Κάθε χρόνο, περισσότερα από 500.000 άγρια πουλιά παγιδεύονται παράνομα στην ελληνική επικράτεια επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τονίζει τα εξής:
«Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας θεωρείται "μαύρη τρύπα" για πολλά μεταναστατευτικά και άλλα είδη πουλιών, κυρίως σπίζες, που πληρώνουν το τίμημα του ωραίου κελαηδήματος με την αιχμαλωσία σε παγίδες και ισόβια παραμονή σε κλουβιά. Τα πιο συνηθισμένα μέσα παγίδευσης που χρησιμοποιούνται από τους λεγόμενους "πουλοπιάστες" είναι:
-οι ξόβεργες (κλαδάκια αλειμμένα με την κολλώδη ουσία ιξό),
-τα δίχτυα
-οι καπατσέδες (μικρά κλουβιά με καπάκι που κλείνει όταν μπουν πουλιά μέσα) και
-οι "λίμνες" (μέθοδος ιδιαίτερα δημοφιλής σε νησιωτικές περιοχές, όπως στη Σαντορίνη)
Σχεδόν πάντα υπάρχει και ο "κράχτης", δηλαδή πουλιά ζωντανά μέσα σε παρακείμενο κλουβί ή δεμένα στο έδαφος με σπάγκο περασμένο στον λαιμό, ώστε να παραμένουν κοντά στην παγίδα. Πολλές φορές την παγίδα συμπληρώνουν ηλεκτρονικές συσκευές αναπαραγωγής ήχων.
Πέρα από βάναυσες, αυτές οι παγίδες είναι και μη-επιλεκτικές ως προς τον στόχο τους, με αποτέλεσμα να αιχμαλωτίζονται και να βρίσκουν σε αυτές φρικτό θάνατο πολλά διαφορετικά είδη πουλιών.
Πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε, με όποιον τρόπο μπορούμε, ώστε αυτή η τόσο καταστροφική πρακτική να αποτελέσει σύντομα ΠΑΡΕΛΘΟΝ!
Της Ελένης Ηλιοπούλου Αγώνα για να δικαιωθεί έδωσε και τελικά τα κατάφερε ένας κάτοικος της Ηλιούπολης Αττικής που τον Ιούνιο 2019 φιλοξένησε στο σπίτι του…
Χθες η Μάρθα Γαλάνη αντιπρόεδρος του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας ειδοποιήθηκε από κατοίκους της περιοχής της Αγίας Μαρίνας πως εκεί βρίσκεται ένα σκυλί πληγωμένο. Πηγαίνοντας επί τόπου διαπίστωσε πως το σκυλί ήταν πυροβολημένο στο κεφάλι. Το περιστατικό συνέβη σε πολύ μικρή απόσταση από το σημείο όπου είχε πυροβοληθεί πέρσι τον Απρίλιο ένα άλλο σκυλί.