Στηρίξτε μας

Κατασχέθηκαν αγελάδες που δύο αδέρφια στην Κω κακοποιούσαν μέχρι θανάτου (βίντεο)

27 Φεβρουαρίου 2022 20:52 | Επικαιρότητα
Κατασχέθηκαν αγελάδες που δύο αδέρφια στην Κω κακοποιούσαν μέχρι θανάτου (βίντεο)

Την οριστική αφαίρεση κάποιων εκ των συνολικά 61 αγελάδων που δύο αδέρφια κακοποιούσαν μέχρι θανάτου στην Κω αποφάσισε η αρμόδια Εισαγγελία μετά το αίτημα της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Ο.).

Οι δύο κτηνοτρόφοι (γυναίκα και άνδρας) συνελήφθησαν στις 31 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας μετά από καταγγελία φιλόζωων οι οποίοι βρήκαν σε χωράφι στην περιοχή την περιοχή Πλατύ Κυπαρίσσι πολλές αγελάδες εξαθλιωμένες, έξι νεκρές, άλλες ετοιμοθάνατες να κείτονται στο έδαφος και τις περισσότερες σκελετωμένες από την πείνα να ζουν μέσα στον βούρκο στις λάσπες καθώς δεν υπήρχε τίποτα να τις προστατεύει. Μόνο σε εκείνο το χωράφι καταμετρήθηκαν 24 βοοειδή (ενήλικα και μοσχαράκια) ενώ όπως αποδείχτηκε στο δικαστήριο τα δύο αδέρφια έχουν 61 αγελάδες σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού.

Σε χωράφι στο Πλατύ Κυπαρίσσι βρέθηκαν 24 ζωντανές (μεταξύ των οποίων δύο ετοιμοθάνατες) και 6 νεκρές στις 30 Ιανουαρίου

 

Στη δίκη που ολοκληρώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου οι δύο κτηνοτρόφοι καταδικάστηκαν και ούτε ο δικηγόρος τους δεν αμφισβήτησε την κακοποίηση των βοοειδών, που τα άφηναν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες να πεθαίνουν από την πείνα. Εντούτοις δεν δικάστηκαν για κακούργημα αλλά για πλημμέλημα και αυτό με υπαιτιότητα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κω που δεν θέλησε να δει στα σοβαρά την εγκληματική δράση αυτών των ανθρώπων, αφού μόνο σε ένα χωράφι εντοπίστηκαν στις 30 Ιανουαρίου από τις αρχές και έξι πτώματα αγελάδων. Η ποινή - χάδι που τους επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κω είναι μόλις ενός έτους φυλάκιση με τριετή αναστολή, χωρίς καν χρηματική ποινή.

Αξία έχει να αναφέρουμε ότι ο Παναγιώτης Αβρίθης, που ήταν ο δικηγόρος των κτηνοτρόφων είναι και ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Παρακολούθησης της Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Δημότη, Δημοτικής Περιουσίας και Πρωτογενούς Τομέα και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Κω.

 

Ο κ. Αβρίθης δήλωσε στο δικαστήριο ότι για την κακοποίηση μέχρι θανάτου τόσων ζώων (έξι μόνο οι καταγεγραμμένες νεκρές, μια εξαφανισμένη και δεν ξέρουμε πόσα άλλα βοοειδή έχουν πεθάνει στα χέρια τους), δεν φταίνε οι πελάτες του και δεν πρέπει να αναζητήσουμε τις ευθύνες σε αυτούς τους ανθρώπους! Δήλωσε ότι φταίει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κω (Δ.Α.Ο.Κ.) και η Τριμελής Επιτροπή Σταβλισμού της Περιφερειακής Ενότητας που δίνει τις άδειες σε ανθρώπους, όπως οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι δεν μπορούν να τις διαχειριστούν.

Η Π.Φ.Ο. για την κατάσχεση των ζώων και τη φροντίδα τους, και όσους έβαλαν εμπόδιο σε αυτό (δηλαδή ο νομοκτηνίατρος), επισημαίνει τα εξής: «Αφαιρέθηκαν οριστικά, με διάταξη της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Κω, τα κακοποιημένα βοοειδή από την κατοχή των κτηνοτρόφων ιδιοκτητών τους και διατάχθηκε η παράδοσή τους σε κτηνοτρόφους και ιδιώτες του νησιού.

 

Τα ζώα τελούσαν σε προσωρινή αφαίρεση από τους ιδιοκτήτες τους, από τις 6.2.2022, και η φροντίδα τους είχε ανατεθεί στην Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (ΠΦΟ), η οποία είχε παραστεί με δικηγόρο της στην ποινική δίκη.

Η ΠΦΟ ανέθεσε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των υποσιτισμένων βοοειδών σε δύο εξειδικευμένους κτηνιάτρους που μετέβησαν στην Κω από την Καρδίτσα και την Κρήτη. Οι κτηνίατροι παρέμειναν πέντε ημέρες στο Πλατύ Κυπαρίσσι, στο χωράφι-κολαστήριο όπου τα ζώα είχαν βρεθεί σε κατάσταση ακραίου υποσιτισμού, δίπλα στα έξι νεκρά που καταμέτρησε η Αστυνομία. Χορηγήθηκαν οροί ασβεστίου σε όσα ήταν κατάκοιτα και αντιβιώσεις, οροί βιταμινών, αντιπαρασιτικά και ειδική διατροφή με πρόγραμμα σίτισης για το σύνολο των ζώων.

Εθελοντές φροντίζουν τα ζώα για να σταθούν στα πόδια τους...

 

Καταγράψαμε σε φωτογραφίες και βίντεο την πορεία της υγείας των ζώων και τον υπεράνθρωπο αγώνα των εθελοντών, που μετέφεραν καθημερινά νερό και τροφές, σήκωναν τα κατάκοιτα ζώα με ιμάντες και τα στήριζαν με το σώμα τους προκειμένου να σταθούν όρθια και να κυκλοφορήσει το αίμα στα πόδια τους. Μόνον ένα μοσχαράκι δεν άντεξε.

Σε αντίθεση με όσους ευαισθητοποιημένους πολίτες και κτηνοτρόφους αγωνίστηκαν μαζί μας για την επιβίωση των κακοποιημένων ζώων και τους οποίους ευχαριστούμε, το Τμήμα Κτηνιατρικής Κω στάθηκε εξαρχής απέναντι, απαιτώντας από την ΠΦΟ - μια μη κερδοσκοπική οργάνωση προστασίας των ζώων - να δημιουργήσει κτηνοτροφική εγκατάσταση εκμετάλλευσης βοοειδών!

Από την Παρασκευή 25.2.2022 στις 4 το απόγευμα που κοινοποιήθηκε η εισαγγελική διάταξη οριστικής αφαίρεσης των ζώων από τους ιδιοκτήτες τους, η σίτιση και περίθαλψη των ζώων που σώσαμε είναι στην αποκλειστική ευθύνη των αρμοδίων Υπηρεσιών του νησιού της Κω.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η κακοποίηση των αγελάδων εκεί ήταν γνωστή εδώ και πάρα πολλούς μήνες...

Η κακοποίηση των αγελάδων εκεί ήταν γνωστή εδώ και χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της Mariëlla Sprado στο facebook στην ομάδα «Kos Animal Info» στις 21 Φεβρουαρίου του 2021.

KosAgelades15 1 2022 2 KosAgelades15 1 2022 KosAgelades21 2 2021 1 KosAgelades21 2 2021 2

Διαβάστε επίσης:

Κως: Ποινή «χάδι» για τα αδέρφια των κτηνοτρόφων που βασανίζουν μέχρι θανάτου αγελάδες (βίντεο)

Κως: Βρήκαν αγελάδες νεκρές και πολλές ετοιμοθάνατες – Δικάζεται γυναίκα κτηνοτρόφος και ο αδερφός της (βίντεο)

Ε. Μολφέση: Κακοποιούν μέχρι θανάτου αγελάδες και τους υπερασπίζεται ο δικηγόρος - αντιδήμαρχος Κω (βίντεο)

Χωρίς τέλος το μαρτύριο των αγελάδων στην Κω – Τι καταγγέλλουν φιλοζωικοί φορείς

Κατήγγειλαν στην Αστυνομία τον βασανιστή της κατσίκας στο Μαστιχάρι της Κω (βίντεο)

Κως: Πέθανε γάιδαρος που βρέθηκε εγκαταλελειμμένος στη λάσπη με δεμένα πόδια στο Τιγκάκι (βίντεο)

Κως: Θα ενδιαφερθούν οι αρχές να βρουν σε ποιον ανήκε το άλογο που βρέθηκε νεκρό στις Αλυκές; (βίντεο)

Συστηματική κακοποίηση και των αγελάδων παντού στην Κω

Κως: Έσωσαν γάτα που παγιδεύτηκε σε θηλιά συρμάτινης παγίδας κυνηγού

Κως: Πυροβόλησε γάτα με αεροβόλο ενώ το ζώο βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του

Κως: Γάτα έμεινε παράλυτη αφού πυροβολήθηκε με καραμπίνα και τρεις φορές με αεροβόλο

Φροντίζουν το κουτάβι που βρέθηκε πυροβολημένο στην Κω (βίντεο)

Κως: Βρήκαν τον άρρωστο σκύλο πεταμένο σε κάδο και τυλιγμένο με κουβέρτα (βίντεο) 

Κως: Τσουβάλια με σκουπίδια και νεκρά ζώα πεταμένα κοντά στις Χαϊχούτες

Κως: Γάτες νεκρές από φόλες στον Άγιο Νεκτάριο

Κως: Βρήκε τα κουτάβια κλεισμένα σε σακούλα σε κάδο σκουπιδιών στην Κέφαλο

Κως: Μόνο ο τουρίστας νοιάστηκε για τη γάτα που έλιωνε από τον καρκίνο και βρέθηκε στο Τιγκάκι

Κως: Συνέλαβαν 45χρονο που κακοποιούσε τον σκύλο του αφού τον είχε δεμένο & άρρωστο χωρίς τροφή - νερό

Πυροβόλησε τον σκύλο και τον πέταξε σε πηγάδι στην Κω

Βρήκαν το σκυλί σκελετωμένο στην Κω

Πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στην Κω αλλά συνελήφθη

Κως: Γλύτωσαν και αυτοί οι εγκληματίες που κακοποίησαν άγρια τον σκύλο τους

Κως: Πήγαν την γάτα για στείρωση και διαπίστωσαν ότι είχε πυροβοληθεί με αεροβόλο

Αναζητούν τον άνδρα που άφησε τον σκύλο του να κατασπαράξει τα παγώνια στην Πλάκα της Κω

Κως: Κρέμασαν δύο σκυλιά μέσα στο δάσος της Πλάκας

Κως: Άφηνε τον σκύλο σκόπιμα χωρίς τροφή και νερό για να τον εξοντώσει

Κως: Οι τουρίστες βρήκαν τα σκελετωμένα - από την ασιτία - σκυλιά να περιφέρονται γεμάτα τσιμπούρια

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.