Στηρίξτε μας

Ο λύκος έξω από τα παραμύθια

26 Απριλίου 2016 23:43 | Επικαιρότητα
Ο λύκος έξω από τα παραμύθια

Της Παναγιώτας Μαραγκού* 

Ο λύκος (Canis lupus) είναι το θηλαστικό με τη μεγαλύτερη κατανομή στον κόσμο μετά τον άνθρωπο. Στην Ευρώπη κυνηγήθηκε επίμονα για διάφορους λόγους (για τις ζημιές που προκαλούσε αλλά και από φόβο) κάτι που σε συνδυασμό με την αύξηση της ανθρώπινης παρουσίας είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί σε πολλές περιοχές.

Αποτελεί προστατευόμενο είδος με βάση την κοινοτική οδηγία 92/43/ΕΟΚ (ή οδηγία για τους Οικότοπους),  διεθνείς συμβάσεις αλλά και σε πολλές χώρες την εθνική νομοθεσία. Αυτή η αυξημένη νομική προστασία  σε συνδυασμό με την αύξηση των φυτοφάγων θηλαστικών, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και τις φυσικές του δυνατότητες εξάπλωσης, βοήθησε ώστε τα τελευταία 20 χρόνια ο λύκος να ανακάμπτει σε όλη την Ευρώπη και να εμφανίζεται ξανά σε περιοχές από όπου είχε εξαφανιστεί για δεκαετίες. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση ανάκαμψης του λύκου ιδιαίτερα προς τη νότια Ελλάδα. Επομένως, η επανεμφάνιση του είδους είναι μια φυσική εξέλιξη της αύξησης του πληθυσμού του, της διασποράς του και της αναζήτησης-εύρεσης τροφής.

Η επανεμφάνιση του είδους σε μια περιοχή από όπου είχε εξαφανιστεί για χρόνια είναι από μόνο της ένα σημαντικό γεγονός  που επανακαθορίζει τις ισορροπίες στην πανίδα και τη χλωρίδα, διαμορφώνοντας την οικολογική κατάσταση προς το καλύτερο. Πιο σύνθετα τροφικά πλέγματα είναι συνήθως ανθεκτικότερα ενώ η παρουσία ενός ανώτερου θηρευτή όπως ο λύκος βοηθάει στη ρύθμιση των πληθυσμών άλλων μικρότερων σαρκοφάγων ή φυτοφάγων ζώων και εντέλει στη λειτουργία, παραγωγικότητα και διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων.

Όπως είναι φυσιολογικό, η επανάκαμψη του λύκου δημιουργεί νέα δεδομένα σε περιοχές όπου για πολλά χρόνια ο λύκος εμφανίζονταν μόνο στις σελίδες των παραμυθιών. Η έλλειψη εξοικείωσης προκαλεί αρχικά ερωτήματα ακόμη και ανασφάλεια ή φόβο. Σκοπός μας είναι η αρμονική συνύπαρξη με όλα τα είδη πανίδας αλλά και η ενημέρωση και η τήρηση απλών κανόνων «συμπεριφοράς», ώστε να μπορούμε όλοι-ζώα και άνθρωποι- να απολαύσουμε τη φύση και να ασκήσουμε τις δραστηριότητες μας.

Ο λύκος, ως σαρκοφάγο ζώο, τρέφεται κυρίως με οπληφόρα – άγρια όπως το ελάφι, το ζαρκάδι ή με κτηνοτροφικά ζώα. Όταν δε βρίσκει άλλη τροφή θα επιτεθεί και μικρότερα ζώα, σκυλιά, ή ακόμα θα προσεγγίσει σκουπιδότοπους. Καθώς στην Ελλάδα ο πληθυσμός των περισσότερων άγριων οπληφόρων έχει μειωθεί σημαντικά η βασική πηγή τροφής είναι τα κτηνοτροφικά ζώα. Σε κάθε περίπτωση, ο λύκος θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την τροφή του με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Η ελληνική ύπαιθρος είχε σχεδόν ξεχάσει την παρουσία του λύκου με αποτέλεσμα μέτρα πρόληψης επιθέσεων και φύλαξης των κοπαδιών ή άλλων ζώων να έχουν ατονήσει. Σε μια τέτοια στιγμή θα πρέπει αυτά τα μέτρα να ενεργοποιηθούν εκ νέου ώστε να μειωθούν οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσει μία επίθεση λύκου κυρίως στην αγρο-κτηνοτροφική παραγωγή. Θα χρειαστούν τσοπανόσκυλα, καλύτεροι φράχτες στα μαντριά, προσεκτικότερη φύλαξη τη νύχτα ώστε να προστατεύονται τα ζώα,  κοκ και τελικά και ένα λειτουργικό σύστημα αποζημιώσεων.

Η εξόντωση του λύκου με οποιοδήποτε μέσο είναι παράνομη και εντέλει άσκοπη. Ιδιαίτερα η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, που αποτελεί ένα συχνό μέσο θανάτωσης του λύκου, μπορεί να επιφέρει επιπλέον προβλήματα όπως η δηλητηρίαση άλλων ζώων. Χαρακτηριστική η περίπτωση δηλητηρίασης τσοπανόσκυλων, κυνηγόσκυλων  κυρίως αλλά και λύκου και αλεπούς που διαπίστωσε η ομάδα του WWF ανίχνευσης δολωμάτων στη Θράκη,  σε πολύ μικρή απόσταση από τη φωλιά του μοναδικού ζευγαριού ασπροπάρη της κοιλάδας του Κομψάτου και ένα από τα 5 εναπομείναντα ζευγάρια της Θράκης (http://www.wwf.gr/blog/1698-foles-stin-kardia-toy-kompsatoy).

Παράλληλα με τα μέτρα πρόληψης και φύλαξης, απαιτείται οργανωμένο σύστημα παρακολούθησης του λύκου και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατοίκων και χρηστών των περιοχών όπου σταδιακά εξαπλώνεται ο λύκος.

Το θέμα των συγκρούσεων δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες όπου απαντά ο λύκος. Για να επιλυθούν οι συγκρούσεις αυτές η ΕΕ σύστησε τον Ιούνιο 2014 την «Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Συνύπαρξη Ανθρώπων και Μεγάλων Σαρκοφάγων» η οποία έχει ως αποστολή  «να προωθεί τρόπους και μέσα που θα μειώνουν και όπου δυνατό θα δίνουν λύσεις, στις συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπινων δραστηριοτήτων και την παρουσία μεγάλων σαρκοφάγων, μέσω της ανταλλαγής γνώσης και της ανοιχτής, εποικοδομητικής συνεργασίας βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό». Στην πλατφόρμα αυτή συμμετέχει και το διεθνές WWF.

Βιβλιογραφία:

http://www.callisto.gr/lykos.php.

http://www.iucnredlist.org/details/3746/0

http://www.env.gov.bc.ca/bcparks/explore/misc/wolves/wolfsaf.html

Gray Wolf Outreach Project

Wildlife comeback in Europe (https://rewildingeurope.com/wp-content/uploads/2013/11/Wildlife-Comeback-in-Europe-the-recovery-of-selected-mammal-and-bird-species.pdf)

Swedish Wildlife Damage Centre, http://www.slu.se/viltskadecenter

*Η Παναγιώτα Μαραγκού (PhD) είναι συντονίστρια Δράσεων και Επιστημονικής Τεκμηρίωσης του WWF Ελλάς

Διαβάστε επίσης:

Επανεμφάνιση λύκων στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας μετά από 50 χρόνια

Πέθαναν οι δύο λύκοι που φιλοξενούσε εδώ και 15 χρόνια ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Ποιος «αμολάει» τα άγρια θηρία; Ένας ακόμα μύθος καταρρίπτεται!

Θεσσαλονίκη: Έσωσαν το υπέροχο ορφανό λυκάκι!

Μεγαλώνει το μικρό λυκάκι που βρέθηκε ορφανό στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης

Ένα ορφανό αρκουδάκι από την Π.Γ.Δ.Μ. & ένα λυκάκι στην αγκαλιά του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Ατιμώρητοι οι δράστες που σκότωσαν και κρέμασαν τον λύκο στους Στάβλους Ευρυτανίας

Κοζάνη: Λύκος νεκρός από πυροβόλο όπλο

Πόσο χαίρονται οι κυνηγοί όταν σκοτώνονται λύκοι;

Περιέφερε το κομμένο κεφάλι του λύκου πάνω στη μοτοσυκλέτα του!

Σκότωσαν και κρέμασαν τον λύκο στον Παρνασσό

Καβάλα: Σκότωσε τον λύκο αλλά νοιάστηκε μόνο για τη ζημιά στο αυτοκίνητο!

Βασάνισαν και σκότωσαν λύκο στη Δράμα

Νεκρός λύκος στη Δράμα

Σχετικά με τον βασανισμό του λύκου στη Δράμα

Κοζάνη: Λύκος νεκρός σε τροχαίο

Κοζάνη: Λύκος νεκρός από πυροβόλο όπλο

Ημαθία: Σκότωσαν τρεις λύκους

Σέρρες: Γεμάτο σκάγια το σώμα του άρρωστου λύκου

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

 1. venus

  Ο «προβληματικος» λυκος Κουρτι, ενας απο τους 70 λυκους που ειχαν επαναπατριστει στην κατω Σαξωνια, ειναι νεκρος! 2.05.2016
  Μια δολοφονια που αποδεικνυει τον φασισμο και την βαρβαροτητα της ανθρωπινης ρατσας.
  Και την απολυτη ανικανότητα των κρατικων αρχων της Γερμανιας να ελεγξουν τη ζωη των αγριων ζωων με πολιτισμενο τροπο.

  Η εντολη που δοθηκε απο τις αρχες για τη δολοφονια του λυκου «Κurti» στην κατω Σαξωνια, δειχνει ομως και κατι αλλο.
  Οτι οι Γερμανοι ειναι ενας λαος που νοιωθει μονιμως απειλουμενος.
  Απο ξενες κουλτουρες, απο ξενους ανθρωπους, απο ξενες νοοτροπιες, απο ξενα ζωα οταν τον πλησιαζουν.
  Καθε τι που δεν συμπορευεται με την δικη του παιδεια και νοοτροπια ειναι απειλη για τον Γερμανο.
  Θυμα αυτης της εθνικης παρανοιας επεσε ο Kurti.
  Ηταν ενας απο τους 70 λυκους που ειχε επαναπατριστει επισημα μετα απο χρονια στην Σαξωνια.
  Εκανε το σφαλμα να ακολουθησει (απο πισω!!!) σε αποσταση διακοσια μετρα μια μαμα με ενα καροτσακι. Το καροτσακι ειχε μεσα ενα παιδι και γι αυτο, προφυλακτικα, η Γερμανιδα τακανε απανω της. Τι θα γινοταν, αν...
  Δεν εγινε τιποτα, αλλα η παρανοια δρα παντα προφυλακτικα!
  Ο Kurti εκανε το σφαλμα να κοιμηθει καποια βράδυα απεξω απο το συρματοπλεγμα που ειχαν βαλει σε εναν προσφυγικο καταυλισμο, δηλαδη να κοιμηθει συντροφευοντας καποιους το ιδιο αμοιρους και ατυχους, οπως ηταν κι αυτος.
  Απο αλληλεγγυη!!
  Τι θα γινοταν, αν...
  Παλι ομως δεν εγινε τιποτα, γιατι αυτα που γινονται με τους προσφυγες στη Γερμανια τα εχουν αναλαβει οι φασιστικες αγελες, και γι αυτο ο Kurti δεν μπορουσε καν να θεωρηθει σαν ανταγωνιστικος.
  Αφου λοιπον δεν εγινε τιποτα με ολα αυτα, μπηκαν τα μεγαλα μεσα.
  Δηλαδη οι κυνηγοι.
  Στη Γερμανια οποιος ειναι πλουσιος η κυνηγος βρισκει παντα δικιο.
  Κι ετσι κι εγινε.
  Καποιοι κτηνοτροφοι, οπως παντα το δεξι χερι των κυνηγων, ειπαν οτι ο Kurti ειχε δαγκωσει καποια αρνια κι εναν σκυλο.
  Κατηγοριες που ποτε δεν αποδειχτηκαν και δεν πιστοποιηθηκαν απο κανεναν αυτοπτη μαρτυρα. Φωτογραφιες δεν υπαρχουν.
  Ετσι λοιπον, δοθηκε απο το Υπουργειο Περιβαλλοντος εντολη να πυροβοληθει.
  Και συγκεκριμμενα απο τους «Πρασινους» εκπροσωπους του Υπουργειου, Kottwitz και Wenzel.
  Επισημα.
  Τελικα, Πρασινοι και πρασινα αλογα και μια κοινωνια παρανοϊκων φασιστων εκτελεσε τον λυκο Kurti στις 27.04.2016, λιγο μετα τις 8 το βραδυ, μεσω ενος αστυνομικου.
  Ηταν δυο χρονων και ειχε τον πομπο με το νουμερο ΜΤ6, για να παρακολουθειται.

  Τωρα θα κοιμομαστε ολοι ησυχοι.
  Οι μανουλες με τα καροτσακια, οι προσφυγες, οι κτηνοτροφοι, οι αθωοι πολιτες...
  Δεν μας απειλει τιποτα πλεον, αυτος που αποτελουσε κινδυνο για τη σωματικη και την ψυχικη μας ασφαλεια ειναι νεκρος.
  Venus

  http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/problemwolf-kurti-in-niedersachsen-gezielt-erschossen-a-1089772.html

 2. Θάνος

  Ήταν λέει κακός ο λύκος που έφαγε την γριά στο δάσος; Καλά την έκανε. Δεν ήταν ο λύκος κακός, η γριά καταπάτησε δασική έκταση κι έχτισε αυθαίρετα. Το κωλοπαραμύθι (που οι κυνηγοί δυσανασχέτησαν που καταργήθηκε) διδάσκει ότι ο άνθρωπος μπορεί να αυθαιρετεί, και όποιο μέρος της φύσης αντισταθεί, του πρέπει εξόντωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.