Στηρίξτε μας

Θεσσαλονίκη: Ο αστυνομικός του Α.Τ. Πολίχνης δεν ήθελε να ασχοληθεί με την εγκατάλειψη σκύλου

11 Σεπτεμβρίου 2012 20:37 | Επικαιρότητα
Θεσσαλονίκη: Ο αστυνομικός του Α.Τ. Πολίχνης δεν ήθελε να ασχοληθεί με την εγκατάλειψη σκύλου

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Πολίχνης απευθύνθηκε χθες η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία καταγγέλλοντας την αδιαφορία που επέδειξε αξιωματικός υπηρεσίας για καταγγελία σχετικά με εγκατάλειψη σκύλου.

Η κα Ελευθερία Δημοκίδου, κάτοικος Θεσσαλονίκης, έχοντας στοιχεία στη διάθεση της αφού και είδε τον άνδρα, που εγκατέλειψε τον σκύλο του, και σημείωσε τον αριθμό κυκλοφορίας του Ι.Χ. του – θέλησε να τον καταγγείλει, επειδή παράτησε την περασμένη Κυριακή το πρωί το ζώο του αλυσοδένοντας τον στον φράχτη απέναντι από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας «Ιόνιον» στην περιοχή Δερβένι. Ο αξιωματικός υπηρεσίας όμως αρνήθηκε επανειλημμένα να καταγράψει την καταγγελία στο βιβλίο συμβάντων και να διατάξει έρευνα αν και η εγκατάλειψη ενός ζώου είναι κακοποίηση και συνιστά ποινικό αδίκημα.

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός αν και έλαβε γνώση της νομοθεσίας και του επισημάνθηκε η υποχρέωση του να ενεργήσει νομίμως εντούτοις αρνήθηκε να πράξει το καθήκον του πεισματικά. Όμως αυτή του η στάση επιφέρει κυρώσεις. Τελικά το συμβάν κατέγραψε η Άμεση Δράση, η οποία κατέφθασε επί τόπου μετά την κλήση της κας Δημοκίδου. Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε την επιστολή των φιλοζωικών φορέων που περιγράφει το χρονικό του περιστατικού, αφού αποτελεί μια τρανή απόδειξη της περιφρόνησης με την οποία αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά πολλοί αστυνομικοί.

Δυστυχώς αυτή δεν είναι η εξαίρεση. Οι αστυνομικοί σε πολύ μεγάλο ποσοστό αγνοούν την νομοθεσία και μόνο μετά από συστηματική πιέση αναγκάζονται να ασχοληθούν. Συνήθως έχει εκπνεύσει το όριο του αυτοφώρου ή δεν πάνε να κάνουν καν αυτοψία ή στέλνουν την Δημοτική Αστυνομία (ενώ και εκείνοι είναι αρμόδιοι).

Εγκατάλειψη ζώου συντροφιάς

Κύριοι,

Τα 115 σωματεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων και 35 της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, ενημερωθήκαμε σήμερα από την εθελόντρια φιλόζωο κυρία Ελευθερία Δημοκίδου, κάτοικο Θεσσαλονίκης για περιστατικό εγκατάλειψης ζώου συντροφιάς.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί και ενώ η κυρία Δημοκίδου διέρχονταν με το αυτοκίνητο της από την περιοχή Δερβένι, του Δήμου Πολίχνης Θεσσαλονίκης και στο σημείο που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της εταιρίας Ιόνιον, θυγατρική της Εγνατίας οδού Α.Ε., παρατήρησε μια περίεργη κίνηση στο σημείο.

Δεν πέρασε λίγος χρόνος από την διέλευση της και δέχτηκε τηλεφώνημα από άνδρες που εργάζονται στην εταιρία που προαναφέραμε, ότι άνδρας που οδηγούσε το υπ’ αριθ. Ν… 84… αυτοκίνητο, μάρκας ΝΙSSAN και χρώματος γκρι - ασημί έδεσε και εγκατέλειψε σκύλο ράτσας Γερμανικό ποιμενικό, σε φράχτη απέναντι από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας Ιόνιον.

Η κυρία Δημοκίδου επέστρεψε στο σημείο από το οποίο μόλις είχε διέλθει και άκουσε τη μαρτυρία των υπαλλήλων που παρακολούθησαν την εγκατάλειψη του ζώου και μάλιστα διαμαρτυρήθηκαν στον ιδιοκτήτη του, ο οποίος όμως μπήκε στο αυτοκίνητο του και απομακρύνθηκε.

Στη συνέχεια η κυρία Δημοκίδου πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Πολίχνης όπου κατήγγειλε το συμβάν στον αξιωματικό υπηρεσίας Π.Σ., ο οποίος όμως αρνήθηκε να το καταγράψει στο βιβλίο συμβάντων, να διενεργήσει έρευνα για το περιστατικό και εντέλει να κινήσει κάθε νόμιμη διαδικασία.

Μετά την άρνηση του κυρίου Π. να πράξει το καθήκον του, όπως αυτό προκύπτει από το νόμο 4039/2012 για τη προστασία των ζώων, αλλά και τις εντολές που εστάλησαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς τα Αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας, να ανταποκρίνονται στις καταγγελίες που αφορούν παθητική ή ενεργητική κακοποίηση ζώων, να συνεργάζονται με τους καταγγέλλοντες και να πράττουν άμεσα τα νόμιμα (επισυνάπτουμε τις εντολές), η κυρία Δημοκίδου επικοινώνησε με την εκπρόσωπο μας στη Β. Ελλάδα κυρία Ελένη Γερνά, η οποία μίλησε τηλεφωνικά με τον αξιωματικό υπηρεσίας και του έστειλε με ΦΑΞ τις εντολές του Υπουργείου αλλά και άλλα έγγραφα, προκειμένου να του επισημάνει την υποχρέωση του να ενεργήσει νομίμως.

Παρά ταύτα ο κύριος Π. αρνήθηκε να κάνει τη παραμικρή ενέργεια σύμφωνα με όσα ορίζονται από το νόμο 4039/2012 και τον 1197/82 κατά τον οποίο η εγκατάλειψη ζώου θεωρείται ποινικό αδίκημα και τότε η κυρία Δημοκίδου αποχώρησε διαμαρτυρόμενη από το Αστυνομικό Τμήμα Πολίχνης και επέστρεψε στο σημείο όπου παρέμενε ακόμα δεμένο το ζώο, κάλεσε το 100, οι άνδρες του οποίου κατέγραψαν το περιστατικό και της σύστησαν να το καταγγείλει στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, της Πολίχνης δηλαδή από το οποίο η κυρία Δημοκίδου μόλις είχε αποχωρήσει άπρακτη.

Επειδή ο μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων που διαβιούν στη χώρα μας, δημιουργεί πληθώρα πρακτικών και ηθικών προβλημάτων στους κατοίκους της αλλά και στους επισκέπτες αυτής και η επειδή η αύξηση του αριθμού αυτού οφείλεται, κατά μεγάλο βαθμό, στην αλόγιστη εγκατάλειψη ιδιόκτητων ζώων και επειδή επίσης, στη προκειμένη περίπτωση, το ζώο εγκταλείφθηκε δεμένο, στερούμενο κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε νερό και τροφή και αυτό συνιστά παθητική κακοποίηση, ζητάμε τη τιμωρία του ιδιοκτήτη του και για την εγκατάλειψη αλλά και για τη παθητική κακοποίηση αυτού, σύμφωνα με το νόμο.

Επίσης καταγγέλλουμε τη στάση του αξιωματικού υπηρεσίας, του Αστυνομικού τμήματος Πολίχνης, κυρίου Παπακοτούλα Σωτήρη, ο οποίος αρνήθηκε επίμονα να πράξει τα νόμιμα, ώστε να τιμωρηθεί άμεσα ο εγκαταλείψας το ζώο του, ιδιοκτήτης αυτού.

Με εκτίμηση,

Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

H Πρόεδρος

Αναστασία Μπομπολάκη

Η Αντιπρόεδρος

Μάριζα Χριστοδούλου

Η Γραμματέας

Μαρία Χουστουλάκη

Το Μέλος του Δ.Σ.

Ελένη Γερνά

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Βρήκαν τον αδέσποτο σκύλο μ’ έναν ορειβατικό γάντζο καρφωμένο στην κοιλιά του στον Δήμο Νεάπολης - Συκεών

Τουλάχιστον 40 αδέσποτα σκυλιά και γατιά νεκρά από φόλες σε Χορτιάτη & Αγία Παρασκευή Θεσσαλονίκης

Αφανίζει τις αδέσποτες γάτες της Θεσσαλονίκης η λοιμώδης περιτονίτιδα

Σκότωσαν σκύλο με λοστό στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης

Σκότωνε ζώα πριν δολοφονήσει τον συμμαθητή του ο 14χρονος στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης; (Βίντεο)

Ρετζίκι Θεσσαλονίκης: Πέταξαν 12 ωρών κουτάβι σε παρτέρι για να το ξεφορτωθούν

Θεσσαλονίκη: Συνέλαβαν τον άνδρα που με αυτοσχέδιες παγίδες αιχμαλώτιζε και εξαφάνιζε αδέσποτες γάτες (βίντεο)

Παγιδεύει γάτες με συρμάτινες θηλιές στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Έσπασε στο ξύλο και σκότωσε τον μόλις 3 μηνών σκύλο του αλλά συνελήφθη (βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Έσωσαν τον σκύλο που περιφερόταν εξαθλιωμένος από την ασιτία και την ασθένεια

Θεσσαλονίκη: Χτύπησε τον σκύλο με την εφημερίδα για να τον διώξει από την στάση

Τούμπα Θεσσαλονίκης: Βρήκε 4 γατάκια πεταμένα ζωντανά μέσα στον κάδο της ανακύκλωσης

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. δημητρης

    "Ο κακός μπάτσος δεν θα πληρώσει το φροντιστήριο των παιδιών του αυτό τον μήνα και έτσι θα χρωστάει ακόμα περισσότερα!!!"

    Αυτό μου θυμίζει αυτό που λένε οι άσχετοι όταν φροντίζεις ένα αδέσποτο: "Δεν κοιτάς να ταΐσεις κανένα παιδάκι πεινασμένο και να αφήσεις τα σκυλιά"

  2. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Θα τιμωρήθει ο κακός μπάτσος ; τώρα που θα του κόψουν 200 ευρώ απο το μισθό του ,το κράτος θα κερδίσει 300 ευρώ απο τις πανελλαδικές παρεμβάσεις σας .Ο κακός μπάτσος δεν θα πληρώσει το φροντιστήριο των παιδιών του αυτό τον μήνα και έτσι θα χρωστάει ακόμα περισσότερα!!!
    Υπάρχουν και ανώτεροι απο τον αξιωματικό υπηρεσίας που θα μπορούσαν απλά να τον επιπλήξουν!!!Σταματήστε επιτέλους αυτα την πανελλαδικονευρωτική φιγούρα σας .Κανένα απο τα 115 δεν έχει υπογράψει πουθενά ότι είναι μέλος . Εμείς το φιλοζ. σωμ,. Θεσπρωτίας ,όταν είμαστε για ένα διαστημα λίγων μηνών δεν υπογράψαμε πουθενά ,κανένα καταστατικό.Λίγη σοβαρότητα παρακαλώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.