Στηρίξτε μας

Αφανίζει τις αδέσποτες γάτες της Θεσσαλονίκης η λοιμώδης περιτονίτιδα

25 Μαΐου 2016 15:05 | Επικαιρότητα
Αφανίζει τις αδέσποτες γάτες της Θεσσαλονίκης η λοιμώδης περιτονίτιδα

Η Φιλοζωική Οργάνωση Θεσσαλονίκης «Νοιάζομαι» με ανακοίνωση της τονίζει ότι η λοιμώδης περιτονίτιδα μια ασθένειας των γατιών – που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο – είναι υπεύθυνη για τον αφανισμό πολύ μεγάλου αριθμό αδέσποτων ζώων στην πόλη του τελευταίους δύο μήνες. Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Πολλοί φίλοι μας αναφέρετε το τελευταίο διάστημα πολλά περιστατικά δηλητηριάσεων και θανάτου αδέσποτων γατιών. Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι ολόκληρες αποικίες  αδέσποτων γατιών αφανίζονται από την Λοιμώδη Περιτονίτιδα της γάτας και γατούλες που φροντίζαμε εξαφανίζονται ή τις βρίσκουμε νεκρές ή και εξαθλιωμένες στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας.

Όσοι έχετε γατοκατοικίδιο στο σπίτι σας καλό είναι να μην βολτάρει εκτός σπιτιού μιας και οι πιθανότητες να πέσει θύμα της επιδημίας είναι μεγάλες. Τι είναι η Λοιμώδης Περιτονίτιδα και πως μεταδίδεται;

Ας δούμε τι μας συμβουλεύουν οι κτηνίατροι:

Περιγραφή Η ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ – Feline Infectious Peritonitis (F.I.P.)

Τι είναι;

Η Λοιμώδης Περιτονίτιδα της γάτας είναι μια ασθένεια που οφείλεται σε ιό της οικογένειας των Corona-ιών. Είναι θανατηφόρο νόσημα και η παθογένεια της σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι ο φόβος και ο τρόμος των εκτροφείων.

Πως μεταδίδεται;

Ο ιός της Λοιμώδους Περιτονίτιδας μεταδίδεται από γάτα σε γάτα από το στόμα και τις ρινικές κοιλότητες. Οι μολυσμένες γάτες μεταδίδουν τον ιό με τις απεκκρίσεις τους π.χ. ούρα, κόπρανα. Σκεύη σίτισης και δοχεία άμμου αποτελούν πηγή μόλυνσης. Επειδή για να μολυνθεί μια γάτα από τον ιό πρέπει να έρθει σε επαφή με μεγάλες ποσότητες του ιού, είναι πιο πιθανόν να νοσήσουν από τον ιό γάτες που ζουν πολλές μαζί , όπως στα εκτροφεία, παρά γάτες που μένουν μόνες τους σε ένα σπίτι.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο ιός της λοιμώδους περιτονίτιδας εκδηλώνεται κλινικά στη γάτα με τρείς μορφές:

ΞΗΡΗ ΜΟΡΦΗ

Όταν μια γάτα έχει προσβληθεί από τη ξηρά μορφή της νόσου δεν παρουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα έντονα κλινικά συμπτώματα. Πυρετός που ανεβοκατεβαίνει, αδιαθεσία και απώλεια βάρους χρονικής διάρκειας 2-12 εβδομάδων, μπορεί να είναι τα πρώτα συμπτώματα. Στη συνέχεια ο ιός μπορεί να προσβάλλει τη περιτοναϊκή κοιλότητα, τους οφθαλμούς και τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Στη περιτοναϊκή κοιλότητα, τα όργανα που συνήθως προσβάλλονται είναι οι νεφροί, το συκώτι και τα μεσεντέρια λεμφογάγγλια. Σε σπάνιες περιπτώσεις αλλοιώσεις αφορούν τη θωρακική κοιλότητα. Συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να είναι η πάρεση των οπισθίων άκρων που καταλήγει σε πλήρη αταξία και οι σπασμοί.

ΥΓΡΗ ΜΟΡΦΗ

Η υγρή μορφή της νόσου χαρακτηρίζεται από οξεία εμφάνιση και εξέλιξη. Η γάτα πονάει και η κοιλιά της είναι γεμάτη με υγρό. Συσσώρευση υγρού επίσης μπορεί να εμφανιστεί και στη θωρακική κοιλότητα. Τα συμπτώματα είναι ανορεξία, αδιαθεσία, εύκολη κόπωση, πόνος στη κοιλιά και αν έχει υγρό ο θώρακας τότε η γάτα εμφανίζει συμπτώματα δύσπνοιας.

ΜΙΚΤΗ ΜΟΡΦΗ

Στις περιπτώσεις αυτές η γάτα προσβάλλεται και από τις δύο μορφές και τα κλινικά συμπτώματα ποικίλουν.

 • Πρέπει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή της αρχικής έκθεσης του ζώου στον ιό ως και την εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων μπορεί να περάσουν εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια.
 • Επίσης γάτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό της λοιμώδους περιτονίτιδας δεν είναι απαραίτητο να νοσούν και μπορεί να είναι φορείς για πολλά χρόνια ακόμη και για όλη τους τη ζωή.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του ιού της λοιμώδους περιτονίτιδας πλέον είναι απλή. Μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος, μπορείτε να ελέγχεται κάθε καινούργιο γατάκι που αγοράζεται ή υιοθετείτε. Παλαιότερα λόγω διασταυρωμένων αντιδράσεων με άλλους corona-ιούς η εργαστηριακή διάγνωση δεν ήταν αξιόπιστη. Τώρα σε εξειδικευμένα κτηνιατρικά εργαστήρια είναι πλέον εφικτή η εργαστηριακή διάγνωση της νόσου.

Πολλές φορές, τα κλινικά συμπτώματα που εμφανίζει το ζώο είναι τόσο χαρακτηριστικά, που η διάγνωση είναι σχετικά εύκολη.

Πως γίνεται η θεραπεία;

Δυστυχώς θεραπεία δεν υπάρχει. Παρόλο που το νόσημα δεν είναι ιάσιμο, ασυμπτωματικές γάτες μπορούν να ζήσουν χρόνια, χωρίς να εκδηλώσουν κανένα κλινικό σύμπτωμα. Οι γάτες που έχουν κλινικά συμπτώματα υπάρχει η πιθανότητα να ζήσουν αρκετούς μήνες με υποστηρικτική αγωγή. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορούμε να σκοτώσουμε τον ιό. Πρέπει όμως το περιβάλλον να είναι καθαρό και τα σκεύη τροφής, νερού και το δοχείο άμμου να απολυμαίνονται τακτικά.

Τι να κάνω για να μην μολυνθεί η γάτα μου;

Πρέπει να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν η επαφή με άλλες γάτες. Αν θέλετε να περιθάλψετε ένα αδέσποτο γατάκι καλό είναι να το απομονώσετε από τη γάτα σας, έτσι ώστε αν νοσεί από κάποιο λοιμώδες νόσημα να μην το μεταδώσει. Επίσης αν θέλετε να πάρετε καινούργιο γατάκι καλό είναι πρώτα να εξεταστεί από τον κτηνίατρο για να εξακριβωθεί αν είναι υγιές. Επίσης υπάρχει ένα σχετικά καινούργιο εμβόλιο με σκοπό να αποτραπεί η είσοδος του ιού στον οργανισμό της γάτας.

Ο άνθρωπος μολύνεται; ΟΧΙ

Ρουμελιώτη Καλλιόπη

Κτηνίατρος D.V.M.».

Διαβάστε επίσης:

Συγκεντρώνουν στοιχεία για να βρουν το είδος & τις περιοχές της Θεσσαλονίκης που χτύπησε ο ιός F.I.P. καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά αφανίζει γάτες

Βασική αιτία αύξησης των αδέσποτων είναι η μη στείρωση των ζώων

Μύθοι και αλήθειες για τη λεϊσμανίωση και το καλααζάρ

Τοξόπλασμα και κατοικίδια: Μύθοι και Πραγματικότητα

Οι γυναίκες που εγκυμονούν ΔΕΝ κινδυνεύουν από τις γάτες

Ο ύπνος με κατοικίδια στη βρεφική ηλικία μειώνει τον κίνδυνο άσθματος

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με την τοξοπλάσμωση

Η Αμερικανική Επιθεώρηση Παιδιατρικής «απαντάει» στις ανοησίες του διοικητή…

Ο ύπνος με κατοικίδια στη βρεφική ηλικία μειώνει τον κίνδυνο άσθματος

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

 1. John Ardmore

  λάθος: "μπορείτε να ελέγχεται κάθε καινούργιο γατάκι που αγοράζεται ή υιοθετείτε"

  σωστά: "μπορείτε να ελέγχετε κάθε καινούργιο γατάκι που αγοράζετε ή υιοθετείτε"

 2. Ποπη Σαπρανιδου

  \Υπηρχε τεστ που μπορουσε να γινει στα κτηνιατρεια κ εχει καταργηθει. Επισης υπηρχε εμβολιο που κι αυτο εχει καταργηθει παγκοσμια. Στην αθηνα υπηρχε επιδημια ΛΠ περιπου πριν 7 χρονια. Τωρα βρισκομαι στην Κω κ η αρωστια βρισκεται σε εξαρση χωρις να υπαρχει τροπος αντιμετωπησης

 3. Myrsini

  Πρέπει όμως να επισημανθεί το εξής:
  Όλες σχεδόν οι γάτες μας, το μέγιστο ποσοστό αδέσποτων γατών που έχουμε υιοθετήσει θα βγεί θετικό στο τεστ για "Fip" στις εξετάσεις αίματος. Αυτό ΔΕΝ σημαίνει οτι έχει ΚΑΝ Fip ούτε oti είναι φορέας του Fip. Στις εξετάσεις αίματος αυτό που αναφέρουν ως "Fip" είναι ουσιαστικά η συγκέντρωση του corona-ιού στο αίμα και ανεξάρτητα απο το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι, η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ αυτού που είναι ΤΥΧΑΙΑ (και σε οικόσιτες γάτες είναι 1/5000) εκδηλώνει τη νόσο της Λοιμώδης Περιτονίτιδας δηλαδή το Fip με τα χαρακτηριστικά συμπτώματα ξηρής, υγρής ή μικτής μορφής που αναφέρονται. Εφόσον η νόσος έχει εκδηλωθεί, είναι επικίνδυνη η επαφή με άλλη γάτα για τη μετάδοση. Είναι αναγκαίο να φροντίζεται σε κάποιο χώρο μόνη της ή με άλλο γατάκι που ΝΟΣΕΙ κι αυτό με Fip.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.