Στηρίξτε μας

Άγρια πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας σε κλουβιά αιχμαλωσίας

7 Δεκεμβρίου 2011 10:42 | Καταγγελίες
Άγρια πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας σε κλουβιά αιχμαλωσίας

Αιχμαλωτίζουν άγρια πουλιά για να απολαμβάνουν το τραγούδι τους, αλλά αυτά, μην αντέχοντας τη σκλαβιά, πεθαίνουν… τραγουδώντας. Τους κρύους μήνες του χειμώνα, τα άγρια πουλιά, όπως καρδερίνες, φλώροι, σκαθάρια και γαλιάνδρες, αδυνατώντας να βρουν εύκολα τροφή στη φύση, καταφεύγουν στις πόλεις, όπου πέφτουν θύματα παράνομου εμπορίου.

Χρησιμοποιώντας ξόβεργες και ειδικές παγίδες, διάφοροι επιτήδειοι αιχμαλωτίζουν τα πουλιά, με σκοπό την προώθησή τους στο παράνομο εμπόριο. «Τα πουλάκια αυτά, πετούν στις πόλεις ψάχνοντας για τροφή και πολλές φορές αιχμαλωτίζονται για το μελωδικό τους τραγούδι», αναφέρει στο Α.Μ.Π.Ε. ο υπεύθυνος του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.), Στέλιος Γερονυμάκης, προτρέποντας τους κατοίκους των πόλεων να καταγγέλλουν άμεσα στο δασαρχείο όσα περιστατικά πέφτουν στην αντίληψή τους.

Εξηγώντας τη μέθοδο παγίδευσης πουλιών, σημειώνει ότι χρησιμοποιούν ως δόλωμα μια καρδερίνα σε ένα κλουβί ή κράχτες, δηλαδή μηχανήματα αναπαραγωγής της φωνής ενός πουλιού και δίπλα στήνουν μια άλλη παγίδα με τροφή ούτως ώστε, μόλις πλησιάσει ένα πουλί, το καπάκι να κλείσει.

Μια άλλη μέθοδος είναι οι ξόβεργες, δηλαδή δύο όρθια ξύλα αλειμμένα με βενζινόκολλα απ’ όπου ξεκολλάνε τα πουλιά χρησιμοποιώντας διαλύτη με αποτέλεσμα, πολλές φορές, να πεθαίνουν μαρτυρικά. «Το τραγικό είναι ότι, επειδή κυνηγάνε αρσενικά πουλιά, αφού μόνο αυτά κελαηδούν, αν παγιδεύσουν θηλυκά, αντί να τα ελευθερώσουν, τα θανατώνουν για να μην τα ξαναπιάσουν!» λέει ο κ. Γερονυμάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλο ποσοστό από τα άγρια πουλάκια που αιχμαλωτίζονται, πεθαίνουν μέσα σε λίγες μέρες από το στρες της φυλάκισης, καθώς δεν τρώνε και χτυπιούνται με μανία στα κάγκελα, προσπαθώντας να δραπετεύσουν από το κλουβί τους. Όσο για το κελάηδημα, που αποτελεί το δέλεαρ των παράνομων εμπόρων, χρειάζονται πάνω από ένα χρόνο για να συνηθίσουν στην ιδέα ότι είναι αιχμάλωτα και να αρχίσουν μετά να τραγουδούν.

Πάντως, όπως διαπιστώνει ο υπεύθυνος του Ε.Κ.Π.Α.Ζ., σπάνια είναι έμποροι αυτοί που επιδίδονται στην παγίδευση πουλιών και ιδιώτες εξακολουθούν να στήνουν παγίδες, προκειμένου να πουλήσουν στη συνέχεια τα πουλιά για περίπου 10 ευρώ το ένα. Το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. ενημερώθηκε φέτος για 5 περιστατικά παράνομης παγίδευσης πουλιών σε ταράτσες πολυκατοικιών, όπου, τις περισσότερες φορές, υπάρχει εγκατεστημένος περιστερώνας και στη συνέχεια ειδοποίησε το δασαρχείο, που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο για τη δίωξη των υπευθύνων.

«Αν και η νομοθεσία απαγορεύει την παγίδευση των άγριων πουλιών, διαπιστώνουμε ότι πωλούνται ελεύθερα στα καταστήματα πώλησης κατοικίδιων ζώων, ειδικές παγίδες, οι οποίες ονομάζονται ψευδεπίγραφα ‘κουτιά μεταφοράς’, χωρίς όμως να διαθέτουν ούτε θέση για φαγητό ούτε ποτίστρα, ενώ ο χώρος για το ζώο είναι εξαιρετικά μικρός» καταγγέλλει ο κ. Γερονυμάκης.

Ως ένα πάθος των ανθρώπων που θέλουν να παγιδεύουν τους «τραγουδιστές» της φύσης, χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο «χόμπι» η υπεύθυνη του γραφείου θήρας του δασαρχείου Θεσσαλονίκης Αμαλία Αντωνοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για παράβαση που διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

«Έχουμε μεγάλη ευαισθησία σε αυτή την παράβαση και κάνουμε συχνά αιφνίδιους ελέγχους σε υπαίθριες αγορές, όπως στο Καπάνι, ενώ ενεργούμε άμεσα, όταν υπάρχουν καταγγελίες, ακόμα και για μπαλκόνια όπου περίοικοι βλέπουν σε κλουβιά φλώρους ή καρδερίνες» τονίζει η κα Αντωνοπούλου.

Στο παζάρι, στο Σχιστό Αττικής, όπου πωλούνταν άγρια πουλιά, έχει παρέμβει πολλές φορές και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, όπως δηλώνει στο Α.Μ.Π.Ε. η Μαλαμώ Κορμπέτη. «Ετησίως δεχόμαστε γύρω στις 200 καταγγελίες για παράνομη παγίδευση πουλιών αλλά παρεμβαίνουμε περίπου σε 30, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων» δηλώνει η εκπρόσωπος της Ε.Ο.Ε..

Διαβάστε επίσης

Έρευνα αποκαλύπτει: «25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα στη Μεσόγειο κάθε χρόνο»

Νάξος: Εντόπισαν τον άνδρα που παγίδευε-κακοποιούσε πουλιά με ξόβεργες & δίχτυα σε καταφύγιο άγρια ζωής (βίντεο)

Η παγίδευση και το λαθρεμπόριο άγριων ωδικών πουλιών είναι ένα διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα

17.000 ευρώ σε πρόστιμα για παράνομο εμπόριο πτηνών στο παζάρι Σχιστού

Π.Φ.Π.Ο.: Θα βάλουμε τέλος στο παράνομο εμπόριο ζώων στο Σχιστό

Συστηματικές διώξεις σ’ εκείνους που πωλούν υπαίθρια ζώα και στο παζάρι Σχιστού

Επεισοδιακοί έλεγχοι σε Πέραμα και Χαϊδάρι για το παράνομο εμπόριο ζώων

Η πρώτη καταδίκη για υπαίθρια πώληση πουλερικών

Συνεργασία ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Πειραιά για την προστασία (!) και των άγριων ζώων στο όρος Αιγάλεω

Ρόδος: Συνελήφθη κυνηγός με 169 ωδικά πτηνά αιχμάλωτα και 920 ξόβεργες

Λήμνος: Κατέθεσαν μήνυση εναντίον του άνδρα που αιχμαλώτιζε παράνομα ωδικά πτηνά με ξόβεργες

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: Κυνηγοί απειλούν και το περιβάλλον και την τοπική οικονομία

Έρευνα αποκαλύπτει: «25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα στη Μεσόγειο κάθε χρόνο»

Μάστιγα η λαθροθηρία ωδικών πτηνών στις Κυκλάδες (βίντεο)

Ναύπακτος: Συνελήφθη ο άνδρας που είχε παγιδεύσει σε κλουβιά 178 άγρια πουλιά

Νησί Ημαθίας: Κατέστρεψε την παγίδα με τα δίχτυα στην οποία είχαν εγκλωβιστεί τα πουλιά

Χίος: Τον καταδίκασαν για τις ξόβεργες

Και στη Χίο αιχμαλωτίζουν και εξοντώνουν τα άγρια πουλιά με ξόβεργες

Δικογραφία εις βάρος του ιερέα που παγιδεύει πουλιά στη Χίο

Έτσι βασανίζουν τα πτηνά που αιχμαλωτίζουν οι πουλοπιάστες (βίντεο)

Συνέλαβαν τον λαθρέμπορο πτηνών στη Δραπετσώνα

«Δράση για την Άγρια Ζωή»: Μάστιγα η λαθροθηρία

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.