Στηρίξτε μας

Κάθε Δήμος πρέπει να συστήσει Πενταμελή Επιτροπή για τη διαχείριση των αδέσποτων

1 Αυγούστου 2015 23:44 | Χρηστικά
Κάθε Δήμος πρέπει να συστήσει Πενταμελή Επιτροπή για τη διαχείριση των αδέσποτων

Η Πενταμελής Επιτροπή είναι η επιτροπή που λαμβάνει αποφάσεις για τη διαχείριση των αδέσποτων ενός δήμου γι' αυτό και κάθε δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να έχει συστήσει ένα τέτοιο όργανο, στο οποίο όσοι συμμετέχουν δεν αμείβονται για το έργο που κάνουν.

Ποιος είναι ο ρόλος της Πενταμελούς Επιτροπής

Ο ρόλος της Πενταμελούς Επιτροπής προσδιορίζεται επαρκώς στον νόμο 4039/2012, και συγκεκριμένα στο άρθρο 9, παρ. 12 αναφέρεται το εξής: «σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς».

Τα πέντε μέλη αυτής της επιτροπής για να μπορούν να παρακολουθούν την διαχείριση του προγράμματος – που κάθε δήμος οφείλει να εφαρμόζει – θα πρέπει να ενημερώνονται και να αποφασίζουν για κάθε ζήτημα, που την αφορά, δηλαδή για την περισυλλογή, την επανένταξη στο σημείο όπου βρίσκονταν πριν την περισυλλογή με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται, την θεραπεία των ζώων ή την νοσηλεία τους μετά την στείρωση ή άλλη χειρουργική πράξη, την υιοθεσία αυτών κ.ά.

Κάθε θέμα που αφορά στην διαχείριση των αδέσποτων τίθεται σε γνώση των μελών της επιτροπής, τα οποία και αποφασίζουν για τις περαιτέρω ενέργειες. Τα μέλη της Πενταμελούς έχουν δικαίωμα και αλλά και υποχρέωση να παρακολουθούν τα νοσηλευόμενα ζώα στον χώρο, όπου αυτά παραμένουν μέχρι την αποθεραπεία τους για κάθε δε αδέσποτο θα πρέπει να διατηρείται καρτέλα, στην οποία θα καταγράφεται το πλήρες ιστορικό και η εν γένει πορεία του.

Για να είναι ουσιαστική η λειτουργία της Πενταμελούς Επιτροπής θα πρέπει όσοι μετέχουν σε αυτή έγκαιρα να ενημερώνονται για τα θέματα σύγκλησης της ενώ θα μπορούν επίσης να καταθέτουν προτάσεις προς συζήτηση για θέματα που άπτονται της ενημέρωσης του κόσμου, της εφαρμογής της νομοθεσίας, όπως είναι οι έλεγχοι για παράδειγμα της νομιμότητας των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς ή θέματα που έχουν να κάνουν με την προώθηση της φιλοζωικής κουλτούρας των δημοτών, την σίτιση των αδέσποτων μέσω ταϊστρών και άλλα σχετικά ζητήματα.

Διαβάστε αναλυτικά τις οδηγίες εδώ.

Ποιος μπορεί να γίνει μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής

Στο άρθρο 46 του νόμου 4235-2014 ορίζεται ότι:

Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα.

Στην επιτροπή μετέχουν:

αα) Ένας (1) κτηνίατρος, που ορίζεται από τον οικείο Δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ελλείψει αυτού άλλος ιδιώτης κτηνίατρος.

ββ) Ένας (1) εκπαιδευτής σκύλων, ο οποίος είναι μέλος νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων και ελλείψει αυτού εκπρόσωπος του οικείου Δήμου.

γγ) Ένας (1) εκπρόσωπος, που ορίζεται από τον οικείο Δήμο, με τον αναπληρωτή του.

Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της περίπτωσης στ΄ του άρθρου 1, όπως ισχύει και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Οι Δήμοι, οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Περιφέρειες δημιουργούν δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς υιοθεσία.

β) Στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας σε αδέσποτο ζώο συντροφιάς, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε Δήμο με απόφαση του Δημάρχου και αποτελείται από:

αα) έναν κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας με τον αναπληρωτή του,

ββ) έναν ιδιώτη κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στη Χώρα και δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου με τον αναπληρωτή του,

γγ) έναν κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στη Χώρα και συνεργάζεται με το φιλοζωικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου ή όμορου Δήμου με τον αναπληρωτή του.

Σε περίπτωση επιθετικού ζώου ο Δήμος μπορεί να ζητήσει τη γνώμη εκπαιδευτή σκύλων, ο οποίος είναι μέλος νομίμως αναγνωρισμένου σωματείου εκπαιδευτών σκύλων.

Διαβάστε επίσης:

Ποια η διαδικασία διαχείρισης ενός αδέσποτου σκύλου που έχει χαρακτηριστεί επιθετικός;

Ο πνίχτης βασανίζει τον σκύλο δεν τον εκπαιδεύει

Χαϊδάρι: Καταδικάστηκε επειδή κακοποιούσε τον σκύλο του με κολάρο που προκαλεί πόνο στο ζώο όταν γαυγίζει

Παράνομοι από το 1992 πνίχτες και κολάρα που σφίγγουν τον λαιμό του σκύλου

Όταν ο εκπαιδευτής σκύλων προτείνει αυτό που ο νόμος απαγορεύει!

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.