Στηρίξτε μας

Ποια η διαδικασία διαχείρισης ενός αδέσποτου σκύλου που έχει χαρακτηριστεί επιθετικός;

31 Αυγούστου 2017 21:59 | Επικαιρότητα
Ποια η διαδικασία διαχείρισης ενός αδέσποτου σκύλου που έχει χαρακτηριστεί επιθετικός;

Ο Σπύρος Ντουντουνάκης υπογράφει ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη νέα εγκύκλιο αναφορικά με τη διαδικασία διαχείρισης ενός αδέσποτου σκύλου που έχει χαρακτηριστεί επιθετικός προς τους ανθρώπους ή τα άλλα ζώα. Η νέα εγκύκλιος τροποποιεί την προηγούμενη με αριθμό πρωτοκόλλου 344/13872/02.02.2016.

Επειδή η ασυδοσία των αρμοδίων είναι γεγονός και τα σκυλιά πολύ εύκολα και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο χαρακτηρίζονται επιθετικά και ή κλείνονται σε καταφύγια ή θανατώνονται διαβάστε προσεκτικά τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις και η διαδικασία αυτή δεν τηρείτε προχωρήστε σε καταγγελία στην αρμόδια Εισαγγελία.

Η διαδικασία που πρέπει να τηρείται

Η υπ’ αριθµ. πρωτ. 344/13872/02.02.2016 εγκύκλιος της υπηρεσίας µας, µε θέµα: «∆ιευκρινήσεις για τη διαδικασία κρίσης επικινδύνων ζώων συντροφιάς και τη διαχείρισή τους», τροποποιείται ως εξής: Η παράγραφος 7 αντικαθίσταται από την κάτωθι:

7. Οι επιτροπές οι οποίες αποφασίζουν για την επικινδυνότητα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σύµφωνα µε την ανωτέρω νοµοθεσία, προκειµένου να κατατάξουν ένα ζώο στην κατηγορία των επικίνδυνων ζώων σύµφωνα µε τον ορισµό του ν.4039/2012 (Α 15) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, θα πρέπει να ακολουθούν την εξής διαδικασία:

• Η επικινδυνότητα ενός ζώου διαπιστώνεται κατά την κτηνιατρική εξέταση στην οποία υποβάλλεται το ζώο όταν περισυλλεχθεί, όπως ορίζει ο νόµος (αναφέρεται ανωτέρω στην παρ. 3).

• Κατόπιν έγγραφης καταγγελίας που υποβάλλεται στον οικείο ∆ήµο ή στο Αστυνοµικό Τµήµα για αδέσποτο ζώο συντροφιάς το οποίο εκδήλωσε επιθετική συµπεριφορά προς κάποιον άνθρωπο ή άλλο ζώο, θα πρέπει το ζώο αυτό να περισυλλέγεται και να οδηγείται σε καταφύγιο όπου θα παραµένει για κατάλληλο διάστηµα ώστε να παρακολουθείται η συµπεριφορά του από τον υπεύθυνο κτηνίατρο του καταφυγίου. Κατά την παραµονή του ζώου στο καταφύγιο, ελέγχεται η συµπεριφορά του προς το προσωπικό που εργάζεται στο καταφύγιο (κτηνίατροι, βοηθητικό προσωπικό κ.α.) καθώς επίσης και η συµπεριφορά που εκδηλώνει προς τα υπόλοιπα ζώα που φιλοξενούνται στο καταφύγιο. Με τον τρόπο αυτό µπορεί να ελεγχθεί και η απρόκλητη επιθετικότητα που πιθανόν εµφανίσει κάποιο ζώο. Οι παρατηρήσεις του υπεύθυνου κτηνιάτρου καταγράφονται σε έκθεση, η οποία κατατίθεται στην πενταµελή επιτροπή.

• Μπορεί να ζητείται η γνώµη εκπαιδευτή σκύλων, όπως ορίζει και ο νόµος, προκειµένου να αξιολογηθεί η συµπεριφορά του ζώου το οποίο φιλοξενείται στο καταφύγιο. Οι παρατηρήσεις του εκπαιδευτή σκύλων καταγράφονται σε έκθεση, η οποία κατατίθεται στην πενταµελή επιτροπή.

• Πρέπει να κατατίθεται στην ανωτέρω επιτροπή, ιατρική γνωµάτευση που θα πιστοποιεί τις σωµατικές βλάβες που έχει υποστεί το θύµα της επίθεσης (άνθρωπος ή ζώο), εφόσον υπάρχει τέτοια γνωµάτευση.

• Πρέπει να κατατίθεται στην ανωτέρω επιτροπή, αντίγραφο της καταγγελίας που έχει υποβληθεί στον οικείο ∆ήµο ή στο Αστυνοµικό Τµήµα.

• Η πενταµελής επιτροπή του ∆ήµου, αφού συνεκτιµήσει όλες τις παραπάνω παραµέτρους, αποφασίζει για την επικινδυνότητα ή όχι του ζώου.

• Σε περίπτωση που δεν υπάρχει οµόφωνη απόφαση της πενταµελούς επιτροπής, η οριστική απόφαση λαµβάνεται από την ειδική τριµελή του ∆ήµου, η οποία αποτελείται αποκλειστικά από κτηνιάτρους.

• Όταν το ζώο πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που µπορεί να µεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται, θα πρέπει να συντάσσεται έκθεση από τον υπεύθυνο κτηνίατρο του καταφυγίου ή τον κτηνίατρο που έχει συνάψει σύµβαση µε το ∆ήµο για την εφαρµογή του προγράµµατος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, µε την οποία στοιχειοθετεί τον χαρακτηρισµό του ζώου ως επικίνδυνο, λόγω της κατάστασης της υγείας του. Η έκθεση θα πρέπει να συνοδεύεται και από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που έχουν πραγµατοποιηθεί στο ζώο. Σε περίπτωση υποψίας λύσσας σε κατοικίδια σαρκοφάγα, ακολουθούνται οι διατάξεις της υπ' αριθ. 331/10301/25.01.13 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Πρόγραµµα Επιτήρησης και Καταπολέµησης της Λύσσας στην Ελλάδα» όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Η υπ’ αριθµ. πρωτ. 344/13872/02.02.2016 εγκύκλιος εκτός της παραγράφου 7 που τροποποιείται µε την παρούσα, εξακολουθεί να ισχύει ως έχει».

Διαβάστε επίσης:

Κάθε Δήμος πρέπει να συστήσει Πενταμελή Επιτροπή για τη διαχείριση των αδέσποτων

Ο πνίχτης βασανίζει τον σκύλο δεν τον εκπαιδεύει

Χαϊδάρι: Καταδικάστηκε επειδή κακοποιούσε τον σκύλο του με κολάρο που προκαλεί πόνο στο ζώο όταν γαυγίζει

Παράνομοι από το 1992 πνίχτες και κολάρα που σφίγγουν τον λαιμό του σκύλου

Όταν ο εκπαιδευτής σκύλων προτείνει αυτό που ο νόμος απαγορεύει!

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.