Στηρίξτε μας

Ιδιοκτήτης κινηματογράφου στο Χαλάνδρι Αττικής αρνήθηκε την είσοδο γυναίκας με εκπαιδευόμενο σκύλο – οδηγό τυφλού ατόμου

19 Ιανουαρίου 2020 14:00 | Καταγγελίες
Ιδιοκτήτης κινηματογράφου στο Χαλάνδρι Αττικής αρνήθηκε την είσοδο γυναίκας με εκπαιδευόμενο σκύλο – οδηγό τυφλού ατόμου

Δημόσια καταγγελία μέσω facebook – αφού στην Αστυνομία δεν πέτυχε το παραμικρό καθώς δεν προβλέπεται πρόστιμο για την άρνηση συμμόρφωσης με τον νόμο 3868/2010 –  έκανε η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, που μεταξύ άλλων είναι και αναπληρώτρια γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ν.Δ. σε βάρος του ιδιοκτήτη του κινηματογράφου «ΑΙΓΛΗ 3D Digital» που βρίσκεται στο Χαλάνδρι Αττικής στη λ. Πεντέλης, καθώς δεν επέτρεψε την είσοδο γυναίκας με εκπαιδευόμενο σκύλο – οδηγό τυφλού ατόμου, αν και η νομοθεσία ξεκάθαρα αυτό το προβλέπει.


Η κα Γκέρτσου για όσα βίωσε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου επισημαίνει τα εξής: «Ιδιοκτήτης κινηματογράφου στο Χαλάνδρι δεν επιτρέπει την είσοδο σε εκπαιδευόμενο σκύλο-οδηγό. Με καλεί η εθελόντρια που τον έχει. Πηγαίνουμε στο ΑΤ. Του λένε κι εκεί πως οι σκύλοι-οδηγοί και οι εκπαιδευόμενοι σκύλοι-οδηγοί, μπαίνουν παντού.

«Μα πώς;» Αναρωτιέται ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Αφού ο σκύλος μπορεί να αφοδεύσει, να γαβγίσει, να επιτεθεί....»

Του εξηγούμε πως οι σκύλοι αυτοί, εκπαιδεύονται με πολύ προσοχή για να γίνουν τα μάτια των ανθρώπων που δεν μπορούν να δουν και να έχουν τη ζωη τους υπ’ ευθύνη τους. Επέμενε ο κύριος πως μπορούμε να πάμε στο σινεμά, να μας κεράσει ό,τι θελουμε αλλά ο σκύλος θα πρέπει να παραμείνει δεμένος στο παγκάκι.

Του εξηγούμε πως ο ρόλος των σκύλων-οδηγών είναι να βρίσκονται δίπλα στον άνθρωπο αλλιώς δεν μπορούν να γίνουν τα μάτια του. Πως εκπαιδεύονται για 2 χρόνια με πολύ κόπο κι αφιλοκερδώς.

«Μα..... ο κινηματογραφος είναι προσβάσιμος! Έχει τρεις ράμπες για αναπήρους αλλά δεν προσφέρει υπηρεσίες σε τυφλούς. Αφού οι τυφλοί... δεν μπορούν να δουν την ταινία»...

Όταν τον ρώτησα αν θα σκέφτονταν έτσι αν το παιδί του ήταν τυφλό, χτύπησε τρεις φορές ξύλο....

Ανένδοτος, μας ζήτησε πολλές φορές να τον λυπηθούμε επειδή είναι μικρομεσαίος επιχειρηματίας. Όμως όταν του πρότεινα να του κάνω θετική διαφήμιση, βγάζοντας πχ μια φωτογραφία μέσα στον κινηματογράφο μαζί με τη Μέη, τον σκυλο-οδηγό μου, είπε: «λυπάμαι πάρα πολύ αλλά τον σκυλο δεν πρόκειται να τον βάλω μέσα κι ας συνοδεύει εσάς!»

Η συμβουλή των αστυνομικών ήταν να τον αφήσουμε να ενημερωθεί αφού μιλήσει με τους δικηγόρους του και να σκεφτεί.

Η εντύπωση η δική μας, είναι πως η νομοθεσία δεν μας καλύπτει. Θα έπρεπε να προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία κι άμεσο διοικητικό πρόστιμο αντί να μπλέκουμε σε μακροχρόνιες δικαστικές μάχες.

Η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει για να γίνεται σεβαστή η δουλειά μας και η επιλογή των τυφλών ανθρώπων να κυκλοφορούν με σκύλους - οδηγούς και να πηγαίνουν όπου θέλουν, χωρίς να τους κρίνει κανείς.

Η αστυνομία, βγάζει ανήλικους από τους κινηματογράφους με ένα τηλεφώνημα αλλά αυτή τη φορά, ο κύριος βγήκε λάδι. Έφυγε από το ΑΤ κι ας υπάρχει νόμος που να επιτρέπει την είσοδο των σκύλων-οδηγών παντού. Διότι έπρεπε εμείς να εκτεθούμε σε μια μακροχρόνια διαδικασία προσπαθώντας να αποδείξουμε τα αυτονόητα.

Υπενθυμίζω πως η περιβόητη δίκη του οδηγού λεωφορείου - συνδικαλιστή που κάλεσε την αστυνομία επειδή ανέβηκα στο όχημα με τον σκύλο-οδηγό μου, ακυρώθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα που έκρινε πως τα στοιχεία δεν επαρκούν για την παραπομπή της υπόθεσης στο δικαστήριο. Λες και δεν κλήθηκε η ΕΛΑΣ, δεν υπήρξε σκύλος-οδηγός, δεν ζήτησε δημόσια συγνώμη ο ΟΑΣΑ...

Η νομοθεσία από μόνη της δεν αρκεί. Δεν γίνεται κάθε φορά, να κάνουμε μηνύσεις για κάτι που προβλέπει ο νόμος. Η αστυνομία θα πρέπει να έχει αυτόκλητο ρόλο, επιβάλλοντας άμεσα πρόστιμο για παρεμπόδιση εισόδου σκύλου-οδηγού. Επιτέλους.

Η νοοτροπία που έχουμε προς τους τυφλούς, η βοήθεια που δεν τους παρέχουμε ως προς τις υπηρεσίες που θα έκαναν την ζωή τους ευκολότερη, αντανακλάται άμεσα από την πολιτεία και τους πολίτες της.» καταλήγει η κα Γκέρτσου στην ανάρτηση της.

Η Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου θυμίζουμε ότι εργάζεται ως ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», είναι ιδρύτρια και πρόεδρος της Ελληνικής Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών «Λάρα», είναι ευρέως γνωστή για το σπουδαίο έργο που κάνει, καθώς κυριολεκτικά ανοίγει τον δρόμο στους τυφλούς συνανθρώπους μας – καθώς και η ίδια είναι εκ γενετής τυφλή – αφού έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά με τα εμπόδια (τόσο τα φυσικά όσο και αυτά της γραφειοκρατίας) που βάζει η ελληνική κοινωνία στους ανθρώπους, που δεν έχουν την τύχη να έχουν όλες τις αισθήσεις τους.

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Η τυφλή γυναίκα υιοθέτησε την τυφλή γάτα που κακοποιήθηκε από ανήλικα αγόρια στη Φολέγανδρο (βίντεο)

Περιστέρι Αττικής: Ενοχλήθηκε γιατί μπήκαν στην παιδική χαρά εκπαιδευμένα σκυλιά που συνόδευαν τυφλούς συνανθρώπους μας

Με δάκρυα στα μάτια η Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου ευχαρίστησε όσους τη βοήθησαν να σώσει την άρρωστη σκυλίτσα της (βίντεο)

I.M. Γκέρτσου: Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών ατόμων αν και επιτρέπεται να μπαίνουν παντού αυτό δε συμβαίνει (ηχητικό)

Έχετε σκεφτεί πόσο σκληρά εργάζεται ένας σκύλος οδηγός τυφλού ανθρώπου; (Βίντεο)

Δείτε με τι έρχεται αντιμέτωπος ένας σκύλος – οδηγός για να διασχίσει με ασφάλεια μια διάβαση μαζί με την τυφλή συνοδό του (βίντεο)

Οι σκύλοι συνοδοί τυφλών ατόμων επιτρέπεται βάσει νόμου να μπαίνουν και σε ταξί (βίντεο)

Οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών συνανθρώπων μας μπαίνουν ΠΑΝΤΟΥ! (Νόμος 3868/2010)

Βλέποντας με τα μάτια ενός σκύλου - οδηγού τυφλών ατόμων στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Πλήρη αυτονομία κινήσεων προσφέρουν στους τυφλούς συνανθρώπους μας οι σκύλοι – οδηγοί

Καταγγέλλει την απαγόρευση εκ μέρους της Aegean Airlines να ταξιδέψει με την γυναίκα, το παιδί & 2 σκύλους – οδηγούς τυφλών ατόμων

Οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών ατόμων μπαίνουν ελεύθερα παντού άρα και στη φάτνη

Δεν επέτρεψαν στο τυφλό ζευγάρι να μπει στο κολυμβητήριο με σκυλιά – οδηγούς ενώ ο νόμος το επιτρέπει

Μετά την δημόσια καταγγελία επέτρεψαν την είσοδο σκύλων – οδηγών τυφλών ατόμων στο κολυμβητήριο

Κατήγγειλε τον οδηγό που ζητούσε από την τυφλή γυναίκα να κατέβει από το λεωφορείο με τον σκύλο – οδηγό της

Δημοσίως ζητάει συγνώμη από την τυφλή επιβάτιδα ο πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Α.

Μετά την καταγγελία στον οδηγό λεωφορείου ο Ο.Α.Σ.Α. ενημερώνει για τα δικαιώματα των τυφλών και των σκύλων τους (βίντεο)

Εμπόδιζε τον σκύλο – συνοδό τυφλού να μπει στο ΜΕΤΡΟ παρά το γεγονός ότι του έδειξαν τη νομοθεσία

Ο πρώτος – σκύλος συνοδός τυφλής που βοηθάει ασθενείς στο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης

Επέτρεψαν στον σκύλο να επιβιβαστεί μαζί της στο ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. (βίντεο)

Νέα Σμύρνη: Απαγόρευσαν σε ταβέρνα την είσοδο σε σκύλο – συνοδό τυφλής

Η άγνοια της νομοθεσίας οδήγησε στην άρνηση εισόδου του σκύλου (συνοδού τυφλής) σε ταβέρνα

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

 1. Θάνος

  Τώρα εδώ που τα λέμε… ένας χώρος όπως η αίθουσα κινηματογράφου είναι στενάχωρη για το ζώο… Οδηγός μεν, αλλά καλό είναι να μην τα εκθέτουμε και σε τόσες πολλές δοκιμασίες.

 2. ΑΙΓΛΗ

  καλησπέρα όπως αναφερει και η κυρια ΓΚΕΡΤΣΟΥ , ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΠΟΤΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΙΝΕΜΑ, ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ.

  1. eleni

   Αν εκπροσωπείτε τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης διαβάστε προσεκτικά το δημοσίευμα. Πουθενά αυτό δεν αναφέρει ότι αρνηθήκατε την είσοδο στην κα Γκέρτσου. Στην άλλη γυναίκα απαγορεύσατε να μπει με τον σκύλο. Αν και ο γιος του ιδιοκτήτη του κινηματογράφου είπε στην κα Γκέρτσου ότι "ακόμα και εσύ να ήσουν δεν θα σε βάζαμε μέσα με τον σκύλο".

   Για το http://www.zoosos.gr
   Ελένη Ηλιοπούλου, δημοσιογράφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.