Στηρίξτε μας

«Ούτε με τα αδέσποτα ζώα τα καταφέρνουμε στην Πάρο»

9 Μαρτίου 2012 18:31 | Επικαιρότητα
«Ούτε με τα αδέσποτα ζώα τα καταφέρνουμε στην Πάρο»

Εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τα προβλήματα, που υπάρχουν και στην Πάρο για τη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων γατιών και σκυλιών κάνει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Πάρου - Αντιπάρου» στο τελευταίο της φύλλο επισημαίνοντας, ότι και εκεί ο δήμος έχει «πετάξει το μπαλάκι» στον φιλοζωικό σύλλογο, που πια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αδυνατεί να ανταποκριθεί!

Εκρηκτική διάσταση παίρνει το θέμα

Στην Πάρο του 2012 μαζί με όλα τα άλλα προβλήματα, πολύ σύντομα, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το θέμα των αδέσποτων ζώων. Έως σήμερα, ο Δήμος Πάρου είχε πετάξει το μπαλάκι στο σύλλογο ζωόφιλων Πάρου (P.A.W.S.). Ενώ ο νόμος είναι σαφής και ορίζει ότι υπεύθυνη για τα θέματα αδέσποτων ζώων είναι η τοπική αυτοδιοίκηση ο δήμος έκλεινε το ματάκι και μετέθετε το πρόβλημα σε ευαισθητοποιημένους, εθελοντές συμπολίτες μας. Όμως, ο κόμπος έφθασε στο χτένι και οι ζωόφιλοι στο νησί μας σήκωσαν πλέον τα χέρια ψηλά.

Η είδηση

Με ένα δελτίο τύπου την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου ο «P.A.W.S.» δίχως περιστροφές δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίζει το έργο του διότι πολύ απλά, δεν έχει άλλα χρήματα. Η ανακοίνωση του φιλοζωικού συλλόγου έχει ως εξής: «Λόγω έλλειψης πόρων διακόπτουμε - ελπίζουμε προσωρινά - το έργο μας. Έτσι από σήμερα, δεν μπορούμε να περισυλλέγουμε και να φιλοξενούμε αδέσποτα σκυλιά στο καταφύγιό μας.

TaNEA

Επίσης, σταματάμε το πρόγραμμα χειμερινής σίτισης γατών και στειρώσεις μπορούν να γίνονται μόνον εφόσον πληρώνονται από τις γειτονιές. Ζητάμε σπίτια για προσωρινή φιλοξενία σκύλων, τροφές για σκύλους και γάτες και φυσικά δωρεές όσο μικρές κι αν είναι. Μέχρι να μπορέσουμε να ξαναδουλέψουμε, ζητάμε για ό,τι αφορά τα αδέσποτα να απευθύνεστε στο Δήμο. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη και τη συνεργασία σας».

Οι μεγάλες αλήθειες

Όλη η ανθρώπινη δύναμη του «P.A.W.S.» είναι ουσιαστικά 4 άτομα! Τόσα τουλάχιστον είναι τα ενεργά μέλη που έχουν απομείνει για να τρέχουν καθημερινά στις δουλειές που χρειάζονται. Μαζί με αυτούς και κάποιοι άλλοι λίγοι εθελοντές που προσπαθούν να βοηθήσουν λίγες ώρες το μήνα.

Από το σύλλογο πέρασαν πολλοί, αλλά δεν άντεξαν το βάρος των ευθυνών, που στο κάτω - κάτω δεν ήταν δικές τους. Κυρίως όμως, δεν άντεξαν το δυσβάσταχτο βάρος που είχαν να αντιμετωπίσουν προκειμένου να συγκεντρώνονται τα χρήματα που απαιτούνταν. Πολλοί όπως μας είπαν, ντράπηκαν πλέον να επαιτούν.

Η μεγάλη αλήθεια είναι μία και έχει να κάνει με απλά μαθηματικά. Ο σύλλογος χρειάζεται ετησίως περίπου 50-55.000 ευρώ για τα αδέσποτα σκυλιά και άλλες 6-7.000 ευρώ για τις αδέσποτες γάτες. Χοντρικά για να βγάλει τα έξοδα του ο σύλλογος θέλει περίπου 60.000 ευρώ τον χρόνο.

Έως το 2009 ο Δήμος Πάρου βοηθούσε με διάφορους τρόπους το σύλλογο δίνοντας του 6 έως 8.000 ευρώ κάθε χρόνο. Τα υπόλοιπα χρήματα μαζεύονταν από τα μέλη, μέσω των γνωστών κουμπαράδων που υπάρχουν σε διάφορα καταστήματα του νησιού και μερικές γενναιόδωρες προσφορές από ιδιώτες.

Πιο χαρακτηριστική προσφορά ήταν ενός γνωστού εφοπλιστή που σε χορό που έκανε στην οικία του παρότρυνε τους καλεσμένους του να βάλουν από 50 ευρώ στον κουμπαρά για τα αδέσποτα ζώα της Πάρου. Απ' αυτή την προσφορά ο «P.A.W.S.» μάζεψε περίπου 10.000 ευρώ. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη προσφορά στο σύλλογο τα τελευταία χρόνια.

Οι αριθμοί

Η στείρωση ενός ζώου στοιχίζει 80 ευρώ. Ο σύλλογος έχει έρθει σε συμφωνία με κτηνίατρο για να του πληρώνει τα μισά χρήματα και αυτά όποτε τα έχει... Ο κτηνίατρος έχει αποδεχθεί την κατάσταση... Στην Πάρο έως τώρα με τα αδέσποτα, η κατάσταση πάει καλά, λόγω του ότι κάθε χρόνο στέλνονται για υιοθεσία περίπου 200 σκυλιά.

Εξ αυτών μόνο 15 σκυλιά κάθε χρόνο μένουν για υιοθεσία στην Πάρο. Τα υπόλοιπα σκυλιά πηγαίνουν στη Γερμανία μέσω ενός δικτύου που υπάρχει και προωθεί εκεί τα ζώα σε ανάδοχες οικογένειες.

Αυτή η διακίνηση των σκύλων έχει δημιουργήσει αρκετά κουτσομπολιά στη μικρή μας κοινωνία και λέγουν ότι κάποιοι κάνουν εμπόριο! Η αλήθεια είναι ότι, αν υπήρχε δυνατότητα τα αδέσποτα σκυλιά που περισυλλέγονται κάθε χρόνο να φιλοξενηθούν στην Πάρο, τότε δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να γίνει αυτό το μεγάλο ταξίδι που έχει κόπο και έξοδα.

Οι Γερμανοί ανάδοχοι πληρώνουν περίπου 170 ευρώ για κάθε σκύλο που υιοθετούν. Αυτά τα χρήματα καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των εξόδων τους. Διαβατήριο, εμβολιασμοί, τοποθέτηση τσιπ κλπ.

Σε ό,τι αφορά τις γάτες, μέχρι σήμερα, σιτίζονταν αρκετές εκατοντάδες σε όλη την Πάρο, που υπολογίζεται ότι υπάρχουν 3000 περίπου αδέσποτες. Κατά την περσινή χρονιά είχαν στειρωθεί 200 γάτες.

Το καταφύγιο

Στο καταφύγιο του συλλόγου των φιλόζωων για τα αδέσποτα σκυλιά στην Τρυπητή φιλοξενούνται σήμερα, περίπου 35 ζώα. Δίχως υπερβολή εδώ και 7-8 χρόνια αναζητείται νέος χώρος για τη φιλοξενία τους. Το θέμα πέρασε όλα αυτά τα χρόνια από πολλά κύματα και δόθηκαν στο σύλλογο πολλές υποσχέσεις. Σημειώνουμε πάντως, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρχε και αντίδραση από περιοίκους στους χώρους που ήταν να στεγαστεί το νέο καταφύγιο.

Το θέμα φαίνεται πως οδεύει στη λύση του, αφού βρέθηκε χώρος πάνω από τις Λεύκες προς τους Άγιους Πάντες. Όμως, για να μεταφερθεί εκεί το καταφύγιο χρειάζονται να πραγματοποιηθούν διάφορες εργασίες (διάνοιξη δρόμου, ρεύμα, νερό, περίφραξη κλπ). Το καταφύγιο πρέπει να είναι Δημοτικό και να γίνει βάση συγκεκριμένων προδιαγραφών. Σημειώνουμε ακόμα, ότι εκκρεμεί για να γίνουν όλα αυτά και μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και “P.A.W.S.”.

Για την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς υπάρχει χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης από το υπουργείο οικονομικών και του συναρμόδιου της αγροτικής ανάπτυξης. Δικαιούχοι είναι Δήμοι σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία Το Φ.Ε.Κ. 2957 είναι ένα πολυεργαλείο στα χέρια των ενδιαφερόμενων.

Μόνο που για να δοθεί η χρηματοδότηση απαιτείται αίτηση από τη δημοτική αρχή. Κάτι τέτοιο ακόμα, δεν έχει γίνει από την πλευρά του Δήμου και όλοι περιμένουν με ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις του.

«Ακτινογραφία» του θέματος

Το μπαλάκι στους εθελοντές φιλόζωους δεν έχει πεταχτεί μόνο από το Δήμο Πάρου στην Ελλάδα, αλλά και από πολλούς άλλους. Στο δήμο μας όμως, όλα αυτά τα χρόνια, το τυράκι που δινόταν ήταν από 6 έως 8.000 ευρώ. Τα χρήματα είναι πάρα πολύ λίγα για το έργο που καλείται να υλοποιήσει ο σύλλογος των φιλόζωων. Το “πάτημα” από κάθε δήμο της χώρας προς τους εθελοντές, είναι η ευαισθησία των τελευταίων για τα ζώα.

Το θέμα τα τελευταία χρόνια στην Πάρο πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού πολλοί συμπολίτες μας θεωρούν ότι ο σύλλογος των φιλόζωων είναι ο αρμόδιος φορέας ή ακόμα χειρότερα, κάποιοι πιστεύουν ότι οι εθελοντές πληρώνονται γι' αυτή τη δουλειά. Άλλοι λοιπόν τηλεφωνούν και τους λένε “ελάτε να πάρετε τα παραπάνω σκυλιά που γέννησε η σκύλα μου”, άλλοι τα αφήνουν σε διάφορα σημεία και μετά τηλεφωνούν στους εθελοντές κλπ.

Όμως, ο ρόλος των εθελοντών δεν είναι να αντικαταστήσουν τα επίσημα όργανα που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι δήμοι. Τώρα, που δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα τα πράγματα φαίνεται ότι παίρνουν άλλη τροπή. Ακούγονται απειλές “θα πάμε τα ζώα έξω από το δημαρχείο” γράφονται προτροπές “για ό,τι αφορά τα αδέσποτα απευθύνεστε στον Δήμο” κλπ.

Ούτε η μία λύση είναι η σωστή ούτε η άλλη. Η λύση είναι μόνο μία. Ο δήμος να πάρει πρωτοβουλίες για το θέμα, να οργανωθεί, και να μην τους αφήνει μόνους τους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα οι εθελοντές. Ακόμα, ο Δήμος Πάρου οφείλει να επιβάλλει στις υπηρεσίες του να κινούνται πιο γρήγορα για τις αιτήσεις στα ανάλογα προγράμματα που υπάρχουν και να μην αφήνει τις ευκαιρίες να περνούν έξω από το παράθυρό του.

Όλα τα άλλα, είναι για εσωτερική κατανάλωση. Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα δείχνει τον πολιτισμό μας. Και δυστυχώς, στο νησί μας τα τελευταία δείγματα από σχετικά περιστατικά, δεν είναι θετικά».

Διαβάστε επίσης:

Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου: Αδυνατούμε να φροντίσουμε τα αδέσποτα που εσείς δημιουργείτε!

Βρήκαν 9 κουτάβια κλεισμένα σε σακούλα πεταμένα σε κάδο στα Μάρμαρα της Πάρου

Θα δικαστεί ο άνδρας που κακοποιούσε το μουλάρι του στην Παροικιά της Πάρου

Συνόδευε με το αγροτικό τις αλυσοδεμένες αγελάδες, που μετά βίας περπατούσαν στην Χρυσή Ακτή Πάρου

Η Π.Φ.Π.Ο. ζητάει εντατικούς ελέγχους για την κατάργηση του παστουρώματος των ζώων

Έτσι βασανίζουν τις αγελάδες και στα Μάρμαρα της Πάρου (βίντεο)

Δεκάδες κακοποιημένα ιπποειδή με δεμένα τα πόδια εντόπισε η ομάδα της ANIMAL ACTION στην Πάρο

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου: Κακοποίηση το «παστούρωμα»

Απευθύνθηκαν στην Εισαγγελία για το παστούρωμα των ζώων στην Πάρο

Κακοποιεί άλογο που έχει διαρκώς εκτεθειμένο & με δεμένα τα πόδια στον Μώλο Πάρου (βίντεο)

Πάρος: Βρήκε 4 νεογέννητα κουτάβια ζωντανά κλεισμένα σε σακούλα πεταμένα στον κάδο σκουπιδιών

Ποινή - «χάδι» με αναστολή για τον άνδρα που βασάνιζε τον σκύλο του στην Πάρο αφήνοντας τον χωρίς τροφή & νερό

Ποινή - «χάδι» για τον άνδρα που πυροβόλησε σκύλο στην Πάρο αλλά θα του επιβληθεί πρόστιμο 30.000 €

Πάρος: Πυροβόλησε γάτα, προσποιήθηκε ότι είναι ο αδερφός του για να γλυτώσει την μήνυση αλλά θα δικαστεί!

Άφησαν το σκυλί τους να πεθάνει αβοήθητο στο Μαράθι της Πάρου

Σκελετωμένο και αλυσοδεμένο Πόιντερ στις Κολυμπήθρες της Πάρου

Σκύλος ζωντανό σκιάχτρο στις Κολυμπήθρες της Πάρου (βίντεο)

Πάρος: Συνελήφθη ο άνδρας που πυροβόλησε τον σκύλο του γείτονα του

Πάρος: Πυροβόλησε γάτα, προσποιήθηκε ότι είναι ο αδερφός του για να γλυτώσει την μήνυση αλλά θα δικαστεί!

Σχηματίζεται δικογραφία εις βάρος του Παριανού που κακοποιεί τον σκύλο του

Παραμένει σκελετωμένο το Ντόμπερμαν στο Υστέρνι της Πάρου (βίντεο)

Παριανός επιχειρηματίας αντιμετωπίζει τα σκυλιά του ως αντικείμενα!

Στην Πάρο κάποιοι κακοποιούν ακόμα και τα πρόβατα!

Μίνι «παραγκούπολη» γεμάτη ζώα στη Νάουσα της Πάρου (βίντεο)

Μαϊμού ως «ατραξιόν» σε ταβέρνα στην Χρυσή Ακτή της Πάρου (βίντεο)

Ποιος σκότωσε αυτά τα κουτάβια στην Πάρο;

Οι Παριανοί ξεφορτώνονται τα κουτάβια τους πετώντας τα στα σκουπίδια!

Πάρος: Πέταξαν κούτα με κουτάβια στον κάδο σκουπιδιών

Πάρος: Μαθητής σκότωσε κλωτσώντας γατάκι και αποβλήθηκε από το Γυμνάσιο

Σκυλίτσα - ζωντανή μούμια στην τουριστική κατά τα άλλα Πάρο

Έσωσαν το βαρελόσκυλο που βρήκαν σκελετωμένο και αλυσοδεμένο στο Μαράθι της Πάρου

Βρήκαν 8 κουτάβια κλεισμένα σε τσουβάλι τα 2 ήδη νεκρά στον Πρόδρομο της Πάρου

Πάρος: Βρήκε 4 νεογέννητα κουτάβια ζωντανά κλεισμένα σε σακούλα πεταμένα στον κάδο σκουπιδιών

Πάρος: Έπνιξε 5 γατάκια πετώντας τα ζωντανά στη θάλασσα!

Οι Φ.Ε.Π. απαντούν σε όλους εσάς που ζητάτε να τρέξουν μόνο οι άλλοι για τα ζώα

Δήμος Πάρου: Ανεπιθύμητα τα σκυλιά στις παραλίες

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.