Στηρίξτε μας

Κυνηγοί ζητούν τη λήψη μέτρων μόνο όταν οι αρκούδες επιτίθενται σε ανθρώπους!

14 Αυγούστου 2014 11:59 | Επικαιρότητα
Κυνηγοί ζητούν τη λήψη μέτρων μόνο όταν οι αρκούδες επιτίθενται σε ανθρώπους!

Στα συνεχή περιστατικά επιθέσεων αρκούδων σε ανθρώπους αναφέρεται με ανακοίνωση της η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ’ Κ.Ο.ΜΑ.Θ.) η οποία ζητάει την ενεργοποίηση της πολιτείας και της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για τη λήψη μέτρων και διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές.

Η ΣΤ’ Κ.Ο.ΜΑ.Θ. τονίζει ότι σύμφωνα με τις αναφορές των ομοσπονδιακών θηροφυλάκων της «τον τελευταίο μόνο μήνα έγιναν οι εξής επιθέσεις αρκούδας σε άνθρωπο:

-          Στις 5/8 στους Λικνάδες Τσοτυλίου Κοζάνης αρκούδα όρμησέ στον κτηνοτρόφο, τον δάγκωσε στον μηρό και στην πλάτη και τον έσυρε στο έδαφος. Τον κτηνοτρόφο έσωσαν τα ποιμενικά σκυλιά του. Από το Κ.Υ. Τσοτυλίου μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου και νοσηλεύεται.

-          Στις 30/7/2014 πάλι στις Λικνάδες Τσοτυλίου Κοζάνης (μια εβδομάδα πριν το περιστατικό με τον νοσηλευόμενο κτηνοτρόφο), μία αρκούδα (πιθανόν η ίδια) επιτέθηκε στα κτηνοτροφικά ζώα και έφαγε ένα κριάρι.

-          Στις 12/7/2014 στην Αχλαδιά Τσοτυλίου Κοζάνης μία αρκούδα επιτέθηκε σε κοπάδι πρόβατα, σκότωσε 7 πρόβατα και 1 σκυλί, έριξε κάτω τον κτηνοτρόφο, τον οποίον έσωσαν τα υπόλοιπα σκυλιά του.

-          Στις αρχές Ιουλίου 2014 στη Δαμασκηνιά Τσοτυλίου, αρκούδα επιτέθηκε σε ποιμενικό σκυλί και ο κτηνοτρόφος την έδιωξε πετώντας της μια πέτρα στο στήθος.

Αντίστοιχα περιστατικά συνέβησαν και στο Νομό Φλώρινας.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης ζητά την άμεση ενεργοποίηση της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης, όπως αυτή συγκροτήθηκε για την περιοχή Τσοτυλίου με την απόφαση 33802/1303/6-8-2014 της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας.

Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή αυτή συγκροτήθηκε σε εφαρμογή της Κ.Υ.Α. 104180/433/5-2-2014 για την λήψη μέτρων και διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές. Καλεί επίσης τους ανθρώπους της υπαίθρου (κτηνοτρόφους, κυνηγούς, περιπατητές και κατοίκους) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε κάθε περίπτωση να επικοινωνούν με την τοπική Δασική Υπηρεσία ή τον Κυνηγετικό Σύλλογο ή την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (τηλ. 2310477128, 2310477128, e-mail: [email protected])».

Οι άνθρωποι θανάσιμος κίνδυνος για τις αρκούδες

Εμείς από την σειρά μας έχουμε να επισημάνουμε ότι και η Πολιτεία οφείλει να παίρνει μέτρα για την προστασία των άγριων ζώων αλλά και να αποζημιώνει τους κτηνοτρόφους και του γεωργούς για τις απώλειες αυτά προκαλούν. Αναρωτιόμαστε όμως πότε ήταν η τελευταία φορά που η ΣΤ’ Κ.Ο.ΜΑ.Θ. εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας τους ανθρώπους που εξοντώνουν συστηματικά τις αρκούδες, αν και θανάτωση τους απαγορεύεται αφού είναι είδος υπό προστασία και δυστυχώς υπό εξαφάνιση.

Θυμίζουμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αρκούδες επί ελληνικού εδάφους είναι ο άνθρωπος και από την πλευρά των εκπροσώπων των κυνηγών δεν βλέπουμε καμιά ουσιαστική δράση ή σοβαρή καταγγελία για το θέμα.

Οι αρκούδες όπως και άλλα είδη άγριων ζώων πλησιάζουν σε κατοικημένες περιοχές, στάνες, χωράφια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να τραφούν. Αυτό συμβαίνει γιατί ο άνθρωπος με της πάσης φύσεως δραστηριότητες του έχει επεκταθεί παντού και έχει περιορίσει τον ζωτικό χώρο γι’ αυτά τα μεγάλα θηλαστικά.

Οι άνθρωποι λοιπόν αντί να περιφράττουν αποτελεσματικά τα μαντριά τους, τα μελίσσια τους κ.ο.κ. (αφού υπάρχουν και επιδοτήσεις για τοποθέτηση ηλεκτροφόρων καλωδίων) προκειμένου να μην ξοδέψουν χρήματα προτιμούν να πυροβολούν, να δηλητηριάζουν με φόλες ή να τοποθετούν θανάσιμες παγίδες για τις αρκούδες οπουδήποτε.

Φωτογραφία: Αρκούδα νεκρή στη Φλώρινα τον Μάιο του 2012.

Διαβάστε επίσης:

Δύο αρκούδες πυροβολήμενες στη Φλώρινα

Εκτέλεσαν άλλη μια αρκούδα στο Βροντερό Φλώρινας

Άλλη μια αρκούδα νεκρή σε τροχαίο στην Εγνατία Οδό

20 ετών η αρκούδα που πυροβόλησαν στα Τρίκαλα

Τρίκαλα: Εκτέλεσε την αρκούδα πυροβολώντας την στο κεφάλι

Πολυάνεμος Καστοριάς: Σκότωσαν και την αρκούδα και το αρκουδάκι της!

Σκοτώθηκε αρκούδα αφού χτυπήθηκε από δύο Ι.Χ. στην Εγνατία Οδό

Καστοριά: Σκότωσαν και ακρωτηρίασαν αρκούδα! Κράτησαν για λάφυρα τα μέλη του ζώου!

Καστοριά: Άλλη μια ακρωτηριασμένη αρκούδα! Σε τι χώρα ζούμε τελικά;

Τρίκαλα: Αρκούδα πιάστηκε σε συρμάτινη θηλιά

Και αρκούδα νεκρή από φόλα στους Ψαράδες Πρεσπών!

Σκότωσαν την αρκούδα που φώλιαζε στο Τσοτύλι! (Βίντεο)

Κοζάνη: Άλλη μια αρκούδα παγιδεύτηκε σε θηλιά!

Πολυάνεμος Καστοριάς: Το αρκουδάκι πέθανε αγκαλιάζοντας τη νεκρή από τα σκάγια μάνα του!

Περίβλεπτος Ιωαννίνων: Αρκούδα παγιδευμένη σε συρμάτινη θηλιά επί πέντε μέρες! (Βίντεο)

«Ξεσπίτωσαν» την αρκούδα από το Τσοτύλι Κοζάνης για να τη γλυτώσουν από τους ανθρώπους… (βίντεο)

Καστοριά: Ο αντιπεριφερειάρχης ζητά τη θανάτωση αρκούδας!

 

 

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

 1. Νίκος

  Η μεγαλύτερη απειλή για αυτά τα άγρια ζώα είναι τα τρωκτικά των "φιλοζωικών" που ξεκοκαλίζουν τα κονδύλια για την προστασία της άγριας ζωής αφήνοντας ψίχουλα για την προστασία τους.

 2. Θάνος

  Αλλιώς τι κυνηγοί θα ήταν.
  Αυτοί θα ήθελαν τις μισές να τις σκοτώσουν και τις άλλες μισές να τις πάρουν αιχμάλωτες… τρώνε τα λυσακά τους με τον αρκτούρο…

 3. Chris Taklis

  Το έχουν ξεφτιλίσει πια οι κυνηγοί.

  Βεβαίως και δεν πρόκειται να πουν τίποτα για τους σκοτωμούς των αρκούδων και των λύκων γιατί η κύρια τροφή τους μειώνεται και αυτή η μείωση οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας των κυνηγών. Οπότε δεν πρόκειται να πουν κουβέντα γιατί τους συμφέρει ώστε να συνεχίζουν να σκοτώνουν άγρια ζώα.

  Άμα δει κανείς θα δει ότι οι λαθροθήρες είναι συνήθως κυνηγοί (που οι περισσότεροι έχουν και κυνηγετική άδεια), αλλά προτιμούν να παραβιάζουν συστηματικά τον νόμο.

  Και γιατί κανένας δεν μπορεί ποτέ να βρει ποιος πυροβόλησε αρκούδα? τόσο δύσκολο είναι να κάνουν βαλλιστικό έλεγχο στους κατέχοντες όπλων της εκάστοτε περιοχής? Εάν και πια δεν ξέρουν καν ποιος κατέχει κυνηγετικό όπλο διότι πολλοί τα πήραν από τους πατεράδες και τους παππούδες τους.

  Ωστόσο η γελοία προπαγάνδα που παίζεται τον τελευταίο καιρό από τους κυνηγούς είναι άκρως επικίνδυνη. Και όποιος τολμάει να πει κουβέντα εναντίον τους τους σέρνουν στα δικαστήρια... Αυτοί είναι οι δολοφόνοι (κυνηγοί ήθελα να πω) που βρίσκονται ανάμεσα μας. Και κάποτε αυτό το κυνηγετικό λόμπυ αηδίας πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.