Στηρίξτε μας

Κως: Ποινή «χάδι» για τα αδέρφια των κτηνοτρόφων που βασανίζουν μέχρι θανάτου αγελάδες (βίντεο)

11 Φεβρουαρίου 2022 18:38 | Καταγγελίες
Κως: Ποινή «χάδι» για τα αδέρφια των κτηνοτρόφων που βασανίζουν μέχρι θανάτου αγελάδες (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με ποινή μόλις ενός έτους φυλάκιση με τριετή αναστολή (χωρίς χρηματική ποινή) καταδικάστηκαν σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κω τα δύο αδέρφια, μια γυναίκα και έναν άνδρας (66 και 64 ετών αντίστοιχα), που για χρόνια κακοποιούν αγελάδες.

 

Οι δύο κατηγορούμενοι συνελήφθησαν στις 31 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας μετά από καταγγελία φιλόζωων οι οποίοι βρήκαν σε χωράφι στην περιοχή την περιοχή Πλατύ Κυπαρίσσι πολλές αγελάδες εξαθλιωμένες, κάποιες νεκρές, άλλες ετοιμοθάνατες να κείτονται στο έδαφος και τις περισσότερες σκελετωμένες από την πείνα να ζουν μέσα στον βούρκο, στις λάσπες καθώς δεν υπήρχε τίποτα να τις προστατεύει.

Σε χωράφι στο Πλατύ Κυπαρίσσι βρέθηκαν 24 ζωντανές (μεταξύ των οποίων δύο ετοιμοθάνατες) και 6 νεκρές στις 30 Ιανουαρίου

 

Τα νεκρά ζώα δεν ήταν καν θαμμένα. Οι δράστες είχαν καλύψει τα πτώματα τους με κάτι πλαστικούς μουσαμάδες και μπάλες από σανό.

Η δίκη άρχισε στις 4 Φεβρουαρίου και σήμερα ολοκληρώθηκε. Το δικαστήριο έδειξε ανεξήγητη επιείκεια γι’ αυτούς τους ανθρώπους, αν και τα στοιχεία σε βάρος τους είναι αδιάσειστα, που ούτε ο δικηγόρος τους δεν μπορούσε να διαψεύσει. Τα ζώα πέθαιναν από την πείνα.

Έχουν συνολικά 61 αγελάδες σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού

Αυτό ουσιαστικά αναφέρει και ο κτηνίατρος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την Κω – Νίσυρο, Αντώνης Πρέκας, που κλήθηκε στο χωράφι στο Πλατύ Κυπαρίσσι για τον απαιτούμενο έλεγχο. Στην έκθεση του αναφέρει την ανυπαρξία σταβλικών εγκαταστάσεων. Η θρεπτική κατάσταση των ενήλικων αγελάδων ήταν από μέτρια μέχρι την καχεξία. Εκεί κατέγραψε τις 24 ζωντανές αγελάδες και τις έξι νεκρές. Οι δύο από τις ζωντανές σύμφωνα με τον κ. Πρέκα «ήταν σε κατάκλιση» δηλαδή πεσμένες στο έδαφος «με εμφανή καχεξία» ήταν σκελετωμένες και «αδυναμία ανέγερσης».

Η μια αγελάδα που βλέπετε και στο βίντεο να πεθαίνει στις 30 Ιανουαρίου – όταν έγινε η καταγγελία – κατά τη διάρκεια του επαναληπτικού ελέγχου δεν βρέθηκε. Προφανώς το ζώο πέθανε, γιατί κανείς δεν νοιάστηκε να το σώσει ή ήταν ήδη εξαιρετικά αργά.

Στη γνωμάτευση του δημόσιου κτηνιάτρου υπάρχει και κάτι ακόμα αξιοσημείωτο. Αναφέρεται ότι αυτοί οι δύο κτηνοτρόφοι έχουν στην κατοχή τους συνολικά 61 αγελάδες σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr η δικηγόρος Νικολέτα Σίσκου, που δήλωσε παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας εκπροσωπώντας την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία.

Αξία έχει να αναφέρουμε ότι ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης, που ήταν ο δικηγόρος των κατηγορουμένων ουσιαστικά δεν μπορέσει να κρύψει την ενοχή των κτηνοτρόφων. Αρχικά όμως μίλησε για τον εαυτό του και δήλωσε ότι είναι πιο φιλόζωος από τους φιλόζωους, που έκαναν την καταγγελία για την κακοποίηση των αγελάδων.

 

Δήλωσε μάλιστα στο δικαστήριο ότι επειδή ανέλαβε την υπόθεση - καθώς είναι ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Παρακολούθησης της Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Δημότη, Δημοτικής Περιουσίας και Πρωτογενούς Τομέα και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Κω - δέχτηκε δριμεία κριτική από Μ.Μ.Ε. και μπούλινγκ, μάλιστα εξηγούσε στους δικαστές πως έσωσε και ένα θαλασσοπούλι για να δείξει τη σπουδαία φιλοζωική του δράση.

Ο κ. Αβρίθης δήλωσε στο δικαστήριο ότι για την κακοποίηση μέχρι θανάτου τόσων ζώων (έξι μόνο οι καταγεγραμμένες νεκρές, μια εξαφανισμένη και δεν ξέρουμε πόσα άλλα βοοειδή έχουν πεθάνει στα χέρια τους), δεν φταίνε οι πελάτες του και δεν πρέπει να αναζητήσουμε τις ευθύνες σε αυτούς τους ανθρώπους! Δήλωσε ότι φταίει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κω (Δ.Α.Ο.Κ.) και η Τριμελής Επιτροπή Σταβλισμού της Περιφερειακής Ενότητας που δίνει τις άδειες σε ανθρώπους, όπως οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι δεν μπορούν να τις διαχειριστούν.

Εντούτοις στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι είπαν πόσο αγαπούν τα ζώα και τα φροντίσουν και μάρτυρας, γείτονας τους για την υπεράσπιση τους κατέθεσε πως οι αγελάδες «είναι η ζωή τους» και πως «όλη μέρα ασχολούνται με αυτά». Για τα νεκρά και τα σκελετωμένα φυσικά δεν είχε τίποτα να πει…

Η κα Σίσκου μας εξήγησε ότι έχει εκδοθεί η απόφαση της Εισαγγελίας για την προσωρινή αφαίρεση των 24 αγελάδων και θα ζητήσουν να γίνει οριστική και φυσικά θα διεκδικήσουν να κατασχεθούν συνολικά οι 61 αγελάδες που αναφέρονται στη γνωμάτευση του κ. Πρέκα.

Η εξαιρετικά επιεικής απόφαση του δικαστηρίου σε βάρος των βασανιστών των ζώων και το γεγονός ότι ο βασανισμός μέχρι θανάτου των αγελάδων λόγω πείνας δεν μετατράπηκε σε κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα αλλά εκδικάστηκε ως πλημμέλημα δείχνει ότι η Δικαιοσύνη δεν ενδιαφέρεται να δει το πραγματικό πρόβλημα, το οποίο ξεκάθαρα υπάρχει στο νησί, και αφήνει τα ζώα έρμαια στα χέρια ακατάλληλων ανθρώπων.

Η κακοποίηση των αγελάδων εκεί ήταν γνωστή εδώ και πάρα πολλούς μήνες...

Η κακοποίηση των αγελάδων εκεί ήταν γνωστή εδώ και χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της Mariëlla Sprado στο facebook στην ομάδα «Kos Animal Info» στις 21 Φεβρουαρίου του 2021.

KosAgelades15 1 2022 2 KosAgelades15 1 2022 KosAgelades21 2 2021 1 KosAgelades21 2 2021 2

Διαβάστε επίσης:

Κως: Βρήκαν αγελάδες νεκρές και πολλές ετοιμοθάνατες – Δικάζεται γυναίκα κτηνοτρόφος και ο αδερφός της (βίντεο)

Ε. Μολφέση: Κακοποιούν μέχρι θανάτου αγελάδες και τους υπερασπίζεται ο δικηγόρος - αντιδήμαρχος Κω (βίντεο)

Χωρίς τέλος το μαρτύριο των αγελάδων στην Κω – Τι καταγγέλλουν φιλοζωικοί φορείς

Κατήγγειλαν στην Αστυνομία τον βασανιστή της κατσίκας στο Μαστιχάρι της Κω (βίντεο)

Κως: Πέθανε γάιδαρος που βρέθηκε εγκαταλελειμμένος στη λάσπη με δεμένα πόδια στο Τιγκάκι (βίντεο)

Κως: Θα ενδιαφερθούν οι αρχές να βρουν σε ποιον ανήκε το άλογο που βρέθηκε νεκρό στις Αλυκές; (βίντεο)

Συστηματική κακοποίηση και των αγελάδων παντού στην Κω

Κως: Έσωσαν γάτα που παγιδεύτηκε σε θηλιά συρμάτινης παγίδας κυνηγού

Κως: Πυροβόλησε γάτα με αεροβόλο ενώ το ζώο βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του

Κως: Γάτα έμεινε παράλυτη αφού πυροβολήθηκε με καραμπίνα και τρεις φορές με αεροβόλο

Φροντίζουν το κουτάβι που βρέθηκε πυροβολημένο στην Κω (βίντεο)

Κως: Βρήκαν τον άρρωστο σκύλο πεταμένο σε κάδο και τυλιγμένο με κουβέρτα (βίντεο) 

Κως: Τσουβάλια με σκουπίδια και νεκρά ζώα πεταμένα κοντά στις Χαϊχούτες

Κως: Γάτες νεκρές από φόλες στον Άγιο Νεκτάριο

Κως: Βρήκε τα κουτάβια κλεισμένα σε σακούλα σε κάδο σκουπιδιών στην Κέφαλο

Κως: Μόνο ο τουρίστας νοιάστηκε για τη γάτα που έλιωνε από τον καρκίνο και βρέθηκε στο Τιγκάκι

Κως: Συνέλαβαν 45χρονο που κακοποιούσε τον σκύλο του αφού τον είχε δεμένο & άρρωστο χωρίς τροφή - νερό

Πυροβόλησε τον σκύλο και τον πέταξε σε πηγάδι στην Κω

Βρήκαν το σκυλί σκελετωμένο στην Κω

Πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στην Κω αλλά συνελήφθη

Κως: Γλύτωσαν και αυτοί οι εγκληματίες που κακοποίησαν άγρια τον σκύλο τους

Κως: Πήγαν την γάτα για στείρωση και διαπίστωσαν ότι είχε πυροβοληθεί με αεροβόλο

Αναζητούν τον άνδρα που άφησε τον σκύλο του να κατασπαράξει τα παγώνια στην Πλάκα της Κω

Κως: Κρέμασαν δύο σκυλιά μέσα στο δάσος της Πλάκας

Κως: Άφηνε τον σκύλο σκόπιμα χωρίς τροφή και νερό για να τον εξοντώσει

Κως: Οι τουρίστες βρήκαν τα σκελετωμένα - από την ασιτία - σκυλιά να περιφέρονται γεμάτα τσιμπούρια

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

 1. Δήμητρα Κόλλια

  ΚΩΣ Ατέλειωτα βασανιστήρια στα ζώα !
  Εκεί χρειάζονται 100 χρόνια να εξελιχθούν σε ζώα !
  Σιγά μήπως καταλάβουν τι έγραψα ?
  Σιγά μην αλλάξει κάτι ?
  Εσείς, θέλετε έκθεση ιδεών !
  Εμείς θέλουμε να τιμωρηθούν οι Δήμιοι !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.