Στηρίξτε μας

Κατήγγειλε το παστούρωμα των ζώων στη Πάρο και οι αρμόδιοι προσπαθούσαν να την αποτρέψουν! (Βίντεο)

20 Σεπτεμβρίου 2019 22:08 | Καταγγελίες
Κατήγγειλε το παστούρωμα των ζώων στη Πάρο και οι αρμόδιοι προσπαθούσαν να την αποτρέψουν! (Βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου και στο www.zoosos.gr έστειλε στις 20 Αυγούστου επιστολή εργαζόμενη στο νησί της Πάρου για να καταγγείλει και την αδιαφορία της Αστυνομίας για περιστατικά κακοποίησης ζώων με παστούρα αλλά και γιατί ο αρμόδιος δημόσιος κτηνίατρος χαρακτηρίζει το γεγονός «αναγκαίο κακό».

Κατσίκες με δεμένα τα πόδια κοντά στην παραλία του Λολαντώνη...

 

Στην επιστολή η αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει τα εξής: «Ονομάζομαι Ν. Ν., με αριθμό δελτίου ταυτότητας … και εργάζομαι στο νησί της Πάρου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εδώ διαπίστωσα ότι παστουρωμένα ζώα υπάρχουν παντού στο νησί της Πάρου και στο τέλος της επιστολής μου παραθέτω αναλυτικά στοιχεία για όλες τις περιοχές όπου έχω εντοπίσει και φωτογραφίσει (μέχρι στιγμής) παστουρωμένα ζώα (αγελάδες, κατσίκες, πρόβατα).

Καθώς το παστούρωμα είναι ξεκάθαρη μορφή κακοποίησης – υπάρχουν εκατοντάδες δημοσιεύματα και γνωματεύσεις καθηγητών κτηνιατρικής για το τι προκαλεί στα ζώα – πήγα στο Α.Τ. Πάρου για να το καταγγείλω την κακοποίηση βάσει και του νόμου 4039/2012 (το άρθρο 1 αποδεικνύει ότι αφορά όλα τα είδη ζώων και δεν υπάρχει εξαίρεση για τα παραγωγικά ή για τις Κυκλάδες όπως κάποιοι ισχυρίζονται) και της εγκυκλίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων για το παστούρωμα που εκδόθηκε 14-5-2018 και μπορείτε να τη δείτε εδώ: https://www.zoosos.gr/wp-content/uploads/2018/08/DiatagiELASCykladesPastouroma.pdf

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν ουσιαστικά με κάθε τρόπο να με αποτρέψουν, το ίδιο δυστυχώς και ο νομοκτηνίατρος.

Στον δρόμο από Λευκές προς Παροικιά 200 μέτρα πριν την πινακίδα Κώστος, στα δεξιά.

 

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 9 Αυγούστου και ώρα 6 το απόγευμα, πήγα στο Α.Τ. Πάρου έχοντας δει δύο περιστατικά με παστουρωμένα ζώα. Ζήτησα από τον αστυνομικό να πάει να ελέγξει τα μέρη αυτά και να εφαρμόσει τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα (όπως ορίζει η νομοθεσία) για την κακοποίηση των ζώων καθώς η παθητική κακοποίηση τους είναι οφθαλμοφανής. Εκείνος όμως επέμενε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και ο μόνος τρόπος είναι να κάνω μήνυση και να πάμε σε δικαστήριο.

Αυτή η αγελάδα είναι με δεμένα τα πόδια με αλυσίδα και βρίσκεται στην περιοχή Καμάρες στον δρόμο προς Άγιο Ταξιάρχη...

 

Μου πρότεινε μάλιστα να τηλεφωνήσει στον δημόσιο κτηνίατρο του νησιού, τον Νικόλαο Τσιγώνια, ο οποίος γνωρίζει ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες όλων των ζώων, να του πούμε που είδα τα ζώα και εκείνος να μιλήσει με τους ιδιοκτήτες και να τους ζητήσει να τα λύσουν και αν τα ξανά δω δεμένα τότε να προχωρήσω σε μήνυση.

Αγελάδες με δεμένα τα πόδια στον Άγιο Ταξιάρχη...

 

Δυστυχώς δέχτηκα να γίνει έτσι αν και η μήνυση μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα από την Αστυνομία εφόσον και οι αστυνομικοί διαπιστώσουν το αδίκημα. Στη συνέχεια επισκέφτηκα και τον δημόσιο κτηνίατρο ο οποίος μου είπε πως επικοινώνησε με τους ιδιοκτήτες και θα τα λύσουν. Επίσης ο κ. Τσιγώνιας μου είπε ότι το παστούρωμα «είναι αναγκαίο κακό», μια άκρως απαράδεκτη άποψη για τον κτηνίατρο που επιβλέπει τις συνθήκες εκτροφής των ζώων, και ότι δεν συμφωνεί με τη λύση των προστίμων.

Στην περιοχή Καμάρες κοπάδι με αγελάδες όλες με δεμένα τα πόδια...

 

Στη συνέχεια επικοινώνησα με δικηγόρο η οποία με διαβεβαίωσε πως η Αστυνομία μπορεί να βεβαιώσει διοικητικά πρόστιμα χωρίς να γίνει δικαστήριο. Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου στις 6 το απόγευμα ξανά πήγα στο Α.Τ. Πάρου, έχοντας δει αυτή τη φορά παστουρωμένα ζώα σε τέσσερα επιπλέον μέρη του νησιού.

Και οι 18 κατσίκες με δεμένα τα πόδια στην περιοχή Καμάρες κοντά στον Άγιο Ταξιάρχη...

 

Εξήγησα τα γεγονότα στην αστυνομικό, που είχε υπηρεσία εκείνη την ώρα, ζητώντας ξανά να μπουν τα διοικητικά πρόστιμα όπως ορίζει ο νόμος. Δυστυχώς πήρα ξανά την ίδια απάντηση ότι πρόστιμα μπορούν να μπουν μόνο αν γίνει δίκη. Την ενημέρωσα ότι έχω μιλήσει με δικηγόρο και πως αυτό που η αστυνομική υπάλληλος ισχυρίζεται δεν ισχύει, εντούτοις εκείνη επέμενε ότι η δικηγόρος μου κάνει λάθος.

Εκείνη την ώρα δέχτηκα τηλεφώνημα από εκπρόσωπο του Συλλόγου Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» καθώς είχα ζητήσει τη βοήθεια του φιλοζωικού φορέα της Λέσβου για να αντιμετωπίσω τις αρνήσεις των αστυνομικών να βεβαιώσουν τα διοικητικά πρόστιμα στην Πάρο.

Εκπρόσωπος του συλλόγου μίλησε με την αστυνομικό και της εξήγησε όλη τη νόμιμη διαδικασία και τα άρθρα του νόμου που αναφέρονται όλα αυτά.

Στη συνέχεια, αφού συμφωνήσαμε ότι μπορούν να μπουν πρόστιμα και χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη – αφού αυτό είναι άλλη διαδικασία – μου πρότειναν να ξανά πάω στο τμήμα το επόμενο πρωί και στη συνέχεια να με ακολουθήσει το περιπολικό σε όλα αυτά τα σημεία που έχω δει τα ζώα, μου είπαν μάλιστα πως μέσα στο περιπολικό θα είναι και ο νομοκτηνίατρος Νικόλαος Τσιγώνιας για να τους πει τα ονόματα των ιδιοκτητών και να επιβεβαιώσει την κακοποίηση. Αρνήθηκα καθώς δεν μπορούσα πρωινή ώρα καθώς εργάζομαι και επέμενα να πάμε τουλάχιστον εκείνη την ώρα.

Η αστυνομικός ζήτησε από τον συνάδελφο της κο Κουταρόπουλο να με ακολουθήσει με το περιπολικό, εκείνος έκανε προσπάθεια να το αποφύγει αλλά καθώς η αστυνομικός και εγώ επιμέναμε δέχτηκε.

Όταν φτάσαμε στο πρώτο σημείο, τα ζώα έλειπαν και ο αστυνομικός άρχισε να μου μιλάει υψώνοντας αρκετά τον τόνο της φωνής του και να μου λέει πως όλο αυτό είναι φιάσκο, επαναλαμβάνοντας αυτή τη λέξη 4-5 φορές.

Μεταξύ των παραλιών Πυργάκι και Λολαντώνης πρόβατα και κατσίκες με δεμένα τα δύο ή και τα τέσσερα πόδια... Η λήψη των φωτογραφιών έγινε στις 19 Αυγούστου 2019.

 

Μου είπε πως τον έφερα σε αυτό το σημείο για να κάνω πλάκα και μου ζήτησε να μην ξανά απευθυνθώ στην Αστυνομία για αυτό το θέμα, αλλά να στείλω email στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, καθώς όπως μου είπε είναι Αύγουστος, το νησί έχει μόνο ένα περιπολικό και ο ίδιος δουλεύει δύο εβδομάδες χωρίς ρεπό και είναι κουρασμένος.

Του ζήτησα να με ακολουθήσει και στα υπόλοιπα μέρη, δέχτηκε λέγοντας μου όμως πως αν λείπουν και από το δεύτερο σημείο θα φύγει. Βρήκαμε και το δεύτερο μαντρί άδειο και ο αστυνομικός έφυγε. Η ώρα που πήγαμε για να δούμε τα ζώα ήταν απογευματινή και οι βοσκοί τα αποσύρουν από τα σημεία βόσκησης για να τα πάνε στα σημεία φύλαξης.

Από τότε έχω εντοπίσει άλλα τέσσερα μέρη με παστουρωμένα ζώα, συνολικά 11 δηλαδή, τα οποία είναι τα εξής:
1.Στον δρόμο για την παραλία Λολαντώνη, 15 κατσίκες παστουρωμένες. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται λυτές, έπειτα από ενημέρωση του κ. Τσιγώνια.
Φωτογραφίες: 1a, 1b, 1c, video: 1d
2.Στον δρόμο απο Λεύκες προς Παροικιά, 300 μέτρα πριν την πινακίδα για το χωριό Κώστος, στα δεξιά, 4 αγελάδες η μια παστουρωμένη. Η αγελάδα αυτή ίσως αυτή τη στιγμή είναι λυτή έπειτα από ενημέρωση του κύριου Τσιγώνια.
Φωτογραφίες: 2a, 2b
3.Πριν την παραλία Καλόγερος στα δεξιά υπάρχει ένας λόφος, όπου βρίσκεται ένα σπίτι και στο μαντρί είναι 4 κατσίκες με δεμένα και τα 4 τους πόδια.
Φωτογραφίες: 3a, 3b
4.Στην περιοχή Καμάρες, μετά το φούρνο του Ραγκούση στρίβοντας δεξιά λίγα μέτρα πιο μετά υπάρχει ένα σπίτι με πέτρινη χαμηλή μάντρα και μετά από έναν μικρό χώρο στάθμευσης στον δρόμο, πριν τη πέτρινη μάντρα και ένα χωράφι πίσω από το χωράφι που συνορεύει με τη πέτρινη μάντρα υπάρχουν 5 αγελάδες παστουρωμένες.
Φωτογραφίες: 4a, 4b,4c, 4d, video: 4e
5.Στην περιοχή Καμάρες, βλέποντας στα δεξιά την πινακίδα alumil και στρίβοντας αριστερά αμέσως μετά από αυτήν, υπάρχουν 18 κατσίκες μέσα σε μαντρί παστουρωμένες.
Φωτογραφίες: 5a, 5b,5c, video: 5d

6.Στην περιοχή Καμάρες, μετά το σημείο 5, υπάρχει ένας λόφος, και μια διασταύρωση, στρίβοντας δεξιά, έπειτα από λίγα μέτρα στα δεξιά ,αλλά όχι πάνω στο δρόμο, υπάρχουν 4 αγελάδες παστουρωμένες.
Φωτογραφίες: 6a, 6b, video: 6c, 6d
7.Στην περιοχή Καμάρες, μετά το σημείο 6, στα αριστερά υπάρχει ένα μεγάλο βυτίο μέσα σε ένα χώρο περιφραγμένο με χαμηλή πέτρινη μάντρα. Στον χώρο αυτό βρίσκονται 3 αγελάδες στις οποίες τα πόδια είναι δεμένα με χοντρή αλυσίδα.
Φωτογραφίες: 7a, 7b,7c
8.Στην περιοχή Καμάρες, μετά το σημείο 5, υπάρχει ένας λόφος, και μια διασταύρωση, στρίβοντας αριστερά, υπάρχει μια μικρή εκκλησία και από πίσω στα αριστερά υπάρχουν 10-15 κατσίκες παστουρωμένες.
9.Στην περιοχή Καμάρες, στο σημείο 8, υπάρχουν επίσης 10 αγελάδες δεμένες πόδι με πόδι και κεφάλι.
Φωτογραφίες: 9a, 9b
10.Στον δρόμο για την παραλία Σάντα Μαρία, όχι από τον παραλιακό δρόμο που περνάει από τον Άγιο Ανάργυρο αλλά από τον άλλο δρόμο, στα δεξιά από την κατηφόρα υπάρχει μεγάλος περιφραγμένος χώρος με περίπου 10 κατσίκες παστουρωμένες.
11.Απέναντι από την καφετέρια «Mικρό Χωριό», που βρίσκεται πριν το κτήμα Αρσένη στο δρόμο προς το χωριό Αστέρας, υπάρχουν περίπου 10 πρόβατα παστουρωμένα.
Σας στέλνω τις φωτογραφίες και τα βίντεο με wetransfer.
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητώ όπως γίνουν συστάσεις στους αστυνομικούς του Α.Τ. Πάρου, ώστε να γνωρίζουν τη νομοθεσία, και να μη φέρνουν εμπόδια λόγω άγνοιας ή και σκοπιμότητας καθώς και στον αρμόδιο νομοκτηνίατρος ο οποίος χαρακτηρίζει την κακοποίηση των ζώων «αναγκαίο κακό» και δηλώνει δημόσια ότι διαφωνεί με τα πρόστιμα.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις ενέργειες και παραμένω στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: …» καταλήγει στην επιστολή της η αυτόπτης μάρτυρας.

Διαβάστε επίσης:

ANIMAL ACTION: Πολλά τα παστουρωμένα ζώα στην Πάρο - Συστηματική η κακοποίηση τους (βίντεο)

Καθηγητές Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.: Απαράδεκτη, απαρχαιωμένη, βάρβαρη τεχνική ακινητοποίησης το παστούρωμα και πρέπει να απαγορευτεί

Γεμάτη η Πάρος με ζώα που υποφέρουν με δεμένα τα πόδια διά βίου (βίντεο)

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου: Κακοποίηση το «παστούρωμα»

Δεκάδες κακοποιημένα ιπποειδή με δεμένα τα πόδια εντόπισε η ομάδα της ANIMAL ACTION στην Πάρο

Έτσι βασανίζουν οι Παριανοί και τις αγελάδες δένοντας τα πόδια των ζώων (βίντεο)

Πάρος: Αγελάδα με δεμένα τα πόδια & το κεφάλι κακοποιείται συστηματικά από τον ιδιοκτήτη της

Γάιδαρος με δεμένα και τα τέσσερα πόδια κακοποιείται στην Παροικιά της Πάρου

Θα δικαστεί ο άνδρας που κακοποιούσε το μουλάρι του στην Παροικιά της Πάρου

Σκελετωμένα και παστουρωμένα άλογα με δεμένα τα πόδια διαρκώς εκτεθειμένα στον ήλιο στη Νάουσα της Πάρου (βίντεο)

Πάρος: Γέννησε το πουλαράκι με τα πόδια της δεμένα;

Απευθύνθηκαν στην Εισαγγελία για το παστούρωμα των ζώων στην Πάρο

Τι λέει ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Πάρου για την καταγγελία σχετικά με τα άλογα

Καταγγείλτε το «παστούρωμα» των ζώων που γίνεται κυρίως στα νησιά!

Συνόδευε με το αγροτικό τις αλυσοδεμένες αγελάδες, που μετά βίας περπατούσαν στην Χρυσή Ακτή Πάρου

Ελίζα Γκέσκου: Γιατί λέμε όχι στο παστούρωμα των ζώων

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.