Στηρίξτε μας

Οι «Ράδιο Αρβύλα», η Σαρδέλα, οι κότες και η ΑΓΝΟΙΑ (βίντεο)

11 Δεκεμβρίου 2011 20:59 | Επικαιρότητα
Οι «Ράδιο Αρβύλα», η Σαρδέλα, οι κότες και η ΑΓΝΟΙΑ (βίντεο)

Αν και φιλόζωοι οι παρουσιαστές της εκπομπής του ΑΝΤ1 «Ράδιο Αρβύλα» έπραξαν το ίδιο ακριβώς σφάλμα, στο οποίο είχε πέσει και ο Λάκης Λαζόπουλος τον περασμένο Μάιο, κάνοντας χαβαλέ με τα όσα έλεγε ο πτηνοπαραγωγός των Μεγάρων, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του ΜΕGA Σαββατοκύριακο.

Ο συγκεκριμένος πτηνοτρόφος εξηγούσε στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Μανώλη Αναγνωστάκη για τις υπερβολικές απαιτήσεις της Ε.Ε. σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των κοτόπουλων που εκτρέφονται και μάλιστα όλα αυτά εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ο πτηνοτρόφος από τα Μέγαρα τόνισε – αφού δεν είχε ουσιαστικά αντίλογο – ότι «οι κότες είναι μια χαρά και κακαρίζουν…» και ότι «αυτά είναι παραμύθια για να κονομήσουν κάποιοι», «ζητάνε και τρελά πράγματα, να έχουν κουρνιάστρες, να έχουν γαβάθα για να κάνουν οι κότες αμμόλουτρο, ξύστρες για να ξύνουν τα νύχια τους».

Οι δημοσιογράφοι του MEGA, που προφανώς δεν γνώριζαν την ουσία του θέματος, άφησαν τον πτηνοτρόφο να λέει ό,τι θέλει… Στην ασχετοσύνη τους βασίστηκαν και οι παρουσιαστές του «Ράδιο Αρβύλα», οι οποίοι έκαναν πλάκα για το ποδόλουτρο, που θέλουν οι κότες, και για τις ξύστρες για τα ξύνουν τα... Για να δείτε τι είπαν στην εκπομπή τους στις 5 Δεκεμβρίου 2011 πατήστε εδώ και μετακινήστε το βελάκι στο 12:05''

Ποια είναι η πραγματικότητα

Οι ιδιοκτήτες πτηνοτροφείων είχαν στην διάθεση τους 12 ολόκληρα χρόνια προκειμένου να προσαρμόσουν τις εγκαταστάσεις τους, ώστε οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι κότες, που γεννούν τ’ αυγά, τα οποία όλοι εμείς τρώμε, να μην εξαιρετικά φριχτές! Από τις αρχές του 2012 η 12ετής διορία λήγει και πρέπει όλοι οι πτηνοτρόφοι των κρατών μελών της Ε.Ε. να εφαρμόζουν κάποιους στοιχειώδεις κανόνες ευζωίας, γι’ αυτά τα παραγωγικά πτηνά, τα οποία εκμεταλλεύονται στην κυριολεξία μέχρι θανάτου.

Εδώ και 12 χρόνια οι αυγοπαραγωγοί και στην Ελλάδα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κότες ως μηχανές γέννησης αυγών και όχι ως συναισθανόμενα πλάσματα, δεν έκαναν τα απαιτούμενα. Δεν έκαναν τίποτα για τις κότες ούτε στο παρελθόν, που λεφτά υπήρχαν δηλαδή τις εποχές εκείνες, που αυτά τα πλάσματα γεννούσαν «χρυσά» αυγά… Η κατάσταση τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη για το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού στην Ελλάδα, αλλά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τα πτηνά ζουν, παραμένουν φριχτές.

Όμως αν δεν γνωρίζετε, πως ζουν οι κότες αυτές, με δυο λόγια θα προσπαθήσουμε να σας περιγράψουμε τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες αυτά τα πλάσματα παράγουν ένα μέρος της τροφή μας. Το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF) αλλά και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Συντονιστική Ομοσπονδία εξηγούν τι συμβαίνει μέσα στις σύγχρονες πτηνοτροφικές μονάδες, έξω από τις οποίες εμείς οι καταναλωτές δεν μπορούμε να μείνουμε ούτε λεπτό εξαιτίας της μπόχας…

Εκεί οι κότες:
• έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο χώρο από αυτόν που καταλαμβάνει ένα περιοδικό μεγέθους Α4. Δηλαδή είναι στοιβαγμένες η μια πάνω στην άλλη, ή μένουν μονίμως μέσα σε κλουβιά
• δεν μπορούν να κουνηθούν ή να απλώσουν τις φτερούγες τους
• τρελαίνονται λόγω στέρησης φυσικών ερεθισμάτων και φυσικού περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να μαδάνε τις φτερούγες τους και να τσιμπάνε τις άλλες κότες
• δεν βλέπουν ποτέ το φως της ημέρας
• δεν μπορούν να αναζητήσουν την τροφή τους σκάβοντας στο χώμα
• δεν μπορούν να ζευγαρώσουν
• δεν μπορούν να χτίσουν τη φωλιά τους, ούτε να κλωσήσουν τα αυγά τους
• παθαίνουν κατάγματα λόγω της ακινησίας και τότε σφάζονται
• ζουν πάνω στα ίδια τους τα ούρα και τα περιττώματα
• δεν μπορούν να κυλιστούν στο χώμα
• δεν μπορούν να εκδηλώσουν οποιαδήποτε φυσιολογική συμπεριφορά του είδους τους

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία έρχεται τώρα να επιβάλλει – αφού άφησε ένα τεράστιο χρονικό περιθώριο προσαρμογής δηλαδή 12 χρόνια – τους κανόνες εκείνους, ώστε τα ζώα αυτά να μη βασανίζονται αλύπητα για να έχουμε εμείς τα αυγά μας και τα κοτόπουλα στο πιάτο μας. Όχι ότι η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο για τις κότες, αλλά λίγο θα βελτιωθεί.

Δεν μπορεί αυτό το μέτρο να αντιμετωπίζεται λόγο άγνοιας δημοσιογράφων, των παρουσιαστών και των λοιπών διασκεδαστών μόνο με ειρωνείες και χαβαλέ. Η βιομηχανία εκτροφής παραγωγικών ζώων εγκληματεί σε βάρος της φύσης προκειμένου να έχει ο άνθρωπος όλα τα είδη των τροφών στο πιάτο του.

Δεν μπορεί ενώ είμαστε στον 21ο αιώνα να συνεχίζουμε να βασανίζουμε αλύπητα τα ζώα, τα οποία παράγουν ή προορίζονται τα ίδια για το φαγητό μας. Οφείλουμε ως άνθρωποι και ως ανώτερα όντα να αντιμετωπίσουμε τα υπόλοιπα είδη του ζωικού βασιλείου με ηθικότερο τρόπο. Οι παρουσιαστές του «Ράδιο Αρβύλα» «πιάστηκαν» από τις φράσεις του πτηνοτρόφου για να κάνουν σάτιρα σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις προτεραιότητες της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης.

Όμως οι συνθήκες, που επιφυλάσσει η πτηνοτροφική βιομηχανία για τα πουλερικά είναι φριχτές, και το πρόβλημα εις βάρος των συναισθανόμενων πλασμάτων που αντιλαμβάνονται στον πετσί τους τι σημαίνει πόνος, είναι τεράστιο. Καλή η σάτιρα και ο χαβαλές, αλλά είναι καλύτερο να μιλάμε και γι’ αυτά που ξέρουμε. Αν δεν τα γνωρίζουμε, γινόμαστε εμείς οι γελοίοι της υπόθεσης…

Δικαιώματα δεν έχει μόνο η τετράποδη Σαρδέλα, την οποία τόσο αγαπούν οι παρουσιαστές του «Ράδιο Αρβύλα»…

Διαβάστε επίσης:

Ράδιο Αρβύλα: Εκπομπή αφιερωμένη στην κακοποίηση των ζώων (βίντεο)

Έδωσαν άδεια για κατανάλωση γάλακτος ιπποειδών

Αποκαλύπτουν τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με το γάλα που πίνουμε

The Earthlings Experience: Δείχνουν σε βίντεο στους καταναλωτές πόσο άγρια κακοποιούνται ζώα σε σφαγεία & κτηνοτροφικές μονάδες

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα & τα αυγά παράγονται με περισσότερη βία απ' ότι το κρέας

Δεν επιτρέπεται να μη ξέρεις πόσο υποφέρουν τα ζώα που τρως! (Βίντεο)

Φρικτά βασανιστήρια υπομένουν τα ζώα που εξάγονται μέχρι να σφαγιαστούν

Παραγωγικά Ζώα: Τα αφανή θύματα της ανθρώπινης ασυδοσίας

1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βεγκανισμού

Φρουτοκαρποφάγο ζώο ο άνθρωπος! (Βίντεο)

Είναι ο άνθρωπος από τη φύση του κρεατοφάγο είδος; (Βίντεο)

Η ζωή ενός γουρουνιού μέχρι να καταλήξει στο σφαγείο μέσα από σκίτσα! (Βίντεο)

Τσικνοπέμπτη: Όταν η παράδοση απαιτεί περισσότερες θυσίες ανυπεράσπιστων πλασμάτων

Ε.Ε.: Καμιά ευαισθησία για τα παραγωγικά ζώα και τις συνθήκες εκμετάλλευσης τους

Δεν είμαστε τα μόνα γήινα πλάσματα που έχουν δικαιώματα

Δε μας ενδιαφέρει τι υφίστανται τα ζώα που καταλήγουν στο πιάτο μας (βίντεο)

Μπορείς να ζεις φυσιολογικά χωρίς να προκαλείς πόνο στα άλλα πλάσματα

Διαλέξτε αυγά από κότες που ζουν ελεύθερες! (Βίντεο)

Εσείς τι είδους αυγά θα βάψετε το Πάσχα;

MEGA αγανάκτηση από GAWF και Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Αγανάκτησαν για την αδιαφορία που έδειξαν για τις κότες!

Κ. Λαζόπουλε, δικαιώματα έχουν και όσοι δεν αρθρώνουν λόγο για να ακουστούν!

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Elena

    Πολύ σωστά όλα τα παραπάνω σχετικά με την ζωή της κότας στο πτηνοτροφείο. Προαωπικά αγοράζω μόνο αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής για το σπίτι μας. Το πρόβήμα είναι ότι τα περισσότερα έτοιμα τρόφιμα περιέχουν αυγά αμφιβόλου προέλευσης και πάλι η λύση γι'αυτό είναι η αποχή, λύση στην οποία έχω καταφύγει τελικά. Ως καταναλωτές δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δύναμη που έχουμε να φέρουμε την αλλαγή μέσα από υπεύθυνες επιλογές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.