Στηρίξτε μας

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Κρήτης δεν θα κλείσει το καταφύγιο του PAWS

13 Φεβρουαρίου 2012 16:26 | Τα καλά νέα
Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Κρήτης δεν θα κλείσει το καταφύγιο του PAWS

Εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) και του φιλοζωικού συλλόγου P.A.W.S. Κρήτης συναντήθηκαν σήμερα το πρωί με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Δημήτρη Κουνενάκη.

Η συνάντηση αυτή την οποία ζήτησαν πιεστικά Π.Φ.Π.Ο. και P.A.W.S. Κρήτης έγινε προκειμένου ο δήμαρχος να πληροφορηθεί το σημαντικό έργο, που προσφέρει εθελοντικά στον Δήμο Αγίου Νικολάου η δημιουργός του Τζόαν Μακένζι Ραπάνη, η οποία με δικά της έξοδα συντηρεί το καταφύγιο στην περιοχή Κουρούπα Καλού Χωριού, υποκαθιστώντας επί της ουσίας τις ανύπαρκτες υπηρεσίες, που αν και υποχρεούται, δεν προσφέρει ο αρμόδιος δήμος.

Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να μην κλείσει το καταφύγιο του φιλοζωικού συλλόγου P.A.W.S. παρ’ όλο που αυτό δεν διαθέτει πολεοδομική άδεια. Θυμίζουμε, ότι από τον περασμένο Ιούλιο κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν για τα γαυγίσματα και τα κόπρανα σκυλιών και έκαναν καταγγελία στην Αστυνομία.

Υπάλληλοι του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λασιθίου πήγαν και έκαναν επιτόπια έρευνα. Στην αναφορά τους γράφουν ξεκάθαρα, ότι τα ζώα είναι καθαρά και τηρούνται απόλυτα οι κανόνες ευζωίας. Η μόνη παρατήρηση, που σημείωσαν, ήταν, ότι στον περιφραγμένο χώρο υπήρχαν κόπρανα ζώων και μπάζα. Κάτι που προφανώς εύκολα διορθώνεται.

Βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες, που έφτασαν στο www.zoosos.gr, η ενόχληση των γειτόνων και οι καταγγελίες που έκαναν δύο γυναίκες στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου, έγιναν, όχι, γιατί υπάρχει όχληση από τα γαυγίσματα, αλλά γιατί οι ιδιοκτήτες του διπλανού οικοπέδου από αυτό, που βρίσκεται το καταφύγιο, θέλουν να το πουλήσουν... και αν το καταφύγιο δε φύγει από εκεί δύσκολα θα βρεθεί αγοραστής!

Όμως στο καταφύγιο – που δεν διαθέτει πολεοδομική άδεια – επιβλήθηκε από την αρμόδια Πολεοδομία ένα βαρύ πρόστιμο διατήρησης για τα δύο δωμάτια, στα οποία φιλοξενούνται τα σκυλιά και τα οποία είναι φτιαγμένα από τσιμεντόλιθους. Αυτό το πρόστιμο επί της ουσίας θα οδηγούσε άμεσα στο κλείσιμο του, αν τελικά ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου δεν έκανε πίσω.

Ο ντόρος, που δημιουργήθηκε – μέσω της δημοσιότητας – την οποία πήρε το θέμα, και ο σάλος τον οποίο προκάλεσαν με τις διαμαρτυρίες του οι φιλόζωοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας σχετικά με τη στάση του Δήμου Αγίου Νικολάου, ευτυχώς έφερε αποτέλεσμα υπέρ των ζώων. Ο δήμαρχος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και αντιλαμβανόμενος φυσικά τις υπηρεσίες, που προσφέρει το παράνομο (πολεοδομικά) καταφύγιο δεσμεύτηκε, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν θα προβούν σε καμιά κύρωση και δεν θα ζητήσουν να καταβληθεί πρόστιμο για τις πολεοδομικές παραβάσεις.

Αυτή η απόφαση επιβραβεύει τους εθελοντές, που πληρώνουν από την τσέπη τους, για τη σωτηρία των ζώων και επί της ουσίας ζητούν τουλάχιστον την ηθική αναγνώριση. Αλλά τιμά και τον ίδιον τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου, Δημήτρη Κουνενάκη, ο οποίος αντιλαμβανόμενος τη σημασία του έργου τους, δεν θέλησε να βάλει ταφόπλακα στο καταφύγιο.

Το Δελτίο Τύπου του Δήμου Αγίου Νικολάου σχετικά με τη συνάντηση

«Συνάντηση είχε σήμερα Δευτέρα 12/02/2012, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης στο γραφείο του με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Πολεοδομίας, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και κοινωνικής Μέριμνας καθώς και με εκπροσώπους των εθελοντών του Paws of Crete στο Καλό Χωριό, της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης μέσα στα νόμιμα πλαίσια σχετικά με το θέμα που προέκυψε στο (Paws of Crete) καταφύγιο αδέσποτων σκύλων συντροφιάς στο Καλό Χωριό όσον αφορά την μη αδειοδοτημένη λειτουργία του, την όχληση που δημιουργείται σε περιοίκους και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από την Διεύθυνση Πολεοδομίας και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας εξέθεσαν αναλυτικά όλες τις νόμιμες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα μετά από τις καταγγελίες των περιοίκων και του σχετικού σήματος που εξέδωσε η αστυνομία.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης αναφέρθηκε στις διαστάσεις που πήρε το θέμα και στη δυσφήμιση που υπέστη η κοινωνία μας μέσω του τύπου, επισημαίνοντας ότι οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν αυτοδικαίως βάσει του Ευρωπαϊκού Δικαίου και δεν χρειάζεται η έγκριση του πολιτικού προϊσταμένου.

Δήλωσε επίσης, ότι οι υπηρεσίες εφάρμοσαν τον νόμο μετά από καταγγελίες που έγιναν ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ψευδή σχόλια για τα κουταβάκια που έδωσε στο καταφύγιο αφού ποτέ δεν είχε σκύλο παρά μόνο πέντε γατάκια! Ωστόσο ο κ. Κουνενάκης είπε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου είναι υπέρ της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και συνεχάρη την κ. Τζόαν Ραπάνη για τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά της στο καταφύγιο των αδέσποτων ζώων του καλού Χωριού.

Στη συνέχεια η κ. Μαρία Χουστουλάκη Γραμματέας της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων και η εκπρόσωπος του PAWS of Crete – καταφυγίου αδέσποτων ζώων κ. Τζόαν Ραπάνη ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους και ζήτησαν την στήριξη του Δήμου Αγίου Νικολάου για την διατήρηση του καταφυγίου το οποίο εθελοντικά περιθάλπει και φροντίζει τα αδέσποτα ζώα της περιοχής.

Η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου ζήτησε από το Δήμο να βοηθήσει τις εθελοντικές ενέργειες των μελών του καταφυγίου αδέσποτων ζώων και είπε ότι σύντομα θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την προστασία των αδέσποτων ζώων.
Αφού εκφράστηκαν όλες οι απόψεις και οι προτάσεις συμφωνήθηκαν τα παρακάτω:

α) Η επιθυμία όλων είναι να παραμείνει στην ίδια θέση το καταφύγιο αδέσποτων σκύλων δεδομένου ότι είναι ο μοναδικός χώρος που υπάρχει στην περιοχή για τα αδέσποτα.
β) Σε συνεργασία με το μηχανικό κ. Μανόλη Πεπόνη, ο οποίος προσφέρθηκε να παράσχει βοήθεια, να γίνει προσπάθεια για ρύθμιση νομιμοποίησης των αυθαιρέτων ώστε να παγώσει το πρόστιμο.
γ) Να βελτιωθούν οι υπάρχουσες συνθήκες των εγκαταστάσεων του καταφυγίου όσον αφορά το θέμα της ηχορύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος με τη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου, της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.
δ) Να πραγματοποιηθούν επίσης έρευνες εξεύρεσης μεγαλύτερου χώρου, σε περίπτωση μετεγκατάστασης, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων αδέσποτων ζώων με τις κατάλληλες συνθήκες.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Μιχάλης Σγουρός, κ. Νίκος Αφορδακός και κ. Μιχάλης Κερούλης, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Μαρία Καφετζάκη, ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Γιώργος Μακράκης, η προϊσταμένη της πολεοδομίας κ. Σόνια Αλέξη, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και κοινωνικής Μέριμνας, εκπρόσωποι Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου, μέλη και εθελοντές του Καταφυγίου Αδέσποτων ζώων Καλού Χωριού».

Άγιος Νικόλαος, 12/02/2012, Γραφείο Τύπου

Διαβάστε επίσης:

Θα φτάσουν μέχρι την Ε.Ε. αν ο Δήμος Αγίου Νικολάου κλείσει το καταφύγιο!

PAWS Αγίου Νικολάου Κρήτης: Παρανομώντας βοηθούν τα ζώα!

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.