Στηρίξτε μας

Νέο κρούσμα λύσσας σε αλεπού στην Κορομηλιά Κιλκίς

1 Φεβρουαρίου 2013 17:58 | Επικαιρότητα
Νέο κρούσμα λύσσας σε αλεπού στην Κορομηλιά Κιλκίς

Το δωδέκατο κρούσμα λύσσας σε αλεπού στην Κορομηλιά του νομού Κιλκίς επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων (Office Interational des Epizooties). Μέχρι τώρα θυμίζουμε ότι έχουν νοσήσει 12 ζώα από την λύσσα 10 εκ των οποίων είναι αλεπούδες και 2 σκυλιά.

Από την Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώθηκε σήμερα το πρόγραμμα επιτήρησης λύσσας δηλαδή η σειρά μέτρων προς αποφυγή εξάπλωσης της.

Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αντιμετώπιση εστιών θετικών σε κρούσμα της εν λόγω ζωοανθρωπονόσσου «ώστε να αποδοθεί η ιδιαίτερη προσοχή όλων των κατοίκων του Δήμου Κιλκίς για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος επιτήρησης της λύσσας ειδικά εφέτος που όλη η υφήλιος κοιτάζει προς τη χώρα μας και συνίσταται η μη επιβάρυνση της τουριστικής οικονομίας από λάθος χειρισμούς:

1.Την τοποθέτηση ευδιάκριτων προειδοποιητικών πινακίδων με κατάλληλη σήμανση σε εμφανή σημεία στις οδούς εισόδου Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς

2.Την απαγόρευση μετακίνησης, ελεύθερης διακίνησης και αγοραπωλησίας ευπαθών ειδών ζώων στην περιοχή - εστία της λύσσας. Κατά παρέκκλιση, τα παραγωγικά ζώα θα μπορούν να μετακινηθούν μετά από κλινική εξέταση από κτηνίατρο της Κτηνιατρικής υπηρεσίας Π.Ε. Κιλκίς και χορήγησης βεβαίωσης μη εμφάνισης συμπτωμάτων λύσσας και ότι δεν υπάρχει ιστορικό επαφής με λυσσύποπτα ή θετικώς νοσούντα ζώα (αρ.πρωτ. 4057/108512/22.10.2012 έγγραφο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

3.Τη θανάτωση ευπαθών ζώων που δαγκώθηκαν ή ήρθαν σε άμεση επαφή με εκκρίσεις νοσούντα ζώου μετ' αποζημιώσεως των ιδιοκτητών.

4.Την απολύμανση του χώρου θανάτωσης ή θανάτου των νοσούντων ζώων και αποτέφρωση όλων των αντικειμένων που θα μπορούσαν να έχουν έρθει σε επαφή με αυτά τα ζώα.

5.Την ασφαλή διάθεση των κουφαριών ζώων σε εγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων.

6.Την εφαρμογή άρθρου 9 Συνθήκης της Βέρνης (Ν 1335/1983) για τη ρύθμιση υπερπληθυσμού των ειδών – στόχων της άγριας πανίδας και κυρίως της αλεπούς, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

7.Την απομάκρυνση της μολυσμένης κόπρου και στρώμνης.

8.Την ενίσχυση της επαγρύπνησης των κτηνιατρικών και δασικών υπηρεσιών στις παραμεθόριες περιοχές και την ενεργοποίηση των συνεργείων δίωξης.

9.Την επιβεβαίωση του αντιλυσσικού εμβολιασμού των ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων.

10.Την ενημέρωση των ιδιωτών κτηνιάτρων της περιοχής να κοινοποιούν άμεσα τις οικίες κτηνιατρικές αρχές για κάθε λυσσύποπτο ζώο κατά την άσκηση έργου των.

11.Την ενημέρωση των υπεύθυνων των Φιλοζωικών σωματείων.

12.Την ενημέρωση των εκπροσώπων των τοπικών κυνηγετικών οργάνων (Κ.Ο.ΜΑ.Θ.)

13.Την επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών για τον προληπτικό εμβολιασμό (προμήθεια εμβολίων και ορών)  κατά της λύσσας σε άτομα υψηλού κινδύνου ήτοι οι εργαζόμενοι κοντά σε ενδημικές περιοχές (κτηνίατροι, βοηθοί, υπάλληλοι καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δασικοί υπάλληλοι, σπηλαιολόγοι κτλ) που ασχολούνται με άγρια ζώα.

14.Τον προληπτικό εμβολιασμό όλων των δεσποζόμενων (με ευθύνη των ιδιοκτητών) και αδέσποτων (με ευθύνη των Δήμων) σκύλων και γατών άνω των 3ων μηνών.

15.Τον έλεγχο των μετακινήσεων των ζώων συντροφιάς.

16.Την αυστηρή διενέργεια ελέγχων των εισαγόμενων από τις γειτονικές χώρες σκύλων και γατών».

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας φάει εμβόλιο – δόλωμα κατά της λύσσας που προορίζεται για αλεπούδες

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Η λύσσα είναι το πρόβλημα, όχι τα αδέσποτα!

Ερωτήσεις βουλευτών για τη λύσσα και τη δαιμονοποίηση των αδέσποτων

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν κινδυνεύουν τ’ αδέσποτα όσο είμαι υπουργός Υγείας

Π.Φ.Π.Ο.: Κλίμα πανικού και μίσους για τ’ αδέσποτα με αφορμή τη λύσσα από τα Υπουργεία

Ξεκινούν την εναέρια ρίψη εμβολιασμένων δολωμάτων κατά της λύσσας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της λύσσας

Υπαρκτό πρόβλημα η λύσσα και είμαστε ουσιαστικά απροετοίμαστοι! (Βίντεο)

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. gianna katirtzoglou

    Υποτίθεται ότι μέσα στα πλαίσια πρόληψης/αντιμετώπισης,την Άνοιξη θα ξεκινήσουν και μαζικοί εμβολιασμοί των άγριων ζώων,για να δούμε...

    1. eleni

      Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας για να σας πει τι χαρτιά πρέπει να έχετε και τις εμβόλια πρέπει να έχουν γίνει ώστε να μετακινηθεί ένα ζώο εντός και εκτός Ελλάδας με αεροπλάνο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.