Στηρίξτε μας

Κοζάνη: Άλλη μια αρκούδα παγιδεύτηκε σε θηλιά!

8 Ιουνίου 2012 14:47 | Καταγγελίες
Κοζάνη: Άλλη μια αρκούδα παγιδεύτηκε σε θηλιά!

Απελευθερώθηκε από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Ευτυχές τέλος είχε το μαρτύριο μιας αρκούδας, που βρέθηκε πιασμένη από το πόδι σε συρμάτινη θηλιά, (παράνομη παγίδα) που είχε τοποθετηθεί προφανώς για την παγίδευση ζώου στις παρυφές του όρους Βούρινος στην Κοζάνη χθες. Το ζώο στάθηκε... τυχερό καθώς το εντόπισε ο ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβάλλοντος κτηνοτρόφος Αριστείδη Καλογερίδη, ο οποίος και ενημέρωσε αμέσως τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ.

ArkoudaKozaniPodiSyrmatiniThiliaΗ Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μετέβη στην περιοχή και έστησε επιχείρηση απελευθέρωσης του ζώου σε συνεργασία με την επίκουρη καθηγήτρια Κτηνιατρικής σχολής του Α.Π.Θ., Νατάσα Κομνηνού και τον κτηνίατρο, Νίκο Πατσινακίδη.

Αφού πρώτα αναισθητοποίησαν την αρκούδα, την απεγκλώβισαν με προσοχή και στη συνέχεια την απελευθέρωσαν στην περιοχή όπου βρέθηκε, αφού πρώτα της τοποθετήθηκε ειδικό κολάρο-πομπός για την παρακολούθησή της.

Έτσι πλέον η ανώνυμη, μέχρι χθες, αρκούδα απέκτησε... ταυτότητα. Είναι ο αρσενικός Αριστείδης ηλικίας 5 ετών και βάρους 150 κιλών περίπου, που πήρε το όνομά του από τον κτηνοτρόφο, που επί της ουσίας τον έσωσε. Ο Αριστείδης στάθηκε ιδιαίτερα τυχερός καθώς η παγίδα θα μπορούσε, να τον τραυματίσει σοβαρά και φυσικά να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υπενθυμίζει, ότι για παρόμοια περιστατικά παγίδευσης άγριων ζώων μπορείτε να απευθύνεστε στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης στο τηλέφωνο 6957834668.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχοντας έγκαιρα διαγνώσει το πρόβλημα της προσέγγισης αρκούδων στην ευρύτερη περιοχή του Βούρινου, είχε πραγματοποιήσει πριν από μερικές εβδομάδες επισκέψεις ενημέρωσης των κτηνοτρόφων για τα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης.

Τέλος, στις περιπτώσεις συνεχούς προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ προκρίνει συγκεκριμένα μέτρα με συνέργεια των αρμόδιων φορέων και των τοπικών κοινωνιών.

Η κατά το δυνατόν φυσική απομάκρυνση των αρκούδων και η εξάλειψη των αιτιών προσέγγισης των αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές είναι η ενδεδειγμένη πολιτική για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Επίσης τα νέα δεδομένα, που έχουν διαμορφωθεί, δηλαδή νέοι οδικοί άξονες, αυξανόμενα ατυχήματα με άγρια ζώα, επανεμφάνιση αρκούδων σε νέες περιοχές, κ.ο.κ., καθιστούν επιτακτική την αναθεώρηση του Σχεδίου Δράσης για την Καφέ Αρκούδα και τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής, κοινά αποδεκτής στρατηγικής για την αρμονική συμβίωση αρκούδας και ανθρώπου.

Διαβάστε επίσης:

Μεταφέρθηκε στο Βίτσι η αρκούδα απ’ την Καστοριά

Καστοριά: Επιχείρηση απομάκρυνσης αρκούδας από τον Προφήτη Ηλία

Απομάκρυναν και φέτος την αρκούδα από το Τσοτύλι Κοζάνης

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.