Στηρίξτε μας

Νομοσχέδιο για τα Ζώα: Aυταπάτες τέλος

24 Μαΐου 2021 22:46 | Επικαιρότητα
Νομοσχέδιο για τα Ζώα: Aυταπάτες τέλος

Της Φαίης Λιάρα*

Προτεραιότητα σε ένα νομοσχέδιο για τα ζώα θα έπρεπε να είναι τα ίδια τα ζώα και τα δικαιώματά τους και όχι οι έμποροι, οι εκτροφείς, το κέρδος από την εκμετάλλευση τους, ο ελιτισμός για τα ρατσάτα ζώα, οι άνθρωποι που έχουν ως «χόμπι» να τα σκοτώνουν. Πραγματικά είναι εξαιρετικά τραγικό να θέλουν οι κυνηγοί να έχουν άποψη για τα δικαιώματα των ζώων.

Όποιος έχει αυτό που λέμε ανθρωπιά, δεν έχει να σκεφτεί πολλά. Στέκεται ξεκάθαρα δίπλα στον ανίσχυρο, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση είναι τα ζώα. Τον τρόπο τον συζητάμε, αλλά όχι το ποιος έχει δίκιο. Το δίκιο είναι ΠΑΝΤΑ με τον ανίσχυρο.

Δεν θα παλεύουμε όλη μας την ζωή για τα αυτονόητα. Τα εκατομμύρια αδέσποτα εκεί έξω είναι υπαρκτά, σέρνουν το ταλαιπωρημένο σώμα τους σε μια ζωή μέσα στη μιζέρια, την πείνα, την αρρώστια, τη μοναξιά.

Δεν φύτρωσαν, γεννήθηκαν από ζώα με ιδιοκτήτες - αυτοί δεν είναι κηδεμόνες - που είτε τα εγκατέλειψαν, είτε υποτίθεται ότι βρήκαν να δώσουν τα παιδιά του σκυλιού και του γατιού τους δωρεάν ή με χρήματα συνήθως και αυτά με τη σειρά τους εγκαταλείφθηκαν από άλλους δήθεν φιλόζωους. Στη συνέχεια, αστείρωτα, αναπαράγονται στους δρόμους, ιδιαίτερα οι γάτες, με τραγικά υψηλούς ρυθμούς και τραγικές συνέπειες για τα ίδια.

Δεν θα συζητάμε τα αυτονόητα. Τα ζώα έχουν δικαιώματα. Τα κατοικίδια, για τα οποία μιλάει το νομοσχέδιο, ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ένα σπίτι. Δεν ανήκουν στους δρόμους, είτε είναι στην πόλη, είτε στο χωριό. Σπίτι δεν είναι η αλυσίδα στην αυλή, η ταράτσα και το μπαλκόνι και το κλουβί.

Τα ζώα δικαιούνται δημόσια δωρεάν περίθαλψη όπως δικαιούνται και οι άνθρωποι. Να υπάρχουν παντού δημοτικά κτηνιατρεία, νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό ώστε να μπορούν όλα τα ζωάκια, είτε τα λεγόμενα αδέσποτα, είτε τα λεγόμενα δεσποζόμενα - δεν μου αρέσει η λέξη - να στειρώνονται, να εμβολιάζονται, να κάνουν όποιο χειρουργείο και ό,τι άλλο χρειαστεί, δωρεάν.

Να απαγορευτεί κάθε είδους εκτροφή και αγοραπωλησία, να γίνουν ενημερωτικές καμπάνιες για τα οφέλη της στείρωσης, να ελεγχθεί το εμπόριο στο διαδίκτυο όπου υπάρχουν χιλιάδες αγγελίες πώλησης σκυλιών και γατιών σαν να πρόκειται για αντικείμενα, να δοθούν κίνητρα για να υιοθετεί ο κόσμος αδέσποτα.

Πάντα θα υπάρχουν νάρκισσοι που θα δίνουν χιλιάδες ευρώ για να αγοράσουν το ρατσάτο ζώο, όπως λέμε ακριβό αυτοκίνητο, ίσως από κάπου στο εξωτερικό. Πάντα θα υπάρχουν ατομιστές που θα βάζουν τα γούστα τους πάνω το κοινωνικό σύνολο, πάνω από τον ανίσχυρο και είτε θα γεμίζουν αδέσποτα την κοινωνία, είτε θα βάζουν το ζώο τους να γεννάει με την σιγουριά ότι έχει βρει σπίτι, αδιαφορώντας για τα εκατομμύρια αδέσποτα που ήδη υπάρχουν και περιμένουν.

Δεν περιμένουμε στον καπιταλισμό, όπου οι αξίες είναι το κέρδος, ο ατομισμός, όπου οι ισχυροί πλουτίζουν πατώντας πάνω στον ανίσχυρο, να είναι διαφορετικές οι αξίες της κοινωνίας απέναντι στα ζώα.

Οι αλλαγές στις κοινωνίες όμως έγιναν από τους λίγους που ξεπέρασαν τον εαυτό τους, το περιβάλλον τους, τις συνήθειες που αναπαράγονται ανά τους αιώνες. Ήδη πάρα πολλοί άνθρωποι υιοθετούν αδέσποτα, φροντίζουν τα αδέσποτα από το υστέρημα τους, στειρώνουν τα ζώα τους, δεν τρώνε ζώα, έχουν ευαισθητοποιηθεί και αυτό το οφείλουμε αποκλειστικά και μόνο στους αγώνες των φιλοζωικών σωματείων που ενημέρωσαν την κοινωνία, σε πείσμα όσων ισχυρίζονται ότι ο κόσμος μας δεν αλλάζει, ότι αυτός είναι ο άνθρωπος: Κακός. Ο άνθρωπος είναι το περιβάλλον του, μόνο που το περιβάλλον του το βρήκε έτοιμο και διαμορφωμένο και αποδεδειγμένα αυτό μπορεί να αλλάξει.

Η μόνη λύση αυτή τη στιγμή στο τεράστιο πρόβλημα των αδέσποτων είναι οι στειρώσεις ΟΛΩΝ των ζώων. Τέλος. Με στήριξη της πολιτείας ώστε να στειρωθούν όχι μόνο τα αδέσποτα αλλά και τα ζώα στα σπίτια. Είναι επίσης η απαγόρευση ΚΑΘΕ είδους πώλησης και εκτροφής. Δεν είναι δικαίωμα του καθένα να αποφασίζει τι θα κάνει, αν θα ψωνίζει ράτσες, αν θα ζευγαρώνει το ζώο του, όσο "νόμιμο'' και αν είναι αυτό. Είναι εγωιστική και αντικοινωνική συμπεριφορά. Δεν μπορούν διάφοροι ελευθεριακοί να θυμούνται την φύση μόνο όταν αφορά τις στειρώσεις των ζώων και να αγνοούν το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε. Θα το ξανασυζητήσουμε μαζί τους, όταν φτιάξουμε την ιδανική κοινωνία, για την οποία πρέπει να παλέψουν και αυτοί, όχι μόνο για ατομικά δικαιώματα.

Τα κυνοκομεία που προβλέπει το νομοσχέδιο με τις εταιρείες που θα εμφανιστούν να τα διαχειρίζονται είναι πανάκριβα και έχουν μόνο στόχο να εγκλωβίσουν τα ζώα, να γεμίζουν, να πεθαίνουν και να παίρνουν άλλα την σειρά τους. Με το κόστος κάθε κυνοκομείου, μπορούμε να κάνουμε πολλά δημοτικά κτηνιατρεία και νοσοκομεία.

Οι ΜΟΝΟΙ που νοιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια για τα ταλαιπωρημένα ζώα εκεί έξω, είναι οι φιλόζωοι. Οργανωμένοι σε σωματεία ή μόνοι τους στις γειτονιές. Που κάνουν δύο και τρεις δουλειές για να ταΐζουν, να στειρώνουν, να φροντίζουν τα εκατομμύρια ζώα στον δρόμο, που κάνουν το αυτοκίνητό τους ασθενοφόρο, το σπίτι τους νοσοκομείο γιατί το κράτος δεν προσφέρει τίποτα. Ό,τι έχουν κερδίσει τα ζώα το οφείλουν ΜΟΝΟ στους αγώνες τους. Δέκα χρόνια που παρακολουθώ τα ζητήματα των ζώων, δεν εμφανίστηκε ΠΟΤΕ κανένας κτηνίατρος, κανένας εκτροφέας να βγει μπροστά και να διεκδικήσει τα δικαιώματα τους. Αυτοί που τώρα κάτι ψελλίζουν και έχουν το θράσος να τσουβαλιάζουν τα φιλοζωικά σωματεία μαζί με τις ΜΚΟ που διαχειρίζονται το προσφυγικό. Που θέλουν λέει να μην είναι τα σωματεία και οι φιλόζωοι μέσα στην διαχείριση των αδέσποτων.

Εμένα η γνώμη μου είναι, και επειδή τα ζώα δεν μιλάνε την γλώσσα μας για να μας πούνε τι περνάνε, ότι χωρίς την ενεργό συμμετοχή των μοναδικών ανθρώπων που πραγματικά γνωρίζουν τα θέματα των αδέσποτων, που έχουν φτύσει αίμα για αυτά, που στάθηκαν δίπλα τους όταν όλοι θεωρούσαν αυτά τα ζητήματα παρακατιανά, δευτερεύοντα, ασήμαντα, η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη, ειδικά αν τα κλείσουν στα κυνοκομεία. Καμία απολύτως εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος, εκεί θα είμαστε να το ελέγχουμε, να το καταγγέλλουμε, να βοηθάμε τα αδέσποτα. Και έχεις και τους 2-3 γραφικούς που αντί να διεκδικούν για τα ζώα, βλέπουν αντίζηλους, ανταγωνιστές, αδέσποτα εργαζόμενα σε κέντρα κτηνοβασίας στη Γερμανία και άλλα εξευτελιστικά, για τους ίδιους πάντα.

Και τέλος, αρκετή ανοχή δείξαμε. Οι αστικές κυβερνήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, μας υπόσχονται, μας απογοητεύουν και εμείς ελπίζουμε ότι θα τους πείσουμε να βάλουν κάποτε την ζωή πάνω από το κέρδος. Νομίζω ότι ιστορία γνωρίζουμε όλοι λίγο πολύ, γνωρίζουμε πολύ καλά πώς κατακτήσαμε στο παρελθόν το οτιδήποτε. Το παραμικρό. Δεν ήταν ποτέ χωρίς αγώνα, αυταπάτες τέλος.

Για τα επιμέρους πάρα πολλά προβληματικά ζητήματα του νομοσχεδίου, μπορούμε να ενημερωθούμε στη σελίδα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Ενστάσεις και προτάσεις για το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς από την ΠΦΠΟ και την Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

*Η Φαίη Λιάρα είναι καθηγήτρια Γερμανικών

Διαβάστε επίσης:

Δεκάδες φιλοζωικοί φορείς ζητούν απ’ την κυβέρνηση να αλλάξει διατάξεις που θα χειροτερέψουν τη ζωή των ζώων αν γίνουν νόμος

Τι πρέπει να αλλάξει στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς - Ποιες οι προτάσεις Π.Φ.Π.Ο. & Ζ.Ο.Σ.Α.Σ.

Π.Φ.Π.Ο.: Ποιες αλλαγές για το καλό των ζώων πρέπει άμεσα να γίνουν στο νομοσχέδιο

Π.Φ.Π.Ο.: Πολλά πρέπει να αλλάξουν στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

Τα υπέρ και τα κατά του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς που τέθηκε σε διαβούλευση

Τηλεδιάσκεψη της Π.Φ.Π.Ο. με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Ο πρωθυπουργός αγαπά τα αδέσποτα αλλά επιτρέπει την εξαφάνιση των άγριων ζώων μέσα από την καταστροφή περιοχών NATURA

Νεοφιλελεύθερη αναλγησία και φιλοζωική πολιτική;

Για άλλη μια φορά κατά της προστασίας (μέσω της στείρωσης) των ζώων συντροφιάς ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος

Αντιδρούν βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τα ζώα συντροφιάς απ'το ΥΠ.Α.Α.Τ. στο Υπ. Εσωτερικών

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών για την ευζωία των ζώων συντροφιάς

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σωστή η υποχρεωτική στείρωση και των οικόσιτων ζώων συντροφιάς (βίντεο)

Τι παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο για το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Π.Φ.Π.Ο.: Μύθοι και αλήθειες για όσους εναντιώνονται στο αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς (βίντεο)

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Alex 78

    Άρθρο εν μέρει σοβαρό και σε αρκετά σημεία της πλάκας, από άτομο που 100% είναι βηγκαν, προσπαθεί δε να μας "πείσει" ότι μόνο εκείνη κατέχει την απόλυτη "αλήθεια", όλοι οι υπόλοιποι είμαστε τρελοί, επικίνδυνοι, άσχετοι, κτλ, κοκ.
    Επίσης στο θολωμένο μυαλό της μιλά για "αστικό Κράτος", "κακό καπιταλισμό", μόκο το Κεφάλαιο του Μαρξ και τα έργα του Μπακούνιν δεν μας διάβασε...
    Εν τω μεταξύ, αν βγεις εκτός Ελλάδας και πεις ότι είσαι κομμουνιστής, η σφαλιάρα θα πάει σύννεφο σε όλες τις χώρες του πλανήτη, ειδικά πρώην"Σιδηρούν Παραπέτασμα" (εξαιρούνται ακόμα κάτι"παράδεισοι" τύπου Βενεζουέλας και Βορείου Κορέας).
    Ότι να' ναι πραγματικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.