Στηρίξτε μας

Καλλιστώ: Ψευδές δημοσίευμα για επίθεση λύκων σε κυνηγόσκυλα στη Ξάνθη με φωτογραφία Κογιότ στις Η.Π.Α.

27 Νοεμβρίου 2017 22:59 | Καταγγελίες
Καλλιστώ: Ψευδές δημοσίευμα για επίθεση λύκων σε κυνηγόσκυλα στη Ξάνθη με φωτογραφία Κογιότ στις Η.Π.Α.

Τη στοχοποίηση των λύκων με κάθε τρόπο και μέσω ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών που σκοπεύουν στη χειραγώγηση και τον εκφοβισμό της κοινής γνώμης επισημαίνει με ανακοίνωση της η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ, η οποία αποκαλύπτει πως για ακόμα μια φορά οι δημοσιογράφοι από το «έγκριτο» σε πολλά εισαγωγικά www.cnn.gr έως το www.xanthinea.gr αναπαράγουν ή σκόπιμα δημοσιεύουν ψευδή περιστατικά με ψευδείς φωτογραφίες τις οποίες μάλιστα παρουσιάζουν ως υλικό που κατέχουν κατ’ αποκλειστικότητα, γι’ αυτό και σε αυτό βάζουν την επωνυμία τους!To ψευδές δημοσίευμα  δημοσιεύτηκε στις 19 Νοεμβρίου 2017 και τελικά διαγράφηκε από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα χωρίς εξηγήσεις...

Για τις ευθύνες των δημοσιογράφων στη στοχοποίηση των ζώων γενικώς και των λύκων εν προκειμένω έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο www.zoosos.gr. Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας διαπιστώνεται καθημερινά και το φυσιολογικό δηλαδή ένα άγριο ζώο να επιτεθεί για να τραφεί προς έναν σκύλο, που ο κυνηγός το πηγαίνει στον βιότοπο του λύκου και κυριολεκτικά στο στόμα του, παρουσιάζεται ως «εγκληματική φύση» των ζώων αυτών και αφορμή για να ζητείται και η εξόντωση τους. Οι δε ευθύνες των ανθρώπων αποσιωπώνται φυσικά σκόπιμα, τόσο από τους κυνηγούς – που ισχυρίζονται ότι λατρεύουν τα σκυλιά τους αλλά παίρνουν το ρίσκο να τους τα φάνε οι λύκοι – αλλά και από τους γραφιάδες εντολοδόχους τους.

Τι επισημαίνει η Καλλιστώ

Η Καλλιστώ για το δημοσίευμα με τίτλο «Αγέλες λύκων κατασπαράζουν σκυλιά στην Ξάνθη» τονίζει: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι συχνά τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που αναφέρονται σε επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα στην Ελληνική ύπαιθρο. Το φαινόμενο είναι υπαρκτό, ενώ ενδεχομένως να έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας πολλών και συνδυαζόμενων μεταξύ τους πιθανών αιτιών που μπορεί να σχετίζονται:

α) με την μείωση της διαθεσιμότητας τροφής για το είδος (μείωση εκτατικής κτηνοτροφίας σε αρκετές περιοχές), β) με το πρότυπο κατανομής του λύκου και των περιοχών αναπαραγωγής του γ) με το πληθυσμιακό μέγεθος του είδους τοπικά γ) με την διάσπαση της κοινωνικής οργάνωσης των αγελών εξαιτίας της συνεχούς παράνομης θανάτωσης λύκων (λαθροθηρίας) και δ) με αλλαγές στον τρόπο άσκησης του κυνηγιού (αύξηση θήρας αγριόχοιρου), που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερους αριθμούς κυνηγετικών σκύλων να δραστηριοποιούνται πλέον σε περιοχές ανάπαυσης και φωλεοποίησης λύκων.

Επιπλέον, λόγω της μεγαλύτερης ευκολίας εντοπισμού των κυνηγετικών σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους , λόγω  χρήσης κολάρων GPS με τα οποία αυτά είναι συχνά εξοπλισμένα τα τελευταία έτη, περιστατικά απώλειας  κυνηγετικών σκύλων που παλαιότερα δεν εξιχνιάζονταν ποτέ, μπορούν πλέον να ταυτοποιηθούν ως πιθανά περιστατικά θήρευσης από λύκους.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου πραγματικά επείγει, αλλά απαιτεί αρχικά, μια συστηματική καταγραφή των περιστατικών από αξιόπιστες πηγές, ανάλυση των δεδομένων προς ερμηνεία και εντοπισμό των πραγματικών αιτιών και εν συνεχεία αντίστοιχη δοκιμή και εφαρμογή τεχνικών και μέσων μετριασμού του φαινομένου, όπως χρήση ειδικών προστατευτικών γιλέκων, καθορισμό και αποφυγή ζωνών υψηλού ρίσκου ή χρήση άλλων πρωτογενών ή δευτερογενών απωθητών για τους λύκους. Η Καλλιστώ αναγνωρίζοντας το σοβαρό αυτό ζήτημα προσπαθεί προς επίλυση του, μέσω υλοποίησης των σταδίων που αναφέρθηκαν.

Κι ενώ το φαινόμενο απαιτεί ψύχραιμη ερμηνεία, καθώς αυτό που ενδιαφέρει είναι η μείωση της σύγκρουσης και ο περιορισμός των περιστατικών σταδιακά,  μεμονωμένα άτομα, συχνά ανώνυμα, προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη υπέρμετρα αρνητικά για τους λύκους, δημοσιεύοντας ατεκμηρίωτες πληροφορίες  για επιθέσεις λύκων ή προσπαθώντας να καταλογίσουν με ψευδή τρόπο, κάθε ατύχημα με θύμα κυνηγόσκυλα ως επίθεση από λύκους.

Να σημειώσουμε ότι σοβαροί τραυματισμοί και θάνατοι κυνηγόσκυλων μπορεί να οφείλονται επίσης και σε χτυπήματα από τους πολυπληθέστερους του λύκου αγριόχοιρους κατά της διάρκεια του κυνηγιού, φαινόμενο αρκετά γνωστό και συχνό από παλαιότερα αλλά και πρόσφατα, δεδομένης και της σημαντικής επανάκαμψης του είδους στην Ελλάδα. Η διάκριση της επίθεσης λύκου από εκείνης του αγριόχοιρου δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις πάντα εύκολη ή σαφής.

Σε πρόσφατο άρθρο που αναδημοσιεύτηκε από το CNN.gr και αναφέρεται σε επιθέσεις λύκων στην περιοχή της Ξάνθης (http://www.cnn.gr/news/ellada/story/106275/anastatosi-stin-xanthi-lykoi-katasparazoyn-kynigoskyla-pics) αναγράφεται ψευδώς όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ότι: "…Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τη στιγμή που ένας λύκος κατασπαράζει σκύλο και μεταφέρει το κουφάρι του και κάτοικος της περιοχής μετέφερε το υλικό στο XanthiNea…"

Η φωτογραφία που πιστώνεται ως τεκμήριο της επίθεσης λύκου σε κυνηγετικά σκυλιά στην Ξάνθη, δεν έχει τραβηχτεί από φωτογραφική μηχανή σε μια "επ’ αυτοφώρω σύλληψη του συμβάντος" όπως αφήνεται να εννοηθεί στο σχετικό δημοσίευμα, αλλά από αυτόματη ψηφιακή μηχανή υπέρυθρου φωτισμού και απεικονίζει, όχι λύκο, αλλά κογιότ (Canislatrans, είδος τσακαλιού της βορείου Αμερικής). Η φωτογραφία έχει "κατέβει" και χρησιμοποιηθεί, προφανώς χωρίς άδεια, από πηγή του διαδικτύου. Την φωτογραφία "τεκμήριο" της επίθεσης λύκων σε κυνηγετικούς σκύλους στην Ξάνθη, μπορεί λοιπόν κάποιος να δει στον εξής σύνδεσμο: https://retrieverman.net/tag/coyote-killing-dog/

CoyoteJackRussell

Συνιστούμε στους αναγνώστες και χρήστες του διαδικτύου να είναι πολύ προσεκτικοί και κριτικοί σε κάθε δημοσίευμα που αφορά τους λύκους το τελευταίο χρονικό διάστημα» καταλήγει η Καλλιστώ.

Διαβάστε επίσης:

Ε. Ηλιοπούλου: Οι δημοσιογράφοι έχουν μεγάλη ευθύνη για τη στοχοποίηση αδέσποτων και μη ζώων (βίντεο)

Κτηνοτρόφοι & κυνηγοί στοχοποιούν τους λύκους και εμμέσως ζητούν τη θανάτωση τους με δικαιολογία ακόμα και την ανύπαρκτη λύσσα

Διαψεύδει η Καλλιστώ την επίθεση λύκου σε κτηνοτρόφο στον Παρνασσό

Την δολοφονία των λύκων ζητάει επισήμως ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας

Τι απαντά η Καλλιστώ για όσα γράφονται σχετικά με τη θήρευση ελαφιών από λύκους στην Πάρνηθα

Οι λύκοι κατάφεραν να σταθεροποιήσουν και τη διάβρωση του εδάφους στο Γέλοουστόουν των ΗΠΑ! (Βίντεο)

Ο λύκος έξω από τα παραμύθια

Σκότωσαν και κρέμασαν τον λύκο στον Παρνασσό

Ατιμώρητοι οι δράστες που σκότωσαν και κρέμασαν τον λύκο στους Στάβλους Ευρυτανίας

Τι απαντά η Καλλιστώ για όσα γράφονται σχετικά με τη θήρευση ελαφιών από λύκους στην Πάρνηθα

Επανεμφάνιση λύκων στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας μετά από 50 χρόνια

Πέθαναν οι δύο λύκοι που φιλοξενούσε εδώ και 15 χρόνια ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Ποιος «αμολάει» τα άγρια θηρία; Ένας ακόμα μύθος καταρρίπτεται!

Θεσσαλονίκη: Έσωσαν το υπέροχο ορφανό λυκάκι!

Μεγαλώνει το μικρό λυκάκι που βρέθηκε ορφανό στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης

Ένα ορφανό αρκουδάκι από την Π.Γ.Δ.Μ. & ένα λυκάκι στην αγκαλιά του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Πόσο χαίρονται οι κυνηγοί όταν σκοτώνονται λύκοι; (Βίντεο)

Περιέφερε το κομμένο κεφάλι του λύκου πάνω στη μοτοσυκλέτα του!

Καβάλα: Σκότωσε τον λύκο αλλά νοιάστηκε μόνο για τη ζημιά στο αυτοκίνητο!

Πόσο χαίρονται οι κυνηγοί όταν σκοτώνονται λύκοι; (Βίντεο)

Βασάνισαν και σκότωσαν λύκο στη Δράμα

Νεκρός λύκος στη Δράμα

Σχετικά με τον βασανισμό του λύκου στη Δράμα

Κοζάνη: Λύκος νεκρός σε τροχαίο

Κοζάνη: Λύκος νεκρός από πυροβόλο όπλο

Ημαθία: Σκότωσαν τρεις λύκους

Σέρρες: Γεμάτο σκάγια το σώμα του άρρωστου λύκου

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.