Στηρίξτε μας

Κως: Βρήκαν αγελάδες νεκρές και πολλές ετοιμοθάνατες – Δικάζεται γυναίκα κτηνοτρόφος και ο αδερφός της (βίντεο)

4 Φεβρουαρίου 2022 18:44 | Καταγγελίες
Κως: Βρήκαν αγελάδες νεκρές και πολλές ετοιμοθάνατες – Δικάζεται γυναίκα κτηνοτρόφος και ο αδερφός της (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Στις 11 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Κω η δίκη μιας γυναίκας και του αδερφού της (66 και 64 ετών αντίστοιχα) που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για την κακοποίηση πολλών αγελάδων.

Το χρονικό της υπόθεσης

Εδώ και χρόνια φιλοζωικοί φορείς της Κω διαμαρτύρονται για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νησί τους για πάρα πολλά είδη ζώων και ειδικά για τα βοοειδή, τις αγελάδες και τους ταύρους, που οι ντόπιοι συνήθως τις έχουν ζουν σε συνθήκες τραγικές. Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 21 Ιανουαρίου έγινε σχετική διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο.

 

Οι αρμόδιες αρχές κάνουν πως δεν βλέπουν πλάσματα να υποφέρουν και συγκαλύπτουν τους πάντες παρά τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες συνήθως επισκεπτών και πραγματικά αποτελεί εξαίρεση το ότι πριν από μερικές ημέρες συνελήφθη μια γυναίκα κτηνοτρόφος, η οποία έχει στη κατοχή της δεκάδες ζώα τα οποία κακοποιεί σε διαφορετικά σημεία του νησιού, καθώς και ο αδερφός της – που είχε αναλάβει τη «φροντίδα» τους – αφού δεν τους παρείχαν ούτε τα στοιχειώδη, δηλαδή τροφή, νερό, σκέπαστρο με αποτέλεσμα τα ζώα να πεθαίνουν από την πείνα και τις κακουχίες.

 

Τα κακοποιημένα ζώα εντόπισαν φιλόζωοι όταν πήγαν σε χωράφι στην περιοχή Πλατύ Κυπαρίσσι και στις 30 Ιανουαρίου κάλεσαν επί τόπου και την Αστυνομία. Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες και στα βίντεο, τα οποία τράβηξαν οι αυτόπτες μάρτυρες, στην κτηνοτροφική «εγκατάσταση» βρήκαν αγελάδες νεκρές, άλλες ετοιμοθάνατες και οι ζωντανές ήταν σκελετωμένες σε κακά χάλια.

Τα ζώα αργοπέθαιναν μέσα στις λάσπες, τα πτώματα ήταν πρόχειρα θαμμένα κάτω από πλαστικά και μπάλες από σανό. Εκεί βρέθηκαν 24 βοοειδή (ενήλικα και αρκετά μικρά μοσχαράκια) και σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες όλα τα ζώα έπασχαν από ασιτία, ήταν απολύτως εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, στον χιονιά, στο κρύο, στο χαλάζι και ήταν απολύτως εκτεθειμένα στο δριμύ ψύχος που επικρατούσε και εκεί όλες αυτές τις μέρες.

Η κτηνοτρόφος και ο αδερφός της συνελήφθησαν την 1η Φεβρουαρίου, αλλά δυστυχώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω έκρινε ότι ο βασανισμός μέχρι θανάτου των αγελάδων είναι πλημμέλημα.

Αναμένουμε λοιπόν το αποτέλεσμα της δίκης, στην οποία παρίσταται μέσω της δικηγόρου Νικολέτας Σίσκου, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, για την υποστήριξη της κατηγορίας.

Αναμένουμε ποια θα είναι η ποινή σε περίπτωση καταδίκης, ποια θα είναι η έκθεση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής καθώς πολλές φορές σε σοβαρά εγκλήματα εις βάρος των ζώων κάνει και αυτή πως δεν βλέπει…

Άραγε ακόμα και αν κατασχεθούν όλα αυτά τα ζώα ποιος θα τα φροντίσει όπως τους αρμόζει; Ή απλά θα οδηγηθούν στο σφαγείο;

Κόμμα για τα Ζώα: «στην Κω γίνεται συνεχής και παράνομη κακοποίηση αγελάδων, σε μεγάλη κλίμακα»

Η πολιτική οργάνωση «Κόμμα για τα Ζώα» ένας από τους φορείς που έχει επισημάνει το δράμα των αγελάδων εκεί για την διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου έξω από το Δημαρχείο της Κω έχει επισημάνει τα εξής: «Το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα ασχολήθηκε ξανά με το ζήτημα των «αδέσποτων» αγελάδων στην Κω. Ζητήσαμε από τους αρμόδιους της πόλης (τον Δήμαρχο κ. Νικηταρά Θεοδόσιο, της κτηνιατρικές υπηρεσίες, τους αντιδημάρχους) να ασχοληθούν με αυτό το σημαντικό πρόβλημα, που συνιστά πλέον παθητική, αλλά συστημική κακοποίηση ζώων και μόνιμο παράγοντα δυσφήμισης της Κω στην Ελλάδα και στο εξωτερικό!

Η απάθεια των τοπικών παραγόντων πραγματικά εντυπωσιάζει!

Πρόσφατα γίναμε αποδέκτες της επιστολής της Mariëlla Sprado, που επέλεξε να ζήσει και να εργασθεί στο όμορφο νησί της Δωδεκανήσου, και που θεωρεί σωστά εντελώς απαράδεκτο το ζήτημα των «αδέσποτων» αγελάδων.

Αναδημοσιεύουμε την επιστολή της και καλούμε, και με αυτόν τον τρόπο, τους αρμόδιους, τον Δήμαρχο Κω, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Υπουργό Εσωτερικών, την Ελληνική Αστυνομία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να πράξουν τα δέοντα και να τιμωρήσουν τους κακοποιητές των δυστυχισμένων ζώων και όσους τους καλύπτουν με την πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους!

«Ζώντας στο ελληνικό νησί της Κω, είναι αποκαρδιωτικό να βλέπει κανείς αγελάδες να στέκονται δεμένες στον ήλιο χωρίς σκιά, κατάλληλη τροφή ή νερό. Βρίσκονται παντού!

Σε αρχαιολογικούς χώρους, ανάμεσα σε δρόμους και πεζοδρόμια, στην παραλία και στο κέντρο της πόλης. Όλοι αυτοί οι χώροι είναι άσχετοι με την κτηνοτροφία, δεν διαθέτουν καμία υποδομή και δεν ανήκουν στους ανθρώπους που βάζουν τις αγελάδες εκεί. Τώρα τον χειμώνα, τα φτωχά πλάσματα απλώς στέκονται μέσα στο κρύο και την υγρασία, σε άθλια κατάσταση, χωρίς κανένα καταφύγιο και κατάλληλη τροφή.

Οι περισσότερες από τις αγελάδες είναι σκελετωμένες που σημαίνει πως δεν εκτρέφονται για το κρέας ή το γάλα τους. Αναρωτιέται έτσι κανείς γιατί οι άνθρωποι έχουν αυτά τα ζώα και αδιαφορούν τόσο για αυτά;

Κάποιοι λένε ότι εφόσον ένα ζώο φάρμας έχει σήμανση στο αυτί, οι ιδιοκτήτες του επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναρωτιέμαι εάν αυτό είναι σωστό.

Γνωρίζω πως σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία η συνεχής έκθεση σε καιρικές συνθήκες (ζέστη, κρύο, βροχή κ.λπ) σε οποιονδήποτε υπαίθριο χώρο (μπαλκόνια, ταράτσες, αυλές, χωράφια κ.λπ), χωρίς στέγαση που παρέχει στεγνό, δροσερό και άνετο περιβάλλον, το δέσιμο με αλυσίδες, η παροχή ακατάλληλου (ή καθόλου) τροφής και νερού, συνιστούν όλα παθητική κακοποίηση ζώου.

Πράγμα που σημαίνει ότι στην Κω γίνεται συνεχής γίνεται συνεχής και παράνομη κακοποίηση ζώων, σε μεγάλη κλίμακα. Επίσης, είναι παράνομο να δένονται ζώα χωρίς επίβλεψη, σε χώρους που δεν ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους. Το ελάχιστο είναι να βρίσκονται σε ένα μέρος που διαθέτει τις ελάχιστες υποδομές κάθε νόμιμης κτηνοτροφικής μονάδας.

Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την κατάσταση των αγελάδων στην Κω διατηρούν μια σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/CowsOfKos και συγκεντρώνουν υπογραφές διαμαρτυρίας στο https://www.thepetitionsite.com/nl-nl/872/262/409/stop-the-suffering-of-the-cows-of-kos».

Διαβάστε επίσης:

Ε. Μολφέση: Κακοποιούν μέχρι θανάτου αγελάδες και τους υπερασπίζεται ο δικηγόρος - αντιδήμαρχος Κω (βίντεο)

Χωρίς τέλος το μαρτύριο των αγελάδων στην Κω – Τι καταγγέλλουν φιλοζωικοί φορείς

Κατήγγειλαν στην Αστυνομία τον βασανιστή της κατσίκας στο Μαστιχάρι της Κω (βίντεο)

Κως: Πέθανε γάιδαρος που βρέθηκε εγκαταλελειμμένος στη λάσπη με δεμένα πόδια στο Τιγκάκι (βίντεο)

Κως: Θα ενδιαφερθούν οι αρχές να βρουν σε ποιον ανήκε το άλογο που βρέθηκε νεκρό στις Αλυκές; (βίντεο)

Συστηματική κακοποίηση και των αγελάδων παντού στην Κω

Κως: Έσωσαν γάτα που παγιδεύτηκε σε θηλιά συρμάτινης παγίδας κυνηγού

Κως: Πυροβόλησε γάτα με αεροβόλο ενώ το ζώο βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του

Κως: Γάτα έμεινε παράλυτη αφού πυροβολήθηκε με καραμπίνα και τρεις φορές με αεροβόλο

Φροντίζουν το κουτάβι που βρέθηκε πυροβολημένο στην Κω (βίντεο)

Κως: Βρήκαν τον άρρωστο σκύλο πεταμένο σε κάδο και τυλιγμένο με κουβέρτα (βίντεο) 

Κως: Τσουβάλια με σκουπίδια και νεκρά ζώα πεταμένα κοντά στις Χαϊχούτες

Κως: Γάτες νεκρές από φόλες στον Άγιο Νεκτάριο

Κως: Βρήκε τα κουτάβια κλεισμένα σε σακούλα σε κάδο σκουπιδιών στην Κέφαλο

Κως: Μόνο ο τουρίστας νοιάστηκε για τη γάτα που έλιωνε από τον καρκίνο και βρέθηκε στο Τιγκάκι

Κως: Συνέλαβαν 45χρονο που κακοποιούσε τον σκύλο του αφού τον είχε δεμένο & άρρωστο χωρίς τροφή - νερό

Πυροβόλησε τον σκύλο και τον πέταξε σε πηγάδι στην Κω

Βρήκαν το σκυλί σκελετωμένο στην Κω

Πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στην Κω αλλά συνελήφθη

Κως: Γλύτωσαν και αυτοί οι εγκληματίες που κακοποίησαν άγρια τον σκύλο τους

Κως: Πήγαν την γάτα για στείρωση και διαπίστωσαν ότι είχε πυροβοληθεί με αεροβόλο

Αναζητούν τον άνδρα που άφησε τον σκύλο του να κατασπαράξει τα παγώνια στην Πλάκα της Κω

Κως: Κρέμασαν δύο σκυλιά μέσα στο δάσος της Πλάκας

Κως: Άφηνε τον σκύλο σκόπιμα χωρίς τροφή και νερό για να τον εξοντώσει

Κως: Οι τουρίστες βρήκαν τα σκελετωμένα - από την ασιτία - σκυλιά να περιφέρονται γεμάτα τσιμπούρια

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.