Στηρίξτε μας

Κατέβασε από το λεωφορείο τους ανήλικους επειδή είχαν μαζί τους ένα κουταβάκι

23 Ιουνίου 2015 16:03 | Επικαιρότητα
Κατέβασε από το λεωφορείο τους ανήλικους επειδή είχαν μαζί τους ένα κουταβάκι

Τα όσα εκτυλίχθηκαν μέσα στο αστικό λεωφορείο Α2 το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα – Βούλα στις 17 Ιουνίου περιέγραψε στο www.zoosos.gr μια εκ των επιβατών, η Μαρία Μπάστα, για να καταγγείλει την αλαζονεία των ανθρώπων, που θεωρούν ότι μόνο εκείνοι έχουν δικαιώματα.

Στην επιστολή της μας εξηγεί: «Στις 17 Ιουνίου στις 18:00 εκτυλίχθηκε το παρακάτω περιστατικό στο λεωφορείο Α2 που εκτελεί το δρομολόγιο Βούλα - Αθήνα και συγκεκριμένα στην στάση της Λεωφόρου Αμφιθέας. Το λεωφορείο ήταν γεμάτο και μια κυρία που επιβιβάζεται σε αυτό, εκνευρίστηκε καθώς κανείς δεν της παραχώρησε τη θέση του και γιατί στα καθίσματα κάθονταν κυρίως πιτσιρίκια τα οποία επέστρεφαν από τη θάλασσα.

Η κυρία κοιτάζει γύρω της και το μάτι της πέφτει σε ένα αγόρι γύρω περίπου 17 ετών το οποίο έχει αγκαλιά ένα κουταβάκι πολύ ήσυχο. Η κυρία αρχίζει να ωρύεται λέγοντας ότι είναι αλλεργική στα σκυλιά και πως μπορεί να πεθάνει επιτόπου εξαιτίας της παρουσίας του ζώου.

Ο οδηγός ακούγοντας την σταματάει το λεωφορείο, βλέπει το αγόρι με το κουτάβι και τον κατεβάζει επιτόπου από το όχημα γιατί λέει τα σκυλιά απαγορεύονται.

Το παιδί κατέβηκε με το σκυλάκι και μαζί κατέβηκαν και οι φίλοι του. Οι θέσεις άδειασαν, η κυρία κάθισε άνετα στη θέση και η ζωή συνεχίζεται. Το σκυλί ήταν μεν χωρίς καλάθι, αλλά ήταν πολύ ήσυχο. Το παιδί και οι φίλοι του ήταν μάλλον ανήλικοι.

Αυτά τα παιδιά θα επέστρεφαν ασφαλή με το ζωάκι στον προορισμό τους αν δεν είχαν χρήματα; Άραγε σε ποιο άλλο λεωφορείο θα τολμούσαν να μπουν μετά από αυτό το συμβάν για να πάνε σπίτι τους;

Να εφαρμόζεται ο νόμος, σίγουρα, αλλά ανάμεσα στην τσαντισμένη κυρία και σ’ ένα κουτάβι ποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη για ασφάλεια και προστασία;

Ο οδηγός εφάρμοσε το νόμο κατά γράμμα, αλλά πέταξε έξω από το λεωφορείο ανήλικους, ενώ ένα σωρό άλλοι ενήλικες και μη κόβουν βόλτες στα δημόσια μέσα μεταφοράς χωρίς εισιτήριο ανέγγιχτοι από τη δαγκάνα του νόμου, αν δεν τους πιάσει ελεγκτής. Άραγε αυτή την εφαρμογή του νόμου θέλουμε ως πολίτες αυτής της χώρας;» καταλήγει η κα Μπάστα στην επιστολή που μας έστειλε.

Ο νέος Κανονισμός Δικαιωμάτων Επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στο νέο Κανονισμό Δικαιωμάτων Επιβατών (Αριθμ. οικ. Α27733/2213) τακτικών και έκτακτων γραμμών με οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς (Λεωφορεία) και μέσα σταθερής τροχιάς (Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Μετρό και Τραμ) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β' 1181/19-06-2015 και υπογράφει αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμό Χρήστος Σπίρτζης  ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ για την ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΖΩΑ ισχύει ότι:

«- Η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς με οδικά μέσα και μέσα σταθερής τροχιάς επιτρέπεται, με ευθύνη του επιβάτη και κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου προσωπικού του μεταφορέα ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος/ συρμού και την ασφάλεια των επιβατών (με εξαίρεση τους σκύλους βοηθείας), εφόσον:

Είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, κλειστού τύπου διαστάσεων έως 70εκ. x 40εκ. x 50εκ. για την περίπτωση των τακτικών αστικών γραμμών ή σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, κλειστού τύπου διαστάσεων έως 50εκ. x 40εκ. x 35εκ. για την περίπτωση των υπεραστικών τακτικών καθώς και των έκτακτων γραμμών.

Συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχό τους.

Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου φέρει το ατομικό βιβλιάριο υγείας- διαβατήριο του ζώου.

• Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του ζώου βρίσκεται πλησίον αυτού και μεριμνούν για τη μη πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών.

• Τα τοποθετούν στους ελεύθερους χώρους των οχημάτων/ συρμών, εκτός των διαδρόμων, των σημείων εισόδου - εξόδου των επιβατών και επικύρωσης των εισιτηρίων ούτως ώστε να μη διακυβεύεται η ασφαλής μετακίνηση των υπόλοιπων επιβατών.

• Στην περίπτωση υπεραστικών και ενδοκοινοτικών τακτικών και έκτακτων μεταφορών πρέπει να μεταφέρονται υποχρεωτικά εντός του χώρου των επιβατών και πάντως σε καμία απολύτως περίπτωση στο χώρο αποσκευών (περιλαμβανομένης της περίπτωσης ζώων μέσα σε δέματα).

- Ειδικώς, οι σκύλοι βοηθείας, ήτοι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι οδηγοί τυφλών και σκύλοι βοηθοί ατόμων με αναπηρίες, καθώς και οι σκύλοι που βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης ως σκύλοι βοηθείας μεταφέρονται ως εξής:

• Χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

• Ο χρήστης ή εκπαιδευτής, κατά περίπτωση, του σκύλου βοηθείας φέρει και επιδεικνύει, όποτε του ζητείται από τους Ελεγκτές Κομίστρου ή τους ειδικά εξουσιοδοτημένους για το σκοπό αυτό υπαλλήλους, τα εκ του νόμου οριζόμενα παραστατικά που πιστοποιούν την επάρκεια εκπαίδευσης του ζώου (αν είναι εκπαιδευμένο ή τελεί υπό εκπαίδευση), την υγεία αυτού, όσο και ότι ο χρήστης ή εκπαιδευτής του σκύλου βοηθείας διαθέτει τη σχετική πιστοποίηση και αποδεικτικό χρήσης του ζώου.

• Στην περίπτωση χρήστη ή εκπαιδευτή που είναι πολίτης της Ε.Ε. ή πολίτης τρίτης χώρας, αλλά μένει στην Ελλάδα για βραχύ χρονικό διάστημα, τότε τα απαραίτητα πιστοποιητικά, όπως έχουν εκδοθεί από επίσημο φορέα ή υπηρεσία της χώρας προέλευσης, πρέπει να είναι μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα. Σε περίπτωση μακροπρόθεσμης παραμονής του χρήστη ή εκπαιδευτή στην Ελλάδα (π.χ. λόγοι εργασίας, μόνιμη παραμονή κ.λπ.), τα ως άνω πιστοποιητικά πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα από τις Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό (Πρεσβείες κ.λπ.), κατά τα οριζόμενα της ισχύουσας σχετικής νομοθεσίας.

• Ο χρήστης ή εκπαιδευτής, κατά περίπτωση, του σκύλου βοηθείας οφείλει όπως μεριμνά για τη διατήρηση της καθαριότητας του οχήματος/ συρμού και για την ανεμπόδιστη διέλευση και κίνηση των υπόλοιπων επιβατών εντός του οχήματος/ συρμού.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας, εφαρμογή έχουν οι γενικότερες διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί ευθύνης του κατόχου ζώου για ζημία που προκλήθηκε από αυτό σε τρίτον (άρθρο 924 ΑΚ)».

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Θετικός ο υπουργός Μεταφορών για τη διευκόλυνση στη μετακίνηση ζώων συντροφιάς με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ερώτηση στη Βουλή για αλλαγή του κανονισμού ώστε να επιτρέπεται η μεταφορά κατοικίδιων με Η.Σ.Α.Π., Μετρό, Τραμ χωρίς κλουβί

Νέα εγκύκλιος για τη μεταφορά κατοικίδιων στα Κ.Τ.Ε.Λ. και στα αστικά λεωφορεία

Οδηγός λεωφορείου σκότωσε και εγκατέλειψε σκύλο στο Μοσχάτο

Θεσσαλονίκη: Πέρασε πάνω από τον σκύλο με το λεωφορείο και δεν σταμάτησε

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

9 Σχόλια

 1. Αναστασία

  Το ότι τα παιδιά δεν είχαν σκευοφόρο για το κουτάβι, πιθανόν να οφείλετο στο ότι μόλις το είχαν βρεί στο δρόμο αδέσποτο και αποφάσισαν να το πάρουν στα σπίτια τους για να το βοηθήσουν. Επειδή το πνεύμα του νόμου για την μεταφορά των κατοικιδίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι η δημόσια ασφάλεια και υγεία, θα μπορούσε το ζωάκι να μπεί σε μία τσάντα μπάνιου για την λίγη ώρα αυτή της διαδρομής και να συνεχίσουν τα παιδιά το δρόμο τους, .
  Το χειρότερο είναι ότι τα παιδιά αυτά πήραν ως μήνυμα πως στην Ελλάδα αν αγαπάς τα ζώα ... μπλέκεις!

 2. Μαρία Σακελλαράκη

  ντροπή και άισχος....μπορούσαν να κάνουν μια παρατήρηση γιατί ήταν χωρίς τσάντα μεταφοράς....αλλά ο οδηγός δεν είχε ενημερωθεί ότι ο νόμος ΔΕΝ ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ????....αντί να κατευβάσει την τρελή..που ήταν όπως λέει και αλλεργική...να πάρει το επόμενο... άφησε τα παιδιά στο δρόμο??
  πως θα γύριζαν σπίτι???....είχαν άλλα λεφτά???εφόσον είχαν πληρώσει τα εισητήριά τους???
  Θέλω να πιστεύω ότι οι γονείς τους δεν θα το αφήσουν να περάσει έτσι αυτό

 3. ioanna

  Δεν ντράπηκε ο αλήτης να κατεβάσει τα παιδιά μέσα στο δρόμο να τα παρατήσει κ να φύγει; δεν του χρειάζεται μία μήνυση; ΛΙΟΝΤΑΡΙ ανέβασαν;

 4. Γιάννης

  Δηλαδή τώρα εφαρμόστηκε ο νόμος αλλά εσας σας τζούζει και χρησιμοποιείτε τη γελοία δικαιολογία, μα γιατί αφού και ο άλλος παρανομεί.. Αν δηλαδή κάποιος δεν έχει εισιτήριο και έχει το ζώο του σε κλουβί και ο οδηγός δεν τον αφήσει να μπει να φανταστώ ότι θα συμφωνήσετε.. Τόσο ζώα είστε που επιλέγετε εφαρμογή των νόμων όποτε γουστάρετε..

 5. Θάνος

  Δεν ήταν κυρία ήταν στρίγκλα.

  Μα γιατί από τους τόσους νόμους, εφαρμόζεται αυτός που είναι σε βάρος των ζώων;
  Τόσοι νόμοι ρε δεν σας ικανοποιούν; Τον νόμο εναντίον των ζώων πρέπει να εφαρμόζετε; Γιατί δεν τηρείτε τον νόμο για τις αποδείξεις; Γιατί δεν τηρείτε τον νόμο για το κάπνισμα; Και ένα σωρό άλλους;
  Φτου! γαμώτο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.