Στηρίξτε μας

Χωρίς τέλος το μαρτύριο των αγελάδων στην Κω – Τι καταγγέλλουν φιλοζωικοί φορείς

16 Νοεμβρίου 2021 20:14 | Καταγγελίες
Χωρίς τέλος το μαρτύριο των αγελάδων στην Κω – Τι καταγγέλλουν φιλοζωικοί φορείς

Τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης για πολλά είδη ζώων, παραγωγικά, αδέσποτα και άλλα στο νησί της Κω επισημαίνουν έξι φιλοζωικοί φορείς οι οποίοι σε κοινή τους επιστολή ενημερώνουν τις αρχές για τη συστηματική κακοποίηση κυρίως των αγελάδων από τους ντόπιους.

Κάποιες από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο facebook με αγελάδες οι οποίες βρέθηκαν δεμένες στον ήλιο χωρίς νερό σε συνθήκες ακραίου καύσωνα...

 

Εκατοντάδες είναι τα βοοειδή (καθώς συνολικά στο νησί εκτρέφονται περίπου 4.500 αγελάδες και ταύροι) τα οποία εντοπίζονται κυρίως από τους τουρίστες να είναι αλυσοδεμένα χωρίς νερό εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες 24 ώρες το 24ωρο και ειδικά το καλοκαίρι χωρίς σκιά. Ο βίος τους ένα ατελείωτο μαρτύριο και όλα αυτά συμβαίνουν με την απόλυτη ανοχή των αρχών...

Τα ζώα με δεμένα τα άκρα ή δεμένο και το κεφάλι, δεν μπορούν να σταθούν σε σωστή στάση ή να βρουν μια σκιά για να γλυτώσουν από τον καύσωνα. Πολλά υποφέρουν και από τη δίψα και από την πείνα καθώς είναι δεμένα στο ίδιο σημείο για μέρες.

Οι συναρμόδιες αρχές γνωρίζουν καλά το μαρτύριο τους αλλά κάνουν ότι δεν βλέπουν, καλύπτοντας έτσι με την αδιαφορία τους τους βασανιστές…

Τι αναφέρει η επιστολή

ΠΡΟΣ :
1. Δήμαρχο Κω Κον Νικηταρά Θεοδόσιο
2. Αντιδήμαρχο Κον Αβρίθη Παναγιώτη
3. Αντιδήμαρχο Κα Κασιώτη Γεωργία
4.Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
5.Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής
6. Περιφερειακή Ενότητα Κως - Τμήμα Κτηνιατρικής Κον Πρέκα
7. Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω
8. Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ. Στρατηγό Μ. Καραμαλάκη
9. Αστυνομική Διεύθυνση Δωδ/σου
10. Α.Τ. Κω

KosEpistoliLogotypaForeon

Θέμα: <<Κακοποίηση Ζώων στην Κω >>

«Αξιότιμοι Κύριοι και Κυρίες,
Mε την παρούσα επιστολή μας, επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σας, για τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των ζώων στο νησί της Κω, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και πολλά χρόνια. Αφορούν κυρίως τα ζώα εκτροφής (παραγωγικά ζώα), αλλά και τα ζώα συντροφιάς, (σκύλους και γάτες).

Το νησί της Κω, κατέχει ένα μεγάλο αριθμό αγελάδων περίπου 4.500!, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Νησιά, αριθμός αρκετά υψηλός για τα δεδομένα της Κω. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ζώων, εξακολουθεί έως και σήμερα να παραμένει σχεδόν πάντα δεμένο σε εξωτερικούς χώρους με σχοινιά στα πόδια τους ή τα κέρατά τους, κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Τις περισσότερες δε φορές, υπομένει τη βάσανο των ακραίων καιρικών συνθηκών, μη μπορώντας να έχουν πρόσβαση σε ίσκιο ή κάποια υποτυπώδη προστασία από το κρύο και την βροχή! Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνονται καν σεβαστοί, αλλά καταπατούνται οι βασικοί κανόνες για την προστασία των ζώων από ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς και άλλους κινδύνους που απειλούν την υγεία τους (Άρθρο 12 του Προεδρικού Διατάγματος 374/2001).

Υπενθυμίζεται ότι οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι, κάτω από τον καυτό ήλιο, είναι υπερβολικά υψηλές και ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τους 40°C, ακόμα και τους 50°C! Επιπλέον, πολλά από αυτά τα δεμένα ζώα δεν έχουν συνεχή πρόσβαση σε ίσκιο, νερό ή τροφή, που πρέπει να θεωρηθεί ως σοβαρός κίνδυνος για την καλή διαβίωση και την κατάσταση της υγεία τους. Ζώα σκελετωμένα και το καλοκαίρι αφυδατωμένα παρατηρούνται από εμάς, ή καταγγέλλονται σε εμάς μέσω των τουριστών, καθώς γίνονται αντιληπτά σε όλο το εύρος της νήσου της Κω!!!!

Αυτή η κατάσταση δε συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια, παρά τις επιδοτήσεις τις οποίες λαμβάνονται από τους ιδιοκτήτες τους μέσω του κράτους, βλέπετε άρθρο του 2016!!
https://www.zoosos.gr/sustimatiki-kakopoiisi-kai-ton-ageladon-pantou-stin-ko/#axzz7CN7GXKao

Οι δε εσωτερικοί στάβλοι που στεγάζουν ζώα εκτροφής ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καθαρίζονται, ούτε αερίζονται επιμελώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κακή ποιότητα του αέρα και την επικίνδυνη θερμοκρασία του εσωτερικού περιβάλλοντος, η οποία μπορεί να αποβεί επιβλαβής για την υγεία των ζώων. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι καν επαρκείς για τον αριθμό των ζώων που πρέπει να στεγαστούν εκεί!

Όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς, αυτά υποβάλλονται επίσης σε παρόμοιες, απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Τα σκυλιά, για παράδειγμα τα κυνηγόσκυλα και όχι μόνο, είναι συχνά δεμένα σε αυλές και χωράφια, πολλές φορές χωρίς κατάλυμα ή προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Κρατούνται δεμένα ή έγκλειστα σε μικρά κλουβιά ή άλλες ακατάλληλες κατασκευές, για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους!.

Συνεπώς, ούτε εδώ δεν γίνονται σεβαστοί οι βασικοί κανόνες καλής διαβίωσης, όπως καθαρά, άνετα και κατάλληλα καταλύματα και η δυνατότητα κατάλληλης άσκησης για την σωματική και ψυχική υγεία τους, καθώς και την καλή διαβίωσή τους (Άρθρο 9 του Νόμου 4830/2021, ο οποίος αντικατέστησε τον Νόμο 4039/12).

Με μεγάλη μας λύπη λοιπόν, δυστυχώς διαπιστώνουμε με βάση το πλήθος των καταγγελιών, πως η καλή διαβίωση των ζώων, αποτελεί ζήτημα δευτερευούσης σημασίας για τον δήμο σας, καθώς δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα αποτροπής των απαράδεκτων συμπεριφορών σχετικά με την ευζωία των ζώων στη Νήσο Κω.

Οι τουρίστες, που συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία της Κω, ανησυχούν πολύ βλέποντας τέτοιες πρακτικές μεταχείρισης ζώων. Σχεδόν 8000 άτομα έχουν ήδη υπογράψει αίτημα για να σταματήσουν τα βασανιστήρια των αγελάδων στην Κω, και υπάρχει σελίδα στο Facebook που είναι αφιερωμένη σε αυτό το ζήτημα (see Petition: StopthesufferingoftheCowsofKos (thepetitionsite.com) και CowsofKos - Startseite | Facebook).

Ενώ άπειρες είναι οι καταγγελίες από το εξωτερικό αλλά και απλών πολιτών από την Κω και από όλη την Ελλάδα, για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί !

Θέλουμε λοιπόν να σας υπενθυμίσουμε ότι οι νόμοι για την προστασία των ζώων αποσκοπούν στο να διασφαλίζεται, ότι εκπληρώνονται τουλάχιστον οι βασικές ανάγκες καλής διαβίωσης και υγείας, και ότι τα ζώα δεν εκτίθενται σε κακοποίηση ή κακομεταχείριση. Πρακτικές όπως αυτές που περιγράφονται παραπάνω παραβιάζουν άμεσα τέτοιους κανόνες και συνεπώς είναι αξιόποινες, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 374/2001 και του Νόμου 4830/2021.

Παρακαλούμε λοιπόν, τον Δήμο της Κω, καθώς και όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες,να εκδώσουν άμεσα, σύσταση/προειδοποίηση ή οποιαδήποτε άλλη νόμιμη ενέργεια κρίνεται σκόπιμη, ώστε να υπάρχει συμμόρφωση, προς τους κτηνοτρόφους, ιδιοκτήτες-κατόχους ζώων της Κω, υπενθυμίζοντας τους, τις ευθύνες-υποχρεώσεις τους σχετικά με τα ζώα και την ευζωία αυτών, αλλά και σχετικά με τις ισχύουσες κυρώσεις βάσει τις σχετικής νομοθεσίας σε περιπτώσεις κακομεταχείρισης των ζώων.

Παρακαλούμε επίσης και την Εισαγγελική αλλά και Αστυνομική Αρχή στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσία όπως αυτή ορίζεται με τον νόμο 4830/21, άρθρα 2,24,34 και 35, με απώτερο σκοπό μας και στόχο την αλλαγή συμπεριφοράς των υποτρόπων αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στην Κω. Να υπενθυμίσουμε την Εντολή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και τη σχετική Διαταγή, την οποία σας επισυνάπτουμε, γεγονός που εκ των πραγμάτων αποδεικνύει, πως η ίδια ουδέποτε έχει ληφθεί υπόψη από τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Ειδάλλως, θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να κινηθούμε δικαστικά κατά παντός υπευθύνου. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες είναι αρκετά επιβαρυντικές, καθώς αποτελούνται από ποινές ή πρόστιμα που ανέρχονται μέχρι και στα 30.000 € ανά ζώο.

Μετά τιμής,

A PROMISE to ANIMALS
ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ
Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Greek And Swiss Animal Help
Ethos&Empathy
Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματίων Αττικής και Σαρωνικού

Διαβάστε επίσης:

Κατήγγειλαν στην Αστυνομία τον βασανιστή της κατσίκας στο Μαστιχάρι της Κω (βίντεο)

Κως: Πέθανε γάιδαρος που βρέθηκε εγκαταλελειμμένος στη λάσπη με δεμένα πόδια στο Τιγκάκι (βίντεο)

Κως: Θα ενδιαφερθούν οι αρχές να βρουν σε ποιον ανήκε το άλογο που βρέθηκε νεκρό στις Αλυκές; (βίντεο)

Συστηματική κακοποίηση και των αγελάδων παντού στην Κω

Κως: Έσωσαν γάτα που παγιδεύτηκε σε θηλιά συρμάτινης παγίδας κυνηγού

Κως: Πυροβόλησε γάτα με αεροβόλο ενώ το ζώο βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του

Κως: Γάτα έμεινε παράλυτη αφού πυροβολήθηκε με καραμπίνα και τρεις φορές με αεροβόλο

Φροντίζουν το κουτάβι που βρέθηκε πυροβολημένο στην Κω (βίντεο)

Κως: Βρήκαν τον άρρωστο σκύλο πεταμένο σε κάδο και τυλιγμένο με κουβέρτα (βίντεο) 

Κως: Τσουβάλια με σκουπίδια και νεκρά ζώα πεταμένα κοντά στις Χαϊχούτες

Κως: Γάτες νεκρές από φόλες στον Άγιο Νεκτάριο

Κως: Βρήκε τα κουτάβια κλεισμένα σε σακούλα σε κάδο σκουπιδιών στην Κέφαλο

Κως: Μόνο ο τουρίστας νοιάστηκε για τη γάτα που έλιωνε από τον καρκίνο και βρέθηκε στο Τιγκάκι

Κως: Συνέλαβαν 45χρονο που κακοποιούσε τον σκύλο του αφού τον είχε δεμένο & άρρωστο χωρίς τροφή - νερό

Πυροβόλησε τον σκύλο και τον πέταξε σε πηγάδι στην Κω

Βρήκαν το σκυλί σκελετωμένο στην Κω

Πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στην Κω αλλά συνελήφθη

Κως: Γλύτωσαν και αυτοί οι εγκληματίες που κακοποίησαν άγρια τον σκύλο τους

Κως: Πήγαν την γάτα για στείρωση και διαπίστωσαν ότι είχε πυροβοληθεί με αεροβόλο

Αναζητούν τον άνδρα που άφησε τον σκύλο του να κατασπαράξει τα παγώνια στην Πλάκα της Κω

Κως: Κρέμασαν δύο σκυλιά μέσα στο δάσος της Πλάκας

Κως: Άφηνε τον σκύλο σκόπιμα χωρίς τροφή και νερό για να τον εξοντώσει

Κως: Οι τουρίστες βρήκαν τα σκελετωμένα - από την ασιτία - σκυλιά να περιφέρονται γεμάτα τσιμπούρια

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.