Στηρίξτε μας

Με περικοπές μισθού απειλούνται εργαζόμενοι που ταΐζουν αδέσποτα στο Νοσοκομείο Χανίων

12 Αυγούστου 2014 08:48 | Καταγγελίες
Με περικοπές μισθού απειλούνται εργαζόμενοι που ταΐζουν αδέσποτα στο Νοσοκομείο Χανίων

Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που ταΐζουν αδέσποτα στον περίβολο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Άγιος Γεώργιος» απειλούνται από την διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος με περικοπές μισθών καταγγέλλει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ». Σύμφωνα με τον σύλλογο το νοσοκομείο «Άγιος Γεώργιος» αποτελεί εδώ και χρόνια γνωστό σημείο εγκατάλειψης αθώων πλασμάτων που συχνά πυκνά δηλητηριάζονται μαζικά. Ο σύλλογος - όπως εξηγεί - είναι γνώστης του προβλήματος και έχει κάνει πολλές προσπάθειες ώστε να γίνουν μια σειρά δράσεων με σκοπό να περιοριστεί ο αριθμός των αδέσποτων στο χώρο του συγκεκριμένου νοσοκομείου και να σταματήσουν οι αθρόες εγκαταλείψεις.

Ο νόμος μπορεί να απαγορεύει τα αδέσποτα στον χώρο του νοσηλευτικού ιδρύματος όμως τα ζώα δεν ξέρουν να διαβάζουν, ούτε έχουν άποψη για το μέρος, στον οποίο τα εγκαταλείψουν οι ασυνείδητοι κάτοικοι της περιοχής. Η διοίκηση του νοσοκομείου για να δώσει λύση στο πρόβλημα ακολουθώντας την τακτική της κυβέρνησης, απειλεί με... περικοπές μισθού τους εργαζόμενους που δίνουν μια μπουκιά φαγητό και νερό στα ταλαιπωρημένα πλάσματα, που κάποιοι άλλοι - και όχι οι εργαζόμενοι - εγκαταλείπουν στον αύλειο χώρο του ιδρύματος.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» για ακόμη μια φορά, όπως επισημαίνει έστειλε επιστολή στους αρμόδιους προτείνοντας εφικτές λύσεις και μια σειρά δράσεων για τον περιορισμό των αδέσποτων και αναμένει την απάντηση εκ μέρους της διοίκησης του «Άγιος Γεώργιος».

Τι προτείνει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων στη διοίκηση του «Άγιος Γεώργιος»

Ως γνωστό είναι πολύ πιο εύκολο να κατηγορούμε τους άλλους από το να προσπαθούμε να βρούμε τη λύση. Στον αντίποδα αυτής της τακτικής η Αναστασία Μπομπολάκη πρόεδρο του συλλόγου τονίζει: «Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των κατοικίδιων ζώων στην πόλη μας είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Παρόλες τις προσπάθειες ενημέρωσης που καταβάλλει ο σύλλογός μας από την ημέρα ίδρυσής του, σε σχέση με τους τρόπους σταδιακής μείωσης του πληθυσμού των ζώων (γάτων και σκύλων), δηλαδή τον περιορισμό των κατοικίδιων κατά τις περιόδους αναπαραγωγής τους και/ή την στείρωση αυτών, οι συμπολίτες μας εξακολουθούν πεισματικά να αφήνουν τα ζώα τους να ζευγαρώνουν και κατά φυσικό επακόλουθο, να γεννούν ανεξέλεγκτα.

Οι ίδιοι βέβαια στη συνέχεια, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη της γέννας, οπότε, βρίσκουν την εύκολη και προσφιλή για τους νεοέλληνες λύση, να μεταθέτουν το πρόβλημα κάπου αλλού, εγκαταλείποντας τα κουτάβια και τα γατάκια σε κούτες σε διάφορα σημεία της πόλης.

Δυστυχώς, και το Νοσοκομείο Χανίων αποτελεί μία από τις εστίες εγκατάλειψης των νεογέννητων ζώων, με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού των ζώων που διαβιούν στην περιοχή και συνεπακόλουθα τα κρούσματα μαζικών δηλητηριάσεων, ακραία μορφή κακοποίησης η οποία δυστυχώς δεν τιμωρείται ποτέ.

Έχουμε επανειλημμένα προτείνει ότι, για να πάψει η ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη δεσποζόμενων ζώων στον χώρο του Νοσοκομείου, είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν τα εξής από την Διεύθυνση του Νοσοκομείου:

- Καλύτερη αστυνόμευση του χώρου του Νοσοκομείου, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες

- Τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης, στην είσοδο του Νοσοκομείου και γύρω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις, με αντίστοιχη σήμανση – προειδοποίηση ότι ο χώρος παρακολουθείται.

- Τοποθέτηση πινακίδων σε διάφορα σημεία του Νοσοκομείου ότι απαγορεύεται αυστηρά από τον Νόμο η εγκατάλειψη ζώων με ποινή φυλάκισης από 1 έως 5 έτη, χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000ευρώ και με διοικητικό πρόστιμο 300ευρώ ανά ζώο [Ν. 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 4235/2014 ].

- Ενημέρωση των εργαζομένων του Νοσοκομείου για τα παραπάνω, ώστε να καθίσταται σαφές ότι απαγορεύεται η εγκατάλειψη ζώων και ότι επιβάλλεται να καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα.

- Παράλληλα, να υποβληθεί αίτημα προς τον Δήμο Χανίων, να αναλάβει την στείρωση και των εμβολιασμό των ζώων που ήδη διαβιούν σε αυτό τον χώρο.

Παρόλο που οι ως άνω προτάσεις έχουν εδώ και καιρό συζητηθεί, η Διεύθυνση του Νοσοκομείου δεν έχει προβεί σε καμία πράξη, αντίθετα παρακολουθεί παθητικά τον αριθμό των εγκαταλειμμένων ζώων να αυξάνεται και στη συνέχεια να δηλητηριάζονται μαζικά, εκθέτοντας με τα δηλητήρια σε κίνδυνο και ανθρώπους, κάτι για το οποίο δεν έχετε λάβει επίσημα θέση.

Αντί όλων των ανωτέρω, πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι ως λύση στην ανευθυνότητα των συμπολιτών μας, προτάθηκε η μη σίτιση των ζώων που βρίσκονται στον χώρο του Νοσοκομείου!

Η ως άνω πρόταση, συνοδεύτηκε μάλιστα και από απειλή προς τους εργαζομένους του Νοσοκομείου, ότι όποιος βάζει νερό και ταΐζει τα ζώα, θα υποστεί μισθολογικές περικοπές.

Τη νομιμότητα της ως άνω “απειλής” ας την εξετάσει ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου. Εμείς στεκόμαστε στην ηθική αλλά και την πρακτική διάσταση του θέματος:

Έχετε προβληματιστεί για την συνέπεια της ως άνω απόφασής σας; Επιδιώκετε τα ζώα που διαβιούν στους χώρους του Νοσοκομείου να περιφέρονται πεινασμένα και εξαθλιωμένα; Αντί να επιβραβεύσετε τους ελάχιστους εθελοντές που τους παρέχουν τα ελάχιστα βασικά, δηλαδή λίγη τροφή και νερό, εσείς τους αποθαρρύνετε;

Με σκοπό ποιο; Να πεθάνουν τα ζώα από την πείνα; Να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή της πόλης προς αναζήτηση τροφής; Προσπαθείτε δηλαδή κι εσείς να μεταφέρετε αλλού το πρόβλημα; Γνωρίζετε άραγε κάποια περιοχή της πόλης όπου θα μπορούσαν να μεταφερθούν αυτά τα ζώα χωρίς να δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που αντιμετωπίζετε στο Νοσοκομείο;

Ο νόμος 4039/2012 σοφά απαγορεύει την επαναφορά αδέσποτων ζώων σε περιοχές όπως τα Νοσοκομεία. Ο ίδιος νόμος όμως επίσης σοφά απαγορεύει την εγκατάλειψη ζώων και επιβάλει την στείρωση των δεσποζόμενων ζώων όταν δεν είναι ο κηδεμόνας του ζώου σε θέση να διαθέσει τα κουτάβια του και τα γατιά του. Δυστυχώς, ο νόμος αυτός, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 4235/2014, παραμένει σε πολλά σημεία ανεφάρμοστος, λόγω έλλειψης της παιδείας και ενημέρωσης των πολιτών.

Η εκπαίδευση των πολιτών είναι σαφώς ευθύνη της πολιτείας, μπορούμε όμως όλοι να βοηθήσουμε, εκπαιδεύοντας ο καθένας τον περίγυρό του, την οικογένειά του, τους φίλους του, τους εργαζομένους του.

Θέτουμε υπόψη σας στο σημείο αυτό και την με αριθμό 1/2013 εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία, «η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα είναι μέσα στο πνεύμα σεβασμού κάθε έμβιας ύπαρξης για δικαίωμα στη ζωή».

Η παροχή τροφής και νερού σε πλάσματα τα οποία άλλοι ανεύθυνα έχουν εγκαταλείψει, αποτελεί ηθική υποχρέωση όλων μας, γι' αυτό και κρίνουμε απαράδεκτη την στάση σας απέναντι στους εργαζομένους που έχουν την ανώτερη ηθική υπόσταση να σκέφτονται πάνω και πέρα από τον εαυτό τους. Αυτό θα περίμενε κανείς από όλους όσοι εργάζονται σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Μήπως δεν γνωρίζετε άραγε τις ευεργετικές συνέπειες της συνύπαρξης των ζώων με ανθρώπους που πάσχουν από σωματικές ή ψυχικές ασθένειες;

Σας παροτρύνουμε να συμβάλλετε στην αρμονική συνύπαρξη των ζώων με τον άνθρωπο, ακολουθώντας τις ως άνω προτάσεις μας, οι οποίες θα βοηθήσουν άμεσα και στον περιορισμό των εγκαταλείψεων ζώων στους χώρους του Νοσοκομείου.

Το δηλητήριο είναι σαφώς πιο εύκολο, άνθρωποι όμως όπως εσείς, που είστε γιατροί, έχετε γαλουχηθεί στην επίμονη και επίπονη προσπάθεια για την ευζωία του ασθενή, όχι για την ευκολία του θεράποντος ιατρού. Αυτό είναι που θαυμάζουμε όλοι στο λειτούργημά σας, και αυτό ζητάμε να κάνετε και στην αντιμετώπιση του προβλήματος για το οποίο μόνο τα ζώα δεν φέρουν ευθύνη» καταλήγει η κα Μπομπολάκη.

Διαβάστε επίσης:

Τι απαντάει το Νοσοκομείο Χανίων για τις καταγγελίες σχετικά με εκείνους φροντίζουν αδέσποτα εκεί

Τοποθέτησε πινακίδες για την μη εγκατάλειψη ζώων το Νοσοκομείο Χανίων

Η εγκατάλειψη ζώων είναι ποινικό αδίκημα!

Το σκυλί «έδειξε» ποιος το είχε εγκαταλείψει στο Νοσοκομείο Χανίων

Βρήκε τον σκύλο κρεμασμένο μέσα σε φρεάτιο στη Σούδα Χανίων

Βρήκαν δύο σκυλιά νεκρά πνιγμένα σε γούρνα στην Αγία Κυριακή Χανίων

Δεν τα κατάφερε ο σκύλος που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και βρέθηκε πεταμένος στον δρόμο στα Κεραμειά Χανίων

Βρήκαν τον άνδρα που εγκατάλειψε τα 6 κουτάβια του στην Χρυσή Ακτή Χανίων και τον κατήγγειλαν στην Αστυνομία

Βρήκαν εγκαταλελειμμένη την σκυλίτσα με τον τεράστιο όγκο στην κοιλιά στον Γαλατά Χανίων

Σκότωσε σκόπιμα τον σκύλο που ήταν στο πεζοδρόμιο με το αυτοκίνητο του στο Πάνω Δαράτσο Χανίων

Κατήγγειλε τον ηλικιωμένο που προσπάθησε να πετάξει κουτάβια στις Βρύσες Χανίων

Χανιά: Κρέμασε τρία αρνιά για να εκδικηθεί τον γείτονα του

Χανιά: Αλυσόδεσε νέα θύματα ο βασανιστής των σκυλιών

Χανιά: Ενημέρωσαν και το BBC για την εξόντωση των 30 σκυλιών της Βρετανίδας (βίντεο)

Χανιά: Οι Σουηδοί τουρίστες νοιάστηκαν για τα γατάκια

Χανιά: Συστηματική η εξόντωση των αδέσποτων ζώων

Χανιά: Έφριξαν οι τουρίστες βλέποντας τα κουτάβια να χαροπαλεύουν!

Χανιά: Δηλητηριάζουν τ’ αδέσποτα και ξεφτιλιζόμαστε στους τουρίστες!

Χανιά: Συνελήφθη επειδή κατήγγειλε εκείνον που κακοποιεί τα σκυλιά του!

Χανιά: Αφού τον συνέλαβαν αναγκάστηκε να δεχτεί την εγχείριση!

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

 1. ioannis

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  7η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
  ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
  «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»

  Χανιά: 13-8-2014
  Αριθμ. Πρωτ.: …15380.………….

  Γραφείο: Αν.Διοικητή
  Ταχ.Δ/νση: Μουρνιές Τ.Κ.73300
  Πληροφορίες:
  Τηλέφωνο: 28210-22347
  FAX: 28210-90299

  ΠΡΟΣ
  ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΝΙΩΝ
  « Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ»
  κα ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΥΣΣΙΝΟΥ- ΜΠΟΜΠΟΛΑΚΗ – ΠΡΟΕΔΡΟ

  ΚΟΙΝΟΠ.: 1) ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
  2) ΜΜΕ

  ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε επιστολή για την ύπαρξη αδέσποτων ζώων στο Νοσοκομείο.»

  Σχ. Η αρ. ΦΧΣ 395/11-08-2014 επιστολή σας.

  Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό, θα θέλαμε σας ενημερώνουμε ότι το πρόβλημα με την ύπαρξη αδέσποτων ζώων, (σκύλοι και γάτες), στο χώρο του Νοσοκομείου, έχει αρχίσει να εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών, των συνοδών και των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας.
  Η ύπαρξη ζώων στους εσωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου έχει γίνει εντονότερη το τελευταίο διάστημα, ακόμα και σε μέρη όπως τα χειρουργεία και η κουζίνα.
  Οι μη ελεγχόμενοι σωροί από τροφές, αποφάγια και κονσέρβες άδειες σε διάφορους εξωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου, αποσυντίθενται και δημιουργούν εστίες μόλυνσης, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που εναποτίθενται στα ίδια και στα ίδια σημεία, και δεν καταναλώνονται από τα ζώα, λόγω κορεσμού.
  Αναφέρω δε, ότι τα φαινόμενα επίθεσης σε ανθρώπους κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες, και ειδικά σε αναβάτες δίτροχων οχημάτων, είναι καθημερινά , προκαλούν φόβο ακόμα και δαγκώματα σε αυτούς, δημιουργούν δε κίνδυνο ατυχήματος από πτώση.
  Υπόλογοι όλων των ανωτέρω είμαστε εμείς.
  Ο Ν. 4039/2012 απαγορεύει την επαναφορά των ζώων μετά την στείρωση στα Νοσοκομεία, και θεωρεί εκ νέου εγκατάλειψη την επιστροφή των ζώων στον ίδιο χώρο, κάτι που κατά το νόμο επιφέρει κυρώσεις στο άτομο το οποίο προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες.
  Σας ενημερώνω ότι αυτό γίνεται συστηματικά, δηλαδή το άτομο που τα πάει για στείρωση τα επαναφέρει στο Νοσοκομείο. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν δύναται να συνεχιστεί.(Σε αυτό το σημείο έγινε επισήμανση για τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος και όχι στέρηση μισθού.)
  Επίσης, ουδέποτε ειπώθηκε κάτι σχετικά με απάνθρωπες ενέργειες κατά των ζώων και ειδικά για δηλητηριάσεις. Λόγια μονόπλευρα σίγουρα παραφράζονται, ή μεταφέρονται κατά το δοκούν. Ποτέ, κανείς δικαστής δεν απεφάνθη, χωρίς να ακούσει και τις δύο πλευρές. Όσο για την τοποθέτηση πινακίδων που απαγορεύουν την εγκατάλειψη ζώων, έχουμε προχωρήσει στην παραγγελία αυτών, και αναμένεται να τοποθετηθούν σύντομα.
  Μέσα σε όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το πιο βασικό.
  Το Νοσοκομείο είναι χώρος Υγείας και απαγορεύεται η ύπαρξη ζώων εντός των χώρων που ορίζει το Νοσοκομείο.
  Στο Ν. 4235/2014 άρθρο 46 παράγραφος 10 αναφέρεται ότι, δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής (κάτι το οποίο εδώ δεν ισχύει. Συνεχίζει παρακάτω, ότι δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με Νοσοκομεία, Σχολεία και λοιπά. Ο κανονισμός δε του Νοσοκομείου, αναφέρει ότι απαγορεύεται η χρήση υπολειμμάτων τροφής που προέρχεται από σίτιση ασθενών, σε ζώα, όπως άλλωστε ορίζεται και στο αρ. 11 του Ν. 4039/2012. Αντίθετα όμως με τα παραπάνω, ορισμένοι, ανοίγουν τους κάδους απορριμμάτων και εναποθέτουν τις σακούλες στο οδόστρωμα κάνοντας τομές σε αυτές, με αποτέλεσμα τα ζώα να σκορπάνε τα, ίσως μολυσμένα, υπολείμματα τροφών σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου, κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη για την Δημόσια Υγεία.
  Να είστε σίγουροι ότι το αρμόδιο τμήμα έχει ενημερώσει αρκετές φορές τον Δήμο Χανίων, σχετικά, αλλά ούτε απάντηση πήραμε, ούτε καμία άλλη ενέργεια εκ μέρους τους πραγματοποιήθηκε.
  Όσο για την αναφορά που κάνετε στην επιστολή σας σχετικά με ζώα τα οποία δηλητηριάζονται μαζικά, από ότι έχω ενημερωθεί, ουδέποτε έχει γίνει κάτι τέτοιο εντός του χώρου του Νοσοκομείου μας.
  Τέλος, σας γνωρίζω ότι είμαστε στη διάθεση σας για όποια περαιτέρω ενημέρωση χρειαστείτε αλλά και πρόθυμοι για όποια βοήθεια μας ζητήσετε, όπως και ζητώ την συμμετοχή σας στην άμεση απομάκρυνση των ζώων, συμβουλευτικά και ενεργά.

  ,

  Με Εκτίμηση

  Ο Αν. Διοικητής του Γ.Ν.Χ.

  ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 2. Πάνος Καφφές

  Για την ουσία του θέματος που είναι η εγκατάλειψη των ζώων και το θέμα των αδέσποτων οι θέσεις του φιλοζωϊκού Χανίων με καλύπτουν απόλυτα.
  Για το θέμα της περικοπής των μισθών..... ως εργαζόμενος που έχω υποστεί μειωση της τάξεως του 35%, έχω να πω στην διοίκηση του νοσοκομείου, ότι πέραν απο το προφανώς μη νόμιμον (καθώς δεν γνωρίζω κάποια τέτοια διάταξη για μείωση μισθού λόγω ταϊσματος αδέσποτων)η πρόθεση αυτή αφ'ενός ξεπερνάει πλέον τα όρια της γελοιότητας, αφ' ετέρου ενστερνίζεται μια δικτατορική μέθοδο τύπου Μερκελ. Προφανώς με τον τρόπο που χαρακτηρίζονται οι Ελληνικές κυβερνήσεις απο το 2009 και μετά..... και θα χαρακτηριστούν και απο τον ιστορικό του μέλλοντος...., χαρακτηρίζω με πλήρη συνείδηση και την διοίκηση του εν λόγω νοσοκομείου! Η Μέρκελ θα τρίβει τα χέρια της. Γιατί δεν πάει η διοίκηση του νοσοκομείου να της το προτείνει. "Ωραία" ιδέα!!! Σίγουρα θα υπάρξει "κέρδος" αφού χιλιάδες Έλληνες φιλόζωοι που ταϊζουν αδέσποτα θα υποστούν μείωση των μισθών τους....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.