η Μ.Κ.Ο. «Dogs’ Voice» καθώς ξεκάθαρα οδηγεί στον εγκλεισμό των αδέσποτων σκυλιών.

Τα άρθρα του τέθηκαν σε διαβούλευση στις 30 Ιουνίου η οποία θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουλίου και σε αυτή μπορείτε να συμμετάσχετε εδώ: «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 3 Ιουλίου ο φιλοζωικός φορέας επισημαίνει τα εξής: «Το σχέδιο νόμου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη που βρίσκεται σε διαβούλευση περιλαμβάνει πρόβλεψη για κατασκευή καταφυγίων αδέσποτων ζώων σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις.

Η πρόβλεψη διατυπώνεται στο άρθρο 8 του σχεδίου νόμου με τίτλο «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις», που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 14 Ιουλίου.

Το άρθρο προβλέπει τη δυνατότητα για εγκατάσταση και λειτουργία σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις καταφυγίων κάθε είδους αδέσποτων ζώων. Μέχρι στιγμής συγκεντρώνει τα περισσότερα σχόλια και στην πλειοψηφία τους είναι αρνητικά.

Η θέση μας:

  1. Είμαστε απολύτως και ξεκάθαρα ΕΝΑΝΤΙΟΝ της κατασκευής καταφυγίων ζώων σε χώρους σκοπίμως μη προσβάσιμους στο κοινό και μάλιστα σε χώρους που βρίσκονται στην απόλυτη ασυδοσία διαχείρισης των Δήμων.
  2. Πιστεύουμε ότι κάθε Δήμος πρέπει να δημιουργήσει δημοτικό κτηνιατρείο και καταφύγιο και να εφαρμόζει ολοκληρωμένα προγράμματα προστασίας και διαχείρισης των ζώων συντροφιάς. Η σημερινή εμπειρία έχει δείξει ότι τα δημοτικά κυνοκομεία στην Ελλάδα ακόμα και όταν ξεκινούν με τις καλύτερες προθέσεις καταλήγουν σε αποθήκες ζώων τα οποία φυλακίζονται μόνο και μόνο για να μην ενοχλούν όσους δεν τους αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα στη ζωή και την ευζωία τους. Για αυτό ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές τα δημοτικά καταφύγια θα πρέπει με νομοθεσία να λειτουργούν κοντά στον αστικό ιστό, σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές, να προβλέπουν μόνο την προσωρινή παραμονή ζώων σε ανάγκη, να λειτουργούν ως κέντρα υιοθεσίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία και να υπάρχει έλεγχος για τις συνθήκες ευζωίας από φορείς στους οποίους συμμετέχουν εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων.
  3. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, το άρθρο 8 του σχεδίου νόμου που θέλει να απελευθερώσει τις δυνατότητες των δήμων να ανεγείρουν καταφύγια κατά το δοκούν είναι σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση. Η μόνη νομοθετική παρέμβαση στη λογική της απελευθέρωσης εκτάσεων για την ανέγερση καταφυγίων ζώων θα είχε νόημα να τοποθετήσει τα καταφύγια ζώων συντροφιάς κοντύτερα στον αστικό ιστό και όχι μακρύτερα.

Θέλουμε καταφύγια προσωρινής παραμονής αδέσποτων ζώων διεθνών προδιαγραφών τα οποία θα προωθούν την υιοθεσία αδέσποτων, την παιδεία και τον εθελοντισμό και θα λειτουργούν υποχρεωτικά σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε να αποσυρθεί και το συγκεκριμένο άρθρο και η λογική πίσω από αυτό. Η νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς πρέπει να γίνει εφ' όλης της ύλης, όχι αποσπασματικά σε διατάξεις άσχετων νομοσχεδίων και σε κάθε περίπτωση με μια συγκεκριμένη στρατηγική, πλάνο, αρχές προστασίας των ζώων, πλαίσιο συνεργασίας των Δήμων με φιλοζωικούς φορείς και φυσικά με συνεχή έλεγχο των Δήμων και συνέπειες για όσους δήμους εγκληματούν εις βάρος των ζώων.».

Διαβάστε επίσης:

Π.Φ.Π.Ο.: Να αποσυρθούν τα αντιφιλοζωικά άρθρα από το νομοσχέδιο Βορίδη

Φιλοζωικοί Φορείς: Αγνοεί ο πρωθυπουργός ότι ο Βορίδης θέλει έγκλειστα και εξόριστα τ’ αδέσποτα σκυλιά;

Π.Φ.Π.Ο.: Εξορία για τα αδέσποτα ετοιμάζει ο Βορίδης με νομοσχέδιο – έκτρωμα

Ετοιμάζουν νομοσχέδιο για τον εγκλεισμό των αδέσποτων σε βραχώδεις περιοχές;

Δεσμεύεται για σύγχρονο νομικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς ο Κ. Μητσοτάκης αν γίνει πρωθυπουργός (βίντεο)

Θα ασχοληθεί ο υπουργός Μ. Βορίδης με την προστασία αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών;

Ξαναδεσμεύεται το ΥΠ.Α.Α.Τ. - μέσω Βορίδη - για την προστασία των γαϊδουριών που κακοποιούνται στη Σαντορίνη (βίντεο)

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.