Στηρίξτε μας

PAWS Αγίου Νικολάου Κρήτης: Παρανομώντας βοηθούν τα ζώα!

8 Φεβρουαρίου 2012 15:35 | Καταγγελίες
PAWS Αγίου Νικολάου Κρήτης: Παρανομώντας βοηθούν τα ζώα!

Αυτή η ιστορία είναι ξεχωριστή και αξίζει τον κόπο να τη διαβάσετε, γιατί δείχνει το τι συμβαίνει με τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς στην Ελλάδα και αποδεικνύει το πως οι αρμόδιοι αδιαφορώντας για το πρόβλημα ρίχνουν το μπαλάκι και τις ευθύνες στους αναρμόδιους μεν αλλά φιλεύσπλαχνους ιδιώτες φιλόζωους…

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Κρήτης – όπως πληροφορηθήκαμε – μη γνωρίζοντας τι να κάνει τα κουτάβια, που γέννησε η σκύλα του τα έδωσε στη φιλόζωη Τζόαν Μακένζι Ραπάνη προκειμένου να τα φιλοξενήσει στο καταφύγιο ζώων, που εκείνη δημιούργησε – χωρίς να έχει πολεοδομική άδεια – ώστε αυτά τα πλασματάκια να βρουν σπίτια και να μην καταλήξουν στους δρόμους της περιοχής…

Ο κ. δήμαρχος τότε τα έδωσε στο παράνομο καταφύγιο, ώστε τα σκυλάκια για να μη γίνουν θύματα στις ρόδες των αυτοκινήτων ή αν επιβιώσουν να μην αναπαράγονται μεγεθύνοντας το πρόβλημα με συνεχείς και ανεξέλεγκτες γέννες… Αυτή την «υπηρεσία» ο δήμαρχος την ξέχασε, όταν έγιναν καταγγελίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2011 από κατοίκους της περιοχής Κουρούπα Καλού Χωριού για τα γαυγίσματα και τα κόπρανα των ζώων, που φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο καταφύγιο…

Το παράνομο καταφύγιο που προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες!

Αυτό το παράνομο καταφύγιο (αφού δεν εκδόθηκε άδεια για την κατασκευή των δύο δωματίων από τσιμεντόλιθους, που βρίσκονται μέσα σε περιφραγμένη έκταση) έξω από την περιοχή Καλό Χωριό ο Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης ο Δήμος Αγίου Νικολάου επί της ουσίας το κλείνει, αφού η Διεύθυνση Πολεοδομίας έχει επιβάλλει ένα τεράστιο πρόστιμο, αλλά από την άλλη δεν κάνει τίποτα, ώστε να βοηθήσει στη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, που βρίσκονται στα διοικητικά του όρια.

Αντιθέτως εξαντλεί την αυστηρότητα των νόμων παρουσιάζοντας και ψευδή στοιχεία. Κλείνει το ιδιωτικό καταφύγιο του Φιλοζωικού Συλλόγου PAWS Κρήτης σε μια προσπάθεια να δείξει την πυγμή του και την εκδικητική κρίση νομιμότητας, που τον χαρακτηρίζει… εις βάρος πάντα των 58 ζώων, που μένουν σε αυτό και όσων θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν εκεί προσωρινά…

Προφανώς το μόνο κτίριο στην περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου, που δεν έχει πολεοδομική άδεια, είναι τα δύο δωμάτια από τσιμεντόλιθους το καταφύγιο του PAWS… γι’ αυτό και δικαίως ο δήμος αντιμετωπίζει εκείνους, που το δημιούργησαν, αλλά και εκείνους που φιλοξενούνται σε αυτό, δηλαδή τα σκυλιά με την δέουσα αυστηρότητα.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου και δεν τηρεί τα όσα ορίζουν οι νόμοι σχετικά με την προστασία και τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς (νόμοι 3170 και 4039), αφού αυτό είναι δική του αρμοδιότητα και ψεύδεται…

Η ανακοίνωση του Δήμου Αγίου Νικολάου

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι «Μετά από καταγγελίες περιοίκων της περιοχής όπως επίσης και το σχετικό σήμα της Αστυνομίας, διενεργήθηκε αυτοψία από την πολεοδομία περί νομιμότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων όσον αφορά το PAWS of Crete (καταφύγιο αδέσποτων σκύλων) στο Καλό Χωριό και επιβλήθηκε πρόστιμο για παράνομες κατασκευές.

Επίσης επισημαίνουμε ότι μετά από έλεγχο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και λαμβάνοντας υπόψη το έγγραφο με αρ. 4004/2011, το συγκεκριμένο καταφύγιο δεν πληροί ούτε τις προϋποθέσεις αλλά ούτε και τους κανόνες υγιεινής».

Επί της ουσίας ισχυρίζεται ψευδώς, ότι οι δύο υπάλληλοι του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λασιθίου, που έκαναν επιτόπια έρευνα στο καταφύγιο στις 3 Οκτωβρίου 2011, βρήκαν στοιχεία και συνέταξαν αναφορά -  την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ - σύμφωνα με την οποία δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στο καταφύγιο… αλλά το έγγραφο του Τμήματος Κτηνιατρική, που σας παρουσιάζει και το www.zoosos.gr, λέει ξεκάθαρα, ότι τηρούνται απόλυτα οι κανόνες ευζωίας τονίζοντας μόνο, ότι το καταφύγιο δεν έχει πολεοδομική άδεια και ότι πέριξ των δύο δωματίων που είναι καθαρά, δηλαδή στον περιφραγμένο χώρο υπάρχουν πολλά κόπρανα σκύλων…

Βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες, που έφτασαν στο www.zoosos.gr, η ενόχληση των γειτόνων και οι καταγγελίες που έκαναν δύο γυναίκες στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου, έγιναν, όχι, γιατί υπάρχει όχληση από τα γαυγίσματα, αλλά γιατί οι ιδιοκτήτες του διπλανού οικοπέδου από αυτό, που βρίσκεται το καταφύγιο, θέλουν να το πουλήσουν... και αν το καταφύγιο δε φύγει από εκεί δύσκολα θα βρεθεί αγοραστής!

Το ίδιο το κράτος πρέπει να τηρεί τους νόμους του

Κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται, ότι τα καταφύγια και τα πρόχειρα καταλύματα φροντίδας των αδέσποτων ζώων θα πρέπει να είναι χώροι ευζωίας αυτών των πλασμάτων, που φιλοξενούνται προσωρινά εκεί, αφού ο νόμος επιβάλλει την επανατοποθέτηση και όχι τον εγκλεισμό τους.

Οι ιδιώτες, που δεν μπορούν να παραμένουν αμέτοχοι, βλέποντας τα όσα υφίστανται τα ζώα στα χέρια των ανθρώπων, πρέπει να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες, δηλαδή να φροντίζουν τα ζώα – αφού ανέλαβαν οικειοθελώς την ευθύνη – υποκαθιστώντας τις υπηρεσίες, που δεν προσφέρει ο δήμος, η περιφέρεια, το κράτος, αλλά θα πρέπει να φροντίζουν και τον χώρο πέριξ του καταφυγίου. Ώστε να μην υπάρχει δυσοσμία ή εστίες μόλυνσης.

Όμως ο δήμος και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Αγίου Νικολάου πρέπει, να συμβάλλει στη διατήρηση ενός τέτοιου καταφυγίου και να μην τιμωρεί εκείνους, που πληρώνοντας από την τσέπη τους κάνουν, ό,τι είναι εκείνος υποχρεωμένος να κάνει.

Οι νόμοι ισχύουν μόνο για τους ιδιώτες;

Ας μη ξεχνάμε, ότι έχουμε πλέον πλούσιο νομικό πλαίσιο – πολλές φορές ανεφάρμοστο λόγω και της δεινής οικονομικής κατάστασης – σχετικά με τη φροντίδα και τα δικαιώματα των ζώων συντροφιάς, όμως οι νόμοι πρέπει πρώτα και κύρια να τηρούνται από τους δήμους, δηλαδή το ίδιο το κράτος!

Οι αυστηρότατες προϋποθέσεις ίδρυσης και διατήρησης καταφυγίων είναι θεμιτές… αν ζεις στην Ελβετία… Στην Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά… και αυτά τα βασικά δεν τα τηρούν ούτε οι δήμοι στα Δημοτικά Κυνοκομεία, όπου αυτά υπάρχουν.

Θυμηθείτε τα ζώα, που αλληλοσπαράσσονται στο Δημοτικό Κυνοκομείο Καστοριάς, τα ζώα που μέχρι πρότινος πολλαπλασιάζονταν ανεξέλεγκτα στο Δημοτικό Κυνοκομείο Φλώρινας, την έλλειψη κτηνιάτρου και τη συνεχή αναπαραγωγή ζώων μέσα στο Κυνοκομείο Χαλκίδας, τα προβλήματα του Διαδημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου, την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση για τα όσα γίνονται στο Δημοτικό Κυνοκομείο Λαμίας

Η ανακοίνωση του PAWS: Φτιάξτο μόνος σου, θα σου το χαλάσει ο δήμος!

Ο ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ PAWS ΚΡΗΤΗΣ, μέλος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας απάντησε στα όσα διαδραματίστηκαν τονίζοντας ότι:

«Είναι δεδομένο, ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου δεν πρέπει να θυμάται την βρετανική κοινότητα μόνο στις εκλογές. Είναι επίσης δεδομένο ότι μέχρι σήμερα δεν μας έχει βοηθήσει να φτιάξουμε κάτι, αλλά δεν περιμέναμε, ότι θα μεριμνούσε να γκρεμιστεί το κυνοκομείο, που στεγάζει περί τους 60 σκύλους έξω από το Ίστρον Καλού Χωριού.

Η ιστορία των παθών για το κυνοκομείο μας άρχισε πριν από τρία περίπου χρόνια, όταν η Τζόαν Μακένζι Ραπάνη, δια πυρός και σιδήρου κατάφερε με δικά της έξοδα και με την συνεισφορά όλων εμάς στην κοινότητα των φιλόζωων, να ανεγείρει δύο δωμάτια, σε περίφρακτο χώρο φίλου της.

Με πολλή φροντίδα και αγάπη, ο ξενώνας αυτός φιλοξενίας αποτέλεσε το μόνο αντίμετρο στην κάκιστη δημοσιότητα του Δήμου Αγίου Νικολάου στα θέματα της βίας κατά των αδέσποτων, παρέχοντας κοινωνική υπηρεσία, κοινωνικό αγαθό, χωρίς να επιβαρύνει το Δήμο.
Μάλιστα και ο ίδιος ο Δήμαρχος εζήτησε τις υπηρεσίες του ως άνω κυνοκομείου για να στεγάσει τα κουτάβια του σκύλου του. Παρόλα αυτά, μετά από καταγγελίες περί θορύβων και ακαθαρσιών, η νομαρχία αρχικά και ο δήμος μέσω της πολεοδομίας ενέσκηψαν και χτύπησαν βάρβαρα και αλόγιστα την προσπάθειά μας αυτή.

Η ειρωνεία είναι ότι κατόπιν ελέγχων για τις ως άνω καταγγελίες, οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής κρίθηκαν ικανοποιητικές, αντίθετα όμως ο Δήμος έβγαλε «λαβράκι» και επέβαλε δια της υπηρεσίας του, της πολεοδομίας, πρόστιμο κατεδάφισης και διατήρησης αυθαιρέτου, παρόλο που δεν είχε καταγγελθεί κάποια παρανομία σχετική.

Τουλάχιστον η κα Ραπάνη, απέκτησε και χωράφι τζάμπα, αφού το πρωτόκολλο της πολεοδομίας εσφαλμένα την εμφανίζει και ιδιοκτήτρια της έκτασης του κυνοκομείου.

Λύσεις υπάρχουν πολλές. Η δικαιότερη, είναι να εκδώσει ο δήμος την άδεια για τα δύο αυτά μικρά δωμάτια, και να μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να λειτουργούμε εμείς το κυνοκομείο, υπό τη διεύθυνση οποιουδήποτε φορέα.

Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το αν θα ανήκει στο Καλό Χωριό ή στον Δήμο Αγίου Νικολάου, θέλουμε απλά να συνεχίσει να λειτουργεί. Είναι κρίμα και παρακαλούμε να ακουστεί η φωνή μας, ως απλών ανθρώπων, βοηθήστε οι διαμαρτυρίες μας να πιάσουν τόπο, δεν είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε τους συμβούλους τύπου και ετοιμοπόλεμους διαμορφωτές κοινής γνώμης του Δήμου, απλά θέλουμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε και να προστατεύουμε τα αδέσποτα ζώα, αλλά και να συνεισφέρουμε σε μία εικόνα ενός τόσο όμορφου και τουριστικού δήμου.

Σε καιρούς κρίσης, όταν οι ιδεολογίες έχουν γκρεμιστεί και η έννοια της ορθής διαχείρισης έχει και αυτή ατονήσει μόνο οι συντονισμένες δράσεις από ανθρώπους απλούς που αγαπούν τον τόπο τους, από ανθρώπους σαν εσάς και εμάς μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα, εάν δε ο δήμος δεν είναι διατεθειμένος να μας βοηθήσει, προς θεού μη μας γκρεμίσει τις προσπάθειές μας».

Διαβάστε επίσης:

Λασίθι: Φροντίζουν τα σκυλιά που βρέθηκαν έγκλειστα σε κολαστήριο ζώων στον Άγιο Νικόλαο

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Σοφία Λοβέρδου

    Αφού ο Δημος δεν έχει καταφύγιο, έχει ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ την υποχρεώση να βοηθήσει κάθε προσπάθεια αντί να την καταπνίξει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.