Στηρίξτε μας

Καταγγελία εις βάρος του MEGA από την Ένωση Βέγκαν για το άρμεγμα & την ταλαιπωρία ζώων στο στούντιο (βίντεο)

3 Δεκεμβρίου 2015 17:14 | Καταγγελίες
Καταγγελία εις βάρος του MEGA από την Ένωση Βέγκαν για το άρμεγμα & την ταλαιπωρία ζώων στο στούντιο (βίντεο)

Καταγγελία στο Α.Τ. Αμπελοκήπων κατέθεσαν νωρίτερα σήμερα μέλη της Ένωση των Βέγκαν καθώς στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA «Καλημερούδια» με παρουσιάστρια την Ντορέτα Παπαδημητρίου εκτέθηκαν στο στούντιο ζώα (αγελάδα, αρνάκια, κότες) προς τέρψη του τηλεοπτικού κοινού αν και διά νόμου απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους. Και το οικονομικό όφελος σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνο τα νούμερα της τηλεθέασης αλλά  και η άμεση διαφήμιση του Αχαϊκού Χωριού.

Γιατί φυσικά μόνο στο κέρδος αποσκοπούν όσοι ταλαιπωρούν ζώα και τα κουβαλάνε στα στούντιο για να δείξουν και καλά πως αρμέγονται οι αγελάδες και τα γαϊδούρια ή για να διαγωνιστούν μεταξύ τους τηλεπερσόνες που διεκδικούν νούμερα για να παραμείνουν στην επιφάνεια και ντύνονται ως «σέξι» αγρότισσες και αγρότες…

Στην ανακοίνωση της η Ένωση των Βέγκαν επισημαίνει: «Ζώα που καθημερινά κακοποιούνται για να απολαμβάνουν οι άνθρωποι τα γεύματα που επιθυμούν, γεύματα που αποτελούνται από τα σώματά τους, το γάλα των μωρών τους και τα αυγά τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι υπεύθυνες/οι της εν λόγω εκπομπής, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν με έναν ακόμη τρόπο τα πλάσματα αυτά, εκθέτοντάς τα σε ένα στούντιο γεμάτο φασαρία και ανθρώπους, σε ένα περιβάλλον εντελώς αφιλόξενο για τα ίδια. Δεν δίστασαν μάλιστα να αρμέξουν και μία αγελάδα μπροστά στις κάμερες!

KalimeroudiaMEGAZoaFarmas (1)Αν αγαπημένη τους ενασχόληση είναι το άρμεγμα γιατί δεν αλλάζουν επάγγελμα;

Για τον λόγο αυτό, το σωματείο μας κατέθεσε έγγραφη καταγγελία στο Α.Τ. Αμπελοκήπων που είναι αρμόδιο για την περιοχή στην οποία βρίσκονται τα γραφεία του σταθμού. Στην καταγγελία μας αναφέρουμε όλη τη διαδικασία εκμετάλλευσης των ζώων αυτών, εκθέτουμε το παράλογο της προβολής τους και μιλάμε για την ανηθικότητα της έκθεσης των κακοποιημένων αυτών πλασμάτων με τρόπο που να προωθεί και να προπαγανδίζει την επίπλαστη εικόνα της χαρούμενης φάρμας στην οποία στηρίζεται όλη αυτή η αιματοβαμμένη βιομηχανία. Τελειώνοντας το κείμενό μας, δηλώνουμε πως θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα όσων δεν έχουν φωνή για να μιλήσουν.

LiagasArmegeiGaidouraANT1Ο Γιώργος Λιάγκας έφερε γαϊδούρια στο στούντιο του ANT1 για να τα αρμέξει στις 29 Οκτωβρίου 2015.

Τα στοιχεία είναι πλέον όλα στα χέρια της αστυνομίας, η οποία, σε συνεργασία με την Εισαγγελία Αθηνών θα εξετάσει την κατάσταση και, αν όλα πάνε καλά, θα προχωρήσει σε δική κατά παντός υπευθύνου. Αναμένουμε και ελπίζουμε για το καλύτερο!».

Αν και οι καταγγελίες για τέτοιου είδους διόλου εκπαιδευτικά θεάματα είναι δεκάδες καθώς σε εκπομπές  διαφημίσεις - τηλεοπτικές σειρές, θεατρικές σκηνές, κ.ά. παρουσιάζονται ως ζώα ως ζωντανό ντεκόρ για κάθε χρήση (ζωντανά αρμέγονται αγελάδες, γαϊδούρια, ζωντανά έγινε ακόμα και εκσπερμάτιση σκύλου αν θυμάστε) εντούτοις καμιά από αυτές τις υποθέσεις δεν έχει φτάσει ακόμα (και αναρωτιόμαστε γιατί) στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Τι ορίζει η νομοθεσία

Το άρθρο 12 του νόμου 4039/2012 τονίζει: «Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες. 1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον κοινού.

2. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους».

Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 [Τροποποίηση του ν. 4039/2012 (Α 15)] εξηγεί:
«8. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012 προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής:
2.α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.
9. Η παράγραφος 1 του άρθρου 13 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων, πλην παραστάσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο».

Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη αλλά δεν εφαρμόζεται και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πολύ απλά αδιαφορεί για το πώς χρησιμοποιούνται τα ζώα ειδικά στην τηλεόραση.

Διαβάστε επίσης:

Κάτω Παρτάλι: Συστηματική κακοποίηση ζώων σε μια σειρά για όλη την οικογένεια!

Η Μενεγάκη αρμέγει κατσίκες και ο Σεφερλής παίζει το πέος του σκύλου! (Βίντεο)

Στο «Κάτω Παρτάλι» κακοποίησαν το πρόβατο για να γελάσουμε; (Βίντεο)

Απαράδεκτες οι συνθήκες που βιώνουν τα ζώα τα οποία χρησιμοποιούνται σε τηλεοπτικά γυρίσματα

Στον βωμό της τηλεθέασης γελοιοποιούνται οι άνθρωποι εξευτελίζοντας τα ζώα

Τα Καρντάσιανς κάνουν «γαργάρα» το νόμο που προστατεύει τα ζώα

BLACK OUT στη φιλοζωία προκαλεί ο ΑΝΤ1

Όταν τα κατοικίδια γίνονται ένα ακόμα μέσο αυτοπροβολής

Αγαπητή Ναταλία είναι η αιχμαλωσία φιλοζωία;

Life style υπέρ της φιλοζωίας από τη Ναταλία Γερμανού

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.