Στηρίξτε μας

ΣτΕ: Προσωρινή απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη τη χώρα

2 Δεκεμβρίου 2013 18:57 | Τα καλά νέα
ΣτΕ: Προσωρινή απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη τη χώρα

Η πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αγγελική Θεοφιλοπούλου, διέταξε την προσωρινή απαγόρευση του κυνηγιού  για όλα τα είδη των θηραμάτων σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η απαγόρευση αποφασίστηκε μετά την προσφυγή της Ζωοφιλικής – Οικολογικής Ένωσης Ελλάδας (Ζ.Ο.Ε.Ε.), η οποία ζητούσε την αναστολή της υπουργικής απόφασης για τη χρονική διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.

Η κα Θεοφιλοπούλου ανέστειλε προσωρινά την από 19.7.2013 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα της θήρας κατά την κυνηγετική περίοδο 2013-2014.

Η Ζωοφιλική - Οικολογική Ένωση Ελλάδος υποστηρίζει στην αίτησή της ότι η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, που άρχισε ιδιαίτερα πρώιμα την 20η Αυγούστου 2013 και λήγει υπερβολικά παρατεταμένα την 28η Φεβρουαρίου 2014 βλάπτει την αναπαραγωγική ικανότητα όλων των ειδών της άγριας πανίδας, ενώ παράλληλα τίθεται σε κίνδυνο η αποδημία τους.

Η Ζ.Ο.Ε.Ε. αναφέρει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί, όπως απαιτεί η νομοθεσία, ειδική έρευνα για την επίδραση των χρονικών ορίων (έναρξη και λήξη) της κυνηγετικής περιόδου επί της αναπαραγωγικής ικανότητας της άγριας πανίδας, τόσο των απολύτως προστατευμένων όσο και των θηρευσίμων ειδών, αλλά και επί της προστασίας της μεταναστεύσεως των αποδήμων πτηνών.

Η Ζ.Ο.Ε.Ε. υπογραμμίζει ότι η υπουργική απόφαση επικαλείται μια «επικαιροποιημένη δήθεν» μελέτη την οποία όμως ούτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου την γνωρίζουν, αλλά και πέρα από όλα αυτά ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, καθώς στηρίζεται σε παλαιά μελέτη και όχι νέα που να αφορά την τρέχουσα κυνηγητική περίοδο όπως απαιτεί η νομοθεσία και η νομολογία.

Όμως, σύμφωνα με την Ζ.Ο.Ε.Ε., παράνομα η λήξη της θήρας γίνεται κλιμακωτά, ενώ έπρεπε η ημερομηνία της λήξης να είναι κοινή για όλα τα είδη. Δηλαδή δεν έπρεπε η λήξη της θητείας του κυνηγιού της πετροπέρδικας να είναι 15.12.2013, του φασιανού την 31.12.2013, του λαγού την 10.1.2014, του αγριόχοιρου την 20.1.2014, της νησιώτικης πέρδικας την 15.12.2013, αλλά για όλα τα είδη να υπάρχει μια ημερομηνία λήξης της θήρας.

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι είναι παράνομη η εν λόγω υπουργική απόφαση, καθώς η κυνηγητική δραστηριότητα κατά τα τέλη του καλοκαιριού και μέχρι 15 Οκτωβρίου συμπίπτει με τον αναπαραγωγικό κύκλο των πτηνών, τόσο των θηρευσίμων, όσο και των προστατευομένων, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου αρχίζει η μετανάστευση των αποδημητικών πτηνών.

Παράλληλα, δεν λαμβάνεται υπόψη στην επίμαχη υπουργική απόφαση ότι κατά τα τελευταία χρόνια υπήρξαν καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ούτε όμως υπάρχει πρόβλεψη απαγόρευσης της θήρας για τις 264 περιοχές που έχουν προταθεί να ενταχθούν στο
Η Ζ.Ο.Ε.Ε. αναφέρει ακόμη, σύμφωνα πάντα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar, τη Σύμβαση της Βόννης, κοινοτικές οδηγίες, την ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως και την νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τέλος, η προσωρινή διαταγή της κας Θεοφιλοπούλου ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αιτήσεως αναστολής που έχει καταθέσει η  Ζωοφιλική - Οικολογική Ένωση Ελλάδος στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης:

Σε χρόνο ρεκόρ επέτρεψαν το κυνήγι

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

5 Σχόλια

 1. καρολος

  "οικολόγοι-φιλόζωοι" λογικο μου ακουγεται.Το 'οικολογοι-κυνηγοι' μου ακουγεται γελοιο και ανωμαλο. Ωστε Αγγελετος λεγεται ο τυπος που σας χαλασε τη σουπα? Τα θερμα μου συγχαρητηρια στον τυπο λοιπον!

 2. Νίκος

  Ευτυχώς υπάρχουν και οι "οικολόγοι-φιλόζωοι" που πλέον έχουν αναγορευτεί σε αποκλειστικούς υπερασπιστές των ζώων και της νομιμότητας να μας σώσουν από τον ωκεανό της ανομίας.
  Ένας από αυτούς είναι ο κ. Αγγελέτος, ο οποίος έχει διαπρέψει σαν νομικός σε δύο κράτη, κατά δήλωση του, και τώρα πλέον ασχολείται με την διάσωση των ζώων, με προσωπικό κόστος, προς θεού μην πάει σε κάποιον ο νούς ότι διεκδικεί καμία επιδότηση.
  http://kynoclub.gr/2013/12/03/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%BC%CF%85%CE%BD-2/
  και αυτά είναι τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο για την οργάνωση του
  http://www.ekke.gr/estia/gr_pages/mko_po/organoseis/Grenorag/Attiki/59.htm
  και όπως συμβαίνει με όλες τις ΜΚΟ ( Μπίζνες Καλά Οργανωμένες) ανάλογου τύπου βασιλεύει ο μυστικισμός ειδικά σε ότι αφορά τα οικονομικά.
  Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανιδιοτελούς, με προσωπικό υλικό και ψυχικό κόστος, ενασχόλησης με την προστασία των ζώων και της νομιμότητας.
  Απλά τεχνηέντως αποκρύπτουν πόσο ποιο αυστηρό είναι το νομοθετικό πλαίσιο γύρω απο το κυνήγι στην Ελλάδα σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα κράτη, στα οποία ισχύουν οι ίδιοι νόμοι και διατάξεις τις οποίες επικαλούνται.
  Δοξάστε τους

 3. καρολος

  'ειναι νομιμοτατο,οπως σε ολες τις πολιτισμενες χωρες του κοσμου...' Οτι ειναι νομιμο δεν ειναι και ηθικο. Ειδαμε και τις λεγομενες 'πολιτισμενες' χωρες σαν το Καναδα ποσο βαρβαρα συμπεριφερονται στις φωκιες και πως καποια 'πολιτισμενα' αποβρασματα πανε βολτα στην Αφρικη να σκοτωσουν λιονταρια για τη καβλα τους. Κανενας πολιτισμος δεν κατοικει στα αρρωστα μυαλα των κυνηγων.Μονο ο εθισμος του θανατου,ισοδυναμος με τον εθισμο των αλκοολικων,τζογαδορων και αλλων αρρωστων καταστασεων.....Ανθρωπακια ειναι που νομιζουν οτι ασκουν εξουσια και πουλανε ψευτομαγκια στα...ζωα.Ως γνωστον,δωσε εξουσια σε ανθρωπακι,και αυτο θα νομιζει οτι εχει πιασει τον Παπα απτ'αρχιδια.

 4. Δημητρολιβερ

  Η απαγορευση οπως αναφερει στην αρχη το αρθρο(!),ειναι προσωρινη και βασιζεται σε ασυναρτητες καταγγελιες καποιων-καποιου οικολογισκου που δεν εχει αλλη δουλεια να ασχοληθει...Απο βδομαδα το κυνηγι ξεκιναει κανονικοτατα και ειναι νομιμοτατο,οπως σε ολες τις πολιτισμενες χωρες του κοσμου...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.